Quinn Simmons: “Ik verdiende het niet om geschorst te worden”

zaterdag 27 februari 2021 om 10:47
Quinn Simmons: “Ik verdiende het niet om geschorst te worden”

foto: Cor Vos

Quinn Simmons maakt dit weekend, in het Franse tweeluik Boucles Drôme-Ardèche, zijn rentree in het peloton, nadat hij in het najaar door Trek-Segafredo werd geschorst wegens ‘verdeeldheid zwaaiende, opruiende en schadelijke’ tweets. “Ik heb het niet verdiend om geschorst te worden”, zegt de 19-jarige Amerikaan vijf maanden later.

Simmons sprak vrijdag onder meer met Cyclingnews over zijn controversiële berichten op social media. “Het voelt voor mij niet alsof ik de schorsing verdiende. Ik besef dat ik ons merk niet heb vertegenwoordigd zoals ik had moeten doen, maar ik miste de klassiekers terwijl ik een grote rol voor de ploeg kon spelen. Dat opofferen, was het denk ik niet waard. Niet voor mezelf en ook niet voor de ploeg.”

De commotie ontstond eind september na een tweet van wielerjournaliste José Been, waarin zijn aanhangers van de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump opriep haar niet meer te volgen. Simmons reageerde met een zwaaiend bruin handje, dat door velen werd gezien als een racistisch gebaar. Toen Simmons in een reactie een ‘Trumper’ werd genoemd, antwoordde hij met ‘Dat klopt’, met een emoji van de Amerikaanse vlag.

Trek-Segafredo reageerde spoedig en kondigde een schorsing voor Simmons aan ‘vanwege het voeren van een gesprek op Twitter op een manier dat niet past bij een Trek-atleet’. De Amerikaan verontschuldigde zich vervolgens. “Tegen iedereen die de kleur van de emoji racistisch vond, wil ik zeggen dat ik het niet zo bedoelde. Aan iedereen die hier aanstoot aan nam, wil ik wil excuses aanbieden, aangezien ik een grote tegenstander ben van elke vorm van racisme.”

‘Bye, Felicia’-meme
Vrijdag vertelde Simmons dat de emoji van het zwaaiende handje als grap was bedoeld. Volgens de renner verwees hij naar de ‘Bye, Felicia’-meme, die soms wordt gebruikt om minachting of onverschilligheid naar iemand uit te drukken. De quote komt oorspronkelijk uit de comedy Friday uit 1995. “Het is een vrij normaal grapje dat ik vaker op social media heb gezien en ook als grap naar mijn vrienden op social media stuur. Ik dacht dat het wel wat bekender was.”

Simmons werd in 2019 wereldkampioen op de weg bij de junioren – foto: Cor Vos

“Ik heb er geen moment bij stilgestaan. Het handje had de kleur die ik het laatst had gebruikt. Ik had hem met hetzelfde doel eerder gebruikt en toen ik erop klikte, was dit het. Er zat eigenlijk geen gedachte achter.” Hij heeft er spijt van dat hij in aanloop naar de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten heeft gereageerd op politieke posts. Hij snapt echter niet dat dat het gebruik van een zwarte hand werd gezien als een vorm van racisme.

“Van het hele concept van digital blackface, of hoe ze het ook noemen, had ik nog nooit gehoord. Ik denk eigenlijk niet dat de meerderheid van de bevolking er ooit van had gehoord. Als het twee maanden eerder was gebeurd en niet midden in verkiezingstijd, was het geen issue geweest”, zei hij. “Ik heb ervan geleerd dat ik dit niet nog een keer moet doen en ik van zulke discussies weg moet blijven. Of ik problemen heb met racisme of inclusiviteit? Persoonlijk, nee.”

Irrelevant
“Er was geen sprake van racisme, dat maakte het internet ervan”, ging de renner verder. “Dit was een gesprek tussen mij en een witte journalist. Het gesprek ging niet over rassen en daarom vind ik het raar dat het een rassenkwestie werd. Ik weet dat mensen Trump niet aardig vinden, maar dat het een rassenkwestie werd was geen onderdeel van het gesprek. Het was een gesprek tussen twee witte mensen en compleet irrelevant”, aldus Simmons.

Simmons maakt dit weekend zijn seizoensdebuut in de Franse Faun-Ardèche Classic en de Royal Bernard Drôme Classic. Daarna focust hij op Strade-Bianche, Tirreno-Adriatico, Milaan-San Remo, Gent-Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en de Amstel Gold Race.

Dit artikel delen:

23 Reacties

HoofdIsVrij 27 februari 2021 om 10:59

Jammer dat er niet door is gevraagd over hoe hij met het verlies van Trump en de bestorming van het Capitol is omgegaan. Het had mij niet verbaasd als hij daar tussen had gestaan.

0
Michiel De Rooij 27 februari 2021 om 11:49

Hahaha, Hahaha

0
Limal 27 februari 2021 om 11:00

Zand erover en verder, of gaan we er weer heel wat nodeloze reacties aan wijden?

0
KimJungPoels 27 februari 2021 om 11:17

Goede reactie van Quinn, prima dat hij duidelijk maakt dat hij tegen iedere vorm van racisme is. Ik vond de schorsing van Trek ook veel te zwaar, maar in dat rare politieke klimaat in de VS vonden ze waarschijnlijk dat ze niet anders konden. Ook al was het zeer waarschijnlijk meer ongelukkig dan echt racisme.

Nu hopen dat het het komende jaar weer over de fietsprestaties van dit grote talent gaat.

0
Turtlehead 27 februari 2021 om 12:25

Ik hoop voor hem dat zijn Amerikaanse sponsoren ook zo denken. Anders krijgt dit allicht snel een staartje.
Want ik lees: ‘ik ben geen racist, ik heb niks verkeerd gedaan, wat ik deed was niet racistisch en ik had niet geschorst moeten worden’.
Punt is dat anderen daar (met recht en rede vanuit de Amerikaanse context) anders over dachten en denken.

0
KimJungPoels 27 februari 2021 om 14:11

Dat weet je inderdaad nooit met Amerikanen. Maar als hij zelf weet dat het nooit racistisch bedoelt is hoeft hij zich natuurlijk ook niet zonder enige tegenspraak voor racist laten uit te maken.

En hij geeft hier ook heel duidelijk aan tegen iedere vorm van racisme te zijn, maar ook dat zijn schorsing niet terecht is omdat hij nooit iets racistisch heeft gezegd.

0
Baukema Tomoulin 27 februari 2021 om 11:35

Hij zal niet lang meer voor trek rijden denk ik. Vetrouwen tussen beiden is weg. Maar genoeg WT teams die hem maar al te graag in dienst nemen denk ik. De ‘nieuwe’ Moscon voor Ineos?

0
Panache 27 februari 2021 om 11:48

De kop trekt heel wat aandacht, terwijl de nuance in het uitgebreide interview zeker wel aanwezig is. Blackface is een traditie waar we niet trots op kunnen zijn en het komt gelukkig nog maar amper voor. Digital blackface is een stuk lastiger te begrijpen en in vele contexten (zoals deze) wat ver gezocht. Wat Quinn Simmons gelukkig wel geleerd heeft is dat hij door privéaccount en sportaccount te combineren zich aan bepaalde gedragscodes dient te houden, zodat de sponsoren die zijn salaris betalen daar profijt van hebben en niet meegezogen worden in kleine of grote controverses.

0
Michiel De Rooij 27 februari 2021 om 11:51

Digital blackface, het moet niet gekker worden

0
Lalsacien 27 februari 2021 om 12:04

Ik heb met je te doen.

0
klootje kriekeljon 27 februari 2021 om 12:09

Nee hoor, juiste vaststelling.

0
Michiel De Rooij 27 februari 2021 om 12:12

Ze heeft issues

0
tendam 27 februari 2021 om 12:23

Oh, nu ligt de fout bij José Been? Volgens mij gaat Quinn Simmons over z’n eigen uitingen, en die liegen er niet om, ook in het verleden al niet.

0
Michiel De Rooij 27 februari 2021 om 12:28

Ik heb nog geen één uitlating van dat jonkje gelezen die over de schreef zou zijn.

0
Poeksel 27 februari 2021 om 12:35

Arme Yeez!

0
vevie 27 februari 2021 om 12:41

Tja, we leven nu eenmaal in een tijd waar het steeds meer wij tegen zij is. Andere opvattingen zorgen er meteen voor dat je in een bepaald hokje wordt gestopt. Door welke groepering dan ook. Persoonlijk denk ik dat Simmons echt wel weet wat hij deed. Dit zijn van die dingen die altijd worden gezegd wanneer iemand publiekelijk afstand van iets moet nemen om nog een beetje goodwill te kunnen kweken. Begrijpelijk ook vanuit een media standpunt, want door een grote groep mensen wordt je meteen gedemoniseerd als je aangeeft sympathie voor Trump te hebben.

Maar goed, hopelijk laat hij het dit jaar zien op de fiets en kan hij dit achter zich laten.

0
klootje kriekeljon 27 februari 2021 om 12:41

Ik kan net zo goed oordelen over Quinn in Amerika als een Amerikaan over zwarte piet. Been in Wielerland echter.. wat wil je weten?

0
Michiel De Rooij 27 februari 2021 om 12:45

Dat denigrerende toontje van Lalsacien en Poeksel vind ik veel storender dan een

0
tendam 27 februari 2021 om 13:17

@michiel de rooij
Och jongen toch… het is nu eenmaal nogal verleidelijk om zo’n toon aan te slaan als er weer een whataboutism in wordt gegooid :) ‘Ja maar zij pestte ook!’

0
Murcia 27 februari 2021 om 13:48

Mijn originele standpunt staat nog steeds, Simmons is werknemer van Trek en als zodanig heeft hij bij zijn contract ook de clausule onderschreven dat hij geen schade toebrengt aan het merk. Trek heeft zijn posts wel als zodanig opgevat en hem een sanctie opgelegd. Niets meer of minder.
Nu weer gewoon de concentratie op de weg en in godsnaam negeer Been zoals ik ook al jaren doe.

0
Michiel De Rooij 27 februari 2021 om 14:12

Whataboutism is een woord voor wokies en anderen die de kunst van discussieren niet verstaan

0
klootje kriekeljon 27 februari 2021 om 14:28

Zo werd Donald president. Als reactie op al die zogenaamde beter dan een ander mensen.

0
Rob de Keijzer 27 februari 2021 om 15:19

@Yeez ….. +1

0

Headlines

Populair

Materiaalzone