Portret kersvers Belgisch kampioene Kim de Baat, nichtje van Teun van Vliet

Portret kersvers Belgisch kampioene Kim de Baat, nichtje van Teun van Vliet

foto: Cor Vos

maandag 27 juni 2022 om 13:00
Interview

Kim de Baat verraste in Middelkerke vriend en vijand – inclusief zichzelf – met de Belgische titel bij de elite-vrouwen. De Baat (31) draait al jaren mee, maar was tot voor gisteren onbekend bij het grote publiek. Wat we moeten onthouden van de tot Belgische genaturaliseerde Nederlandse? WielerFlits zocht het uit.

Dochter van oud-Nederlands kampioen, nichtje van Teun van Vliet
De Baat – geboren in 1991 – komt uit een heuse wielerfamilie. Een Nederlandse, wel te verstaan. Vandaar Kim de Baat met kleine ‘d’. Moeder Nita van Vliet werd 45 jaar geleden Nederlands kampioene op de weg. Oom Teun is echter nog bekender. Hij was zeven jaar prof en smukte vooral in 1987 zijn erelijst op door de Omloop Het Volk, Gent-Wevelgem en etappes in zowel Tirreno-Adriatico, de Ronde van Zwitserland als de Vierdaagse van Duinkerke te winnen.

“Maar zelf kreeg ik vooral de wielermicrobe te pakken door mijn broer Arjen, die ook koerste. Ik wilde net als hij zijn, hij was mijn drijfveer. Al ging het er in mijn jeugdjaren bijzonder speels aan toe. Pas toen ik de stap naar de beloften zette, werd ik ambitieuzer en wilde ik graag hogerop.”

‘Nonkel’ Teun van Vliet wint Gent-Wevelgem, voor Etienne de Wilde – foto: Cor Vos

Getrouwd met een Belg en sinds 2017 zelf Belgische
Het was in 2009 dat Kim de Baat in België kwam wonen. “Ik ben toen ook getrouwd met een Belg en was sowieso van plan hier altijd te blijven. Uit praktische overwegingen besliste ik mij te laten naturaliseren. De aanvraag gebeurde in 2015, sinds 2017 ben ik officieel Belgische. Dat had niets met mijn sportieve ambities te maken, voor alle duidelijkheid. Al bleek het achteraf wel een surplus.” Haar huwelijk hield niet stand, maar De Baat bleef wel in Oudenaarde wonen.

Prof bij Boels-Dolmans, daarna weggedeemsterd, maar intussen opgevist door Plantur-Pura
In 2013 tekende De Baat een profcontract bij Boels-Dolmans, dat we uiteraard kennen als de voorloper van SD Worx. Maar door blessures en ziektes deemsterde De Baat steeds verder weg. Ze reed de voorbije jaren onder meer voor Parkhotel Valkenburg (2014), Lensworld (2015-2017), Doltcini-Van Eyck (2018-2019), Ciclotel (2020) en… een clubteam in de Arabische Emiraten: het Dubai Police Cycling Team.

“Een avontuur”, noemt De Baat het. “De contacten werden gelegd tijdens de Dubai Tour. Veel grote koersen kon ik er echter niet rijden, maar ik raakte in de belangstelling van Belgisch bondscoach Ludwig Willems, die me een aantal wedstrijden met de nationale selectie liet rijden. Uiteindelijk resulteerde dat in een WK-selectie.”

“Heidi Van de Vijver, ploegleidster bij Plantur-Pura, heeft me daarna aanbevolen bij de broers Roodhooft. Een topteam trouwens, waar bijzonder professioneel gewerkt wordt. Dat brengt iedereen naar een hoger niveau, mee in het zog van het mannenteam Alpecin-Fenix.”

‘De ideale ploegmaat’
“Wie Kim de Baat is? De ideale ploegmaat”, vertelt Sanne Cant ons. “Kim cijfert zich altijd weg voor de rest van de ploeg. Je kan er altijd op rekenen.” Dat beeld werd ons bevestigd door andere dames uit de ploeg. Net daardoor was gisteren de gunfactor bij de ploegmaats zo groot. Geen toeval dat de hele ploeg de titel meevierde tijdens de podiumceremonie.

Er heerst een hechte sfeer bij de dames van Plantur-Pura – foto: Cor Vos

“Als iemand van het team wint, ben ik net zo blij als wanneer ik zelf zou winnen”, zegt De Baat. “Ik werk heel graag achter de schermen. Dat heb ik tijdens het BK trouwens ook gedaan. Met voortdurend in de aanval te rijden, wilde ik de rest van de ploeg in een zetel zetten. Ik dacht zelfs niet na over mijn eigen kansen. Tot Heidi plots kwam zeggen dat ik het ook moest proberen af te maken. Ik ben niet traag, dus had ik wel een kans, redeneerde ik.”

Knechten in de tricolore 
Ze zal de driekleur met de nodige trots en fierheid dragen, zegt ze. “Maar verwacht nu niet dat ik een andere renster word. Ik ben en blijf een ploegspeler, met of zonder kampioenentrui. Ik ben snel, maar niet dé snelste. Daarom zal ik ook lead-out blijven. Hopelijk straks in de Tour de France.”

De Baat behoort tot de voorselectie van acht, maar de vrouwenteams in de Ronde van Frankrijk zullen uit slechts zes rensters bestaan. “Dinsdag vertrekken we op stage naar La Plagne. Na onze stage wordt de uiteindelijke selectie gemaakt. Ik hoop dat ik er bij ben.”

Dit artikel delen:

13 Reacties

Jean Dumas 27 juni 2022 om 07:57

Teun van Vliet reed ook enkele dagen in de gele trui in de Tour van 1988, nadat Panasonic de ploegentijdrit won.

uitdewaaier 27 juni 2022 om 08:24

Lekker belangrijk dat ze een nicht is van Teun v Vliet. Net zo belangrijk dat ik met Teun v Vliet heb gereden om het nederlands clubkampioenschap.

Wheely 27 juni 2022 om 08:29

Leuk om te vermelden toch? Baat het niet dan schaadt het niet.

Als hoeveelste zijn jullie geëindigd?

uitdewaaier 27 juni 2022 om 08:57

Volgens mij 56e. Teun reed zo hard dat ik moest lossen.

AdZ 27 juni 2022 om 09:01

Leuk.

En deze kwam ik ook net tegen… een interview van André Jansen met de moeder van Kim voor Wielerrevue van 20 jaar geleden …

https://www.facebook.com/groups/wielrennenANEKDOTES/permalink/7968646109827012/

Verweggistan 27 juni 2022 om 09:58

Arjen de Baat reed nog voor RaboCT zie ik, kon dus ook wel een stukje fietsen.

Veloburto 27 juni 2022 om 11:55

Heeft ze nu een relatie met Sanne Cant?

Al Phila 27 juni 2022 om 15:10

Dat vroeg ik me nu ook af, vanwege die smakkerd vol op de mond. Maar ergens gevonden dat Sanne meer van het mannelijke type houdt, maar dat is al weer van even geleden.

lo squalo dello Stretto 27 juni 2022 om 15:25

Kim De Baat lijkt dan ook van het mannelijke type toch?

Murcia 27 juni 2022 om 15:31

Wat voor obsessie heb jij met haar seksuele voorkeur lo squalo? Vanochtend met je potjes opmerking en nu dit weer. Wil je er over praten?

Pizzi 27 juni 2022 om 13:39

Wat keek Sanne gelukkig <3

Boulanger 27 juni 2022 om 14:38

De moeder van Kim was eerst getrouwd met Piet Liefaard in ‘77 droegen ze alle twee het rood, wit blauw en Arjen is een zoon van hun. Daarna is Nita met Matti de Baat samen geweest waar Kim van is!

Romāns Vainšteins 27 juni 2022 om 14:59

Hele Nederlandse is Belgisch kampioen!

Wij hebben dat andersom al 2 x gehad met MvdP, is die ook niet ergens verwand met Teun van Vliet?

Headlines

Populair

Materiaalzone