Ploegen reageren na afgelasting: “Complimenten aan ASO “

vrijdag 26 juli 2019 om 20:40
Ploegen reageren na afgelasting: “Complimenten aan ASO “

foto: Cor Vos

Extreme weersomstandigheden zorgden vanmiddag voor een onverwacht einde van de negentiende rit van de Tour de France. De rit werd gestaakt en de tijden op de top van de Col de l’Iseran werden als eindtijd genoteerd. Na afloop hadden de ploegen begrip voor de beslissing van ASO.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar!
Gravel, kasseien, modder, zand, met tassen, zonder tassen: dat zijn de thema's van de nieuwe RIDE die eind september verschijnt. Bestel nu ons najaarsnummer online en krijg hem binnen enkele dagen thuisbezorgd. Bestel hem hier

Dave Brailsford (Team Ineos): “Complimenten aan ASO voor deze beslissing”
Volgens teambaas Dave Brailsford van Ineos heeft de organisatie van de Tour de France de enige juiste beslissing genomen door de rit naar Tignes voortijdig te staken. “Als je de beelden zag van de route en ook van toeschouwers, die het op een lopen moesten zetten door aardverschuivingen, dan is dit de juiste beslissing”, reageerde Brailsford bij de NOS. “Het belangrijkste is de veiligheid van fans en iedereen die betrokken is bij de koers. Complimenten aan de ASO voor het nemen van deze beslissing. Over deze wegen konden we niet koersen. Als er wat gebeurt, is de organisatie verantwoordelijk.”


Frans Maassen (Jumbo Visma): “Balen natuurlijk, want er was nog 39 kilometer koers”
Ploegleider Frans Maassen van Jumbo-Visma baalt na de neutralisatie van de negentiende rit van de Tour de France. “Er was nog 39 kilometer koers. We hadden jasjes aangepakt om goed naar beneden te rijden om dan nog alles te geven. We zijn met reserves de col opgereden.”

Op het moment van stilleggen reed Egan Bernal op kop van de koers, nadat hij in de slotfase van de Col de l’Iseran was weggereden uit de groep met ook Geraint Thomas, Emanuel Buchmann en Steven Kruijswijk. Deze groep had op dat moment een minuutje achterstand op de Colombiaan.

Of de neutralisatie een verstandige keuze is, kon Maassen nog moeilijk inschatten in een eerste reactie bij de NOS. “Ik denk het wel. Dit doe je niet graag als organisatie. Er was even verwarring. Ze zouden de tijden pakken op de l’Iseran, maar daar hebben we nog geen zekerheid over.”


Geert Van Bondt (Deceuninck-Quick-Step): “Veiligheid van de renners primeert”
“Het is jammer dat de wedstrijd geannuleerd is. We dachten dat Julian in de afdaling nog wel tijd kon goedmaken. Maar de veiligheid van de renners primeert nu op de wedstrijd. De veiligheid is het belangrijkste”, vertelde ploegleider Geert Van Bondt van Deceuninck-Quick-Step aan Sporza. “In de afdaling kon Alaphilippe misschien nog iets doen, maar dan krijg je het bericht op de radio en is het een beetje een verbazing. Maar een etappe annuleren in de Tour, dat doen ze ook niet zomaar.”

“Daarna moesten ze nog klimmen naar Tignes, maar dan kon hij ook gedeeltelijk recupereren. Die klim lag hem misschien ook wel iets beter, die was iets korter, ook minder hoog. Dan kon er misschien ook nog veel gebeuren.”


Servais Knaven (Team Ineos): “Morgen gaat weer lastige dag worden”
“Aan de ene kant blij dat Egan geel heeft. Aan de andere kant dat je het niet hebt kunnen afronden en dat je meer tijd hebt kunnen pakken dan nu. Nu gaat het morgen ook weer een lastige dag worden met kleine verschillen. De renners waren klaar om een laatste tik uit te delen, maar dat hebben we nu niet kunnen doen”, aldus Knaven bij de NOS.


Peter Sagan (BORA-hansgrohe): “Andere wedstrijd dan verwacht”
“Het is een andere wedstrijd geworden dan de mensen verwachtten en we hebben een nieuwe leider. Er was geen reden voor ons om onze levens op het spel te zetten in de regen, de hagel en met zoveel modder op de route. We hadden gisteren al een onweersbui aan het einde van de koers. Vandaag waren de omstandigheden nog slechter. Organisatoren hebben hun best gedaan. Ik ben hier niet om te oordelen.”


Vincenzo Nibali (Bahrain Merida): “Zo konden we niet verder”
“Het was de juiste beslissing. In deze omstandigheden konden we niet verder en de veiligheid van ons als renners komt op de eerste plaats. Vandaag voelde ik me beter en ik wilde wat proberen in de eerste kilometers van de wedstrijd. Toen de klassementsrenners ons terugpakten, kon ik bij ze blijven, behalve bij Egan Bernal. Toen vertelden ze ons in de afdaling dat de koers geneutraliseerd was.”


Emanuel Buchmann (BORA-hansgrohe): “Aanvankelijk was er ongeloof”
“Het was een vreemde situatie en eentje waarmee ik nog nooit te maken had, toen ze op de koersradio vertelden te stoppen. Aanvankelijk was er ongeloof in mijn groep. Maar toen we erover spraken, beseften we allemaal dat we dezelfde informatie hadden, dus we stopten. Ik denk dat het voor iedereen duidelijk was dat we niet konden voortrijden door de hagel en de modder.”

Dit artikel delen:

53 Reacties

Tinus1984 26 juli 2019 om 17:17

Da’s zo gezegd mooi ….. dan voor tjv. Hopelijk wordt het morgen nog meer vol op gas geven

0
LutsenkoFan 26 juli 2019 om 17:21

Op reserves??? Bernal reed niet op reserves je herstelt toch weer grotendeels van de inspanning in de afdaling.

0
mus van de maasstad 26 juli 2019 om 17:22

Want kruijswijk kan met moeite de plus volgen zeker haha

0
NDI22 26 juli 2019 om 17:25

Ze wilden de Plus er bij houden natuurlijk en dan een beetje rond draaien met Buchmann, Landa, etc. Er was nog een stuk van 10km vlak.

0
Ijzeren Briek 26 juli 2019 om 20:01

Buchman en Landa gingen echt niet meerijden als De Plus erbij was. In de voorlaatste rit wordt ookal voor ieder zijn eigen plaats gereden ipv enkel de eerste.

0
Maenhout 26 juli 2019 om 17:25

Daarom: reserves moet je wel tijdig aanspreken. Als Steven nog zoveel reserve over had, had hij ook wel met Bernal mee kunnen rijden.

0
horsm 26 juli 2019 om 17:27

Er kwam nog een slotklim. Zonder die klim had hij geen reserves nodig. Duh.

0
Ghosjj 26 juli 2019 om 17:25

Protest indienen om de etappe te laten te schrappen.

0
nickdt 26 juli 2019 om 17:33

Probleem is dat je de Etappe niet kan schrappen, want dan gaat INEOS protest indienen. Het was alleen mogelijk geweest als alle favorieten bij elkaar hadden gezeten.

0
Jean Dumas 26 juli 2019 om 17:42

Nee, want schrappen is minder kans op podium.

0
Jowinho 26 juli 2019 om 18:15

Waarom dan niet de hele Tour schrappen.

0
horsm 26 juli 2019 om 17:25

Echt balen voor Kruijswijk. Flip was sowieso op minuten gezet tijdens de slotklim en hij zat met De Plus erbij in een luxe-situatie bij het inrijden van de vallei.

0
Wielermuis 26 juli 2019 om 17:32

De Plus werd meteen op achterstand gezet in de afdaling, ik denk dat het een Reichenbach scenario zou worden (de plus daalt als een oma, de andere willen niet meerijden etc)

0
Franco Ballerini 26 juli 2019 om 17:33

Deze (terechte) beslissing zou Kruijswijk het podium kunnen kosten, maar de beste wint gelukkig.

0
the student 26 juli 2019 om 17:33

De koers verliep voor jumbo wel volgens plan met een sterke de plus. Of ze wel of niet tijd hadden goedgemaakt zullen we nooit weten.

0
Spurter 26 juli 2019 om 21:11

Thomas er ook nog bij. Die ga je in de vallei niet eraf rijden. De Plus zou waarschijnlijk wel al vrij vroeg klaar zijn.

Dan zou Kruijswijk of Thomas in een zetel vooruit moeten slepen of Bernal laten rijden. Waarschijnlijk was hij wel definitief verlost geraakt van Alaphilippe. Die was rijp voor de sloop namelijk.

0
Ijzeren Briek 26 juli 2019 om 17:40

Jaja op reserve! Er was nog 12km vallei, waarin een extra stuk afdaling, daar had De Plus die minuut niet dicht gereden op Yates en Bernal. Maar het moet het natuurlijk zeggen.

0
chance 26 juli 2019 om 17:41

Waarom zou Bernal niet gewoon een terugval kennen?
Ken meer voorbeelden van renners die na zo een aanval wel een terugval kenden dan geen.

0
Markjow 26 juli 2019 om 17:42

Grootste verliezers van vandaag, dat moge duidelijk zijn. Het plan lag klaar voor vandaag en met het stuk vallei er nog tussen hadden ze absoluut tijd goed gemaakt op Bernal. Flipke zou meerdere minuten aan zijn broek hebben gehad op de slotklim. Zonde dat dit dan gebeurd, maar de beslissing is absoluut terecht.

0
Ijzeren Briek 26 juli 2019 om 20:03

Thomas zat ook gwn in Kruiswijk zijn wiel, dus ookal hadden ze tijd goed gemaakt wou dit nog niks zeggen.

0
stalle 26 juli 2019 om 17:50

Bernal zou toch winnen in Parijs……

0
EddyB1958 26 juli 2019 om 17:51

Ook spijtig voor Bernal. Met die slotklim en een akkoord met Yates over de ritwinst stond hij zeker meer dan een minuut voor.

0
Spurter 26 juli 2019 om 21:13

Wat voor akkoord met Yates? Yates moest er op de klim al af. Die gaat zich echt niet leeg rijden in de vallei om er dan bergop afgereden te worden door Bernal.

0
EddyB1958 27 juli 2019 om 08:11

De zwaarste col lag achter de rug.

0
koos verrek 26 juli 2019 om 18:00

Ook mijn complimenten aan aso

0
Cap 26 juli 2019 om 18:01

Zeker dit, zeker dat, zeker zus en zo…

De waarheid is dat we het nooit zullen weten. Ook de mensen niet die zo stellig doen. Bernal had op de laatste klim terug kunnen vallen maar ook net zo goed zijn voorsprong op de uit kunnen breiden.

Op zich is het groepje in het dal natuurlijk in het voordeel tegen 2 man maar we zullen nooit weten of/hoe er samenwerking was geweest. De voortekenen daarvoor waren in ieder geval niet best: Thomas zou niets doen. Landa en Buchmann hoefden ook niet, het was duidelijk aan Kruijswijk. En het is aannemelijk dat een uitgewoonde de Plus het niet in zijn eentje had dichtgereden op een samenwerkende Bernal en Yates.

0
Peter Lippens 26 juli 2019 om 18:01

Enig mogelijke beslissing, Bernal vind ik een mooie winnaar van een boeiende Tour en ik hoop alvast dat Flipke zijn podiumplaats kan vasthouden, spijtig ook van Pinot maar dat is koers.

0
west 26 juli 2019 om 18:04

Het zijn uiteindelijk twee stukjes van vijftig meter waar het niet gewoon regen maar een overstroming is. Hoe is het niet mogelijk om iedereen met 1 gendarme stil te laten houden, ze in een volgwagen door de plas te rijden en vijftig meter verderop weer op de fiets te zetten? Het is voor een evenement van deze grootte te makkelijk stilgelegd.

0
Matje VdP 26 juli 2019 om 18:22

Ben je serieus?

0
Jeffrey81 26 juli 2019 om 18:39

“West” is naar verluidt het WF-account van Maarten Ducrot ;)

0
T-Rex 27 juli 2019 om 08:36

Een modderstroom heeft altijd voorrang sterker nog die neemt voorrang.
De gevolgen hiervan zijn op dat moment niet zo even in te schatten voor doorgang van de renners met wat voor materieel dan ook.

0
Peter Lippens 26 juli 2019 om 18:06

Mee eens en ik acht het ook niet uitgesloten dat Flipke met Porte en Valverde ook nog had kunnen aansluiten bij Kruiswijk maar zoals je zegt zullen we nooit weten. En tegen deze natuurelementen is ook ASO niet opgewassen.

0
chasse patat 26 juli 2019 om 18:07

TJV was wel één van de weinige teams die voorbereid waren op de kou in Val d’Isere. Veel toppers hadden nog geen jasje aangetrokken.

0
limburgia 26 juli 2019 om 18:15

De wedstrijd is door een noodweer door de organisatie en de jury stilgelegd op de Izoard . Want , als en misschien tellen niet het is zoals het is punt .

0
ivo001 26 juli 2019 om 18:21

Denk dat Thomas zijn prolongatie hier de mist in gaat, die had ik nog wel naar Bernal zien toe rijden als de rest kapot was. Morgen is de situatie totaal anders met Bernal al in het geel.

0
Kingstown 26 juli 2019 om 18:30

Nog geen enkele reactie waarin gezegd wordt dat de ASO dit heeft gedaan om een Fransman te doen laten winnen. Apart na de reacties van de afgelopen dagen.

0
Titaantje 26 juli 2019 om 18:51

De ASO heeft dit gedaan om de Franse bollen trui veilig te stellen voor Bardet ;)

0
Jacco van Stierop 26 juli 2019 om 20:35

Ook nog geen reacties hier van klimaatactivisten die dit noodweer als logisch gevolg zien van de CO2-uitstoot.

0
Keessie 26 juli 2019 om 18:31

Een groot compliment aan de organisatie voor het tijdig en doortastend ingrijpen. Dat mag ook wel eens gezegd.

0
SprintMaster 26 juli 2019 om 19:15

Jammer dat men laat communiceerde dat de top van de Iseran de finish was. Nu hebben sommigen extra tijd verloren. Zou men vooraf dit scenario met de ploegen doorgenomen hebben?

0
Ijzeren Briek 26 juli 2019 om 20:04

Bernal wist ook niet dat het de finish was…..

0
Djoop 26 juli 2019 om 19:32

Wat een gedrocht. Het lijkt elk jaar weer wat amateuristischer te worden. Prima om de finish te verleggen, maar doe dat dan aan de start. Voorts eens met West, wat een overdreven gedoe om een beetje water.

0
Cap 26 juli 2019 om 19:43

Zoals hierboven al aangehaald mbv de twitter link naar een video: het ging niet alleen om "een beetje water" maar om, zoals ook al genoemd door de ploegleiders, een "landslide" en oftewel aardverschuiving en ook modderstromen.

https://twitter.com/i/status/1154769912512094208

Kijk en oordeel zelf. Hoewel je misschien zou denken van wel zouden zelfs van Aert en vd Poel daar niet doorheen rijden ivm de gapende afgrond die naast je ligt.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone