Puck Moonen pleit voor minimumloon: “Belangrijk voor jonge rensters”

donderdag 25 april 2019 om 20:00
Video

Puck Moonen springt op de bres voor haar collega’s. De 23-jarige Noord-Brabantse van Lotto Soudal Ladies roept de UCI op om sneller werk te maken van een minimumloon in het vrouwenpeloton. “Ze mogen daarin wel een tandje bijsteken”, stelt ze met een mooie woordspeling voor de camera van WielerFlits na afloop van de Amstel Gold Race voor vrouwen.

“Iedereen heeft het over het prijzengeld (dat omhoog moet, red.), maar dat gaat naar rensters als Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten. Maar zij hebben al een goed salaris”, gaat Moonen verder. “Juist het minimumloon is belangrijk voor – bijvoorbeeld – rensters van onze ploeg, die werk verrichten voor de kopvrouwen. En ook voor de jonge rensters, die vaak hun studie opgeven of naast het fietsen nog moeten werken. Als dat laatste niet hoeft, kun je ten volle je carrière benutten. ”

Moonen – die op dit moment enige tijd buitenspel staat met een rugblessure – stipt wel aan dat de ploegen de kans moeten krijgen om zich erop voor te bereiden. Wel vindt ze dat de UCI het verschil tussen de mannen en vrouwen gelijk moet trekken.

Vanaf 2020 minimaal 15.000 euro
Minimumsalaris is al jaren een hot item in het vrouwenwielrennen. Volgens de hervormingsplannen van de UCI is het vanaf 2020 voor zogenoemde Women’s WorldTeams verplicht om hun rensters een minimumloon te betalen. Coureurs hebben komend jaar recht op een minimumsalaris van 15.000 euro.

Dit zal stapsgewijs worden verhoogd naar 20.000 euro in 2021 en 27.500 euro in 2022. Vanaf 2023 zal het gemiddelde salaris gelijk zijn aan het minimumloon van mannelijke ProContinentale coureurs. Voor Women’s Continental Teams zijn er geen geldelijke verplichtingen.

Meer video’s zien uit het peloton?
Abonneer je dan nu op ons YouTube-kanaal!

Dit artikel delen:

91 Reacties

Brummel 26 april 2019 om 08:29

Wat een verschrikkelijke seksistische reacties onder dit artikel. Niet verrassend, maar blijft bedroevend.

Misschien dat de redactie eens kan nadenken hoe dit te handhaven?

0
reusjen 26 april 2019 om 10:23

Ja laten we feminazi’s een podium gaan geven. Iemand die niet positief staat tegenover een onderwerp dat over vrouwen gaat haat niet meteen vrouwen.

0
Brummel 26 april 2019 om 12:38

reusjen laat hier mooi zien uit welk hout hij is gesneden: een vrouw die opkomt voor een fatsoenlijk loon voor haar collega’s is een ‘feminazi’.

0
GreenDay 26 april 2019 om 12:53

Feminazi’s? Excusez-moi? Vrouwen verdienen minder, worden vaker het slachtoffer van geweld en dat glazen plafond is ook nog steeds reëel. You can just grab them by the pussy, toch?

Als pleiten voor een minimumloon voor jou gelijk staat aan een nazi zijn, dan ben ik dat als man met alle plezier van de wereld. De meeste wielerliefhebbers kennen geen fluit van politieke ideologieën en de grondbeginselen erachter, en zouden er voor hun eigen imago goed aan doen om zich derhalve ver weg te houden van dergelijke discussies.

Reusjen heeft geen flauw idee waar nazisme over gaat en aapt dan maar wat goedkope scheldwoorden na die hij op de televisie heeft gehoord.

0
reusjen 27 april 2019 om 12:30

Ik heb het niet over Puck Moonen, ik heb het over so-called feministen die het onderwerp gebruiken om hun miserabele leven zin te geven over de rug van anderen die wel succesvol zijn.

Even wat feiten:
Vrouwen verdienen minder, maar dit heeft niets met seksisme te maken. Jonge vrouwen verdienen zelfs meer dan jonge mannen en dat is perfect te verklaren. Ook de leeftijd waarop het kantelpunt zich voordoet is goed te verklaren. https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2016/47/krijgen-mannen-en-vrouwen-gelijk-loon-voor-gelijk-werk-
Er zijn zelfs studies die laten zien dat vrouwen meer verdienen dan mannen, maar dat gaat over de VS, hier is in Nederland weinig wetenschappelijks over bekend. Aegon heeft wel zelf onderzoek gedaan waar uit kwam dat bij hen vrouwen meer verdienen na correctie, maar dit is de slager die zijn eigen vlees keurt.

Het geweld tegen vrouwen is hoger? Ehm, ik dacht het niet: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/51/minder-vrouwen-dan-mannen-slachtoffer-van-geweld

Over individuele uitspraken van iemand heb ik niets te vinden, dat is niet te generaliseren voor de hele populatie mannen.

0
wiebipedia 26 april 2019 om 08:36

Fijn zo’n topic om eens duidelijk te krijgen welke posters wel en welke niet op waarde en ethiek zijn te betrappen.

0
veteraan 26 april 2019 om 08:48

Het seksisme viert hier weer hoogtij lees ik wel. Sta telkens weer verbaasd over de geestelijke armoe van menigeen hier.

0
davyduck 26 april 2019 om 09:34

Groot gelijk dat dit aangekaard wordt.
Sofie De Vuyst, winnares van de Brabantse pijl, en tal van ereplaatsen in grote koersen werkt gewoon nog deeltijds. Dat is toch niet normaal.
Ik zie het Oliver Naessen of Bauke Mollema niet doen …

Mochten die vrouwen voldoende zekerheid en bescherming krijgen, dan zouden zij makkelijker zelf de stap durven zetten naar een full-time profcarriere. En dan volt het sneeuwbaleffect: niveau wordt hoger, top wordt breder, sport wordt interessanter, meer interesse en exposure.

0
john 26 april 2019 om 10:17

edit wf: dergelijke opmerkingen mag je achterwege laten

0
Vlinder 26 april 2019 om 12:39

Zodat jij die dan kan kopen en je kan verlekkeren aan haar mooie lichaam? Wat een vreselijk domme opmerking. Voor sommige mannen is het blijkbaar toch wel heel moeilijk; een mooie jonge vrouw met eigenwaarde en een sterke mening! Gelukkig lees ik hier toch ook veel reacties van mannen die niet zo seksistisch zijn. Mooi!

0
jooprioolpijp 26 april 2019 om 13:19

Altijd aardig om te zien hoeveel holbewoners internet in hun grot hebben. Ze heeft gewoon een punt, klaar. Om uit de huidige status quo te komen moeten er -in een redelijk tempo- maatregelen genomen worden om de basis te verbreden.
Het is te zot voor woorden om anno 2019 nog te moeten opmerken dat in vrouwensport waar wel een jarenlange traditie is (hockey, veel zaalsporten, atletiek) de dames-versie niet minder interessant is om naar te kijken dan de heren-versie. B.v. omdat dames vaak de mindere kracht (meer dan) compenseren met meer tactiek en/of techniek.

0
Wim van Brink 26 april 2019 om 14:16

Wat mij opvalt in de reacties op het verhaal van Moonen is dat er veel op de persoon wordt gespeeld en niet op de inhoud wordt gereageerd. Als een zinnige reactie wilt geven, verdiep je dan in de materie. Is dat teveel gevraagd? Ga dan lekker fietsen, of kom je niet verder dan praten over fietsen.

0
Wheely 26 april 2019 om 14:39

Go Puck! Supertof dat ze dit doet want is vooral voor haar collega’s.

Lotto Soudal mag in hun handjes knijpen trouwens met de publiciteit die zij online oplevert – ze heeft in haar eentje vele malen meer volgers dan Wellens, Benoot, De Gendt en Campenaerts samen.

0
EddyB1958 26 april 2019 om 17:47

Ach beste Nederlandse vrienden, jullie Puckje heeft een Vlaams vriendje nl Eli Iserbyt twee gouden en een zilveren WK medaille bij de beloften in de cross. Dus net als Mathieu gaan ook Eli en Puck voor toekomstig Vlaams/Belgisch wielertalent zorgen…

0
leegloper 26 april 2019 om 22:06

Wat?! Gaat Mathieu voor Belgisch wielertalent zorgen?
Aiai, die zag ik niet aankomen. Gefeliciteerd dan maar met jullie Tourwinnaar. (Ook al is ie nog niet geboren.)

0
toke 27 april 2019 om 05:53

Als Puck het bedenkelijke niveau van de manlijke bijdragen hier leest…..Dan dumpt ze haar vriend gelijk en gaat ze dezelfde weg als Ireen Wust.

0
Vlinder 27 april 2019 om 08:33

@toke; Er zijn hier echt maar een paar mannen die de ‘seksistisch’ getinte opmerkingen maken. Het overgrote deel is het of met haar eens of reageert met een kritische blik op de inhoud,(zonder de sekse erbij te betrekken zoals het m.i. hoort) Dus het valt uiteindelijk reuze mee! Het merendeel van de reageerders hier wijzen daarnaast het kleine aantal seksistische opmerkingen keihard af. Puck zal vast niet generaliseren ;-)

0
kampie 26 april 2019 om 19:33

Prima verwoord door haar.

0
Jean Dumas 27 april 2019 om 06:19

De man die ooit een vrouw bemind heeft zal het met Puck eens zijn.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone