Positieve dopingtest op EPO voor Jarlinson Pantano

maandag 15 april 2019 om 17:51
Positieve dopingtest op EPO voor Jarlinson Pantano

foto: Cor Vos

Jarlinson Pantano is betrapt op het gebruik van EPO. De 30-jarige Colombiaan van Trek-Segafredo is per direct geschorst door zijn ploeg. De positieve test is buiten competitie afgenomen bij Pantano, die sinds 2017 bij de Amerikaanse ploeg rijdt.

Het gaat om een Adverse Analytical Finding, ook wel een analyse waaruit de aanwezigheid van verboden stoffen of middelen blijkt. Trek-Segafredo zegt ‘met grote teleurstelling’ kennis te hebben genomen van het nieuws over Pantano.

De Cycling Antidoping Foundation heeft op 26 februari de test uitgevoerd, twee dagen nadat Pantano de Tour du Haut-Var uitgereden had. Pantano heeft het recht om de B-staal aan te vragen. Wel is hij voorlopig geschorst door de UCI.

Ritwinnaar in de Tour
Pantano is bezig aan zijn achtste seizoen als profwielrenner. Hij begon in 2012 bij Colombia-Coldeportes en vertrok na drie jaar naar IAM Cycling. In Zwitserse dienst kende hij een ijzersterk jaar, met ritwinst in de Tour de France en de Ronde van Zwitserland. Ook werd hij dat jaar vierde in die Ronde van Zwitserland.

In 2017 debuteerde hij bij Trek-Segafredo, waar hij momenteel ploegmaat is van onder meer Bauke Mollema en Jasper Stuyven. Vorig jaar won Pantano nog een etappe in de Ronde van Catalonië. Dit seizoen stond hij op de planning voor de Giro d’Italia en de Tour de France.

Dit artikel delen:

65 Reacties

toke 16 april 2019 om 03:28

In tegenstelling tot vele andere hier heb ik wel alle vertrouwen in het wielrennen….En bij bewezen doping gebruik minimaal 5 jaar schorsen.

Veloburto 16 april 2019 om 10:44

Wow, dan ben je echt heel naïef

Djoop 16 april 2019 om 06:11

Lijkt me goed om nog even te vermelden dat deze positieve dopingtest op EPO een AAF is en vice versa. Misschien dat een van de medische specialisten zich nog geroepen voelt het verschil te duiden….

HV 16 april 2019 om 07:21

AAF = de melding dat er iets is gevonden dat niet aangetroffen had mogen worden.

Vervolgens mag de atleet met een reactie komen en/of een b staal aanvragen.

Als die procedure is afgerond en de atleet niet wordt gevrijwaard, wordt het een ADRV. Dat betekent dat je volgens het WADA schuldig bent aan doping.

Djoop 16 april 2019 om 07:43

Het voornaamste verschil tussen een positieve test en een AAF is dat de positieveling een TUE kan hebben. Maar dat is niet van toepassing hier want EPO. Voorts zijn er aantal variaties in de testosteron spiegel die soms natuurlijk tot stand komen. Maar ook dat is hier niet van toepassing want EPO.
Dus eigenlijk is het enige verschil tussen een AAF voor EPO en een positieve test een symantisch onderscheid dat gebruikt kan worden om redenen te verzinnen waarom er geen ADRV zou moeten volgen. Het is een briljante vondst waar in mijn tijd nog nooit iemand van gehoord had. Renners werden soms gepakt met een positieve plas; einde verhaal. Nu wacht men op de B-staal (as if) en verwacht men dat AAFs in sommige gevallen geheim gehouden moet worden.

assen 16 april 2019 om 09:43

Mijn vermoeden is dat dopinggebruik nu meer geclusterd is dan in het midden van de jaren 90, toen bijna iedereen gebruikte. Daarvoor was het geclusterd, en nu ook, denk ik.

Met ‘geclusterd’ bedoel ik dat het bij enkele teams (of groepen) systematisch gebeurt (ik denk aan namen, maar noem ze niet), en verder door een flink aantal renners op individuele basis.

Hopelijk behoort Pantano niet tot zo’n cluster (team=Trek of groep=Colombianen).

Samlambeej 16 april 2019 om 11:58

@assen
De voorjaarsploeg van TREK herstelde iig niet wonderwel van hun prestaties. Klimbroeder Richie Porte stelt de huidige snelheden en paraatheid vh peloton openlijk in vraag.

stoempen op de pedalen 16 april 2019 om 10:18

en hoort cardoso bij dat cluster? Is nog geen jaar geleden

  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone