Philippe Gilbert moet knechten op EK: “Ik begrijp niet goed waarom ik dat hier wel moet doen”

zaterdag 11 september 2021 om 08:36
Philippe Gilbert moet knechten op EK: “Ik begrijp niet goed waarom ik dat hier wel moet doen”

foto: Cor Vos (archief)

Terwijl Philippe Gilbert dit weekend het EK wielrennen in Trentino rijdt onder de hoede van bondscoach Sven Vanthourenhout, is hij nog steeds nukkig van het missen van een WK-selectie. “Er werd me verteld dat ik, uit respect voor mijn palmares, niet wordt meegenomen naar het WK om werk voor de anderen op te knappen. Dan begrijp ik niet goed waarom ik dat hier wel zou moeten doen?”, vraagt hij zich hardop af.

Vanthourenhout heeft daar wel een antwoord op, zo vertelt hij in Het Laatste Nieuws. “Het WK wordt een ander concept. Ik vind Gilbert daar minder noodzakelijk. Wout van Aert moeten we niet meer leren hoe hij grote wedstrijden moet winnen. Hier in Trentino hebben we Evenepoel, die jong, gretig en ambitieus is. Phil kan voor de nodige rust en het mentale evenzicht in zijn hoofd zorgen. Hem wat temperen als het nodig is, hem behoeden voor fouten.”

Of Gilbert ook daadwerkelijk in een knechtenrol gaat rijden, is nog niet bekend. “De media weten blijkbaar meer dan ik, want ik heb nog niet met hem overlegd”, concludeert hij. “Ik ga in eerste instantie de best mogelijke wedstrijd voor mezelf proberen te rijden. Voor de rest zien we wel. Over het WK wil ik ook verder niet uitweiden. Ik wens de ploeg veel succes toe. Liever houd ik het daar bij.”

Favorieten
Vrijdag verkenden Gilbert en de Belgische selectie het parcours van de wegrit, die zwaarder bleek dan voorheen verwacht. “Het is ook nog eens technisch en bochtig, maar bon, uiteindelijk zijn het de renners die de koers maken. De vroege vlucht kan wel gevaarlijk worden, zeker in zo’n korte race over U23-afstand. Zeker als het meteen bergop gaat. Dat kan voor kwaliteit in die groep zorgen.”

“De topfavorieten? Alle renners met een Merida-fiets. Van Bahrain dus. Die zijn allemaal goed. We zullen de oranje-zwarte kaders in het oog moeten houden. Als die versnellen, zullen we meteen in het wiel moeten zitten. Anders riskeert het ingewikkeld te worden”, aldus de renner van Lotto Soudal.

Dit artikel delen:

61 Reacties

Kempen en Ko 11 september 2021 om 14:08

Gilbert is en einzelgänger, pure kopman en niks anders. Was inder tijd ook bijzonder oncollegiaal voor Van Avermaet.

Herriestoker, je had het nochtans kunnen weten. Gilbert is niet vies van krasse uitspraken. Dat is goed, maar niet in teamverband.

Ik had hem al naar huis gestuurd. Maar Vanthouren houdt het hoofd koel. Goedzo.

0
Kopinkas 11 september 2021 om 14:44

Stel je voor dat Teuns morgen Europees kampioen wordt, met Colbrelli en Mohoric naast zich, zou Gilbert dan niet een beetje blij zijn voor z’n ploegmaat uit Team Belgium? ;-)

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone