Puck Pieterse wint ook Wereldbeker Hulst, Fem van Empel na valpartij tweede

zondag 27 november 2022 om 11:47
Puck Pieterse wint ook Wereldbeker Hulst, Fem van Empel na valpartij tweede

foto: Cor Vos

Puck Pieterse heeft haar tweede overwinning in de Wereldbeker veldrijden op rij geboekt. Nadat ze vorige week de beste was in Overijse, ging het talent van Alpecin-Deceuninck ook in Hulst met de zege aan de haal. Fem van Empel ging in de beginfase nog goed mee met Pieterse, maar na een valpartij nam ze genoegen met een tweede plaats. Shirin van Anrooij werd derde.

Omdat de Wereldbeker in Hulst een clash met het WK-duel van de Rode Duivels wilde voorkomen, werd besloten om het programma naar voren te verschuiven. De dames begonnen daardoor al om 11.00 uur aan hun cross. Maar ook ‘s ochtends vroeg kende Puck Pieterse een uitstekende start.

foto: Cor Vos

Pieterse en Van Empel klasse apart
De winnares van vorige week in Overijse sloeg direct een gat met Ceylin del Carmen Alvarado en Fem van Empel. Daarachter viel vooral de goede start van Sanne Cant op. Grote afwezige in dit veld was wereldkampioene Marianne Vos, die rust nam na haar zege van gisteren in Kortrijk.

Van Empel wist het gat met Pieterse nog in de eerste ronde te dichten, maar door een foutje behield Pieterse toch de leiding. Wel was duidelijk dat de twee jongelingen er technisch ver bovenuit staken. Alvarado was na de eerste ronde derde en Shirin van Anrooij vierde. Zo waren de verhoudingen al snel duidelijk.

Valpartij kost Van Empel veel tijd
Halverwege de cross was de voorsprong van Pieterse op Van Empel nog altijd maar vijf seconden. Een tweestrijd leek in het verschiet te liggen, maar de leidster in de Wereldbeker gooide haar eigen glazen in door in een afdaling ten val te komen. Ze moest haar stuur recht zetten en had veel problemen met haar ketting en derailleur. Omdat de materiaalpost niet in de buurt was, kon Pieterse maar liefst 50 seconden wegrijden.

Fem van Empel – foto: Cor Vos

Desondanks bleef Van Empel op de tweede plaats rijden, omdat de verschillen gigantisch waren in de top van de cross. Pieterse begon met een minuut voorsprong op Van Empel aan de voorlaatste ronde. Daarachter had Van Anrooij de derde plaats overgenomen van Alvarado. Zij volgden nog binnen twee minuten van de koploopster.

Twee op rij voor Puck Pieterse
Pieterse leek soeverein op de weg naar de zege, maar was ook niet foutloos. Zij kwam in de voorlaatste ronde op precies dezelfde plek als Van Empel ten val. Geluk bij een ongeluk voor Pieterse was dat zij snel verder kon en geen problemen kende met de fiets. Ze behield daardoor haar voorgift van ongeveer 40 seconden op haar eerste achtervolger.

In de slotfase gleed Pieterse nog een keer onderuit, weer op dezelfde plek, maar ook na deze schuiver sprong ze snel weer op de fiets. Haar overwinning kwam niet meer in gevaar. Nadat ze vorige week in de zware cross van Overijse haar eerste wereldbekeroverwinning ooit boekte, pakt ze nu haar tweede zege op rij op het hoogste niveau.

Van Empel werd tweede op 42 seconden. Een minuut daarachter werd Van Anrooij derde. Alvarado moest knokken voor haar vierde plaats, maar ze wist de aanstormende Lucinda Brand achter zich te houden. De Belgische Marion Norbert Riberolle werd knap zesde en de Française Hélène Clauzel zevende.


Bekijk hieronder de uitslagen van de Wereldbeker Hulst 2022

Dit artikel delen:

26 Reacties

Guushovd 27 november 2022 om 11:58

‘and then Fem crashed and her bike was a bit fucked’

:)

5
Thijs E 27 november 2022 om 13:19

interviews van Puck zijn ook pareltjes

3
Guushovd 27 november 2022 om 13:24

Zeker, net als die met Van Anrooij. Van Empel is verbaal wat minder sterk, maar wat een trio.

3
xistnc 27 november 2022 om 13:27

Interviews met Nederlanders worden internationaal altijd met wat vertraging uitgezonden, om piepjes te kunnen toevoegen :p

0
Cyclejo Schwanen 27 november 2022 om 12:03

Geen maat op Puck en Fem. Toppers!

3
xistnc 27 november 2022 om 13:55

Twee keer nam Fem de kop en twee keer ging ze in de fout, de tweede keer was er teveel aan. Bizar hoeveel sterker ze samen zijn dan de rest.

3
platteprijs 27 november 2022 om 11:58

Jammer voor Van Empel dat die derailleur blokkeerde, anders was het nog spannend geworden. Mooie prestaties van Bentveld en Molengraaf.

Als je op dit parcours op de 3e rij van start gaat (Van der Poel), ben je volgens mij kansloos voor het podium.

1
Guushovd 27 november 2022 om 13:03

This comment didn’t age well. Hij startte trouwens van de vierde rij.

1
Gebruikersnaam 27 november 2022 om 13:07

Zoals A3 al zei, moet je soms gewoon geluk hebben dat het steeds allemaal mooi open gaat, vlak voor jou.

0
Cornelius 27 november 2022 om 15:47

De eerste keer dit seizoen dat van Empel haar kalmte verloor. Ik vermoed dat ze na vier keer winst en drie keer tweede op rij heel graag weer een WB wil winnen, vooral nu het AK haar alleen nog door gigantische tegenslag zou kunnen ontgaan.

Puck had op dit mooie parcours duidelijk voordeel aan haar MTB activiteiten.

Alvarado, zelfde euvel als vorige week: nog niet hersteld van het zware werk van gisteren.

Lucinda opnieuw een prima laatste rondje, maar de rondjes daarvoor leek het teveel „wegglijden, vallen en weer doorgaan“.

Leuk dat uitgerekend in het Nederlandse Hulst drie Nederlandse dames het podium mogen bestijgen. Wie had dat durven dromen? :D

1
Baukema Tomoulin 27 november 2022 om 16:15

Ik begin een patroon te zien tussen Fem en Puck. Fem heeft veel lef en heeft een sprint, Puck heeft dan weer de wattages (en het balkjes springen). Beiden zijn technisch enorm begaafd. Ik ben heel erg benieuw of we met Fem en Puck vertrokken zijn voor samen 10 jaar dominantie en welke van de 2 dan de grotere zal zijn/worden. Shirin kan ik dan weer wat moeilijker inschatten.

1
Oblomov 27 november 2022 om 18:55

Goede vraag. De groeicurve van Van Empel is de afgelopen drie seizoenen veel steiler geweest, dan die van Van Anrooij en Pieterse. Die laatste twee waren bij de junioren al top. Reden als eerstejaars een volledig seizoen, inclusief het WK in Bogense. Daar werd Pieterse 6e op een paar seconden van de winnaar, bij de beloftes! Op dat moment was Van Empel nog gewoon een voetbalster die het fietsen er een beetje bij deed (wel al vanaf jonge leeftijd).

Een jaar later, bij dat eerste junioren-WK voor vrouwen, waar Van Anrooij won en Pieterse tweede werd, eindigde Van Empel vijfde op twee minuten. Dat was best indrukwekkend, aangezien het welgeteld haar vijfde UCI wedstrijd was. Ze was geselecteerd omdat ze, bijna uit het niets, derde was geworden op het NK (overigens ook op meer dan twee minuten). Kortom een natuurtalent, maar op een forse achterstand.

Om dan een seizoen later als eerstejaars belofte wereldkampioen te worden, vervolgens als tweedejaars je eerste twee wereldbekers bij de elite te winnen en nu als derdejaars al je races als eerste of tweede af te sluiten, is krankzinnig.

Pieterse en Van Anrooij moeten in ieder geval hopen dat Van Empel niet nog zo'n zomer van stormachtige groei doormaakt. Of dat haar ontwikkeling als wegrenster bij Jumbo haar ontwikkeling als veldrijdster een beetje remt. Anders hebben ze een probleem.

Op zich is natuurlijk ook wel mogelijk dat Van Empel alle extra vooruitgang, ten opzichte van Pietserse en Van Anrooij, die te behalen viel door voor het eerst serieus op de fiets te gaan trainen inmiddels behaald heeft en vanaf nu meer gelijke tred met ze zal houden. Qua leeftijd hebben ze alle drie nog zeker vijf jaar van fysieke ontwikkeling voor de boeg.

2
Marcel de Gendt 27 november 2022 om 19:02

Altijd moeilijk om dit soort groeicurves in te schatten. Hoe snel is de rek eruit? Het is in ieder geval zo dat sporters steeds jonger heel goed begeleid worden, waardoor er al veel eerder een deel van het potentieel benut wordt. De tijd dat je pas op je 25e op je top zou zijn is inmiddels wel achterhaald.

Wel waanzinnig mooi om te zien hoe deze 2 (3) youngsters nu al de fakkel overgenomen hebben. Waarbij ik wel benieuwd ben of Vos en Brand richting einde seizoen op basis van hun inhoud en taaiheid toch nog weerwerk kunnen bieden. Betsema, Worst (en wie weet ook Alvarado) zullen het denk ik vooral moeten doen in de wedstrijden waar deze youngsters niet aanwezig zijn.

1
Alfred Issendorf 27 november 2022 om 19:15

Mooie analyse, Oblomov. Maar Olga gaat boven alles, toch?

1
Arie den Blanken 27 november 2022 om 14:04

Ik vind net als in Overijse vorige week een enorm kwaliteits verschil tussen de vrouwen en mannen. Bij de vrouwen was het vooral vermakelijker voor wie fan is van een hoog “Te land, ter zee en in de lucht gehalte”. Deze waarneming zal op deze chauvinistische NL succes toejuichende plek waarschijnlijk niet gewaardeerd worden.

-10
Romāns Vainšteins 27 november 2022 om 14:16

Ik denk eerder dat men seksistisch genuil mondiaal steeds meer beu begint te worden en blij is met het uitstervende karakter er van.

7
Oblomov 27 november 2022 om 14:36

Mag toch hopen dat deze account een bewuste pastiche is….

0
Lalsacien 27 november 2022 om 14:54

@Arie fijn om te horen dat je de vrouwencross vermakelijker vond dan de mannencross. Dat is wel eens anders geweest…

3
Gebruikersnaam 27 november 2022 om 15:39

Als je af en toe eens naar een cross gaat, moet je toch vaststellen dat je bij de heren enkel bij de laatste 5 renners in koers eens met de ogen zal draaien bij de wel erg beperkte crosskwaliteiten en dat dit bij de dames gewoon voor de volledige achterste helft van het deelnemersveld geldt. Zegt weinig over het niveau van de toppers, alleen dat er na die top en subtop eigenlijk niets meer komt. Er is geen solide middelmaat, je komt meteen bij de betere recreanten uit.

Het evolueert wel de gunstige kant uit. Toen ik 20 jaar terug naar de damescross ging kijken (de tijden van Kupfernagel en van den Brand) was het vaak al huilen met de pet op bij alles wat buiten de top 5 zat.

0
Arie den Blanken 27 november 2022 om 17:22

@Lalsacien. Nee want ik ben geen fan van een hoog “Te land, ter zee en in de lucht gehalte”. Wel van kwaliteitssport en is en blijft bij vtouwen een stuk achter.

@Gebruikersnaam. Met je eens. Er zijn er dus nog die verder kijken dan hun chauvinistische neus lang is. Ik vind dat je je nog voorzichtig uitdrukt. Ook de top bij de vrouwen komt nauwelijks uit boven de vaardigheden van de laatste mannen.

-2
Marcel de Gendt 27 november 2022 om 17:29

@Arie,
Of denk je misschien zelf wel te makkelijk over het cyclocrossen?

Heb je het ooit geprobeerd, of enkel vanaf de zijnkant met een biertje in de hand gekeken? Want met het biertje in de hand ziet het er allemaal gemakkelijk uit, totdat je zelf ineens met je fiets door een 20 cm diep spoor moet fietsen. Dan ligt TL, TZ en in de lucht op de loer. Maar het zegt eerder iets over hoe moeilijk het is om op je fiets te blijven zitten dan over het niveau van de deelnemers.

1
Lalsacien 27 november 2022 om 17:54

@Arie dan heb ik met je te doen want je vindt het zo belangrijk dat je elke cross de inferioriteit van de dames tot in den treure moet benadrukken. Wellicht kun je volgende keer een dutje doen tijdens de dames wedstrijd. Ik schat zo in dat je die leeftijd wel hebt.

0
Arie den Blanken 27 november 2022 om 18:00

Ik kijk wel Lasalsicien om steeds een gefundeerd oordeel te kunnen geven. In slaap vallen doe ik vooral bij wegwedstrijden op TV

-2
Maillot à Pois 27 november 2022 om 18:51

We weten allemaal dat je oordeel zowel over vrouwenwielrennen als wegwedstrijden de komende 30 jaar niet zal veranderen. Je hoeft je oordeel ook niet per se elke keer opnieuw neer te pennen, we kennen het immers op voorhand.
Dus het staat je vrij iets met je zondag te doen wat je wel leuk vindt.

1
Romerike 27 november 2022 om 19:55

Kserieuze vraag. Kan het ook te maken hebben dat de mannen gebrek aan techniek makkelijker kunnen compenseren met kracht. Dat hebben vrouwen logischerwijs toch minder.

0
Gebruikersnaam 27 november 2022 om 22:28
Quote:
Serieuze vraag. Kan het ook te maken hebben dat de mannen gebrek aan techniek makkelijker kunnen compenseren met kracht. Dat hebben vrouwen logischerwijs toch minder.

Voor zover ik persoonlijk heb kunnen vaststellen, vinden de massale tuimelpartijen vooral plaats op schuine kanten of in gladde of hobbelige afdalingen. Lijkt toch voor 95% aan handigheid te liggen.

Gaat dan vermoedelijk ook gewoon over dames die een fulltime job hebben en voor wie het veldrijden vaak niet meer is dan een passionele hobby, eigenlijk horen die niet in grote(re) crossen thuis. Daar waar de 40e man uit zo'n mannencross uiteraard pakken trager gaat dan een Mathieu, maar die kan nog steeds best wel goed uit de voeten met een crossfiets.

En eerlijk is eerlijk, bij de mannen zal je zelden iemand zien passeren die 15 kilo te zwaar staat, bij de dames blijft dat er nog wel steeds bij horen.

1

Net binnen

Populair

Materiaalzone