Primoz Roglic: “Nog geen keuze gemaakt tussen Giro en Tour”
foto: Sirotti
zondag 16 december 2018 om 10:29

Primoz Roglic: “Nog geen keuze gemaakt tussen Giro en Tour”

Primož Roglič was dit jaar bijzonder succesvol in de Tour de France, maar de Sloveen van Lotto-Jumbo weet nog niet of hij in 2019 zal starten in de Franse ronde. De Giro d’Italia lonkt namelijk. “Ik zal over een maand met de ploeg een keuze maken”, zo laat hij weten in een uitgebreid interview met thuismedium Večer.

Roglič – die dit jaar als vierde eindigde in de Tour – rekent normaliter op zijn sterke tijdrit. De komende editie van de Giro d’Italia kent liefst drie individuele chrono’s, goed voor bijna zestig kilometer tijdrijden. In de 106e editie van de Tour is er daarentegen slechts één individuele tijdrit van 27 kilometer opgenomen.

“De komende Giro belooft heel erg zwaar te worden”, aldus Roglič. “De etappes in de Dolomieten bijvoorbeeld. Daarnaast is bijna elke rit 230 kilometer lang. En het klopt: de individuele tijdritten liggen me goed.” Daar komt nog bij dat de komende editie van La Corsa Rosa dicht tegen de Sloveense grens zal koersen.

“Als ik moet kiezen tussen een ereplaats in de Tour en het winnen van de Giro, dan kies ik voor het laatste. Maar ik kan op dit moment nog niet zeggen welke ronde ik zal betwisten. Laten we nog een maand wachten, als ik met de ploeg mijn programma zal bespreken. Dan zullen we bepalen welke route ik zal volgen.”

“Voel me soms een buitenstaander”
Roglič ging ook nog in op zijn rol binnen Lotto-Jumbo. De 29-jarige ronderenner laat weten zich soms een buitenbeentje te voelen. “Het is zeer Nederlands georiënteerd, waardoor ik me soms een buitenstaander voel. Ik begreep dat het voor de ploeg belangrijker is dat Dylan (Groenewegen) een Tourrit wint, dan dat ik voor een goed klassement rijd.”

“Je moet het gewoon loslaten”, zo is hij van mening. “Je kunt wel van ploeg wisselen, maar je hebt overal wel problemen.”

RIDE Magazine
19 Reacties
Sorteer op:
16 december 2018 10:33
Ik begreep dat het voor de ploeg belangrijker is dat de Bowlingbal een Tourrit wint, dan dat ik een goed klassement rijd.”

Vind ik nogal een uitspraak, zegt ie dat echt of stiekem toch niet helemaal zo ?
  16 december 2018 10:42
  Stiekem niet helemaal zo, hij zei "Dylan" ipv "Bowlingbal", maar stel je voor zeg, een renner die binnen Jumbo kritiek heeft, dat verstoort feestvreugde, pffff
  16 december 2018 10:59
  Opmerkelijk als hij het zo zegt inderdaad, maar zo'n opvatting begint natuurlijk al met de selectie van aantal het klimknechten vs. het aantal sprintwagonnetjes. Met Bennett als luxe-knecht moet hij normaal toch heel ver komen. Anderszijds, bij Bahrein zijn ze niet vies van Slovenen. Daarom heb ik het altijd knap gevonden hoe ze Roglic zonder strubbelingen hebben weten behouden. Dumoulin, Nibali en Roglic de Giro? Zo wordt het dadelijk wel heel makkelijk voor Froome om zijn 5de binnen te halen.
16 december 2018 10:59
Hij doelt volgens mij op de keuze óf met Dylan voor etappes gaan óf met hem vol voor het klassement en dat over 21 dagen presteren dan ook geen zekerheid biedt. En dat als ze vol voor een klassement met hem kiezen het altijd een risicootje is. En dat je bij elke ploeg wel dergelijke verschillende belangen tegenkomt.

Afgaande op Google Translate dan :) Maar ik vermoed dat WF ook geen Sloveense tolk benaderd heeft.
  16 december 2018 11:05
  Kruijswijk was de aangewezen kopman, daarnaast heeft hij een aantal keren zitten slapen, waarna zijn ploeggenoten hem terug brachten.
  Sommige ritten zat hij er op hangen en wurgen bij, de laatste tijdrit verprutste hij, dus zoveel heeft hij niet te klagen, als hij dat al doet.
  16 december 2018 11:55
  Die laatste tijdrit verprutste hij door een steentje wat nog in zijn elleboog zat na een eerdere val tijdens een trainingskamp. Hij kon daardoor niet pijnloos fietsen.
  16 december 2018 12:44
  @rahimns
  In de ploegentijdrit nam hij z'n ploeg nog op sleeptouw. Zelf had Roglic voornamelijk klachten over z'n fiets na die laatste tijdrit.

  Wel opmerkelijk trouwens dat hij de kritiek alleen in de Sloveense pers uit. Hopelijk ook intern, al is het misschien wat moeilijk communiceren met het gebrekkige Engels van de ploegleiding en hemzelf.
  16 december 2018 12:45
  Het heeft er natuurlijk ook alles mee te maken dat het zijn eerste grote ronde was in een dergelijke rol, dus geen gewenning.
  16 december 2018 13:14
  @tendam

  Wat er in de Sloveense media over Roglic wordt geschreven moet je niet zo serieus nemen. Dat zijn echt totaal kritiekloze blinde fanboys voor wie Roglic de nationale held is en niks fout kan doen. Die interviewer zegt in dit interview zelfs nog dat Roglic zijn podium is verloren omdat de ploeg niet genoeg voor hem werkte.

  Grote kans dat ie die kritiek op de fiets nooit (op die manier) heeft gezegd. Bovendien wist ie tijdens de Tour zelf nog niet van dat steentje af.
16 december 2018 11:59
Voor mij is een Tourrit van de bowlingbal weinig waard. Liever een top5 van Roglic!
  16 december 2018 12:37
  Het is natuurlijk prachtig als Dylan een rit wint in de Tour, maar ik zie ook liever Roglic en Kruijswijk strijden om de top-drie. Alleen waarom Dylan een trein moet meenemen begrijp ik ook niet. Bij vallende blaadjes rijdt de trein niet.
  16 december 2018 13:29
  Dat is de echte Lotto-Jumbo spirit! Liever een top 5 dan een paar etappes!
16 december 2018 13:33
Als de blowingbal een etappe wint is leuk, maar aan een renner die meestrijdt voor het podium beleef ik meer plezier.
16 december 2018 16:55
Maakt op zich niet uit welke ronde hij rijdt om mee te doen voor eindwinst. Bij de Giro zal hij het tegen Dumoulin en Nibali op moeten nemen. Nou is Nibali een mindere tijdrijder, maar heeft wel gewoon alle drie de rondes gewonnen (de Giro twee keer). In de Tour zijn de concurrenten o.a. Froome, Thomas, Pinot, Bardet, Quintana. Beide rondes zijn even gunstig / ongunstig voor hem.
16 december 2018 18:41
Hij voelt zich soms een buitenbeentje dat is toch niet zozeer kritiek. Dat voelt hij.... gezien zijn optredens kan er beter iemand tegen hem zeggen dat hij daar wat aan moet doen. Er intern iets van zeggen bijvoorbeeld.
  17 december 2018 14:16
  @rahimns 16 december 2018 om 11:55
  Is voorlichter bij de NS niet iets voor je...?
  17 december 2018 14:35
  Zullen we het gewoon inhoudelijk houden en mijn persoonlijke zaken er lekker buiten houden. Ik weet niet wat mijn werk hier mee te maken heeft.
17 december 2018 00:15
Ik denk dat ie uiteindelijk wel eens precies hetzelfde zou gaan doen als Dumoulin.
Vol op de Giro en dan de Tour als een soort van backup.

Giro zou hem te goed liggen om te laten lopen lijkt me. Aan de andere kant na zo'n 2018 Tour zal ie denken, ik wil graag terug.
17 december 2018 17:06
Giro voor Roglic zou niet zo'n slechte zet zijn. Met zijn sterke tijdrit kan hij daar zeker voor een goed klassement rijden.

Reacties zijn gesloten.