Philippe Gilbert na eindzege Duinkerke: “Eerst trouwen, maar daarna ben ik nog zeer ambitieus”
foto: Tim van Hengel
maandag 9 mei 2022 om 08:02

Philippe Gilbert na eindzege Duinkerke: “Eerst trouwen, maar daarna ben ik nog zeer ambitieus”

Philippe Gilbert is het winnen nog niet verleerd. Nadat hij donderdag in de derde etappe van de Vierdaagse van Duinkerke al afrekende met een lange periode van droogte, schreef de routinier, die aan zijn laatste profseizoen bezig is, gisteren ook het eindklassement van de Noord-Franse rittenkoers achter zijn naam.

Gilbert bezorgde met zijn indrukwekkende palmares de bekende Franse speaker Daniel Mangeas overwerk tijdens de presentatie van het peloton voorafgaand aan de openingsetappe. De laatste zege van de wereldkampioen van 2012 en winnaar van tal van klassiekers en etappes in de Grote Rondes, dateerde echter op dat moment van de Vuelta a España 2019, waarin hij de twaalfde en de zeventiende rit naar zijn hand zette. Maar in de ronde door de Nord bewees hij dat hij nog altijd op het hoogste niveau kan meedoen om de overwinning.

Nadat hij donderdag al de derde etappe naar Mont-Saint-Éloi winnend wist af te sluiten, stak hij drie dagen later ook de eindzege van de Vierdaagse van Duinkerke op zak. In de laatste rit van Ardres naar Duinkerke kwam zijn nipte voorsprong van vier seconden niet meer in het gedrang. “Na de teleurstelling van het missen van de ritzege gisteren (toen Gilbert vierde eindigde in de lastigste etappe van de week, maar wel de leiderstrui greep), ben ik heel blij met deze eindzege. Ik had vooraf wel wat stress omdat het een lastig lokaal circuit was.”

‘Carrière afsluiten op het hoogste niveau’
Ondanks de vele bochten en het constante gevecht om de juiste positie, hadden Gilbert en zijn ploeg Lotto Soudal de situatie onder controle en kon de 39-jarige zijn voorsprong in het algemeen klassement vasthouden. “Het doet enorm veel deugd. Ik heb twee jaren met veel problemen en moeilijke momenten achter de rug. Maar ik wil mijn carrière afsluiten op het hoogste niveau. Ik ben nooit vergeten wat je allemaal moet doen om op dat niveau te komen. De klassiekers waren moeizaam voor mij, omdat ik door ziekte nooit optimaal heb kunnen trainen.”

In de Vierdaagse van Duinkerke vielen de puzzelstukjes echter wel in elkaar. “Hier, in beter weer en met een koers die iets korter is, lukte het gelukkig wel. Met dank ook aan onze geweldige ploeg.” Volgens de ervaren renner, die aan zijn twintigste profseizoen bezig is, mag er dit jaar nog meer van hem worden verwacht dan deze etappe- en eindzege alleen. “Eerst ga ik trouwen (met zijn partner Bettina, red.) later deze maand, maar daarna ben ik nog zeer ambitieus. Ik wil nog meer winnen.”

RIDE Magazine
11 Reacties
Sorteer op:
9 mei 2022 10:00
Verrassend dat Gilbert hem pakte.
Denk dat Lotto stilletjes op De Lie rekende voor eindwinst (en punten), maar die dan uiteindelijk toch behaald met Gilbert.
Het mag ook eens mee zitten.
    9 mei 2022 11:22
    Inderdaad! Gilbert als plan B, wie had dat ooit kunnen denken...
    Benieuwd of hij dit nog eens kan herhalen in de Tour de Wallonie of de Tour de Luxembourg... of op eendagsniveau nog een laatste keer met het succes aanknopen in de Druivenkoers bijvoorbeeld. Het relatief laaghangend fruit, m.a.w.
9 mei 2022 10:00
Aha, daarom is zijn programma de komende weken leeg. Spijtig dat hij zijn goede vorm niet probeert te verzilveren in de GP du Morbihan en (vooral) de Tro-Bro Léon, maar trouwen is ook belangrijk natuurlijk :-) (en dat is de voorbije twee jaar misschien al enkele malen uitgesteld...)
9 mei 2022 11:43
Hij is in vorm voor.....zijn trouwerij, staat strak in het pak nu ;-)
9 mei 2022 13:21
80 overwinningen, alle monumenten behalve Milaan San Remo, is een monument zelf voor het Waalse wielrennen! Strafer dan Musseeuw, Bettini, Bugno etc; Boonen en Sagan staan een stuk hoger, maar Gilbert is zoveel completer en veelzijdiger in zijn palmares! Nee, elke ovewinning is een extra opstekertje en laat ons vooral ons petje afnemen :)
    9 mei 2022 13:51
    Interessante vraag wie nu de beste van de klassieke renners is van pakweg de laatste 30 jaar. Dit is ongeveer ook de periode dat ik zelf het wielrennen volg.

    Sagan die toch ook erg veel (grote) rondes heeft opgeluisterd en 3x de wereldtitel plukte (waarvan vooral die in Richmond voor mij een grote zege was). In de monumenten bleef de zegeteller een beetje hangen, maar allround wel een fenomenaal palmares.

    Cancellara toch ook meer dan een classicus met zijn Tour-optredens en tijdrittitels. Voor mij de meest imponerende in de klassiekers, maar wel zonder regenboogtrui op de weg.

    Boonen vooral met een hyperfocus op het kasseienwerk en daarin de meest succesvolle aller tijden. Ook wel 6 Touretappes, groen en een wereldtitel (in de sprint). Enorm veel gewonnen, maar wel een nogal eenzijdig palmares in vergelijking met de anderen. Was wellicht ook wat te zwaar gebouwd om de brug te slaan naar koersen waar meer geklommen moest worden.

    Museeuw net iets meer dan de pure kasseibonk met zijn wereldtitel in Lugano op een loodzwaar parcours, zege in de Amstel en ook wel eens een verdienstelijk optreden in Luik. Wel met een dikke dopingvlek op zijn erelijst.

    De Italianen Bettini en Bartoli komen wellicht ook in aanmerking, al zijn die gezien het tijdperk van hun triomfen net als Museeuw waarschijnlijk ook niet helemaal vrij van zonden.

    Gilbert wellicht de meest veelzijdige en vooral ook een heel lange carrière gehad (net als Valverde die misschien wel de super-allrounder was van zijn generatie maar ik minder als klassiek renner zie, evenals nineties-tegenhanger Gianni Bugno).

    Zou voor mij gaan tussen Cancellara en Gilbert, denk ik.
    9 mei 2022 15:14
    Boonen is al van bij de jeugd niet vies van een 'stevig feestje' als ik de verhalen mag geloven, dus daar verschiet ik niet zo van. Bij hem leek het wel altijd zo dat hij het kon opbrengen om in het voorjaar een paar maanden als een monnik te leven, om dan op andere momenten in het jaar zich uit te leven.

    Verder ben ik het uiteraard eens dat van Aert en van der Poel grote klasbakken zijn. Toch vind ik nu ook weer niet dat we moeten doen alsof ze het (weg)wielrennen eigenhandig hebben heruitgevonden.

    Cancellara en Boonen koersten ook vaak van vér, Gilbert, Bettini en Sagan zorgden in grote rondes ook voor nummertjes op lastig terrein, Cancellara was niet enkel goed in eendagswedstrijden maar domineerde ook het tijdrijden en nam de Schlecks bergop op sleeptouw in de Tour, Gilbert sloeg al de brug tussen de Ardennen en de kasseien.

    Het zijn zeker zeer veelzijdige renners (vooral ook met het offroad-gedeelte erbij), maar zo enorm vernieuwend vind ik het (op de weg) nu ook weer niet. Pogacar vind ik dan weer wel een echte revolutionair, met zijn dominantie in klassementen van rondes én klassiekers. Ikzelf heb nooit een renner bezig gezien die dat op die manier kon.

    En wat MvdP en WvA betreft wacht ik nog even de rest van hun carrière af. Op dit moment staan ze qua erelijst wat mij betreft nog niet helemaal tussen die andere namen, maar ze hebben nog wel wat tijd uiteraard om die verder aan te spekken. Die wereldtitels in het veld zijn uiteraard knap, maar kan ik niet op het niveau zetten van grote zeges op de weg. Voor mij zijn het (samen met Alaphilippe) wel coureurs die ook de klasse hebben om ooit in dat rijtje te komen.
    9 mei 2022 15:15
    @Greenday, straf dat jij een zakje cocaïne vanop enige afstand in een fractie van een seconde herkent. Veel ervaring mee? :-p

    Je gaat mij niet horen zeggen dat het onmogelijk is wat je denkt gezien te hebben (er zijn precedenten wat betreft Boonen...), maar zo'n anonieme getuigenis op een forum is weinig waard, want je zou niet de eerste toetsenbordheld zijn die iets uit zijn duim zuigt. Zonder bewijs is dit hoe dan ook laster. Verder heeft het vermeende cocaïnegebruik van een ex-renner natuurlijk niets te maken met de zuiverheid van het huidige wielrennen.

    On topic: waarom zo nodig vergelijken? Op hun eigen manier en naar hun eigen fysieke en mentale capaciteiten zijn de genoemde renners gewoon allemaal grote kampioenen.
    9 mei 2022 16:06
    https://www.procyclingstats.com/rankings/me/all-time

    Geeft toch een mooi overzicht.
9 mei 2022 17:01
Limal: waar zie jij een Greenday??

Vergelijken: ja nee, het zijn allemaal grote kampioenen en de manier waarop Musseeuw en Bettini wonnen was steeds verpletterend, alleen: tja, we weten het dus niet he, hoe zuiver het precies was.

Maar ik wilde vooral aanhalen dat Gilbert een hele grote is, door zijn veelzijdigheid en grinta. Een seigneur, zoals de VRT commentatoren zouden zeggen. Dat dreigt wel eens verloren te gaan als we zo naar de nadegen van een carrière kijken, en idd: Mathieu en Wout hebben het potentieel (zeker Mathieu), maar ze moeten het ook effectief waar maken nog wel ... Dus: Chapeau Mr. Philippe!
    9 mei 2022 17:05
    De reactie van Greenday (waar ik ook op reageerde) is ondertussen al verdwenen.

Reacties zijn gesloten.