Primoz Roglic na spectaculaire dubbelslag in Giro: “Het publiek gaf me extra watts”
foto: Cor Vos
zaterdag 27 mei 2023 om 18:26

Primoz Roglic na spectaculaire dubbelslag in Giro: “Het publiek gaf me extra watts”

Primoz Roglic won na een thriller van een tijdrit de twintigste etappe en pakte daarnaast het roze. De Sloveen leek al op weg naar een dubbelslag, maar het werd nog even heel spannend te worden nadat de ketting van Roglic er op de klim af viel. Uiteindelijk wist hij zich te herstellen en zowel de rit als het roze te pakken. “Het is een moment om te herinneren”, zei hij achteraf.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

De twintigste etappe was voor de renner van Jumbo-Visma bijna een thuiswedstrijd, want de slotklim was niet ver van de Sloveense grens. “Het voelt geweldig. Het gaat niet alleen maar om de overwinning, maar ook om de mensen”, zei hij over het enthousiaste publiek. “De energie hier is geweldig. Het publiek gaf me extra wattsEcht een memorabel moment.”

Even leek het door het kettingincident voor Roglic een herhaling van het drama op La Planche des Belles Filles te worden, toen hij op de valreep de eindwinst in de Tour door zijn vingers zag glippen. De 33-jarige renner wist zich echter te herstellen. “Mijn ketting viel eraf. Dat soort dingen kunnen gebeuren, maar ik kon hem uiteindelijk terugleggen en verdergaan”, verklaarde hij kalm.

Morgen wordt de laatste etappe in Rome gereden. Normaal gesproken een formaliteit wat het klassement betreft, maar de nieuwe roze truidrager blijft op zijn hoede. “Er is nog een dag te gaan. Ik moet gefocust blijven, want het is een technische ronde. Het is nog niet helemaal over, maar het ziet er heel goed uit”, besloot hij behoedzaam.

Vrouw Roglic: “Het was een lastige winter”
Roglic kende geen ideale voorbereiding op de Giro. Na zijn valpartij in de Vuelta a España vorig jaar moest hij lang herstellen. Zijn vrouw Lora maakte zijn route naar de Giro van dichtbij mee. “Het was een lastige winter. Voor een atleet die elke dag beter wil worden is het lastig om de tijd te nemen en van nul te starten”, zei ze achteraf bij Eurosport.

Ook de Giro verliep tot het laatste moment niet vlekkeloos. Roglic viel meerdere malen en leek hier nog veel pijn door te ervaren. “Er zijn veel dingen gebeurd, maar hij is kalm gebleven”, zei ze. “Hij bleef positief denken. Ik ben blij dat hij het om heeft kunnen draaien”, besloot ze.

 
31 Reacties
Sorteer op:
27 mei 2023
Gozer in rode shirt, zagen we waar die helemaal vandaan kwam lopen.. held
  27 mei 2023
  Dat was Mitja Mežnar zijn oud skispring teammaat. Er stonden veel oud sportcollegas van Rogla op de berg.
27 mei 2023
Meerdere reageerders die het hadden over ‘Hij wint nooit meer een grote ronde’, ‘Hij kan de tijdrit nooit winnen van Thomas’ of ‘Jumbo moet een nieuwe klassementsrenner halen’ (lees je mee Youri) hebben het toch net niet helemaal correct gehad. Natuurlijk had Thomas op voorhande de betere papieren, maar kansloos was Roglic echt niet op basis van voorgaande tijdritten. Dat hij het dan vervolgens met pech zo mooi laat zien is natuurlijk super.
  27 mei 2023
  @Yogibear, dit is nu natuurlijk makkelijk praten. Ik vind roglic een echte klasbak en een echte leider. Maar ik had, gezien het echt goed rijden van Thomas, roglic weinig kans gegeven vandaag. Thomas was in uitstekende vorm, maar net iets te zwaar voor deze klimtijdrit om de schade te beperken. Roglic heeft geleerd van de verloren tour in het verleden, en ze/hij hebben gepiekt in de tijdrit. Gewoon echt goed vooraf gezien, en natuurlijk perfect uitgevoerd door roglic zelf. Echter had het ook de andere kant op kunnen vallen.( gelukkig niet). Chapeau en 'čestitke za zmago Rogla!'
  27 mei 2023
  @explorer: het is in dit geval zeker niet makkelijk achteraf praten van yogi. Ik raad je aan om zijn reacties in de voorbeschouwingen te checken. Hij pleitte er actief voor om Roglic niet geheel af te schrijven.
  27 mei 2023
  Ik denk niet dat het makkelijk praten is. Geef duidelijk aan dat Thomas op voorhand de betere papieren had. Heb gisteren en eerder deze week al aangegeven dat alles er bij Roglic op gericht was om tweede helft derde week top te zijn en zo weinig mogelijk energie te verspelen. Daar is Jumbo Visma zeer goed in geslaagd. Daarbij gisteren ook gezegd dat Roglic gegeven de historie in tijdritten zeker niet kansloos was en de enige klim tijdrit die ze tegen mekaar hadden gereden duidelijk door Roglic was gewonnen. Dan nog geldt; Thomas stond op poleposition en had de betere positie. Verder gaat het afschrijven van wie dan ook, die top drie kan rijden in één van de drie grote rondes, er bij mij niet in.
  27 mei 2023
  Ik snap wel wat je zegt, maar als het de andere kant op was gevallen dan was je hele theorie bullshit geweest. Niemand kan in de toekomst kijken. Ja vorm kun je signaleren en een beetje op anticiperen. Maar pech , gelukkig snel opgelost, had roglic gewoon de kop kunnen kosten. Dus dat hele verhaal van 'zie je wel', is nu echt wel makkelijk praten en vingertje wijzen.. Daarin verschillen we van mening, helemaal niet erg.. oprecht een fijne avond nog!
27 mei 2023
Wat een eindeloze held toch deze man. Miljoen keer pech gehad, in de kreukels, mentale tikken, en steeds weer opstaan en verder gaan. Nooit opgeven én lekker blijven relativeren.
27 mei 2023
De overtreffende trap van een doorzetter die nooit opgeeft.
27 mei 2023
Knap hoor, na zo’n moeilijke winter dergelijke eerste seizoenshelft neerzetten. In extremis meedoen aan de Tirreno en ‘m winnen, daarna Catalonië pakken en nu de Giro - misschien wel de grootste zege uit zijn carrière. Benieuwd wat er nog volgt maar voor mij nu al een belangrijke Vélo d’or-kandidaat. Afwachten wat Pogi nog in de schaal legt. En ik zou ‘m naar de Tour sturen. Heeft in 2020 getoond dat ie 2 grote rondes na elkaar aan kan. Parcours ligt hem dit jaar en zijn basisniveau is zodanig goed dat ik het zou riskeren. Deze Giro heeft aangetoond dat 2 kopmannen in de rangen soms geen overbodige luxe is, zie Ineos. En of Pogacar echt top zal zijn moet je nog afwachten. Al zou mikken op een 4de Vuelta-zege ook niet misselijk zijn uiteraard.
Volgens mij verloor hij hier en daar ook een paar seconden door idioten die in de weg liepen, maar de balans zal wel positief zijn.
27 mei 2023
Primoz the GOAT! Wat een held..Thomas trouwens ook zeer sportief
27 mei 2023
@Alfred Issendorf, je zegt het correct: mij inschatting.. maw een loze kreet niet gestoeld op enig feit. Wat een feit is : Roglic gaat de boeken in aks winnaar vd 106e Giro. .
27 mei 2023
Enorm blij voor Primoz, heeft hij echt verdiend. Gisteren,.. twee prima toppers maar mocht Rogla het voor elkaar krijgen in ITT is hij echt de beste. En dan nog wel in de plaats waar hij zijn Junior WK skispringen wonen zijn laatste skispring overwinning omdat hij later crashte. En dan Geraint Thomas dat interciew. Wat een sportmanship wat een character. Die laatste weken heel minutieus naar zijn topvorm groeide, echt mooi.
27 mei 2023
Dat interview en die kalmte onderweg zijn toch gewoon briljant. Misschien is dat wel een overblijfsel van het skispringen: ook die gasten zijn geconcentreerd en rustig als ze boven aan een 100 meter lange schans staan, met diverse zaken die ze niet kunnen beinvloeden, en die je moet ondergaan als je daar ergens in de lucht zweeft. Vergelijk dat met pakweg een Dumoulin die zijn fiets aan de kant geslingerd zou hebben en waarschijnlijk meteen zou hebben opgegeven.
27 mei 2023
Proficiat aan de verdiende winnaar. Hij was de best of the rest. Benieuwd waar Remco had uitgekomen zonder ziekte.
  Mijn inschatting: Evenepoel had vandaag ongeveer een halve minuut verloren op Roglic maar had alsnog de Giro gewonnen met een minuut of twee voorsprong.
  27 mei 2023
  REV had wellicht het grote gat opgevuld tussen de top-3 en de rest. Die had zijn topvorm nooit naar de derde week kunnen doortrekken. En de top-3 had dan momenten uitgekozen om hem op afstand te zetten. Misschien was REV er in deze laatste paar dagen zelfs wel helemaal doorgezakt.
  27 mei 2023
  Met speculaties zijn we niets. We zullen nooit weten wat de uitslag zou geweest zijn met remco erbij. Het enige waar we ons kunnen op baseren, zijn de ritten waar hij er wel bij was en er nog geen corona in zn lijf geslopen was. En voor mij gaf hij toen geen enkel teken van zwakte. Tot dat weekend had hij geen enkele tegenstander van zijn niveau. Zelfs met corona was hij nog evenwaardig.
27 mei 2023
Geweldig gedaan Primoz. Op het juiste moment toch nog de echte vorm gevonden of goed hersteld! Zo knap om mentaal zo sterk te zijn. Tijd verliezen in een rit maar gewoon onverstoorbaar verder gaan. Dan in de apotheose pech kennen, 20 sec verliezen en eigenlijk daardoor je kans door je vingers ziet glippen. Maar hij gaat door en ramt er nog zo'n slotstuk uit. Ja G zakt in elkaar maar zonder pech had Roglic hem dan nog gepakt! Hup naar de Tour weer volgend jaar. Die moet je ook nog winnen. Acht hem er nog steeds toe in staat!
28 mei 2023
Op de PCS all time ranking in één klap Froome en Nibali voorbij. Het zegt niet alles, maar zeker iets over de breedte van zijn palmares.
28 mei 2023
Primoz geef je helm cadeau aan Thomas, mooi gebaar en jij verdient een mooiere!
27 mei 2023
Proficiat roglic! Zelfs na pech toch nog een extra versnelling plaatsen en het roze nemen. Maar mijn vraag is: mag je je voorarmen op je stuur laten rusten tijdens een tijdrit? Als dit niet bestraft wordt, zet dit de deur open voor andere renners om dit ook te doen. Hij deed dit vanaf de fietswissel tot aan de voet van de klim. Dit is toch 1km ofzo
  27 mei 2023
  Ja, dat mag in een tijdrit. Waarom moet het dan bestraft worden?
  27 mei 2023
  Als het toegelaten is, dan moet er geen straf volgen. Ik ben er zelf niet van op de hoogte, vandaar deze vraag. Het is de eerste keer dat ik die houding opgemerkt heb sinds lange tijd. Dus in dat geval prima gedaan van roglic en jumbo. Hij is de terechte winnaar
  27 mei 2023
  Je stelt een vraag en neemt vervolgens aan dat het niet mag.
27 mei 2023
Na deze Giro wat grappige observaties betreft de reageerders hier: - JV en Roglic worden constant door het slijk gehaald hier in de rescties. Dom dit, laf dat, geld en prestige blablabla. Nu heeft hij gewonnen en plots "wat een held" - 3 weken lang hebben de mensen voornamelijk bijzonder foute voorspellingen gedaan en eenzijdige analyses op zaken losgelaten alsof het de waarheid was. En men gaat er gewoon mee verder. Morgen lijkt men al vegeten te zijn wat ze de dag ervoor iedereen oplegde als iets van waarheid - Zoals altijd gaat men door met het uitroepen van een winnaar die maar een derde van de ronde heeft gereden en is afgestapt. Serieus hilarisch, om te schuddebuiken! - Hoe de emoties hier oplopen doet bijna vermoeden alsof ieders favoriete renner diens Schepper is - Saai! Het meest gebruikte woord afgelopen 3 weken? Te lang(dradig) en een hoop van dat. Niet alles inkorten maakt alles spectaculairder. Maar hoe een race gereden wordt bepaalt dat. De meeste hun vrouwelijke partner zal het ook eens zijn dat een intiem avontuur met 2 echt niet spectaculairder wordt wanneer dat avontuur ingekort wordt tot 3 seconden. Die zou echt voorkeur hebben voor een half uur. Het gaat om uithoudingsvermogen. Maar ja, we leven in de pornhub-era waar alles als snackjes met smaakexplosies moet worden gebracht
  27 mei 2023
  Ik geloof dat ik me aan meerdere van je observaties heb schuldig gemaakt.. Maar alle Chuck-Norris opmerkingen over Remco hoef je waarschijnlijk niet al te serieus te nemen..
  Who are you?
  27 mei 2023
  Wat zijn we toch een stel paupers hier zeg. Echte nozems en vlegels....och och. Stoute rakkers
  28 mei 2023
  Ieder zijn mening

Reacties zijn gesloten.