Pidcock over overslaan WK: “Een titel verdedig je niet, een titel probeer je te winnen”

dinsdag 31 januari 2023 om 10:54
Pidcock over overslaan WK: “Een titel verdedig je niet, een titel probeer je te winnen”

foto: Cor Vos

Tom Pidcock zal aanstaande zondag zijn wereldtitel veldrijden niet gaan verdedigen in Hoogerheide. Onder anderen oud-crossers als Richard Groenendaal en Lars Boom gaven eerder aan dat ze de keuze van de Brit niet begrepen. “Natuurlijk snap ik waarom ze dat zeggen, maar het is ‘mijn’ beslissing of ik al dan niet rijd”, reageert Pidcock in Het Nieuwsblad.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

“Ik heb nog nooit gedacht in termen van ‘ik moet de regenboogtrui verdedigen’”, gaat hij verder. “Ik begon aan veldrijden met de grote droom om op een dag wereldkampioen te worden bij de grote jongens. En ik won die titel in Amerika. Neem dat ik in 2024 wél start, dan probeer ik een gooi te doen naar goud. Een titel verdedig je niet. In mijn denkwereld probeer je een titel te winnen.”

Pidcock vertelt dat hij, samen met zijn coach Kurt Bogaert, voor het begin van het crossseizoen al besloten had om het WK in Hoogerheide over te slaan. “Ook al omdat het WK dit jaar pas op 5 februari valt en de Omloop Het Nieuwsblad al twintig dagen later volgt. Het eerste moment was ik redelijk verdrietig omdat ik niet reed. We wachtten wel heel lang om de beslissing te communiceren. Simpelweg voor het geval ik van gedachten zou veranderen.”

Tijdens de winter heeft Pidcock wel momenten gehad waarop hij twijfelde om alsnog deel te nemen. “Na de avondcross in Diegem. Een leuke koers. Ik was echt blij, ook al verloor ik van Wout van Aert. Ik wist waar ik de fout had gemaakt. Met iets meer ervaring kon ik Diegem hebben gewonnen. Of zeker eentje tegen de twee. Loenhout was ook niet slecht. Vorig jaar was anders. Ik was te veel ziek. Misschien door Covid. Mijn immuunsysteem was ook wat minder.”

Sven Nys begrijpt keuze Pidcock
Tweevoudig wereldkampioen veldrijden Sven Nys begrijpt de keuze van Pidcock om het WK over te slaan ‘volledig’, zegt hij in gesprek met Cycling Weekly. “Door de manier waarop hij zich aan het voorbereiden is op het wegseizoen, moest hij vroeg die keuze maken. Hij zal ook wel weten dat hij op het parcours in Hoogerheide niet makkelijk is om te winnen van Wout en Mathieu. Als hij de komende jaren een omloop ziet die hem goed ligt, zal hij er misschien voor kiezen om het WK nog eens te rijden.”

“In Hoogerheide wereldkampioen worden, zou enorm veel energie vragen. Het zou een impact hebben op dingen die hij wil bereiken in april of mei. Daarom besliste hij om niet te gaan, net als Van Aert vorig seizoen met het WK in de VS. Pidcock is ook een renner van onder de 60 kilogram terwijl Van Aert en Van der Poel boven de 75 kilogram zitten en die ‘ruwe kracht’ hebben. Op een parcours met veel klimmen… Dan deed hij mee. Nu heeft hij zich afgevraagd wat zijn doelen zijn en tegen wie hij het daarvoor moest opnemen.”

“Qua pure power is Wout de beste”
“In het interview met Het Nieuwsblad werd Pidcock ook nog gevraagd wie voor hem de grote favoriet is aankomende zondag: Mathieu van der Poel of Wout van Aert? “Wout”, reageerde hij. “The big racer. Maar over zo’n WK kan je vooraf bitter weinig vertellen dat steek houdt. Qua pure power is Wout de beste, maar uiteindelijk wordt zo’n titel beslist na één uur cross. Het gaat niet uitsluitend over kracht, maar ook over de uitgezette tactiek om wereldkampioen te worden.”

Dit artikel delen:

14 Reacties

roeleur 31 januari 2023 om 12:34

Pidcock kan de Omloop best overslaan want maakt daar niet teveel kans, net als in Vlaanderen. Ook daar mist hij de ruwe kracht voor. En die twee die dat wel hebben moeten natuurlijk ook op hun top zijn in april. Het is gewoon simpel weten geen kans te maken op dit WK-parcours.

2
Romāns Vainšteins 31 januari 2023 om 12:47

Ik moet nog maar zien in welke mate Pidcock precies kansloos is op het spectrum keien. Vooral met de heuvelkes zie ik hem deze fraai opdokkeren en dan op plattere stukken tussen de wielen slepen. Wie weet durft hij wel wat eerder met een aantal weg te gaan.

Zie er wel wat in.

-1
Massimo Bataille 31 januari 2023 om 13:14

Als je naar de geschiedenis kijkt, zie je wel dat het gewoon extreem moeilijk is voor een type pidcock om te winnen op de kasseien.
Als ik kijk in het rijtje winnaars: VdPoel, Asgreen, bettiol, Terpstra, gilbert, Sagan, Kristoff, Cancellara, Boonen zit je op een gemiddelde lengte van 185cm (1m75-1m92) en +-75kg (69-82kg). Met Gilbert eigenlijk de ‘lichtste’ renner.
Dan zit Pidcock met zijn 1m70 en 58kg daar toch ver vandaan.

Absolute kracht is toch een stuk belangrijker op de vlakkere stukken en die 2-5min inspanningen op de hellingen. En die extra energiereserve voor de lange afstand is toch ook wel mooi meegenomen.

Maar er is altijd iemand om het tegendeel te bewijzen en dan is Pidcock een goeie kandidaat

0
Romāns Vainšteins 31 januari 2023 om 13:37

Hij heeft met die Sheffield en Turner alvast goed schuilmateriaal om ver te raken zonder te veel in de wind te zitten.

0
Mooie Sjors 31 januari 2023 om 14:27

Pogacar heeft eigenlijk al het tegendeel bewezen. ;)

0
Maillot à Pois 31 januari 2023 om 14:38

Pidcock heeft Roubaix zowel bij de junioren als de beloften gewonnen. Niet hetzelfde als bij de profs natuurlijk, maar op kasseien rijden kan ie.

0
Txirrindularitza 31 januari 2023 om 16:01

“Natuurlijk snap ik waarom ze dat zeggen, maar het is ‘mijn’ beslissing of ik al dan niet rijd”, reageert Pidcock in Het Nieuwsblad.

Waarom ‘mijn’, tussen aanhalingstekens? Dat impliceert dat het níet zijn beslissing is?

2
Posterix 31 januari 2023 om 12:31

Ik heb ook een beetje de indruk dat enkel de media zinspeelt op het moeten verdedigen van de titel. Het publiek begreep maar al te goed waarom Wout en Matthieu niet naar Amerika afreisden en nu ook dat Tom dit wk laat schieten. Groot gelijk. Past het niet, dan vind ik dat heel jammer. Strijd met drie is toch leuker dan met twee. Dat betekent alleen nog steeds niet dat hij moet proberen om nog een jaar wereldkampioen te worden in het veld.

1
Romāns Vainšteins 31 januari 2023 om 11:01

Mannetje slaat regelmatig klare taal uit

0
Maillot à Pois 31 januari 2023 om 11:07

Dat komt door zijn elan.

0
Romāns Vainšteins 31 januari 2023 om 12:00

Beetje een kip of ei ding is dat

Doet élan klare taal uitslaan of brengt het uitslaan van klare taal élan?

-1
Mooie Sjors 31 januari 2023 om 12:17

Ik vind dit gewoon een slimme keuze van Pidcock. Vorig jaar won hij het WK maar vielen de klassiekers tegen, en was de analyse aan het eind dat zijn seizoen te wisselvallig was. Ik heb Pidcock in geen enkel eindejaarslijstje zien opduiken. De cross is een leuke sport om de wintermaanden door te komen maar eens de grote wegraces eraan komt, spreekt niemand er nog over.

Dat WK in het veld lijkt nu superbelangrijk, maar aan het eind van het seizoen weegt een semi-klassieker als de Omloop al minstens even zwaar door. Dat heeft Pidcock volgens mij goed gezien, en hij heeft stilaan de leeftijd bereikt om eens een grote wedstrijd op de weg te winnen.

Ben vooral benieuwd in welke klassiekers hij het meest gaat meespelen. Kan hij in Vlaanderen of Luik het stapje extra zetten? Hij moet toch stilaan de uitgesproken kopman gaan worden van Ineos voor de monumenten.

0
Het Jachtluipaard van de Provence 31 januari 2023 om 12:25

Dit dus. Snap zijn keuze volledig. Leuk om een keer zo’n WK veldrijden op je erelijst te hebben maar buiten Nederland en België zijn er toch maar weinig mensen die er waarde aan hechten. Een grote klassieker daarentegen telt pas echt, zeker ook voor een sponsor.

-1
Wieler-Joke 31 januari 2023 om 15:46

Ik zie niet meteen in hoe Pidcock in hoogerheide zou kunnen winnen tegen deze vdp en Van Aert dus dit lijkt mij een goede keuze. Ik denk dat die kerel met de strade in zijn hoofd zit, dat lijkt mij een realistischer doel voor zijn gestel en mogelijkheden.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone