Quintana wint bergrit in Catalonië, Valverde nieuwe leider
woensdag 20 maart 2013 om 17:11

Quintana

Nairo Quintana heeft de derde etappe in de Ronde van Catalonië gewonnen. De 23-jarige Colombiaan van Movistar kwam in de bergrit met aankomst bergop een col van de buitencategorie als eerste over de finish. Zijn ploeggenoot Alejandro Valverde eindigde als tweede, voor Joaquin Rodriguez (Katusha) en Bradley Wiggins (Team Sky). Valverde neemt de leiderstrui over van Gianni Meersman. Robert Gesink verloor kostbare tijd.

Tijdens de eerste bergrit deze ronde ontstond er na zeven kilometer een vlucht met vier renners. De Zwitser Martin Kohler (BMC), de Argentijn Lucas Haedo (Cannondale), de Pool Karol Domagalski (Caja Rural) en de Fransman Nicolas Edet (Cofidis) reden in een maximale voorsprong van meer dan zeven minuten bij elkaar. Op de slotklim Vallter 2000 was Edet de renner die het als laatste vol hield. In de laatste kilometers probeerde onder meer Steven Kruijswijk namens Blanco aan kop van het peloton het gat te dichten.

Met nog vier kilometer te gaan, ging Jurgen Van den Broeck (Lotto-Belisol) solo op jacht op de koploper. Een kilometer later haalde hij de Fransman bij, maar het peloton zat hem op de hielen. Twee kilometer voor het einde volgde er dan ook een hergroepering. Een nieuwe aanval van Tom Danielson (Garmin-Sharp) had evenmin succes. In de slotkilometer kwam er een aanval van Bradley Wiggins, maar het lukte de Brit niet om weg te blijven. Op een demarrage van Quintana had geen enkele renner antwoord, waardoor de Colombiaan solo als eerste boven kwam. Zijn ploeggenoot Valverde volgde enkele seconden later en werd tweede.