Pim Ronhaar rijdt soeverein naar wereldtitel bij de beloften
foto: Cor Vos
zaterdag 30 januari 2021 om 14:24

Pim Ronhaar rijdt soeverein naar wereldtitel bij de beloften

Pim Ronhaar is de nieuwe wereldkampioen veldrijden bij de beloften. In kustplaats Oostende reed de 19-jarige Nederlander net voor halfkoers weg bij de tegenstand en dan wist hij zijn voorsprong vast te houden. Ronhaar volgt Ryan Kamp op, die nu tweede was. Timo Kielich werd derde.

Even na half twee werd het startsein gegeven voor het WK veldrijden voor beloften. Ryan Kamp, die in Oostende als titelverdediger aan het vertrek stond, had de beste start en ook Pim Ronhaar en Mees Hendrikx waren goed weg. Na de eerste passage over de hoge brug, met een stijging tot 21 procent, dook Ronhaar als eerste het zand in, waar de Noordzee hoog stond en het zoeken was naar het juiste spoor aan de kustlijn. De Nederlandse renners bepaalden de beginfase van de koers, maar de Belgen lieten ze niet begaan.

Kamp had zich na zijn goede start wat laten wegdrummen, maar de verschillen waren in de eerste ronde nog klein. Voor Thomas Mein, op voorhand een van de favorieten, werd het een koers om snel te vergeten. De Brit gleed uit op de trap, bleef met zijn been in de afzetting steken en moest de anderen al snel laten gaan. Hendrikx, Ronhaar en Kamp namens Nederland en Timo Kielich, Anton Ferdinande, Toon Vandebosch en Niels Vandeputte namens België begonnen vervolgens gezamenlijk aan de tweede ronde.

foto: Cor Vos

De anderen waren echter niet ver. Eenmaal terug in het zand trokken Kielich en Vandebosch het op een lint, maar Ronhaar en Tim van Dijke, die na een slechte start een inhaalslag moest maken, sloten aan. Kielich probeerde aan het eind van de tweede ronde weg te rijden, maar in zijn vaart ging de Belg bijna onderuit. Met het nodige kunst- en vliegwerk kon hij overeind blijven, maar zijn voorsprong was verdwenen. Een groep met acht man sneed de derde ronde aan, terwijl Kamp op een gaatje volgde. De titelverdediger kwam even later, net als Vandeputte, ten val.

Ronhaar rijdt weg bij de tegenstand
In het zand reed Ronhaar dan bij de anderen weg. In eerste instantie kon Kielich aansluiten, maar op de brug moest ook hij de Nederlander laten gaan. De tweedejaars belofterenner van Pauwels Sauzen-Bingoal begon met een voorsprong van vier seconden op de eerste achtervolgers Kielich en Vandebosch aan de vierde ronde. Daarin wist hij zijn voorsprong vast te houden èn zelfs uit te breiden tot zeven seconden. In de achtervolging had Emiel Verstrynge de plaats ingenomen van Vandebosch naast Kielich. Kamp, volgde als vierde.

Ronhaar, die op zijn vorige drie WK’s bij de beloften en junioren nooit verder kwam dan de vijfde plaats, maakte, op een valpartij in de tweede ronde na, weinig fouten en nam steeds meer afstand van de tegenstand. Met een royale voorsprong van negentien seconden op Kielich, Verstrynge en Kamp, die weer was komen aansluiten, begon hij aan de zesde en laatste ronde. Hoewel de drie achtervolgers nog wat dichterbij kwamen, was de buit binnen. Kamp reed nog weg bij de twee Belgen en pakte het zilver. Het brons was voor Kielich.

foto: Cor Vos

flag-be WK veldrijden 2021 in Oostende
Uitslag belofte-mannen
flag-wc flag-nl Pim Ronhaar (Nederland) in 49m47s
flag-nr2 flag-nl Ryan Kamp (Nederland) op 8s
flag-nr3 flag-be Timo Kielich (België) op 14s
4. flag-be Emiel Verstrynge (België) op 19s
5. flag-be Toon Vandebosch (België) op 31s
6. flag-nl Mees Hendrikx (Nederland) op 33s
7. flag-be Anton Ferdinande (België) op 55s
8. flag-be Niels Vandeputte (België) op 1m01s
9. flag-gb Ben Turner (Groot-Brittannië) op 1m20s
10. flag-nl Tim van Dijke (Nederland) op 1m21s

 
30 Reacties
Sorteer op:
30 januari 2021
Heel erg knap van Ronhaar die echt de beste was. Vooral in het zand het verschil kunnen maken en voor Kamp duurde het te lang voor hij aan het parcours gewend was leek het wel. Zijn eerste passages langs het strand leken nergens op. Toch op power naar de tweede plek. Kielich op zijn adem getrapt toen hij een ronde lang vol achter Pim aanreed en Vandebosch niet wilde of kon overnemen. Verstrynge is de nieuwe Nys jr. voor Wuyts. Vandaag terecht overigens, buitengewoon voor zo een jong ventje en vlieggewicht.
  30 januari 2021
  Verstrynge is van 4 februari en Ronhaar van juli. Dat is een half jaartje.
  30 januari 2021
  en Thibeau Nys van half november dat is 9 maanden of een voldragen zwangerschap verschil bovendien is 'Milleke' een halve kop groter maar toch knap gereden
  30 januari 2021
  hij is misschien groter maar je ziet dat de spieren nog moeten komen.
  30 januari 2021
  @Stijn die spieren zijn er al...
30 januari 2021
Mooie wedstrijd gezien, proficiat Pim!
30 januari 2021
De stroken op het strand loodzwaar, mede door de wind lastig. Dus knap dat Ronhaar daar het verschil weet te maken, ook op de brug het beste. Kamp ook knap tweede na toch niet echt een wedstrijd dat de zijne was, Mein bekoopte zijn val op de trap maar Kamp kon zich wel herpakken.
30 januari 2021
Wat een tof parcours, het lijkt nergens op (in de positieve zin). Ronhaar won het vooral op techniek. Goed ploegenspel ook van Kamp. Ik denk dat Vanthourenhout een fout heeft gemaakt door een bepaalde renner niet te selecteren die ook technisch vrij goed is, maar goed, jammer dan.
  30 januari 2021
  Ik denk dat hij duidelijk zijn gelijk heeft gehaald met verstrynge
  30 januari 2021
  Maar niet met Wyseure.
  30 januari 2021
  De commentaar ging over verstrynge, makkelijk om eender wie die nu minder was aan te duiden als degene die niet mee mocht.
  30 januari 2021
  Het maakt mij niet uit wie er niet mee mocht, zo geïnteresseerd ben ik ook weer niet in het wel en wee van de Belgen.
  30 januari 2021
  Stijn, Nys moest er altijd bij zijn. Onzin om hem thuis te laten, al was het maar om ervaring op te doen. Tendam, ploegenspel van Kamp? Ja, Ronhaar heeft er heel veel aan gehad toen Kamp de helft van de wedstrijd niet in de top 5 voorkwam. Geniale ploegentactiek. Had er uiteraard niks mee te maken. Is zelf nooit in positie geweest om met de titel te gaan lopen, en toen hij kwam aansluiten bij de achtervolgers heeft hij zich in de eerste plaats uit eigenbelang in het wiel van Kielich gezet om in de finale weg te rijden met zilver.
  30 januari 2021
  @ Boenk maar op een cruciaal moment zat Kamp een tijd lang in het wiel van Kielich. Toen die wisselde liet Kamp zelfs het tempo fors zakken. Al had Ronhaar dat niet nodig, want hij wint volledig op eigen kracht.
  30 januari 2021
  @boenk Ik kijk die wedstrijden op de Britse Eurosport, die hadden het in de laatste ronden over de 'Belgian sandwich' met een Nederlander ertussen. En als het de Britten zelfs opvalt... Natuurlijk speelde Kamp het ploegenspel, dat was toch vrij duidelijk. Hij begon matig, daarna ging hij keurig de Belgen irriteren. Zelfs een Vlaams chauvinist moet dat zijn opgevallen.
30 januari 2021
Verdiende winnaar, parcours vind ik niks.
  30 januari 2021
  Wat vind je dan slecht aan het parocurs?
  30 januari 2021
  best een apart parcours, pure power langs de zeelijn en door het zand terug maar door de nattigheid is het grasparcours nu wel een stuk technischer geworden
  30 januari 2021
  klinkt als een prachtig parcours peter
  30 januari 2021
  Nou vind het een schitterend parcours. Smaken verschillen.
30 januari 2021
Mooie winnaar. Kamp keer onderuit en nare slipper op de trap en toch op 8sec tweede. Knalde ook hard die brug op.
30 januari 2021
Die trap nog even aanpassen en dan heb je een mooi parcours.
  30 januari 2021
  Daar zijn ze inmiddels mee bezig.
30 januari 2021
Wanneer krijgen ze op de schaatszender door dat Ronhaar wereldkampioen geworden is ,op TT staat er nog niks over
  30 januari 2021
  @john TT?
  30 januari 2021
  @Frank Teletekst denk ik. De NOS is de schaatszender en vindt de beloften niet belangrijk genoeg. Daar moeten we in Nederland helaas mee leven.
  30 januari 2021
  "Teletekst"?
  30 januari 2021
  @Frank In Vlaanderen zijn jullie al moderner en is het afgeschaft, maar in Nederland hebben we nog altijd de Teletekst in ere gehouden. Veel mensen zoals John vinden de vermelding van een gebeurtenis op pag 601 (laatste sportnieuws) als ultieme erkenning van het belang van een gebeurtenis. Ik zelf kijk ook nog minstens twee per dag naar de laatste nieuws pagina op mijn TV via teletekst terwijl het internet natuurlijk veel sneller is. Pure nostalgie en niks anders.
  30 januari 2021
  @john Het moet je toch inmiddels zijn opgevallen dat de NOS nooit, maar dan ook nooit, verslag doet van junioren- en beloftenwedstrijden? Heb je wel eens een beloftenuitslag van het schaatsen op de zgn. schaatszender gezien?
  30 januari 2021
  Zelfs in Vlaanderen hadden ze tot een paar jaar geleden Teletekst. Even opgezocht, sinds 1 juni 2016 niet meer.

Reacties zijn gesloten.