‘Ploegen fel tegen voorstel om WorldTour en ProConti-divisie in te krimpen’

‘Ploegen fel tegen voorstel om WorldTour en ProConti-divisie in te krimpen’

foto: Sirotti

woensdag 18 juli 2018 om 09:12

De ploegen zijn fel tegenstander van een nieuw voorstel van de UCI. Volgens De Telegraaf wil de internationale wielerunie vanaf 2020 de WorldTour inkrimpen van achttien naar vijftien ploegen. Ook zouden er maar vijftien ProContinentale teams mogen zijn.

Het promotie-degradatiesysteem tussen de WorldTour en het ProContinentale niveau ligt nog steeds in de lijn der verwachting. De ploegen die de ProConti-ranglijst aanvoeren hebben de grootste kans op wildcards voor de grote rondes.

Wedstrijdorganisatoren zijn voorstander van de hervorming, maar de ploegen allerminst. Velon heeft naar verluidt voor de Tour de France aan de UCI aangegeven niets te zien in deze veranderingen. Velon is een bedrijf dat in handen is van elf huidige WorldTour-ploegen, waaronder LottoNL-Jumbo en Sunweb.

Dit artikel delen:

15 Reacties

RidderHans 18 juli 2018 om 09:14

dit was toch al bekend?

Jean Dumas 18 juli 2018 om 09:31

Minder ploegen, meer wedstrijden? Leidt alleen maar tot schaalvergroting en een groter
verschil tussen arm en rijk.

Verweggistan 18 juli 2018 om 09:39

PCT inkrimpen slaat echt nergens op.

sverige1977 18 juli 2018 om 09:39

Slecht idee. Dan zou je tegen 3 sponsoren moeten zeggen: he bedankt, maar we heffen je ploeg op?
En in de Tour bv nu 18 WT ploegen met 4 wildcards. Gaan ze dan straks 7 wildcards geven?
Belachelijk die veranderingen allemaal. Wie wil dit nog sponsoren?

rahimns 18 juli 2018 om 09:43

En wat dacht je van al die banen die verloren gaan … renners maar ook omkadering. Begrijpelijk dat de ploegen hier tegen zijn.. dit gaat om werkgelegenheid die al een klap heeft gehad met her verkleinen van de teams in de wedstrijden.

Romāns Vainšteins 18 juli 2018 om 09:50

Het zal me allemaal werkelijk worst wezen. Denk ook dat je als renner meer bezig moet zijn met achterlijk hard genoeg fietsen en plezier daarin hebben dan dit soort wiskundig geneuzel van de jojo-bobo’s op de voet te volgen.

Frits des Jeux 18 juli 2018 om 09:53

Het huidige aantal ploegen is prima, een promotie degradatie systeem onmogelijk en bizar tegelijk. Hoe wil je dat in het wielrennen vorm gaan geven?

Een ploeg als Wanty en Sport Vlaanderen rijdt door de ligging in Vlaanderen relatief veel meer koersen dan de Amerikaanse en Zuid-Amerikaanse teams. Zij hebben dus relatief gezien meer kans op punten, wildcards en promotie. Zelfde geldt voor de Franse en Italiaanse teams natuurlijk.

molovin 18 juli 2018 om 09:58

Ik vraag me af wat de reden en doel van deze mogelijke verandering is? Wat wilt de UCI hiermee bereiken?

Romāns Vainšteins 18 juli 2018 om 10:05

Die punten worden gewoon voor Jan Lul bijgehouden want er is geen enkele beslissing op basis van deze genomen.

montventoux 18 juli 2018 om 10:14

Beter: de SKy-Tour: gelijke middelen, gelijke kansen. Alle renners in 1 ploeg.

west 18 juli 2018 om 10:17

Het gat tussen de goede “echte” proconti’s ( cofidis, ccc, androni, etc) en het continentale circuit is veel te groot. Nu kan je, als je iets wilt, relatief makkelijk instromen bij de proconti’s en een relatief deftig programma rijden al is het niet WT..
Als je die mogelijkheid wegneemt en ook de PCT teams dichttimmert. Dan heb je dus als nieuw initiatief geen enkele mogelijkheid. Ga je met je zak geld en je goeie ideeën dan maar de Ster van Zwolle en de omloop van fe Braakman zitten betwisten?

Strengere regels qua niveau, programma en financiën voor de PCT lijkt mij een beter idee.

Overigens is de enige reden dat de Procontinentals zo uit de klauwen groeien 1 enkele wedstrijd in de VS waar de Amerikaase ploegen per se aan mee willen doen. En daarvoor moet je PCT zijn. Doe daar dan wat aan…

Shinzawai 18 juli 2018 om 10:33

Ik snap dit niet. Eerst dwingt de UCI allerlei ploegen om PCT te worden door voor hun belangrijke koersen naar de WT te promoveren en dan willen ze nu het aantal PCT ploegen inkrimpen? Lijkt me een perfecte manier om werkgelegenheid en inkomsten te reduceren, wat een vreemde doelstelling is voor de UCI.

Quick step minded 18 juli 2018 om 10:46

PCT inkrimpen slaagt nergens op maar WT inkrimpen tot vijftien vind ik op zich geen slecht idee. Toch echt een paar teams die beter af zouden zijn als PCT team vind ik (DD voornamelijk, en ook Trek/Katusha/UAE/FDJ vind ik maar magertjes)

molovin 18 juli 2018 om 10:50

@Quick Step minded, de ploegen die jij opnoemt vind ik echt wel in de Worldtour thuishoren, alleen al als je kijkt naar welke renners in die ploegen zitten.

Maenhout 18 juli 2018 om 14:09

@Romāns Vainšteins – 18 juli 2018 om 10:05 Ik denk dat de sponsoren de punten wel belangrijk vinden, die hebben een objectieve maat voor succes nodig.

Net binnen

Populair

Materiaalzone