Protest tegen hervormingen baanwielrennen

maandag 30 november 2009 om 17:11

De baanwielrenners zijn niet te spreken over de mogelijke aanpassingen van het Olympisch pisteprogramma. Enkele wereldtoppers hebben hun ongenoegen geuit bij IOC-voorzitter Jacques Rogge en UCI-voorzitter Pat McQuaid door middel van een open brief.

Indien het idee ook effectief wordt toegepast, verliezen de individuele achtervolging, de puntenkoers en de koppelkoers hun Olympische status. De UCI wil immers een gelijk programma voor mannen en vrouwen. Enkel sprint, teamsprint, keirin, ploegenachtervolging en omnium zouden Olympische disciplines blijven.

Wereldtoppers zoals Michael Mørkøv, Alex Rasmussen, Iljo Keisse, Kenny De Ketele, Bruno Risi en Franco Marvulli scharen zich nu achter het protest. Ze vrezen dat veel baanwielrenners zullen afhaken als de aanpassingen aan het programma er komen en dat de beste atleten ter wereld zo niet meer tegen mekaar kunnen uitkomen.

Ze stellen een verhoging van het aantal vrouwelijke deelnemers vanaf 2012 en een herstructurering van de disciplines en medailles vanaf 2016 voor. De renners werken immers al een tijdje toe naar de Olympische Spelen en met nog slechts twee jaar voor de boeg zouden al hun inspanningen hen door een mogelijke aanpassing misschien toch niet naar de Spelen in Londen kunnen leiden.

Lees ook:
‘Aanpassingen Baanwielrennen OS 2012’
Wiggins: “UCI maakt zichzelf ten schande”

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair