Regering scherpt maatregelen aan: geen wedstrijden tot minstens 1 juni

maandag 23 maart 2020 om 19:14
Regering scherpt maatregelen aan: geen wedstrijden tot minstens 1 juni

foto: Cor Vos (archief)

De Nederlandse overheid heeft de bestaande maatregelen tegen de verdere verspreiding van het coronavirus uitgebreid en aangescherpt. Tot 1 juni worden alle evenementen verboden. Dit betekent ook dat alle sportwedstrijden, waaronder alle wielerkoersen, niet door mogen gaan.

Binnen deze periode valt onder meer de ZLM Tour (27-31 mei) voor de mannelijke profs. Van de UCI-kalender voor junioren vervalt de SPIE Internationale Juniorendriedaagse (22-24 mei). Daarnaast gaan drie Topcompetitie-wedstrijden niet door: de Ton Dolmans Trofee (3 mei), de Omloop der Kempen (17 mei) en de Ronde van Limburg (30 mei).

De maatregelen om de uitbraak van het coronavirus in te dammen golden eerst tot en met 6 april, maar die periode is dus flink verlengd. Wielerbond KNWU had eerder al besloten om alle wedstrijden tot eind april af te gelasten. Door de overheid is dus besloten om ook in mei het land ‘plat’ te leggen om verdere verspreiding tegen te gaan.

Dit artikel delen:

32 Reacties

A.M.M. Jonkers 23 maart 2020 om 19:32

Komt niet bepaald onverwacht.

0
Bulcke 23 maart 2020 om 19:58

Het is helaas nodig omdat er nog teveel egoïstische types rond lopen die hun eigen pleziertje niet opzij kunnen zetten. Ik denk niet dat het kabinet er heel lang over gediscussieerd heeft of er strengere maatregelen zouden komen.

0
koos verrek 23 maart 2020 om 19:43

Née das in de lijn van de verwachting. Tour zonder publiek in juli lijk me haalbaar!

0
A.M.M. Jonkers 23 maart 2020 om 19:45

Denk dat er een streep door het seizoen 2020 kan worden gezet, totaal.
Andere landen zullen ongetwijfeld volgen…..

0
vincenzo 23 maart 2020 om 20:09

Yep. Het gaat verder een saai jaar worden, maar het is niet anders.

0
vanSpringel 23 maart 2020 om 20:16

Ast maar op de televisie wordt uitgezonden. Live dan graag in elk geval.

0
Emergo 23 maart 2020 om 21:10

Hoe wil je degenen tegenhouden die de Tour wel willen zien ??? 210 km hekken langs de kant met een vrije zone van 100 mtr of zo ?? Get real.

0
A.M.M. Jonkers 23 maart 2020 om 20:01

@Bulcke
U heeft – helaas- overschot van gelijk. In dit soort gevallen mag men gerust het woord c.q. begrip " a-sociaal gedrag" gebruiken!

0
vanSpringel 23 maart 2020 om 20:14

Zennnnnnn

0
skylimit 23 maart 2020 om 20:15

Tot 01.06 dat zijn ruim 9 weken. Dat lijkt mij toch niet vol te houden voor al die sportverenigingen, restaurants, hotels etc. Je kan mensen ook niet nog eens 9 weken thuis laten werken…en scholen etc. zo lang gesloten houden, alleen omdat de zorg het niet aan kan. Deze maatregel is halfslachtig en gaat niet werken.
Als je zo bang bent, waarom dan niet gelijk het hele land op slot gooien voor 2 nou vooruit 3 weken. Dan moet er toch een vooruitgang te zien zijn en een afname in nieuwe besmettingen en daarmee een afvlakking van de zgn.curve.
Met de maatregelen om evenementen op te schorten tot 1juni gaat het niet lukken, omdat dat niets veranderd aan het patroon van de mensen nu. Verspreiding ga je niet stoppen als dat al de bedoeling was, omdat evenementen nu ook al opgeschort zijn en dat heeft nog niets geholpen.
Dit is dit weer een typische Nederlandse halfbakken regeringsbesluit.

0
Romāns Vainšteins 23 maart 2020 om 20:19

Ze gooien de datum waarschijnlijk ver genoeg vooruit om deze eventueel nog in te kunnen korten eerder dan wederom moeten verlengen.

0
Kelder is de Man 23 maart 2020 om 20:31

Rv..
Precies. Dacht hetzelfde.
Verder vind ik de maatregelen vooral erg vaag en vraag me af of dat nageleefd gaat worden.

0
xistnc 23 maart 2020 om 21:52

De nieuwe maatregelen zijn opnieuw prima proportioneel. De trend van relevante kentallen is voorzichtig hoopgevend te noemen, de capaciteit in de zorg lijkt toereikend. Strengere maatregelen lijken overbodig. Het komt erop neer dat we opnieuw met elkaar mogen bewijzen, dat een totale lockdown niet nodig is. Vergelijken met andere landen heeft geen enkele zin, geen land is hetzelfde.

Er zijn sectoren die klappen krijgen, maar de situatie biedt ook mogelijkheden voor innovatie en creativiteit. We redden ons wel.

0
skylimit 23 maart 2020 om 20:38

@RV dit gaat volgens mij echt niet werken. Hier in Roemenie zijn afgelopen zondagavond en vanaf vanavond verdere restricties ingevoerd. Mensen mogen tussen 22.00 en 06.00uur ’s morgen niet meer buiten hun woonlocatie komen, tenzij dit strikt noodzakelijk is en dienen hiervoor een declaratie bij zich te hebben samen met legitimatie en andere documenten. Tussen 06.00 uur en 22.00uur kan je je nog wel verplaatsen zonder declaratie buiten je woonplaats indien dit beroepsmatig etc. is. Verder waren al maatregelen van kracht voor het bezoek aan de supermarkt etc. Er worden slechts een beperkt aantal mensen per keer binnen gelaten.
Met deze maatregelen en eerdere maatregelen (grensdicht/controles) lijken we hier een paar passen voor te lopen op Nederland, of het effect heeft is nog niet duidelijk.
Het aantal besmettingen stijgt nog steeds en Pasen is nog ver. Volgens “geleerden” zou de piek rond Pasen liggen.

0
Romāns Vainšteins 23 maart 2020 om 20:44

Ik denk dat met name aldaar het aantal geïnfecteerden een stuk lager is, het stikt weliswaar van de Roemenen in Italië maar kennelijk zijn die niet en masse besmet teruggekeerd. Tof land trouwens, ik ben er een aantal maal geweest, waar woon je?

0
xistnc 23 maart 2020 om 21:55

Daar in Roemenië kunnen makkelijk duizenden zigeuners besmet zijn en wellicht al ziek, zonder dat het in de officiële cijfers zichtbaar wordt. Die reizen nogal eens op en neer tussen Roemenië en Italië.

Aangezien met name het platteland in Roemenië ruimschoots minder georganiseerd is dan Nederland, zijn andere maatregelen nodig. Je woont daar, dus je snapt hopelijk zelf ook wel dat het niet bijster slim is om deze landen met elkaar te vergelijken.

0
Romāns Vainšteins 23 maart 2020 om 20:40

Gelukkig mag je nog steeds buiten sporten en aangezien ik in de regel met 1 metgezel of alleen rijd kan ik tenminste lekker zelf fietsen. Eerlijk gezegd is dat voor mij 100 x beter dan oude koersen en/of allerlei docu’s terug te kijken.

0
A.M.M. Jonkers 23 maart 2020 om 20:53

Begrijp me goed, ik gun u uw fietsplezier.
Maar bedenk wel; er zijn genoeg mensen die nu helemaal nooit meer buiten kunnen komen.
Wat denkt u van bewoners van allerlei zorginstellingen die de komende maanden TOTAAL opgesloten zitten. Zelfs bezoek is niet toegestaan…….

0
Arie den Blanken 23 maart 2020 om 22:32

Oude koersen kijken zoals Sporza nu doet vind ik zelfs leuker dan dat ze gewoon zouden zijn doorgegaan. Wel graag minimaal van 25 jaar geleden.

0
kleomantre 24 maart 2020 om 09:46

@A.M.M. Jonkers

Wat wil je nou zeggen. Moet RV zich de last van een paar ouderen met zich mee torsen als hij een pleziertje heeft. Eigenlijk gunt u hem het plezier niet eens, liever wilt u dat we ons solidair gaan tonen om maar solidair te zijn.

Laat mensen lekker hun lol hebben. Je eigen gezondheid zowel fysiek als mentaal op orde hebben lijkt me momenteel wel het allerbelangrijkste. Dat er elders in het land wat mensen dood gaan is nou eenmaal een gegeven.

0
A.M.M. Jonkers 23 maart 2020 om 20:41

@RV @Kelder is de Man:
Inderdaad redeneert men; nu maatregelen voor langere tijd nemen dan kunnen deze altijd nog worden aangepast / ingekort.
Mensen 9 weken thuis houden gaat onherroepelijk leiden tot “burgerlijke ongehoorzaamheid”, ook thuiswerk is aan limieten gebonden.
Scholen zo lang dicht laten is zeer twijfelachtig evenals de horeca. De laatste wordt weliswaar financieel ondersteund maar er is een grens aan alles.
Begrijp me goed:
Ook ik wil dat C-woord zo snel mogelijk Nederland en de wereld uit helpen, echter nu al voor 9 weken vooruit kijken is veel te ver.
Hopelijk geven de dagelijkse cijfers ons allemaal weer hoop, de aankomende weken die cruciaal zijn -althans volgens de deskundigen- voor de pandemie.

0
Kelder is de Man 23 maart 2020 om 20:52

Begrijp ook niet zo goed waarom ze voor die datum hebben gekozen. Als je dan toch voor een duidelijke datum gaat, had 1 mei gekozen en dan richting die datum verder kijken.

0
Romāns Vainšteins 23 maart 2020 om 20:54

Ze willen urgentie uitstralen en direct opvolging creëren , dan is zo’n heftig verre datum handig want hoe dichter het eind komt des te losser men het gaat opvolgen. Staaltje sociale psychologie richting massa.

0
Kelder is de Man 23 maart 2020 om 21:04

RV
Vraag ik me af. Is de Fck it mindset groter als mensen gevraagd word om 1 maand binnen te blijven als 2..

0
Verweggistan 23 maart 2020 om 22:04

Ik denk dat mensen liever een verre einddatum hebben dan steeds een korte verlenging.

0
kleomantre 24 maart 2020 om 09:33

Die maatregelen van nu zijn ook een soort wassen neus. Lekker doen alsof ze iets nuttigs doen.

Wat willen ze nu bereiken met maar 3 mensen van elders in je huis mogen hebben en met 1,5 meter afstand. Nooit te handhaven of te controleren, of moeten je buren je gaan verklikken als in de betere dagen van de DDR. Verder doet geen hond wat aan het boodschappen doen.

Kortom ze lopen nu met die boetes erbij een beetje gewichtig te doen en hopen dat het werkt, wat best eens kan mislukken bij het wat ongehoorzame volkje dat we zijn. Dan kunnen ze zeggen ''u luistert niet" en dan gaat alles een tijdje dicht en mag je niet zomaar meer de straat op. Ach ze doen maar….

0
Panache 23 maart 2020 om 21:06

Je hebt eigenlijk maar 1 maatregel nodig: houdt 1,5 meter afstand.
Of je nu op school, in een restaurant, op het strand, in de supermarkt, op kantoor, of bij een sportwedstrijd bent… Waar je ook bent: 1,5 meter afstand. Hou je dat in acht, dan mag de wereld weer ‘open’. Ik vermoed dat dit de langetermijnvisie wordt.

0
Kelder is de Man 23 maart 2020 om 21:22

Die 1,5 meter zou ik niet te letterlijk nemen. De ene mens hoest met meer kracht dan de ander.

0
Romāns Vainšteins 23 maart 2020 om 21:23

Het is een regel die in de praktijk erg uitdagend uitvoerbaar is.

Gezien de vele andere vergelijkbare virussen die er bestaan is de kans dat een ontploffende lente de boel uit laat doven een stuk aannemelijker. Het zal dan wel weer terugkomen volgend jaar.

0
Derierre de la course 23 maart 2020 om 21:47

@Kelder ik zou sowieso niet richting een ander hoesten. Ook niet als er geen corona is.

Die anderhalve meter is normaal uitademen. En best simpel te bepalen. Beide arm uitsteken. Als je vingers elkaar niet raken zit je op anderhalve meter

0
Schollekop 24 maart 2020 om 07:42

Maatregelen nu zijn prima maar er komt een moment dat de regering voor een duivels dilemma komt te staan: langdurige lockdown of de economie redden zodat niet honderdduizenden hun baan verliezen en talloze bedrijven failliet gaan waarbij de remedie dan ook levens gaat eisen.

Overigens, kan die hete dame hierboven geen koude douche krijgen en weggeflitst worden, redactie?

0
Merlinappa 24 maart 2020 om 07:47

Als alles goed gaat komt dat dilemma er niet. Socials het er nu naar uit ziet begint de groei voorzichtig af te nemen. Als dat doorzet heb je nog een periode van 2 maanden om het omlaag te krijgen alvorens het beleid voorzichtig soepeler te maken. Dat kan natuurlijk ook al eerder als de situatie dat toelaat. Zolang je de groei maar kan drukken.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone