Phil Bauhaus pakt eindzege in Saudi Tour, Arvid de Kleijn derde in slotrit

zaterdag 8 februari 2020 om 13:48
Phil Bauhaus pakt eindzege in Saudi Tour, Arvid de Kleijn derde in slotrit

foto: Cor Vos

Phil Bauhaus is de eerste eindwinnaar van de Saudi Tour. In de slotetappe in en rond Riyad pakte de Duitser de dagzege en ging met bonificatieseconden Nacer Bouhanni, die als tweede over de streep kwam, voorbij in het algemeen klassement.

In de laatste etappe in en rond Riyad, de hoofdstad van Saudi-Arabië, koerste het peloton van de Princess Nourah-universiteit naar Al Masmak. Meerdere renners probeerden weg te rijden en ook Mathijs Paasschens roerde zich. De wind speelde al snel zijn rol en Bahrain-McLaren wilde het op de kant zetten, waardoor verschillende renners in de problemen kwamen. Na 35 kilometer reed opnieuw een kopgroep vooruit met daarbij ook Mark Cavendish.

Amper tien kilometer verder was alles echter weer samen. Dat nodigde uit voor een nieuwe aanval met Ángel Madrazo, Jon Irisarri, Nigel Ellsay en Richard Jones. Zij sloegen de handen ineen en zo was de eerste échte lange vlucht totstandgekomen. Tussen de zandduinen reden zij maximaal zes minuten weg bij het peloton. Madrazo was op plek vijftien op 0:30 van leider Nacer Bouhanni het best geklasseerd in de kopgroep.

Door toedoen van de ploegmaats van Bouhanni en Total Direct Energie (voor Niccolò Bonifazio) werden de tijdsverschillen met de kopgroep teruggebracht. Op 65 kilometer van de finish wilde Circus-Wanty Gobert waaiers trekken, waarmee een flinke hap uit de voorsprong van de vlucht werd genomen. Bij het ingaan van de laatste vijftig kilometer had het peloton de groep vrijwel in het vizier; slechts een half minuutje was het verschil.

Valpartijen schrikken het peloton op
De nervositeit nam toe en werd over tien kilometer tot drie keer toe gevallen. Het bleef weliswaar bij oppervlakkige schade, maar de schrik zat er in bij het peloton. De vluchters konden intussen weer uitlopen; Madrazo, Irisarri, Ellsay en Jones hadden op dertig kilometer van het einde liefst 2:45 voorsprong bij elkaar gereden. Daarop zette Arkéa-Samsic zich met de voltallige ploeg op kop; Madrazo’s achterstand in het klassement was immers maar 0:30.

Nacer Bouhanni baalt van de sprint van Phil Bauhaus – foto: Cor Vos

Toen ook Circus-Wanty Gobert begon mee te draaien, liep het verschil weer rap terug. Op tien kilometer van de aankomst hadden de vier koplopers nog maar driekwart minuut. Ellsay wilde zich niet zomaar laten inrekenen en sprong als eerste weg uit de kopgroep. Voor Jones was die versnelling er teveel aan en hij liet zich terugzakken in het peloton. Madrazo en Irisarri wisten wel nog aan te sluiten bij de Canadees.

De samenwerking was echter weg en op vijf kilometer van de aankomst was de vlucht ongedaan gemaakt. Bahrain-McLaren en Astana kwamen zich ook bemoeien met de voorbereiding op de sprint, terwijl Niki Terpstra de weg plaveide voor Bonifazio. Daarna leidde Bahrain-McLaren het pak de laatste kilometer in. In de spurt vochten Phil Bauhaus en Nacer Bouhanni een verbeten duel uit, waarbij de Duitser als eerste over de streep kwam.

Bauhaus draait de rollen om
Daarmee streek Bauhaus tien bonificatieseconden op, terwijl Bouhanni er slechts zes pakte. Zo draaide de Duitser, die de rit met twee seconden achterstand begon, de rollen in het klassement om en werd de eerste eindwinnaar van de Saudi Tour. Bouhanni, die vond dat Bauhaus van zijn lijn was afgeweken in de sprint, beet in het stof en moest genoegen nemen met de tweede plaats. Rui Costa besloot de vijfdaagse ronde op de derde plaats in het eindklassement.

Dit artikel delen:

13 Reacties

Fassa Bortolo 8 februari 2020 om 13:49

Bouhanni een koekje van eigen deeg, mooi!

0
felixdepelix 8 februari 2020 om 13:51

als je het mij vraagt had Bauhaus geen enkele reden om van zijn lijn af te wijken… lastig te zeggen of Bouhanni daardoor verloor, maar een DSQ zou imo niet ongerechtvaardigd zijn

0
Floris81 8 februari 2020 om 13:53

Eens hij zwerft van de zijkant in twee slagen naar het midden. Imo een dsq.

0
xistnc 8 februari 2020 om 13:57

Sprinten langs de boarding lijkt me niet ideaal, gezien het risico om ingesloten te worden. Maar een halve baan opschuiven was niet nodig idd.

0
Stoempen 8 februari 2020 om 13:52

Wachten op de DSQ

0
koos verrek 8 februari 2020 om 13:56

Jammer dat ie dat doen, rechttoe rechtan had Bauhaus ook gewonnen

0
Greg4ever 8 februari 2020 om 14:01

Twee minieme slagen naar rechts, voor de rest een rechte lijn vanaf de bocht naar t midden van de weg en de streep. M.i. te weinig voor een DSQ.

Gaat dit Phil zn doorbraak zijn ?

0
Wheely 8 februari 2020 om 14:03

Lekker Bau!

0
maklukzat 8 februari 2020 om 14:22

Sterk van Arvid de Kleijn. Benieuwd of hij kan doorbreken dit jaar.

0
TeamNL 8 februari 2020 om 15:27

Geen DSQ, blijft lastig voor jury’s om eenduidig om zoiets te reageren.

0
FritsvanHoefelen 8 februari 2020 om 16:30

Bouhanni zou sowieso een DSQ krijgen

0
Covadonga 8 februari 2020 om 17:10

Diskwalificatie was op zijn plaats geweest. Hij wijkt in de laatste honderd meter behoorlijk van zijn lijn af. Bouhanni wordt hier duidelijk gehinderd en de eindzege ontnomen.

Het wordt tijd dat ze er eens duidelijke regels voor maken. Dat moet kunnen met alle moderne middelen tegenwoordig. Als je in de laatste honderd meter meer dan 5 meter naar links of rechts uitwijkt, volgt uitsluiting. Zoiets.

0
LB108 8 februari 2020 om 23:42

Op een bredere baan is het ook anders dan een smalle weg.
Als hij niet over de helft van de ene tot de andere kant gaat blijft discussie mogelijk en is uitsluiting niet noodzakkelijk. Eens je over de helft gaat eerder wel.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone