Philippe Gilbert sprint naar zege op Formule 1-circuit in Tour de La Provence

Door , zaterdag 16 februari 2019 om 16:11
Philippe Gilbert sprint naar zege op Formule 1-circuit in Tour de La Provence

foto: Tour de La Provence

Philippe Gilbert heeft de derde etappe in de Tour de La Provence gewonnen. De coureur van Deceuninck-Quick Step was na een dag waarin de klassementsrenners zich volop toonden na een sprint de beste op het Formule 1-circuit Le Castellet. Toms Skujins en Tony Gallopin werden naar de plekken twee en drie verwezen. Gorka Izagirre behield de leiderstrui.

Spektakel in de Tour de La Provence! In de derde etappe van de ronde door de Provence werd een lokale ronde rondom het Formule 1-circuit in Le Castellet uitgetekend. Met de beklimming van Le Brulat (3 kilometer à 7% gemiddeld) elke ronde, zou het een belangrijke dag voor het klassement worden.

Kopgroep met sterke coureurs
Een sterke kopgroep met daarin een aantal WorldTour-renners koos al vroeg het hazenpad. Quentin Jauregui, Matteo Moschetti, Michael Gogl, Kasper Asgreen, Mathias Brändle, Dries De Bondt, Anthony Maldonado en Lennard Kämna draaiden een dag rondjes in de kopgroep. Een voorsprong van drie minuten bleek voor hen niet voldoende te zijn.

Le Brulat zorgt voor spektakel, niet voor verschillen
In de laatste ronde werden zij ingerekend, waarna het wachten was op de aanvallen van de grote namen op de laatste beklimming van Le Brulat. Deze aanvallen kwamen er vervolgens ook. David Gaudu en Thibaut Pinot openden al vroeg de debatten, waarna alleen Guillaume Martin, Edward Dunbar en Rudy Molard konden volgen. Later sloten ook leider Izagirre, Simon Clarke en Gilbert nog aan.

Gilbert sprint naar de zege
Een select groepje der favorieten reed vervolgens het Formule 1-circuit op. Daar ontaarde de strijd om de etappezege in een tactisch ploegenspel, waarin Groupama-FDJ met drie coureurs vooraan het voortouw nam. Steeds meer coureurs sloten vervolgens vanuit de achtergrond weer aan, waardoor het in extremis uitliep op een sprint. In de sprint was het vervolgens Philippe Gilbert die de beste bleek te zijn.

Dit artikel delen:

12 Reacties

Dario 16 februari 2019 om 16:12

Knaletappe gezien vandaag, de mannen van Groupama-FDJ de wanhoop nabij.

Retro Lex 16 februari 2019 om 16:19

Aanvulling op tekst hierboven. In de finale dus 2 groepjes. 1e met 3x GFdJ en oa Gorka. Vlak daarachter op handvol seconde een groepje Ag2R voor Gallopin. Ze moesten er echt wel voor rijden. Maar dat net als gisteren 3 man van FDJ Gorka niet kunnen verschalken zegt toch wel wat. ( Tactisch niet slim genoeg van ze ) En Gilbert trekt een lange neus naar een dozijn fransosen ;-). Hij is klaar voor het voorjaar.

Jacco van Stierop 16 februari 2019 om 16:30

Erg leuke finale; die laatste uitval van Jimmy Janssens mag ook wel even genoemd worden. Uitgekookte sprint van Gilbert. Gaudu het werkpaard, Izagirre de horzel en Gallopin de ezel die zich voor de tweede keer stoot aan de te vroeg ingezette sprint.

HSV 16 februari 2019 om 16:46

Sowieso mag Jimmy Janssens en zijn rijden dit jaar genoemd worden. Hij staat nu 9e in al. En was 3e in Besseges. Super leuk om te zien hoe talent in de juiste omgeving ook op 29jarige nog verder ontluiken kan. Goed gezien van de broers Roodhooft en Mathieu.

HSV 16 februari 2019 om 16:47

Typefout hierboven: al is ak. Algemeen klassement, dus..

djerkson 16 februari 2019 om 17:39

Laatste contractjaar werkt altijd bij Gilbert. Die gaat serieus oogsten in het voorjaar!

richieportefan 16 februari 2019 om 17:44

ik hoop het!

richieportefan 16 februari 2019 om 17:44

lekker begin voor gilbert! 36 jaar denk dit jaar wel eens zijn seizoen word (daarmee bedoel ik dat hij 1 grote klassieker kan winnen) 2011 evenaart hij natuurlijk niet meer

WernerFranke 16 februari 2019 om 17:47

Beetje ondergesneeuwd door het feit dat die tweede grote groep nog terugkwam, maar Gilbert zat oorspronkelijk al in de eerste groep van 9, tussen allemaal rasklimmers. Hij is er dus helemaal klaar voor.

Romāns Vainšteins 16 februari 2019 om 19:08

Als die vorm doorgetrokken kan worden tot aan een vlammende redoute-demarrage en een solo aankomst in La Cité Ardente, waar teken ik ?

RRobson 16 februari 2019 om 19:00

Knap! Lefevre mag alweer de tel beginnen bijhouden. Zoveel verschillende jongens in die ploeg die weten wat winnen is…

trickstuff 16 februari 2019 om 20:27

@Dubbeld
Dubbel d aub. Ontaarde…

Headlines

Materiaalzone

Populair