Petr Vakoc (29) hangt zijn fiets aan de haak

dinsdag 12 oktober 2021 om 16:30
Petr Vakoc (29) hangt zijn fiets aan de haak

foto: Cor Vos

Petr Vakoč heeft het afscheid van zijn wielercarrière aangekondigd. De Tsjech van Alpecin-Fenix deed dat via social media. De Giro del Veneto is morgen de laatste wedstrijd voor de 29-jarige renner, die in 2015 nationaal kampioen werd en een jaar later de Brabantse Pijl achter zijn naam wist te zetten.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

Voor Vakoč kwam een droom uit toen hij profrenner werd, schrijft de Tsjech in zijn bericht. “Het is een geweldig avontuur geweest. Ik ben enorm dankbaar dat ik deze droom heb mogen beleven. Ik had het ongelooflijke geluk om met fantastische mensen om te gaan en ik kan zeggen dat ik vriendschappen voor het leven heb gesloten. Ik heb niet alleen mijn brood kunnen verdienen met koersen, maar ik ben ook onderdeel geweest van twee van de meest succesvolle ploegen in de sport. Ik heb zelf grote koersen kunnen winnen, maar ook mijn bijdrage kunnen leveren in tal van ploegoverwinningen.”

In de winter van 2013-2014 zette Vakoč de stap vanuit het continentale circuit naar de WorldTour bij Omega Pharma-Quick-Step. Voor de ploeg van Patrick Lefevere zou hij zes jaar rijden. In zijn eerste jaar bij het team won hij een etappe in de Ronde van Polen en in de twee jaar daarna zette hij onder meer het Tsjechisch kampioenschap, de Czech Cycling Tour en de eendagskoersen de Brabantse Pijl, de Drôme Classic en de Classic Sud Ardèche achter zijn naam. Door een ongeval op training in Zuid-Afrika in januari moest hij een jaar lang revalideren. Sinds vorig seizoen koerste hij voor Alpecin-Fenix.

Vakoč won in 2016 als nationaal kampioen de Brabantse Pijl – foto: Cor Vos

“Na de verwondingen die ik opliep bij het ongeluk waarbij ik in 2018 tijdens een trainingskamp in Zuid-Afrika werd aangereden door een vrachtwagen, was mijn doel niet alleen om volledig te herstellen, maar ook om weer te koersen in de Tour de France.” Dat lukte: vijf jaar na zijn vorige optreden keerde Vakoč afgelopen zomer terug in de Tour. “Ik had het geluk dat ik de kans kreeg om volledig te herstellen en daarna werkte ik met een niet-aflatende vastberadenheid. Terugkomen op het hoogste niveau van professioneel wielrennen is wat ik echt beschouw als mijn grootste overwinning van allemaal.”

In de weken na de Tour besefte Vakoč zich echter dat de periode sinds zijn ongeval erg belastend is geweest. “Mijn lichaam vraagt om een pauze. Mijn geest zou nog steeds graag willen blijven koersen, maar in mijn hart voel ik diepe tevredenheid en het verlangen om me op andere vlakken en nieuwe uitdagingen te richten. Een hoofdstuk loopt ten einde, maar er openen zich tal van mogelijkheden. Ik zal veel op mijn fiets blijven rijden en misschien aan offroad-wedstrijden gaan meedoen. Ik zal ook mijn universitaire studies in psychologie voortzetten en voedingsadvies gaan geven. Gebieden waar ik veel passie voor heb en die in mijn carrière zeer nuttig zijn geweest.”

Vakoč is blij dat hij na zijn zware ongeval kon terugkeren in de Tour de France – foto: Cor Vos

Tot slot wil Vakoč iedereen bedanken die hem heeft bijgestaan tijdens zijn carrière. “Vooral mijn familie, vrienden, het medisch personeel dat mijn leven heeft gered en me heeft geholpen om volledig te herstellen na mijn ongeluk in Zuid-Afrika, de staf en de renners van Alpecin-Fenix, Deceuninck-Quick-Step en al mijn vorige ploegen, en alle fans die zowel op als naast de weg voor me hebben gejuicht en er een onvergetelijke reis van hebben gemaakt.”

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Petr Vakoc (@petrvakoc)

Dit artikel delen:

10 Reacties

Murcia 12 oktober 2021 om 16:40

Verrast mij toch, reed dit jaar bij Alpecin helemaal niet verkeerd met een mooie uitschieter als knecht in de Strade al is er sprake van een Vacoc van voor zijn ongeval in 2018 en daarna natuurlijk. Als je maar liefst zes ruggenwervels breekt en ik weet niet hoelang moet revalideren is het weer meedoen belangrijk maar de top bleek te ver weg.

0
LucasR 12 oktober 2021 om 17:00

Die zag ik niet aankomen! Zonde, maar goed, er is meer dan een level als profrenner.

0
Scott Sunderland 12 oktober 2021 om 17:24

Hij heeft zich knap teruggevochten na die vreselijke blessure, maar het is ook duidelijk dat hij niet meer echt op niveau komt. Geen schande, voor hetzelfde geld had hij überhaupt nooit meer gefietst daarna.

0
Dikke Vrouw 12 oktober 2021 om 17:53

Zo verliest alpecin toch een goeie knecht

0
Jean Dumas 13 oktober 2021 om 17:20

Eens, die was goed bezig.

0
Japiejo 12 oktober 2021 om 17:57

Toch wel verassend. Haalde toch een bovengemiddeld niveau, met idd een knappe Strade Bianchi. Maar als je vroeger zo lang die grote belofte bent geweest zal het toch ook wel meespelen dat het minder motiveert als je voelt dat dit je plafond is.

0
Alexander 12 oktober 2021 om 18:27

Poe dit was toch wel echt een toprenner. Weer iemand door een ongeluk. Ik snap niet waarom er niet meer gesproken wordt over beschermende kleding op de fiets. Zoveel zware ongelukken. Dit zou de UCI toch echt eens moeten onderzoeken. De helm was ooit ook zwaar taboe. Nu is het zo normaal geworden.

0
Innsbruck 12 oktober 2021 om 20:35

Nou dit had ik ‘m niet gegund en ik denk dat ie het zelf ook nooit gedacht heeft toen ie doorbrak in de Brabantse Pijl.

0
Krakowic 12 oktober 2021 om 23:14

Bijzonder verhaal dat ik nog nauwelijks kende. Ik vind het juist een sterke beslissing. Hij heeft zich tot op het hoogste niveau terug geknokt na dat ongeluk, dat waarschijnlijk de zaken ook wel in perspectief heeft geplaatst. Dan snap ik dat je nu met een tevreden gevoel kan stoppen.

0
Jean Dumas 13 oktober 2021 om 17:19

“Terugkomen op het hoogste niveau van professioneel wielrennen is wat ik echt beschouw als mijn grootste overwinning van allemaal.”

Het ga je goed.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone