Ploegentijdrit en twee aankomsten bergop in komende UAE Tour

dinsdag 24 januari 2023 om 15:53
Ploegentijdrit en twee aankomsten bergop in komende UAE Tour

foto: Cor Vos

De organisatie van de UAE Tour heeft dinsdag het parcours voor de editie van 2023 gepresenteerd. De renners krijgen dit jaar weer een ploegentijdrit voorgeschoteld, maar ook twee inmiddels klassieke bergritten naar Jebel Jais en Jebel Hafeet.

In de eerste etappe van Dhafra naar Al Mirfa zijn de sprinters aan zet. De rappe mannen die over een kleine maand aan de start zullen verschijnen van de UAE Tour, zullen normaal gesproken in vier etappes de degens kruisen. De vierde, vijfde en zesde rit zijn namelijk ook (biljart)vlak en nodigen uit tot een massasprint.

In de overige etappes zal het algemeen klassement op de schop gaan, te beginnen met een ploegentijdrit van net iets meer dan zeventien kilometer op dag twee. Vorig jaar koos de organisatie nog voor een individuele rit tegen de klok, dit jaar zal de tijdrit weer in teamverband worden afgewerkt. De laatste (en meteen eerste) ploegentijdrit in de UAE Tour, in 2019, werd gewonnen door Jumbo-Visma.

Apotheose op weg naar Jebel Hafeet 
De klimmers zullen dan weer moeten toeslaan op weg naar Jebel Jais en Jebel Hafeet. Voor de derde dag staat de eerste bergetappe gepland. In de laatste twintig kilometer is het onafgebroken klimmen naar de finish op Jebel Jais (20 km aan ongeveer 5%). Deze berg brengt de renners naar 1.491 meter hoogte. Vorig jaar ging Tadej Pogačar hier met de zege lopen.

Staat Tadej Pogacar straks weer op het hoogste schavotje? – foto: Cor Vos

De ronde eindigt met de bergrit naar Jebel Hafeet, waar de wedstrijd definitief wordt beslist. De slotklim is net geen 11 kilometer lang en stijgt aan een gemiddelde van goed 7%, met halverwege percentages tot dik boven de 10%. In het verleden wisten hier de eerder genoemde Pogačar (2x), Adam Yates en Alejandro Valverde te zegevieren.

Vorig jaar ging de eindoverwinning, net als in 2021, naar Tadej Pogačar. De Sloveen van thuisformatie UAE Emirates is ook dit jaar weer van de partij en zal het moeten opnemen tegen onder meer de regerende wereldkampioen Remco Evenepoel, Emanuel Buchmann en Pello Bilbao.

Rittenschema flag-ae UAE Tour 2023 (20-26 februari)
20/02 – Etappe 1: Dhafra Castle – Al Mirfa (151 km)
21/02 – Etappe 2: Khalifa Port – Khalifa Port (17,2 km, TTT)
22/02 – Etappe 3: Umbrella Beach Al Fujairah – Jebel Jais (185 km)
23/02 – Etappe 4: Al Shindagha – Dubai Harbour (174 km)
24/02 – Etappe 5: Al Marjan Island – Umm al Quwain (182 km)
25/02 – Etappe 6: Warner Bros. World Abu Dhabi – Abu Dhabi Breakwater (166 km)
26/02 – Etappe 7: Hazza Bin Zayed Stadium – Jebel Hafeet (153 km)

Dit artikel delen:

26 Reacties

Samamba 24 januari 2023 om 16:10

Wat is dat met die ploegentijdritten dit jaar. Geen fan van. Maakt het onmogelijk om een goed klassement te rijden in een klein rondje als je een ietwat zwakkere ploeg hebt.

In een grote ronde kan ik er wel mee leven. Genoeg tijd dan om de schade goed te maken, in een Parijs Nice of UAE Tour niet.

2
ChefSpijker 24 januari 2023 om 16:33

Mwoah met twee aankomsten bergop tegenover slechts 17 km ploegentijdrit is er genoeg mogelijk. De verschillen zullen niet groter worden dan met de individuele tijdrit van de afgelopen jaren. In 2019, met ploegentijdrit van vergelijkbare afstand, bestond het eindpodium gewoon uit de beste drie bergop.

3
Wheely 24 januari 2023 om 16:40

Hopelijk nog wat waaiers erbij om daar ook wat verschillen te maken en er is voor ieder wat wils.

1
AnderJ 24 januari 2023 om 16:43

Aankomsten bergop maakt het onmogelijk een goed klassement te rijden in een klein rondje als je een ietwat zwakkere klimmer hebt. Toegegeven dat gaat om de kracht van het individu en niet van de ploeg, maar waarom zou je elementen weglaten omdat een zwakte van een ploeg of een renner zit?

1
Maillot à Pois 24 januari 2023 om 16:51

Ik hoop vooral dat er geen renners uitvallen (letterlijk of figuurlijk) in rit 1, zodat alle ploegen ten minste met volle getalsterkte kunnen aantreden in de ploegentijdrit.
Voor Evenepoel betekent dit wel opnieuw geen gelegenheid om een ITT te rijden. Als ook Catalonië geen ITT in het parcours opneemt – zoals ze traditioneel doen – dan gaat hij dit jaar geen ITT in competitie rijden voor de Giro.

0
Massimo Bataille 24 januari 2023 om 16:57

Vind een ploegentijdrit eigenlijk de mooiste discipline in het koersen.
Maakt het ook interessanter om de ploegen samen te stellen.
Kies je als quickstep zijnde voor een type Knox/Hirt of ga je toch maar Van Wilder of Cattaneo opstellen.
En ga je voor types Cerny, Lampaert of toch maar voor Declercq voor de vlakke diensten.

Geld ook voor een Jumbo (Bouwman/Oomen vs Kruiswijk/Foss of Van Hooydonck vs Affini).
Enige nadeel dat sommige topploegen zo’n allrounders hebben die alles kunnen. die hebben dan vaak voordeel. Maar dat maakt het afzien in zo’n TT zoveel mooier om te zien

3
Maillot à Pois 24 januari 2023 om 17:35

@cycling
Voor zover ik weet hebben ze alleen nog maar de start- en aankomstplaatsen bekendgemaakt.
https://www.voltacatalunya.cat/en/news/2022/the-102nd-edition-of-the-volta-ciclista-a-catalunya-has-been-defined/939
“Details of the distances and characteristics of each of the stages will be announced at the official presentation to be held at the beginning of 2023.”
Start- en aankomstplaats van rit liggen nauwelijks 20 km uit elkaar, dus dat zou in theorie nog een tijdrit kunnen worden.

0
Cycling 24 januari 2023 om 17:58

@Maillot a Pois op basis van datgene op touretappe.nl staat ging ik ervanuit dat het parcours op hoofdlijnen al definitief is. Ze hebben het daar specifiek over welke type etappes er gereden worden.

0
Maillot à Pois 24 januari 2023 om 18:11

@cycling
Ja, ik zag het ook, maar ze vermelden ook geen aantal kilometers per etappe. Ik denk dus dat het een beredeneerde gok is van hun kant op basis van eerdere jaren. Zou ook goed kunnen dat ze gelijk hebben, er zit al heel lang geen tijdrit in Catalonië. Maar vanuit de organisatie zelf heb ik niets meer gezien na dat bericht dat ik hierboven postte.

0
Samamba 24 januari 2023 om 18:24

Chefspijker, dat wil ik wel geloven, maar dat is vooral omdat de beste klimmers normaal ook bij de beste/rijkste ploegen rijden die dus automatisch ook een goede ploegentijdrit rijden.

Anderj, je zegt het zelf individueel vs. ploeg. Een ploegentijdrit is gewoon enorm voordelig voor de rijkere ploegen want die kunnen véél meer goede renners opstellen. Zo wordt het moeilijk voor goede klassementrenners in zwakke ploegen om hoog te scoren.

0
Boomie1 24 januari 2023 om 19:36

@ChefSpijker: dat ligt eraan. Als je naar de laatste jaren kijkt dan zijn de verschillen nooit heel groot op Jebel Jais en Jebel Hafeet. Met name door de tegenwind. Evenepoel zal daar nooit 30 sec wegrijden van Pogi/A Yates me dunkt

0
Boomie1 24 januari 2023 om 19:38

@ChefSpijker. Maar een TTT maakt in dit rondje normaal gezien meer verschillen dan die aankomsten boven. Daar zijn nog nooit grote verschillen ontstaan.

0
ChefSpijker 24 januari 2023 om 20:47

@Samamba >>> Gaudu zat toen in de elfde ploeg van de TTT en eindigde dichter bij p17 dan p3 in de TTT.

@Boomie1 >>> Jebel Jais is maar een slappe loper, dat is altijd secondenspel. Maar op Jebel Hafeet is er altijd genoeg verschil. Met of zonder tegenwind. Vorig jaar waren de kleinste verschillen en pakte de nr 3 ook nog 14 sec voor het klassement op de nr 4. De nr 8 al op bijna een halve minuut van nr 3 en de nr 9 ging al richting de minuut. De jaren ervoor waren de gaten nog groter. Adam Yates reed er zelfs al eens meer dan een minuut weg.

Denk dat het juist wel mooi uitgebalanceerd is zo. De TTT kan een mooie voorsprong geven, maar zal zeker niet bepalend worden voor het eindpodium. Het kan best zijn dat er straks iemand op het eindpodium staat die niet bij de beste 3 bergop hoorde, maar dan zal ie er ook niet ver vanaf gezeten hebben.

0
Dikke Kater 24 januari 2023 om 20:16

Mooi parcours. Voor ieder wat wils. Ploegentijdritten, mits niet te lang, vind ik geweldig.

1
JensVdB 24 januari 2023 om 16:09

Jammer dat de Hatta Dam er niet bij is

0
Wheely 24 januari 2023 om 16:37

Dat vind ik nou ook.

0
Boomie1 24 januari 2023 om 19:34

Inderdaad. Dat ben ik volledig met je eens.

0
Grote Plateau 24 januari 2023 om 20:46

Inderdaad, spectaculaire beelden, hectische aanloop en een muurtje waar zowel explosieve klimmers als een Ewan zich smijten.

0
Grote Plateau 24 januari 2023 om 20:43

Kijk er eigenlijk wel naar uit.

Samensmelting van rondjes i/d Emiraten en het inleggen van berg- en tijdritten

heeft ervoor gezorgd dat meer dan de helft van de toppers deze proef

zo pril in het seizoen al behoorlijk serieus nemen.

0
thenewGOAT 24 januari 2023 om 21:19

Ik begrijp wat je wil zeggen hoor Plateau, maar eigenlijk is het gewoon de gigantische zak oliedollars waardoor dit een WT wedstrijd is, die maakt dat de toppers dit serieus nemen.

-1
Gr.R. 25 januari 2023 om 09:28

Mwaoh, het is ook vroeg in het seizoen al koersen met mooi weer. Ik snap die ploegen wel. Beter dan kilometers maken in de regen (met als extra een puike beloning).

0
wim voet 24 januari 2023 om 21:10

ik zie remco pogi ook niet uit het wiel rijden op die beklimmingen en in de ploegentijdrit is UAE toch in het voordeel denk ik ( Pogi, Yates, Bjerg, Majka, Laengen) omdat de andere hardrijders van Quickstep ( Lampaert, Cavagna, Asgreen) in het openingsweekend zullen starten.. Remco zal balen dat het geen ITT is, het valt me toch wel op dat hij met San Juan en UAE tour wel heel vlakke parcours rijdt als voorbereiding op de Giro, koos hij toch niet beter voor Algarve en Tirreno?

0
chasse patat 25 januari 2023 om 00:21

Het ingewikkelde van professioneel wegwielrennen is dat het draait om de ploegentactiek in een wedstrijd. Het is dan ook mooi als je in plaats van met een individu kunt winnen met een hele ploeg. Mooi dus dat er hier ook één is gepland.

0
Dikke Vrouw 24 januari 2023 om 16:53

Remco tegen poog hard tegen onzacht zin in !!

-1
Boomie1 24 januari 2023 om 19:36

Met Adam Yates in steun van Pogi (normaal z’n grootste rivaal de laatste jaren)

0

Headlines

Populair

Materiaalzone