Quintana en Higuita twee weken in quarantaine

dinsdag 17 maart 2020 om 09:00
Quintana en Higuita twee weken in quarantaine

foto: Cor Vos

Nairo Quintana en Sergio Higuita zitten de komende twee weken in preventieve quarantaine. De twee klimmers keerden maandag na hun deelname aan Parijs-Nice terug naar Colombia, waar vanwege het coronavirus stevige maatregelen zijn genomen voor terugkerende inwoners.

Zaterdag wist Quintana namens Arkéa-Samsic nog de laatste etappe van Parijs-Nice met aankomst bergop te winnen, en door de vervroegde stop kon hij een dag eerder naar zijn thuisland. “Nadat ik mijn land zaterdag nog een plezier heb gedaan, zal ik de komende veertien dagen preventief in quarantaine zitten. Dat hebben ze mij verteld bij mijn terugkeer naar Colombia”, schreef Quintana op social media.

Vannacht is bekend geworden dat Colombia de grenzen tot en met liefst 30 mei sluit om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Quintana en ook Sergio Higuita zijn dus op tijd teruggekeerd. “Het was een redelijk lange reis”, zegt Higuita tegen Zikloland. “We keken ieder uur naar het nieuws. Maar het belangrijkste is dat we de regels respecteren en iedereens veiligheid respecteren.”

“De overheid heeft maatregelen genomen en wij zijn de eersten die een voorbeeld moeten stellen”, aldus het talent van EF Pro Cycling, derde in het klassement van Parijs-Nice. “Natuurlijk wil ik bij mijn familie zijn, maar het coronavirus is een groot probleem voor de publieke gezondheid.”

Dit artikel delen:

12 Reacties

Front-runner 17 maart 2020 om 09:48

Nairo is not amused

Cyclinglife 17 maart 2020 om 09:57

Dit betekent dus ook dat als er voor 30 mei weer gekoerst mag worden, deze 2 renners en alle overige Colombiaanse renners die nu in Colombia zijn niet kunnen meedoen.

vincenzo 17 maart 2020 om 10:45

Voor 30 mei wordt er niet gekoerst. Er wordt voor het najaar niet meer gekoerst en waarschijnlijk het hele jaar niet meer …

Arry1337 17 maart 2020 om 11:08

@vincenzo
Duidelijk heb je er geen verstand van, hou dan ook alsjeblieft je mond.

Ze weten niet hoe lang het duurt voordat we over de piek zijn, en zogauw we langs de piek zijn is het zaak de economie zo snel mogelijk weer op gang te brengen. #flattenthecurve gaat over geleidelijke spreiding om de ziekenhuizen te ontlasten. Wanneer je individueel het virus hebt verslagen kun je prima weer leven zoals voorheen.

vincenzo 17 maart 2020 om 14:29

@Arry1337
"Ze weten niet hoe lang het duurt voordat we over de piek zijn, en zogauw we langs de piek zijn is het zaak de economie zo snel mogelijk weer op gang te brengen."

Er komt geen piek, maar het gaat om "flattening the curve". Dit is wiskunde. Het overheidsbeleid is gericht op het gelijk houden van het aantal zieken, zodat er zorg voor iedere zieke kan zijn. Als er al sprake kan zijn van een 'piek' is het een constante piek die vele maanden stand houdt. Althans dat wordt beoogd. Versoepelen of opheffen van de huidige maatregelen op afzienbare tijd zou direct weer leiden tot een stijging van de curve.

KnightBiker 17 maart 2020 om 16:23

@Vincenzo – onzin van de bovenste plank, wat je beweerd is echt het worst-kaas scenario. Alles in acht nemende is het aannemelijk dat er eind mei wel gekoerst zal kunnen worden, als het Chinese voorbeeld ook aanslaat.
Er zitten een hoop onzekere factoren bij, maar om nu bijvoorbaat al zo negatief te zijn is niet gefundeerd. Het is niet alleen wiskunde, maar ook biologie, het virus gedraagt zich misschien als griep, wat kan betekenen: minder besmettingen met mooi weer. (Kan! Niet zal)

Cyclinglife 17 maart 2020 om 18:58

@Vincenzo ik schrijf toch niet voor niets “als”. Geen garantie dat er gekoerst wordt voor 30 mei maar ook geen garanties dat er niet gekoerst wordt voor 30 mei. Laten we gewoon rustig ademhalen en doorgaan met leven er gebeuren honderden leuke en vervelende dingen in een mensenleven waardoor we aanpassen. Dit is niet anders, een aanpassing aan een nieuwe situatie. Die andere heb je overleefd dus heb je de ervaring om ook deze verandering te overleven.

Kannibaal van Schepdaal 18 maart 2020 om 08:25

@vincenzo: Natuurlijk komt er wel een piek. Een lage piek is ook een piek. Het is gewoon de bedoeling om de piek zolang mogelijk uit te stellen om hem zo laag mogelijk te houden, zodat het gezondheidssysteem de toevloed van patiënten aankan, en de patiënten die gered zouden kunnen worden, gered kunnen worden.

S. Morgenstern 17 maart 2020 om 10:23

Goede reactie van Higuita.

Arry1337 17 maart 2020 om 11:04

Dit werkt niet.. Ik begrijp niet dat het nog niet duidelijk is. Quarantaine werkt alleen wanneer je al besmet bent. Nu is er de kans dat ze na 2 weken weer ‘vrij’ zijn en dan meteen besmet raken en dit vervolgens spreiden met het idee dat ze al in quarantaine zijn geweest…

Maillot à Pois 17 maart 2020 om 12:41

Het punt is natuurlijk dat het een tijd duurt voor je weet dat je besmet bent. Daarvoor dient die quarantaine: zeker zijn dat Nairo niet besmet is en in de komende 2 weken alsnog ziek wordt

Kuiperberg 17 maart 2020 om 12:50

Exact Arry, het gaat hier niet om de gezondheid van Nairo en Sergio, maar die van het Colombiaanse volk. Als N&S toch besmet zijn – zonder dat ze het weten / de kenmerken hebben, dan steken ze anderen aan. Stop ze voor de zekerheid 2 wkn in quarantaine en dan pas heb je 100% zekerheid dat zij op dat moment niemand aansteken met het virus… en uiteraard kunnen ze het zelf daarna nog wel krijgen van een ander, maar dat staat los van deze quarantaine-actie.

Headlines

Materiaalzone

Populair