Pinot strandt op plaats twee na ruzie met Cepeda: “Ik wilde vooral dat hij niet won”
foto: Cor Vos
vrijdag 19 mei 2023 om 18:25

Pinot strandt op plaats twee na ruzie met Cepeda: “Ik wilde vooral dat hij niet won”

Thibaut Pinot en Jefferson Alexander Cepeda zorgden voor een speciale strijd op Crans Montana vrijdag. De twee klimmers gunden elkaar geen meter, waardoor uiteindelijk Einer Rubio met de zege ging lopen. “Ik hoop dat ze me tenminste bedanken dat ik wel doorreed.”

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

“Ik vroeg hem gewoon om over te nemen”, begon Pinot het interview bij Eurosport. “Ik begrijp niet hoe je op die manier kan verwachten dat je kan winnen. Dat is niet mijn visie. Misschien kreeg hij instructies van de ploegleiderswagen, maar als zijn excuus is dat Hugh Carthy achter hem reed, kan ik het niet begrijpen.”

Pinot moest vrede nemen met plaats twee, maar heroverde wel de leiding in het bergklassement. “Ik wilde vooral niet dat Cepeda won, ik wilde liever dat Rubio zegevierde. Ik zou alles gegeven hebben Cepeda niet te laten wegrijden.”

Pinot: “Ik wil de etappe, laat me met rust”
De Fransman stijgt ook een aantal plaatsen in het algemeen klassement, al had daar misschien meer ingezeten als de vluchters op de slotklim hadden samengewerkt. “Ik hoop dat ze (zijn medevluchters, red.) me tenminste bedanken dat ik wel doorreed. Ik zei tegen mijn ploegleider dat ik niet gaf om het klassement. ‘Ik wil de etappe, laat me met rust.'”

 
18 Reacties
Sorteer op:
Ik ben beide heren dankbaar. Het bracht wat entertainment in een zeldzaam saaie Ronde van Italie.
  19 mei 2023
  Saai is het allerminst, deze ronde. Niet om de goede redenen, maar (het verkeerde?) spektakel in bijna elke rit. En een demonstratie proloog rijden van REV.
19 mei 2023
Pinot is een mooie renner, maar als hij wat verstandiger had gereden en zich wat minder door zijn emoties had laten leiden, had er ongetwijfeld meer in gezeten dan een tweede plaats. Hij deed het meeste werk op het vlakke en putte uiteindelijk vooral zichzelf uit met zijn korte krachtexplosies bergop.
Pinot heeft altijd veel meer met zijn hart en zijn emoties gereden dan met zijn verstand. Het levert een mooie spektakel op voor ons als kijkers. En een kortere erelijst dan zou moeten voor Pinot.
19 mei 2023
Ik snap hem helemaal, maar dit is ook wielrennen. En dat maakt de sport zo mooi. Niet de beste wint altijd, en ook de sympathiekste niet. Zaken als het bordje van de ander, de derde hond, wieltjeszuigen, parkeren, etc.: alles hebben we kunnen zien vandaag in de kopgroep.
19 mei 2023
Gefeliciteerd, Cepeda heeft niet gewonnen dus doel behaald. Vreemd wel dat dit het doel was en niet toch eerst zelf willen winnen. Cepeda zat goed in zijn hoofd.
  19 mei 2023
  En daar heeft Cepeda niks mee gewonnen. Verdiende loon voor dat laffe gefiets.
  19 mei 2023
  Uiteraard was het doel zelf winnen, maar dat was met het eindschot van Rubio niet meer mogelijk. Laffe Cepeda, bah.
  19 mei 2023
  Je hebt denk ik niet gekeken, maar Pinot heeft een keer of 10 aangevallen op de slotklim. Toen winnen er niet in zit, begrijp ik wel dat hij Cepeda in ieder geval niet wilden zien winnen. Die heeft wieltjeszuigen een geheel nieuwe betekenis gegeven. En volgt daarmee Boogerd in de AGR als ongekroonde koning op ;)
  19 mei 2023
  Pinot stopt, wat Cepeda vooral bereikt heeft is dat niemand nog met hem door wil als hij bij een ontsnapping zit. En Cepeda moet nog even door met fietsen.
  19 mei 2023
  Ik heb wel degelijk gekeken en beter als sommige hier zo blijkt. Ik zag een Franse renner die er met kop en schouders bovenuit stak en toch de koers niet heeft gewonnen. Ik zag daarnaast wat tegenstanders die minder waren en toch er alles aan deden om hun positie/voordeel tov de sterkste renner te vergroten. Ik zag weer andere wat mindere renners die lekker mee reden voor een top 10 omdat ze sowieso geen kans maakten. Dat Cepeda niet wint is een feit maar hij heeft zich wel tactisch een zo goed mogelijke kans gegeven op de vroege sprint na. De winnaar vandaag werd in het verleden ook zogezegd uitgekotst door zijn koers gedrag. Toch wint hij hier een giro rit terwijl er een Fransman mee zat die veel beter was. Dom koersen is niet altijd slim voor je palmares.
19 mei 2023
Pinot is altijd al een emotioneel (mens) renner geweest en liet de irritatie meester van zich worden. Denk wel dat hem dat de zege kost. Drama Queen vs De Nar. Eindstand 0-0.
Teleurgesteld relaas wat ik niet meteen helemaal volgen kan. Hij en Cepeda voerden een mooie strijd en Rubio had de mazzel daar bij te mogen zitten. Daar kun je achteraf even goed met egards over spreken.
  19 mei 2023
  Op de klim wqs het wel een mooie strijd en deed Cepeda niets verkeerd (als je niet mee rijden iets verkeerds vind). Op het vlakke was Cepeda vooral irritant, maar goed dat mag hij doen als hij dat wilt. Daarmee loop je allen wel het risico dat Pinot vooral tegen jou gaat rijden.
  19 mei 2023
  In het franse interview op cyclismactu zegt hij meer. "Er was wind tegen op de slotklim en dan is het lastig om renners die in je wiel rijden te lossen. Vooral als ik veel werk verricht. Ik heb geen spijt, als ik niet rij dan worden we vermoedelijk teruggepakt door het peloton. De bergtrui is een kleine troost. Ik hoop'm zo lang mogelijk te behouden. Maar de weg is nog lang. Ik kan niet wachten op de derde week."
  19 mei 2023
  Cepeda deed wel iets verkeerd. Alsie een keer had overgenomen na pinot te hebben bijgehaald, dan hadden ze rubio gelost. Door de benen stil te houden kon rubio op z'n gemak terugkeren en de etappe winnen. Dom dom.
  Mwoah, dat was toch ook voor een gedeelte spiegelgedrag, Pinot was wel heel openlijk en stoer het mannetje aan het uithangen tegen Cepeda. Ik snap dat Pinot de sympathy card heeft maar ze lieten zich wat mij betreft allebei vangen in hun eigen spelletje.
  19 mei 2023
  @Sjaak P: ik zag Cepeda sprinten, ik denk dat hij het niet verkeerd deed. Als hij had overgenomen konden ze Rubio inderdaad lossen, maar dan had hij die sprint van Pinot ook nooit gewonnen. Dan was hij 2e geworden. Nu kon hij hopen dat Rubio van veels te ver aan ging, Pinot hem terug ging halen zodat hij er overheen kon. Och wacht, hij was nu zelf zo dom om van veels te ver aan te gaan. Ok, hij deed wel iets verkeerd.

Reacties zijn gesloten.