Pidcock zegeviert na straffe solo: “Wist dat het mijn dag zou worden”

zaterdag 4 maart 2023 om 16:50
Pidcock zegeviert na straffe solo: “Wist dat het mijn dag zou worden”

foto: Cor Vos

Wat Tadej Pogačar kan, kan Tom Pidcock dus ook in Strade Bianche. De Brit begon met nog goed vijftig kilometer te gaan aan een lange en bovenal ambitieuze solo, maar wist zijn aanval met verve af te ronden. “Eerlijk: dit moet ik eerst even laten inzinken”, waren zijn eerste woorden in het flashinterview.

De renner van INEOS Grenadiers versnelde op de zeer bepalende en 11,5 kilometer lange Monte Sante Marie-strook. “Het was echt niet het plan om aan zo’n lange solo te beginnen. Ik wist dat de Monte Sante Marie een beslissend punt was in de koers. Ik wist een gat te slaan in de afdaling en trok vervolgens door.”

Pidcock reed vervolgens naar de overgebleven koplopers Sven Erik Bystrøm en Alessandro De Marchi en op 23 kilometer van de streep, op de Monteaperti-strook, stond de Brit er helemaal alleen voor. Dit leek hem echter niet te deren. “Eerlijk, deze week was het gevoel al goed. Ik wist toen al dat er iets goeds ging gebeuren. Ik wist dat het mijn dag zou worden. Dat het dan ook lukt, is echt ongelofelijk. Het is niet te beschrijven.”

Lees ook:
Tom Pidcock soleert met groots nummer naar zege in Strade Bianche, bijrol Mathieu van der Poel

Pidcock werd in de finale wel op de huid gezeten door enkele achtervolgers, maar de taaie coureur liet zich niet meer inrekenen richting Siena en begon met een geruststellende voorsprong aan de steile slotkilometer. “De achtervolgers kwamen nog dicht en toen dacht ik wel even: i’ve messed it up.”

“Alleen, we reden de hele dag een hoog tempo en het is lastig om dan nog een gat dicht te rijden. Ik zag dit seizoen dat renners in de koers al profijt hadden van de motoren, maar dat was vandaag niet het geval. Ik had er wel op gehoopt”, besluit de winnaar.

Dit artikel delen:

11 Reacties

Kartouche 5 maart 2023 om 09:39

Mijn verwachting en hoop was dat hij tot de hele grote meneren in het peloton ging horen, maar op een aantal uitschieters na was hij niet constant. Hopelijk is dit een opmaat naar een meer constant jaar en jaren. Mooie aanvallende en nog jonge renner met meerdere wapens.

1
Albeijing Feeniks 4 maart 2023 om 17:00

Volgens mij gaat deze jongen nog veel winnen. Of zeg ik dan iets gewaagd?

0
achilles 4 maart 2023 om 17:06

23 jaar en Olympisch kampioen mountainbike, wereldkampioen veldrijden en nu Brabantse Pijl, Alphe d’Huez in de Tour en Strade Bianche op de weg (en op een haar na de Gold Race).

Paar jaar geleden was de teneur 1 Van der Poel 2 Van Aert 3 Pidcock, zoveel als de anderen zal hij inderdaad niet winnen. Maar als hun carrieres afgelopen zijn en ze alle verscheidenheid en kwaliteit naast elkaar leggen, zou het mij nog niet verbazen dat de volgorde precies andersom is.

0
Oblomov 4 maart 2023 om 17:16

Het probleem van Pidcock is dat hij altijd bij iemand in de schaduw staat. Op de weg zal dat zijn leeftijdsgenoot Pogacar zijn, in het veld bij Van der Poel en op de mountainbike bij Schurter. Dat zijn alle drie renners die in hun specialisme de dominante renner van hun generatie zijn/waren. Pidcock is in alles goed, maar nergens echt een generatie definiërende naam.

1
Romāns Vainšteins 4 maart 2023 om 17:19

Bwoah.

Ik vind Pidcock ondanks zijn mini-gestalte het exact tegenovergestelde van een schaduwgeval. Zie het eerder positief dat hij op het juiste moment tegelijk Pogi, Schürtl en MvdP voor lul zetten kan.

0
Oblomov 4 maart 2023 om 17:48

Elke mountainbiker staat de komende jaren in de schaduw van Schurter omdat niemand dat palmares zal evenaren. Zelfde geldt in het veld voor Van der Poel en waarschijnlijk op de weg voor Pogacar. Dat is gewoon de pech als je een renner moet opvolgen die voor een generatie het gezicht van de sport bepaald heeft. Tot zo’n naam zie ik Pidcock in geen van zijn disciplines uitgroeien.

1
Romāns Vainšteins 4 maart 2023 om 19:21

Wereldkampioen in 3 disciplines worden daarentegen..
Ook vind hem wel redelijk voldoen aan het profiel ‘kan alle monumenten winnen’

Nu al een halve!

1
Oblomov 4 maart 2023 om 21:42

Zou zich beter op het mountainbiken kunnen richten. Daar zou hij echt een tijd lang de beste kunnen zijn.

Op de weg zal hij altijd de afwezigheid of het niet in topvorm zijn van anderen nodig hebben. Heeft vier profoverwinningen op zijn naam. Ter vergelijking: Evenepoel (jaar onder hem) heeft er 38, Pogacar (jaar boven hem) heeft er 51.

0
Wheely 4 maart 2023 om 18:13

Heel benieuwd naar de rest van zijn seizoen, hij mikt oa nog op MSR, Vlaanderen, de AGR en Luik. Ik was daar wat sceptisch over maar 1 grote vis heeft hij nu al wel binnen. Nog een grote wedstrijd erbij en hij heeft al een topseizoen.

0
Romāns Vainšteins 4 maart 2023 om 19:23

Reken er maar op dat hij ook weer een touretappe winnen gaat.

0
speik 4 maart 2023 om 20:08

Wordt de man het voorseizoen

0

Headlines

Populair

Materiaalzone