Gilbert gaat ook in laatste profjaar voor ontbrekende zege in Milaan-San Remo

zondag 16 januari 2022 om 11:01
Gilbert gaat ook in laatste profjaar voor ontbrekende zege in Milaan-San Remo

Gilbert (links) met ploeggenoot Andreas Kron - foto: Cor Vos

Philippe Gilbert was in zijn lange carrière al succesvol in de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije. Milaan-San Remo staat echter nog niet op zijn palmares, maar de inmiddels 39-jarige Belg krijgt nog één kans om een hiaat op zijn palmares op te vullen.

Gilbert stond al vaak aan de start van de Italiaanse lenteklassieker en was ook al een paar keer dicht bij de overwinning. In 2008 werd hij derde achter Fabian Cancellara en Filippo Pozzato en in 2011 kwam hij in zijn wonderjaar ook als derde over de streep in ‘La Primavera’, na Matthew Goss en Cancellara. De tijd begint nu echter te dringen voor Gilbert, al helemaal omdat hij zich opmaakt voor zijn laatste seizoen in het profpeloton.

De renner van Lotto Soudal droomt, ondanks het feit dat hij in de winter van zijn carrière zit, nog altijd van die ontbrekende zege in Milaan-San Remo. Mocht Gilbert dit jaar toch nog als eerste over de streep komen op de Via Roma, dan schrijft hij geschiedenis. De Belg voegt zich dan in een illuster rijtje van renners die alle monumenten wisten te winnen. Gilbert zou dan bovendien ook de oudste winnaar worden van Milaan-San Remo.

Gilbert op het podium van Milaan-San Remo, 2011 – foto: Cor Vos

“Ik ga voor die ontbrekende zege in Milaan-San Remo, aangezien ik weet hoe speciaal een overwinning is in San Remo. Dat geeft dan nog een extra dimensie aan mijn carrière. Ik focus me echter niet alleen op deze wedstrijd. Ik weet namelijk hoe moeilijk het is om daar te winnen”, aldus Gilbert in gesprek met RTBF.

‘Ik hoop dat ik nog eens kan winnen’
De Waal begint het nieuwe wielerjaar op het Spaanse eiland Mallorca en richt zich verder op onder meer de Ardennenklassiekers. Verder zit hij in de tien man tellende voorselectie voor de Tour.

“Ik wil me nog eens tonen, de pech en blessures achter mij laten. Ik heb de voorbije winter hard gewerkt en ik hoop dat ik daar in 2022 de vruchten van pluk en nog eens kan winnen. Dat zou me heel veel deugd doen. Ik rijd behalve de Omloop geen kasseikoersen. Je moet ergens keuzes maken en ik werk toe naar de Ardense klassiekers, de koersen waar het allemaal begon, mijn thuiswedstrijden en ik hoop dat het een groot feest wordt”, vertelt hij aan Belga.

Voorjaarsprogramma Philippe Gilbert

flag-es Challenge Mallorca (26-30 januari)
flag-fr Tour de La Provence (10-13 februari)
flag-be Omloop Het Nieuwsblad (26 februari)
flag-be Le Samyn (1 maart)
flag-fr Parijs-Nice (6-13 maart)
flag-it Milaan-San Remo (19 maart)
flag-es Ronde van Catalonië (21-27 maart)
flag-nl Volta Limburg Classic (2 april)
flag-nl Amstel Gold Race (10 april)
flag-be Brabantse Pijl (13 april)
flag-be Waalse Pijl (20 april)
flag-be Luik-Bastenaken-Luik (24 april)

Dit artikel delen:

24 Reacties

Turtlehead 16 januari 2022 om 11:42

MSR lijkt me prachtig. En dan afscheid nemen voor eigen publiek in LBL….

Maar t zal wel bij dromen blijven, gezien het krachtsverschil met de toppers.

Koers 16 januari 2022 om 11:42

Verplicht vanaf de start aan de tv gekluisterd dus… Zou echt wel speciaal zijn als je in deze tijd alle 5 weet te pakken.

Marco Willems 16 januari 2022 om 15:51

Je kunt ook gewoon gaan verven en kijken hoe dat droogt, of in de tuin kijken hoe gras groeit.

Mwielerfan 16 januari 2022 om 11:53

Hij piekt er helemaal niet speciaal naar, terwijl dat z’n enige kans zou zijn

LaDoyenne 16 januari 2022 om 12:15

Gilbert is een grote kampioen. Maar net zoals menig oudere renner lijkt ook hij het moeilijk te hebben sinds het uitbreken van de coronacrisis. Nu nog Milaan-San Remo winnen is zeer onwaarschijnlijk.

WernerFranke 16 januari 2022 om 12:18

Voor de rest wel geen fijn Gilbert-programma vind ik. Heeft gewoon niets meer te zoeken in “zijn” Waalse klassiekers die toch steevast op slot zitten tot de finale.

Romāns Vainšteins 16 januari 2022 om 12:26

Ik vermoed dat Gilbert gaat afzwaaien in Luik en daarmee eindigt een legende. Hij is voor mij toch 1 van de meest aansprekende coureurs ooit geweest.

Hopelijk blijft hij actief in de sport, liefst als ploegleider. Ik zie hem wel floreren als bepalende factor in de volgwagen van QS tijdens eendaagse koersen en ronde etappes waar er 1 voor de rit winst vooraan zit. Die man heeft daar kaas van gegeten.

JensVdB 16 januari 2022 om 13:18

Dan denk ik eerder ploegleider bij Lotto want daar heeft

JensVdB 16 januari 2022 om 13:19

hij zijn beste resultaten gehaald

plattenband 16 januari 2022 om 13:07

MSR is en blijft loterij.

Kan misschien een extra pigment aan komende editie geven. Gilbert die van héél ver aangaat in de hoop de Capi te overleven… Wie weet…

Zou prachtig zijn voor hem! En dan idd salut zeggen in LBL. T ware hem gegund!

Panache 16 januari 2022 om 14:42

Als MSR een loterij is, dan moet ik misschien ook eens meedoen daar, heb ik in ieder geval een miniem kansje.

Laura 16 januari 2022 om 14:44

Beter opzoek gaan naar sponsor voor de ploeg

Ronellenfitsch 16 januari 2022 om 15:42

Ik snap die focus op het Waalse ook niet zo. Orders vanuit de loterij dat ‘het Waaltje’ in dat deel van het land moet fietsen? Sportief lijkt de kans op een podium in de RVV me veel groter. Kan ook de andere jongere speerpunten als Vermeersch ten goede komen.

Alfons Haavers 16 januari 2022 om 16:33

Focus op de periode van San Remo tot Roubaix zou ik zeggen, met vooral die 2 koersen en Gent-Wevelgem.

Waalse Pijl en LBL zijn m.i. zinloos, al zal dat vooral bedoeld zijn om zijn thuispubliek uit te zwaaien. Geeft wellicht al aan dat de kans klein is dat hij nog het niveau haalt om in het voorjaar nog ergens voor winst mee te spelen.

Wim Kruithof 16 januari 2022 om 15:42
Quote:
in 2011 kwam hij in zijn wonderjaar ook als derde over de streep in ‘La Primavera’, na Matthew Goss en Cancellara.

Dit was de lelijkste editie die ik me heugen kan, met in Goss een winnaar die slechts luttele meters wind heeft gevoeld. Ik weet nog hoe gefrustreerd en gedesillusioneerd ik op de bank zat toen Goss won.

Zo prachtig zijn als Gilbert Milaan – San Remo nog pakken kan, maar de kans is echt miniem.

Alfons Haavers 16 januari 2022 om 16:24

De lelijkste ja? Hmm in mijn geheugen stond die toch geboekstaafd als een van de betere edities, al herinner ik mij niet meer de hele koers.

Heb vooral nog het beeld in m’n hoofd van de diepe finale met Greg die solo bovenkwam op de Poggio maar dan werd teruggepakt onder impuls van de in die jaren monsterlijk sterke Cancellara. En daarna ook nog de aanval van Gilbert die geneutraliseerd werd door Pozzato (tot razernij van commentator Karl Vannieuwkerke). Goss was misschien niet de mooiste winnaar, maar dat gebeurt wel eens vaker in San Remo. Ik denk spontaan aan Simon Gerrans.

Benieuwd op welk niveau Gilbert nog raakt, de 2 vorige jaren leek hij door verschillende redenen niet meer top. Ik zie hem zijn Strive for five in ieder geval niet meer te vervolledigen. Vreemd eigenlijk dat hij in al die jaren met zijn enorme punch nooit is weggeraakt op de Poggio.

Romāns Vainšteins 16 januari 2022 om 16:30

Was juist een mooie editie dat, gaver kan MSR eigenlijk niet worden dan dat er een slimme outsider mee loopt. Dik verdiend door Goss die die dag het spel precies goed speelde op de beste dag in zijn koersleven, ook uitermate handig profiterend van de kanonnen rondom hem die elkaar aan het slopen waren.

Pizzi 16 januari 2022 om 16:34
Quote:
En daarna ook nog de aanval van Gilbert die geneutraliseerd werd door Pozzato (tot razernij van commentator Karl Vannieuwkerke)

Dit. Zonder die actie van Pippo had Gilbert toen MSR gewonnen (denk ik :P).

Posterix 16 januari 2022 om 16:34

Heeft Gilbert de strade gewonnen? Dan kunnen wij toch gewoon milaan-san remo degraderen naar de b-koers die het is en de strade definitief een monument gaan noemen?!

Pizzi 16 januari 2022 om 16:35

Jep, en uiteraard was dat in 2011.

Posterix 16 januari 2022 om 16:45

Strive for five completed!

Cochise 16 januari 2022 om 17:24

Ik stel me toch vragen bij de “begeleiding” (in brede zin) als ik die interviews met Lotto-renners lees.
Gilbert die nog maar eens voor explosieve koersen als MSR en LBL gaat terwijl z’n laatste succes al in een lange slopende koers was en we weer bijna 3 jaar verder zijn.
Wellens die er niets van bakte maar niet weet waar het aan ligt en dus nog maar eens alles hetzelfde gaat doen als de voorbije jaren: dus nog maar eens met dezelfde voorbereiding een kansloze missie ondernemen in de Waalse klassiekers.
De Gendt die al twee jaar klaagt dat hij veruit z’n beste vermogens ooit trapt maar desondanks in de derde grupetto verzijlt en dat hij de ene grote ronde nodig heeft om goed te zijn in de andere, maar nu plots beweert dat hij dan toch niet zo goed was omdat hij te véél had getraind (waar hebben we dat nog gelezen) en te moe was van de ene ronde om aan de andere te beginnen.

Arie den Blanken 16 januari 2022 om 17:44

Als een soort van eresaluut zou het profpeloton de koppen eens bij elkaar kunnen steken en er voor zorgen dat Philippe zijn 5e monument wint.

Lalsacien 16 januari 2022 om 17:53

En Froome zijn vijfde Tour…

Headlines

Materiaalzone

Populair