Qhubeka-teammanager Doug Ryder: “We willen snel terugkeren op het hoogste niveau”

vrijdag 24 december 2021 om 15:03
Qhubeka-teammanager Doug Ryder: “We willen snel terugkeren op het hoogste niveau”

foto: Cor Vos

Het doek voor Qhubeka Nexthash is definitief gevallen. In een emotioneel betoog op de website van de Zuid-Afrikaanse WorldTour-ploeg laat het team weten dat het ze niet gelukt is om de laatste mogelijkheid om door te gaan, op tijd af te ronden. “We bevestigen dat we daarom besloten hebben om per 31 december 2021 te stoppen met het WorldTour-team.”

Het team laat weten dat de opleidingsploeg Team Qhubeka – dat koerst op een Italiaanse licentie – volgend jaar wel blijft bestaan en op Continental-niveau actief zal blijven. “Deze aankondiging weegt voor ons heel zwaar”, valt er te lezen. “Maar meer dan ooit hebben we nu de motivatie om het team te herbouwen en willen we opnieuw onze plek claimen op het hoogste wielerniveau. We willen een platform blijven bieden voor Afrikaans talent om door te stromen naar het hoogste niveau. Met Team Qhubeka is het ons doel om snel terug te keren naar de WorldTour.”

Ploegeigenaar Doug Ryder heeft donderdag het nieuws intern aan alle stafleden en renners verteld. “Dat was een van de moeilijkste dingen die ik ooit heb moeten doen. We begonnen als Continental-team, wonnen als ProContinental-ploeg met Milaan-San Remo een monument en de laatste zes seizoenen maakten we deel uit van de WorldTour. We hebben Afrika naar voren gestuwd in de wielerwereld, we hebben mensen kennis laten maken met Qhubeka en we gaan door om te laten zien dat fietsen het leven van mensen kan veranderen.”

Het WK van 2025 in Rwanda is voor Ryder een mijlpaal voor het vertrouwen in het Afrikaanse wielrennen. “Het moment is nu daar dat er geen Afrikaans team meer op profniveau aanwezig is. We hebben een aantal ongelooflijke interacties gehad in de zoektocht naar een nieuwe titelsponsor. Die was nodig om onze toekomst te garanderen, maar helaas lukte het ons niet om de deal op tijd rond te maken. Ik wil van de gelegenheid gebruikmaken om al onze stafleden en renners – in heden en verleden – te bedanken voor hun toewijding en steun. Tot snel!”

De laatste weken kwamen vanuit Afrika verschillende landen bij het team aankloppen om hen te steunen, maar dat mocht niet meer baten. Deals met Giant en Premier Tech ketsten eerder al af en ook met de laatste partij lukte het dus niet om de ploeg overeind te houden.

Dit artikel delen:

7 Reacties

Deo 24 december 2021 om 15:07

Jammer, maar de laaste jaren telkens op het randje nog op WT gebleven qua budget en randzaken. Het schip was al aan het zinken en tevergeefs werd er alles aan gedaan om het te redden. Daardoor kozen de sterkste mannen al vaak voor een betrouwbaar schip.

0
armstrong 24 december 2021 om 17:07

Geen gemis aan deze ploeg

0
Polleke 24 december 2021 om 21:57

Daar denken 50 renners/staffleden en hun families heel anders ovrr…

0
5211 25 december 2021 om 11:36

Geen gemis , jouw reacties.

0
jrv930322 24 december 2021 om 17:28

Jammer!! Allemaal de schuld van scamsponsor NEXTHASH !

0
miland12 25 december 2021 om 13:56

Of van het beleid van het team om Assos dat hun effectief redde terug naar de achtergrond te duwen & zo plaats te maken voor Nexthash. Ik vind het bijzonder jammer voor de ploeg maar ik ben ervan overtuigd dat het beleid al lang niet goed meer was

0
Verweggistan 24 december 2021 om 20:08

Hopelijk kunnen er nog een paar renners van het huidige WT team mee naar het CT. Ik geloof dat Sean Bennett en Connor Brown officieel nog een doorlopend contract hadden. En ook Dlamini zal toch wel mogen blijven.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone