Puck Pieterse pakt in loodzwaar Overijse eerste zege in Wereldbeker

zondag 20 november 2022 om 14:33
Puck Pieterse pakt in loodzwaar Overijse eerste zege in Wereldbeker

foto: Cor Vos

Puck Pieterse heeft met overmacht de Wereldbeker veldrijden in Overijse gewonnen. Voor de 20-jarige Nederlandse van Alpecin-Deceuninck is het haar eerste overwinning ooit in de Wereldbeker. Ze was vanaf de eerste ronde outstanding op het loodzware parcours, getuige haar voorsprong van een minuut op nummer twee Fem van Empel.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

De kopstart was voor wereldbekerleidster Fem van Empel, terwijl ook Puck Pieterse direct goed van voren reed op het zware parcours. Ook de Française Hélène Clauzel kende een goede start, maar zij kon Pieterse en Van Empel niet volgen op het gladde traject.

Vooral Pieterse maakte indruk. Zij was technisch een klasse apart en sloeg meteen een gat met de rest. Waar zij op lastige stroken op de fiets bleef zitten, moest de rest juist van de fiets. Achter haar volgden Van Empel, Shirin van Anrooij, Denise Betsema en ook Aniek van Alphen, maar zij zagen Pieterse al snel aan de horizon verdwijnen.

Pieterse imponeert
Het talent van Alpecin-Deceuninck, die veel profijt had van haar mountainbike-ervaring, had na een ronde al 19 seconden voorsprong. Dat verschil liep in de tweede ronde alleen maar op, omdat de achtervolgers van Pieterse steeds meer foutjes maakten. De koploopster was zelf ook niet foutloos, maar hield desondanks een straf tempo vast.

Fem van Empel ploetert naar de tweede plaats – foto: Cor Vos

Na de tweede ronde (van de vijf) was het verschil tussen Pieterse en Van Empel al 45 seconden en na de derde ronde iets minder dan een minuut. De strijd om de laatste podiumplaats was ook interessant; Van Anrooij moest daar proberen Van Alphen, Ceylin del Carmen Alvarado, Betsema en Clauzel achter haar te houden. Dat vijftal reed lange tijd binnen 20 seconden van elkaar.

Primeur in de Wereldbeker
Met een voorgift van ruim een minuut dook Pieterse de slotronde in. Niets weerhield de Amersfoortse, die nog uitkomt als belofte, er nog van om haar langverwachte eerste wereldbekerzege te boeken. Ze behaalde al meerdere podiumplaatsen op het hoogste niveau, maar winnen deed ze – tot vandaag – nog nooit.

Van Empel volgde op de tweede plaats en Van Anrooij had haar achtervolgsters definitief afgeschud. Zij mochten mee het podium. Ook in Maasmechelen (toen Van Empel won) en Beekse Bergen (toen Van Anrooij won) stonden deze drie Nederlandse talenten op het podium. Na een sterke inhaalslag wist Lucinda Brand nog vierde te worden.

Onder de modder, maar wel aan het feest – foto: Cor Vos

Bekijk hieronder de uitslagen van de Wereldbeker Overijse

Dit artikel delen:

14 Reacties

Apemantus 20 november 2022 om 14:39

Stond vandaag geen maat op. Puck Pieterse lijkt helemaal ontketend te zijn. De vraag gaat zijn of Van Empel en Van Anrooij deze Pieterse nog in bedwang kunnen gaan houden. Ik denk dat het in de modder een heel moeilijk verhaal gaat worden. Technisch lijkt Pieterse de evenknie van MVDP.

2
Oblomov 20 november 2022 om 15:39

Nu was dit wel een klimparcours met modder, waar zij reed op plekken dat andere rensters moesten lopen. Op een wat vlakker modderparcours, waar iedereen op bepaalde plekken van de fiets moet, zou ik mijn geld toch op die andere twee zetten (en op Brand en Alvarado). Gaf in haar parcoursverkenning zelf nog aan dat lopen niet haar favoriete bezigheid is.

3
Pizzi 20 november 2022 om 21:05

En over die verkenning gesproken, die is best leuk om te zien: https://www.youtube.com/watch?v=4B7_SzAYzTQ&t=611s

0
Guushovd 20 november 2022 om 14:53

Je kan inmiddels spreken van de grote drie. Al denk ik dat Brand zich er nog wel tussen gaat zetten. Werd tijd dat Puck een wereldbeker pakte en dan ook nog eens met een masterclass.

Leuk dat de Fransen in opkomst zijn. Zou mooi zijn als die de komende jaren echt mee gaan doen en dan ook wat meer koersen daar.

2
Deel Koeper 20 november 2022 om 14:41

De andere 2 zullen mogelijk verder geraken op de weg, maar qua puur veldrijden toch duidelijk de beste van de grote en/of jonge drie. Zoals qua puur veldrijden Mathieu ook gewoon de betere is van Wout.

Alvarado, Betsema en Worst zijn de Iserbyt, van der Haar, Sweeck,etc… van de dames, die winnen enkel nog als de (nieuwe) toppers niet meer meedoen.

1
steven2743 20 november 2022 om 14:53

Alvarado zie ik nog wel meedoen. Ze heeft gisteren gereden terwijl de jonkies fit waren. Ze kon in de vorige wereldbekers ook als enige de jonkies volgen.

1
Beer 20 november 2022 om 17:52

Qua puur veldrijden? Parkcrossjes met 1000 bochten bedoel je?

-2
Wheely 20 november 2022 om 14:46

Lekkere smerige bedoeling was dat zeg, Puck heeft ze allemaal naar de blubber gereden.

1
Posterix 20 november 2022 om 17:39

Bedoening ;)

1
Cyclejo Schwanen 20 november 2022 om 14:57

Niet spannend, wel topklasse van Puck.

1
Schollekop 20 november 2022 om 15:30

Lijkt wel het Nederlands kampioenschap. Van internationale competitie is weinig sprake.

-4
Brabander 20 november 2022 om 16:58

Okay. Dat weten we nu onderhand wel hè. Begint erg vermoeiend te worden deze opmerking

1
paul s 20 november 2022 om 17:53

Brabander komt zeker niet uit N Brabant, anders is t ook niet vermoeiend hè

0
Brabander 20 november 2022 om 18:49

Die moet je even toelichten, ‘paul’

0

Headlines

Populair

Materiaalzone