Primoz Roglic speelt bijrol in finale Luik: “Had niet mijn beste benen”

zondag 25 april 2021 om 17:48
Primoz Roglic speelt bijrol in finale Luik: “Had niet mijn beste benen”

foto: Cor Vos

Primož Roglič was in de finale van Luik-Bastenaken-Luik niet in staat om de kopgroep bij te benen. De titelverdediger van Jumbo-Visma moest het daardoor doen met een dertiende plaats in La Doyenne. “Ik had niet de beste benen en kon de besten niet volgen”, vertelt Roglič na afloop.

“Voor mij ging het vanaf de start te langzaam en aan het eind te hard”, kan hij nog lachen. “Het ging aan het begin wat langzaam door de tegenwind. Daardoor ging het in de finale het vol gas, maar ik had niet de beste benen en kon de besten daarom niet volgen.”

Roglič finishte uiteindelijk als dertiende in een achtervolgende groep, op negen seconden van zijn landgenoot en opvolger Tadej Pogačar. “Het is moeilijk om hier conclusies uit te trekken”, zegt de kopman van Jumbo-Visma. “Ik probeer altijd mijn best te doen. Soms win je en soms niet.”

Na zeventien wedstrijddagen, van Parijs-Nice tot en met Luik, zit het voorjaar van Roglič er alweer op. Hij rijdt tot de Tour de France geen wedstrijd meer. “Ik ben blij met mijn voorjaar. Als ik de resultaten bekijk, dan was ik altijd op de afspraak. Ik deed altijd mee om de zege. Nu verdien ik wel wat rust”, knipoogt hij. “Eerst neem ik wat rust en dan ga ik op hoogtestages. Dat is het plan.”

Roglič en Gesink na afloop – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

31 Reacties

kelderfan 25 april 2021 om 18:10

Ja, dat was wel duidelijk, dat Roglic niet zijn beste benen had vandaag.
Maar UAE en Ineos waren ook duidelijk sterker in de finale.

S. Morgenstern 25 april 2021 om 18:12

Ik heb geen Ineos renner gezien die beter was dan Roglic.

kelderfan 25 april 2021 om 18:20

Ik heb een heel sterk Ineos-blok gezien. Jij hebt kennelijk naar iets anders gekeken.
En het sterke blok van UAE was je kennelijk ook niet opgevallen.

S. Morgenstern 25 april 2021 om 18:22

Die heb ik wel gezien, maar die hadden natuurlijk geen invloed op het niet mee kunnen van Roglic. Zeker niet die van Ineos, die allemaal nog achter Roglic zaten op het moment dat hij niet mee kon met de besten.

Jean Dumas 25 april 2021 om 19:01

Volgens mij was Yates de kopman en niet helemaal in orde. Carapaz ging sowieso te vroeg.

Derierre de la course 25 april 2021 om 20:27

Het is niet dat het overtal van Ineos ze nu veel goeds heeft gebracht.

Joaquim Agostinho 25 april 2021 om 18:19

Niet de beste benen, niet de beste helpers.

kelderfan 25 april 2021 om 18:22

Ja, klopt helemaal, want toen Roglic op achterstand werd gereden, was er geen helper meer te bekennen.

S. Morgenstern 25 april 2021 om 18:23

Waar Benoot blij mocht zijn met Donovan, daar mocht Roglic maar wat blij zijn met Vingegaard.

Het komt allemaal wat sterker over, wanneer je niet zo overduidelijk zou trollen..

Romāns Vainšteins 25 april 2021 om 18:29

Altijd maar dat gejank van lui die overal en op elk moment ‘helpers’ willen zien…
Jumbo mag in zijn handjes knijpen met deze hoofdlijfwacht, het is waanzinnig hoe snel Vingegaard in deze lastige rol gegroeid is, als 3e naam op het formulier van Frankrijk.

Roglic had zelf de kracht er niet voor vandaag, loeisimpel.

Panache 25 april 2021 om 19:02

Dat gezeur altijd over de knechten…. De kopman moet zelf de benen hebben. Je zit (zonder pech) niet in de 3e groep vanwege te weinig ondersteuning.

TIO 25 april 2021 om 20:18

Jumbo in de breedte toch iets te zwak,net zoals tijdens Vlaams voirk

S. Morgenstern 25 april 2021 om 20:26

Te zwak waarvoor? Roglic had net als Van Aert altijd iemand erbij zitten, tot het moment dat de kopmannen gaan.

Derierre de la course 25 april 2021 om 20:30

Jumbo zit meestal mee 2en in de finale, soms alleen. De enigen die met een compleet blok de finale in gaan zijn meestal Ineos en DCQ, vandaag toevallig ook UAE. Prima toch? Ze misten in het Vlaamse werk Teunissen (en voor RVV Dumolin).
Eerlijk is eerlijk, ik had iets meer van Gesink verwacht maar geen idee wat zijn taak vandaag was.

Theo H 25 april 2021 om 22:48

@Morgenstern: Voor zowel Ronde als Amstel aantoonbaar niet waar dat WvA voldoende omringd was totdat kopmannen gingen. Tenzij jij van 40 kopmannen per wedstrijd uit gaat. Situatie op en na Kwaremont en Cauberg was zeer teleurstellend, dat staat er los van dat gebrek aan knechten geen invloed op uitslag had. Gelukkig (of helaas voor neutrale kijker) trekt Jumbo zelf wel juiste conclusie. Opvolging Wijnants/Martens wordt volgens de ploeg zelf ander kaliber renner, mede omdat geld geen rol speelt.

Joaquim Agostinho 25 april 2021 om 23:13

Paarlen voor de zwijnen..

S. Morgenstern 25 april 2021 om 23:30

Vijf minuten voor Asgreen en Van der Poel los zijn op de Kwaremont had Van Aert nog knechten om zich heen. Daarna is er inderdaad nog een situatie waarin er meer samentroept dan enkel kopmannen, maar dat was in dit voorjaar een uitzondering.

Amstel had Van Aert tot de laatste keer Cauberg, waar de kopmannen het verschil maakten, wel degelijk iemand in steun. Van Aert komt daar voorop in een groepje van zes, waar hij vervolgens met drie vooruit komt te zitten.

Dat beeld van Van Aert en veertig man om hem heen, zonder ploeggenoten erbij, slaat buiten Vlaanderen nergens op. Waarbij dus zelfs daar mijn opmerking over de ondersteuning tot het moment dat de kopmannen er aan beginnen, wel degelijk klopt.

@Koel; Benoot en Donovan?! Kom, zeker nu Krak wel lijkt te blijven, is dat wat te negatief gesteld.

Beer 26 april 2021 om 09:10

Ook voor Roglic wordt het moeilijk zonder knechten.

La Primavera 26 april 2021 om 10:53

Van Aert had hier wel mogen knechten inderdaad. ;)

havana 25 april 2021 om 18:51

Realistisch commentaar van Roglic. Anderen waren gewoonweg beter.

Titaantje 25 april 2021 om 19:19

Prima. Blijf het nog altijd raar vinden om naar de Tour te gaan zonder te koersen vanaf eind april. Ik gun Roglic het beste, maar ik heb er geen probleem mee mocht het hem opbreken want ik zie toppers toch liever wat vaker koersen ipv in een “hoogtetentje te leven” voor 1 wedstrijd.

Glorious 25 april 2021 om 19:29

Jumbo is natuurlijk geweldig, bij de beste 3 ploegen ter wereld terwijl ze Teunissen, Groenewegen en Dumoulin missen. Mooi voorjaar, op naar een nog mooier midden seizoen. Zonder druk Romandie en de Giro nu.

dumoman 25 april 2021 om 19:49

Ik weet niet waar je dat vandaan haalt; ze hebben 2 ijzersterke kopmannen, voor de rest vind ik het steeds meer tegenvallen, vandaag alleen Vinnegaard nog even voorin gezien, maar verder geen Jumbo's, dit was in het voorjaar ook al zo, toen zag ik regelmatig nog 2-3 Alpacins tot laat in de finale, daar waar er dan nog maar 1 Jumbo was (Van Aert).

YogiBear 25 april 2021 om 21:20

@dumoman Simpel en objectief; zowel UCI als PCS ranking.

Glorious 25 april 2021 om 21:48

Jumbo bij iedere ranking in de top 3.

lo squalo dello Stretto 25 april 2021 om 20:06

Wellicht gewoon een mindere dag. Vraag me af wat de Tour gaat opleveren; zo zonder voorbereidingskoers vind ik toch heel gewaagd. Kan toch ook gewoon warmdraaien in de Dauphiné, moet zich er ook niet kapot rijden voor de eindzege maar wat wedstrijdkilometers lijken me toch aangenamer dan zonder koersritme van start te gaan. Na die slottijdrit vorig jaar zou je het hem wel gunnen natuurlijk.

Pietspeed 26 april 2021 om 09:07

Fans willen hun sterren zien schitteren in de koers, niet anoniem op een berg. Dat hoogtestagegedoe wordt een beetje overtrokken en vervelend zo langzamerhand.

Aart van Woud 25 april 2021 om 20:54

Ook een topper als Roglic kan een mindere dag hebben.

Michelangelo 25 april 2021 om 21:05

Wat een geneuzel iedere keer over “knechten”. Uiteindelijk bepalen in 9 van de 10 gevallen de benen van de kopman de uitslag. Enkel in geval van pech of valpartij zijn knechten bepalend.

TJV had met Vingegaard gewoon een tweede renner in de late finale, tot aan de voet van de Roche aux Faucons. Zoals TJV in bijna elke klassieker de kopman heeft kunnen ondersteunen tot het “ieder voor zich” was onder de kopmannen.

En het is natuurlijk leuk als je een meerkopmannenspel kunt spelen. Maar die luxe is niet iedere ploeg gegeven. Kijk nu naar Valverde, Woods: die hadden geen echte andere speerpunten in hun ploeg. Of omgekeerd: kijk naar Ineos, die hadden heel veel man in de finale, maar niemand met de benen om mee te kunnen als het er echt toe doet.

Zo lang knechten iemand op tijd zijn bidons kunnen geven, hem uit de wind kunnen zetten als het lastig wordt, dan is het al prima. Voor de rest maakt het niet uit of je in het peloton in het wiel van iemand zit met hetzelfde shirtje, of achter iemand met een ander shirt. Sterker nog, je zit vaak beter achter iemand van 2 meter met een ander shirt, dan iemand van 1.60 met hetzelfde shirtje….

VerstandOpNul 25 april 2021 om 21:31

Hij zat in het beslissende groepje, maar kon simpelweg niet volgen.

Aart van Woud 25 april 2021 om 21:57

Geen schande, dat kan gebeuren.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair