Ploegartsen over coronaprotocol UCI: “We zitten met enorm veel vragen”
foto: Cor Vos (archief)
maandag 22 juni 2020 om 10:41

Ploegartsen over coronaprotocol UCI: “We zitten met enorm veel vragen”

De UCI heeft een protocol gepresenteerd waarin uiteengezet is hoe het wielrennen weer opgestart kan worden vanaf 1 juli. Dit om te voorkomen dat het coronavirus gaat rondwaren in het peloton. “We zitten echter nog met enorm veel vragen”, roepen ploegartsen Jens De Decker en Toon Cruyt in koor.

Het protocol is gebaseerd op gegevens van de wereldgezondheidsorganisatie WHO en gemaakt door een speciale werkgroep. Deze stond onder leiding van het medische hoofd van de UCI. Ook vertegenwoordigers van renners, ploegen, ploegdokters, organisatoren, de medische commissie van de UCI en de atletencommissie hadden inspraak.

Volgens De Decker (Lotto-Soudal) en Cruyt (Deceuninck-Quick-Step) zijn er echter kanttekeningen te plaatsen. Zo zijn renners met antilichamen (antistoffen) in het bloed voor de rest van het seizoen vrijgesteld van bijkomende tests, zo blijkt uit het protocol. Cruyt in Het Laatste Nieuws: “We weten helemaal niet zeker dat je niet meer besmet kunt worden als je een keer corona hebt gehad.”

Beschikbaarheid van tests 
“Het lijkt net alsof ze bij de UCI meer weten dan alle labo’s samen.” Verder zijn er veel vragen over de beschikbaarheid van de zogeheten RT-PCR-test, ook wel bekend als de neusswab. “In België is er bijvoorbeeld geen probleem”, zo legt De Decker uit. “De neusswab is beschikbaar en veel laboratoriums zijn ingericht op het detecteren van het coronavirus.”

“Ik werd echter gebeld door een Italiaanse collega van UAE Emirates. Die gaf aan dat je in Italië niet kunt testen als je niet ziek bent. Hoe ga je dan snel resultaten krijgen van het laboratorium?” De artsen verwachten nog aanpassingen in het protocol. Volgens Cruyt wacht de internationale wielerunie op een test waarbij de uitslag direct beschikbaar is.

Verenigen 
“Ze hopen dat er een test is tegen de tijd dat het koersen weer begint. Ik vraag me alleen wel af hoe betrouwbaar die test zal zijn. Anders is het ook maar een deel van de show.” De Decker en Cruyt zitten dus nog met vragen, maar pleiten tegelijkertijd voor een proactieve aanpak. “We moeten ons nu als ploegartsen organiseren en zoveel mogelijk gemeenschappelijk optreden.”

“Zo is het aan de ploegdokters om laboratoriums te vinden waar de tests kunnen worden georganiseerd en uitgevoerd. We moeten zo snel mogelijk de koppen bij elkaar steken”, zo klinkt het. Toch is De Decker niet ongerust over een herstart van het seizoen. “Ik kijk naar de cijfers en zie dat de trend goed is. Maar ik blijf wel op mijn hoede.”

En hoe kijkt Cruyt tot slot naar de toekomst? “De verspreiding gaat via kleine druppels, die vliegen in het rond. Een positieve renner is genoeg voor een grote verspreiding van het virus. Iedereen probeert zich zoveel mogelijk in te dekken, maar je kunt het nooit volledig uitsluiten.”

RIDE Magazine
10 Reacties
Sorteer op:
22 juni 2020 11:41
“De verspreiding gaat via kleine druppels, die vliegen in het rond. Een positieve renner is genoeg voor een grote verspreiding van het virus."

Benieuwd hoe er door alle betrokkenen naar het Sloveens kampioenschap is gekeken.
    22 juni 2020 13:07
    Ik geloof niet zo in de snelle verspreiding in een rijdend peloton. Het gaat om minuscule druppels (aerosols) die makkelijk verwaaien buiten. Tot nu toe worden alle angsten niet bewaarheid. Bijvoorbeeld bij de demonstratie op De Dam. De eerste koersen zullen een mooie testcase voor het wielrennen zijn. Het risico binnen in hotels lijkt mij (iets) groter.
22 juni 2020 12:21
Onder dit protocol gaat er niet veel gekoerst worden, in Spanje en Italie bv kan je niet even een ziekenhuis binnenlopen en je preventief laten testen...
    22 juni 2020 13:56
    Waarom zou je een ziekenhuis binnen moeten lopen om je preventief te laten testen? Denk je dat de voetbalteams nu ook allemaal twee keer per week langs gaan in een ziekenhuis? Dat wordt gewoon lokaal afgenomen en opgestuurd. Of misschien zelfs in een 'rijdend lab' direct onderzocht.
    22 juni 2020 14:44
    Ik zie dat busje niet de hele wereld rondreizen om iedereen die betrokken is bij een wielerploeg en/of organisatie te testen 10 dagen (!) voor afreis...sommigen moeten dat attest zelf gaan regelen en dat is niet overal even simpel...
22 juni 2020 13:04
Dit is kortgesloten met de autoriteiten, dus geen paniek
22 juni 2020 13:50
Je moet als ploeg(arts) natuurlijk weten wat je wil. Terug koersen of niet. Onder zo veilig mogelijke omstandigheden. Maar nooit zonder risico in deze tijden. Een protocol is wat het is, met zijn onvolmaaktheden. En inderdaad, de (medische) situatie, de wetgeving en de testcapaciteit zijn verschillend in bijna elk land. Als je met je ploeg niet wilt koersen, omdat je dat als ploeg of ploegarts niet veilig vindt, dan is dat je volste recht. Maar een protocol bekritiseren, of je er net achter wegsteken, om daarna de schuld af te wentelen op de UCI of op organisatoren of op de landen waarin de wedstrijden doorgaan, is een brug te ver.
Neem je verantwoordelijkheid. Als je beslist mee te doen, dan is dat deels op eigen (ploeg)verantwoordelijkheid. Beslis je niet mee te doen, fijn, je volste recht, misschien wel verstandig. Maar ga dan niet janken dat je aan de zijlijn staat.
    22 juni 2020 13:58
    Op zich is het toch niet verkeerd als ploegartsen vragen stellen. Des te gerichter beleid kun je voeren. UCI geeft aanvullende duidelijkheid of past zelfs nog iets aan.
22 juni 2020 23:05
Echt levensgevaarlijk om met een peloton weer te gaan koersen. Als dat doorgaat leeft er aan het eind van het seizoen bijna geen renner meer, en nog afgezien van de duizenden slachtoffers onder het publiek. Thuiswerk, homeoffice dat is het meest verantwoordelijke, slimste en veiligste. Totdat er een vaccin is niet koersen. Gewoon iedereen veilig thuis, stay at home, en wacht op de laatste verstandige aanwijzingen en besluiten van regeringen. Tenslotte gaat het hen om de gezondheid van iedere burger. Zolang je in je homeoffice zit kun je ook niet failliet gaan. Je werkt tenslotte veilig vanuit huis. Nog ff volhouden mensen, we zijn er bijna. Daarna komt een gouden toekomst, na het zuur het zoet. Nog ff afzien!
22 juni 2020 23:29
Het lijkt me goed om alle ploegdokters weer in hun gebruikelijke onbetekenende bijrol te duwen. Mond houden en een oplossing zoeken. Er wordt weer gekoerst (straks) :)

Reacties zijn gesloten.