Pierrick Fédrigo rondt vlucht succesvol af in Pau

maandag 16 juli 2012 om 17:30

foto: Sirotti

Pierrick Fédrigo heeft in de Tour de France de etappe naar Pau gewonnen. De renner van FDJ-Bigmat was na een rit van 158,5 kilometer sneller dan zijn medevluchter Christiaan Vande Velde. Thomas Voeckler eindigde enkele seconden later als derde.

Snel begin
In de openingsfase van deze overgangsrit ging het allerminst kalm aan. Een kopgroep van vijf man probeerde onder aanvoering van David Millar op een parcours waar het op en af ging een vlucht op touw te zetten. Ploegen die niet vertegenwoordigd waren zorgden ervoor dat het geen moment stil viel. In het eerste uur werd er 46 kilometer afgelegd. De vluchtersgroep kreeg dan ook geen vrijgeleide en werd opnieuw ingerekend.

Eindelijk ontsnapt
Pas na 65 kilometer ontstond de vlucht van de dag. Een groep met Thomas Voeckler (Europcar), Christian Vande Velde (Garmin-Sharp), Pierrick Fédrigo (FDJ-Big Mat), Samuel Dumoulin (Cofidis) en Dries Devenyns (Omega Pharma-Quick Step) lukte het wel om weg te geraken. Even vijf later kregen zij gezelschap van Nicki Sörensen (Saxo Bank), die vanuit het peloton aansluiting wist te vinden.

Renners nemen een snipperdag
De sprintersploegen maakten daarna weinig aanstalten om het verschil met de vluchters te beperken. Het merendeel van de renners nam een voorschot op de rustdag. Enkel de Lotto-ploeg maakte aanstalten het tempo op te voeren, maar kreeg geen bijval van de rest van het peloton. Het zestal vooraan mocht onderling de strijd om de dagzege gaan uitvechten.

Fédrigo het snelst
In de finale binnen de stadsgrenzen van Pau bestookten de vluchters elkaar met een spervuur van demarrages. Op een versnelling van Fédrigo op 6,5 kilometer van de finish volgde enkel een reactie van Vande Velde. De twee mochten in Pau sprinten om de eindzege. Fédrigo ging de sprint van kop af aan en hield de Amerikaan achter zich. Het is voor de Fransman zijn vierde etappezege in de Ronde van Frankrijk. Als vierde Fransman deze Tour won hij een rit.

Er vonden geen verschuivingen plaats in het algemeen klassement. Bradley Wiggins gaat als leider de rustdag in.

Tour de France 2012
Uitslag etappe 15: Samartan-Pau (158,5 km)

1. Pierrick Fédrigo (Frankrijk/FDJ-Big Mat) in 3u40m15s
2. Christian Vande Velde (Verenigde Staten/Garmin-Sharp) z.t.
3. Thomas Voeckler (Frankrijk/Europcar) op 12s
4. Nicki Sörensen (Denemarken/Saxo Bank) z.t.
5. Dries Devenyns (België/Omega Pharma-Quick Step) op 21s
6. Samuel Dumoulin (Frankrijk/Cofidis) op 1m08s
7. André Greipel (Duitsland/Lotto-Belisol) op 11m50s
8. Tyler Farrar (Verenigde Staten/Garmin-Sharp) allen z.t.
9. Peter Sagan (Slowakije/Liquigas-Cannondale)
10. Kris Boeckmans (België/Vacansoleil-DCM)

Volledige rituitslag en klassementen

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair