Peter Sagan moet Ronde van Zwitserland verlaten na positieve coronatest

zondag 19 juni 2022 om 12:06
Peter Sagan moet Ronde van Zwitserland verlaten na positieve coronatest

foto: Cor Vos

Peter Sagan zal vandaag niet aan de start verschijnen van de slottijdrit van de Ronde van Zwitserland. De renner van TotalEnergies testte, niet voor het eerst, positief op het coronavirus en moet de wedstrijd noodgedwongen verlaten.

De Slowaak testte zaterdag, na de bergrit met finish in Malbun, positief op COVID-19. Sagan heeft verder geen last van symptomen, maar is wel gedwongen om de koers te verlaten. De positieve test komt bovendien op een slecht moment voor Sagan, minder dan twee weken voor de start van de Tour de France in Kopenhagen. De sterke sprinter boekte afgelopen dinsdag in de Ronde van Zwitserland nog zijn eerste seizoenszege.

De drievoudige wereldkampioen kan worden toegevoegd aan de lange lijst renners die door positieve tests de voorbije dagen niet meer van start konden gaan in de Ronde van Zwitserland. Alpecin-Fenix, Bahrain Victorious, UAE Emirates en Jumbo-Visma zagen zelfs geen andere optie dan de ronde te verlaten. Voorts zagen ook EF Education-EasyPost, Israel-Premier Tech en Team DSM meerdere renners uitvallen.

Het is niet de eerste keer dat Sagan positief is getest op het coronavirus. Vorig jaar februari kampte de 32-jarige renner met een coronabesmetting tijdens een stage in Gran Canaria en begin dit jaar testte hij voor een tweede keer positief op het virus.

Dit artikel delen:

32 Reacties

skylimit 19 juni 2022 om 12:21

Sagan heeft waarschijnlijk nog zoveel virusdeeltjes in zijn lichaam, waardoor een test vanzelf wel een keer positief zal zijn.

0
Baukema Tomoulin 19 juni 2022 om 12:23

Corona-tombola time!

0
Daren Cole 19 juni 2022 om 12:26

Wat een farce toch. Geen symptomen en je job niet mogen uitoefenen. Waarom überhaupt testen zonder symptomen?

0
hjjanssen1973 19 juni 2022 om 12:31

Hier ben ik het wel mee eens. Geen symptomen, geen test.

0
guyremgabdel 19 juni 2022 om 12:38

Niet akkoord. De UCI-regels dienen gerespecteerd. Dus positief is out of the race. Reglementen zijn reglementen. Trouwens met zijn snot kan hij anderen besmetten en dat willen we toch niet.

0
xistnc 19 juni 2022 om 12:41

Herstellen, in dit geval van een kennelijke besmetting, hoort bij zijn job.

0
Julien Van der Aert 19 juni 2022 om 12:43

Jij en ik merken niets van n procentje meer of minder fit. Toprenners wel. Tel daarbij op dat COVID dus ook regelmatig blijvende schade achterlaat.

Snap wel dat de wielersport dan wat voorzichtiger is met COVID dan de normale burgermaatschappij.

0
Quincy Adams (aka voorwiel) 19 juni 2022 om 12:46

En dan een ander infecteren, die vervolgens daar zeer onder lijdt. Gewoon regels respecteren; zit een gedachte achter.

0
Het Jachtluipaard van Numansdorp 19 juni 2022 om 12:54

Hoe kan je herstellen als je helemaal niet ziek bent? Want een positieve test/besmetting staat uiteraard helemaal niet direct gelijk aan ziek zijn…

0
xistnc 19 juni 2022 om 12:58

Herstellen is dan ook niet per se hetzelfde als genezen.

0
Arne Riis 19 juni 2022 om 15:43

…en dan steek je je kamergenoot aan die wel ziek wordt en naar huis kan. Of een andere collega, die weer een ander aansteekt en die dan weer ziek wordt. En ja, dat kan ernstig uit de hand lopen. Zie ook Sonny Colbrelli of Tim De Clerq.

0
Mechia 20 juni 2022 om 11:55

Colbrelli had een hartritmestoornis. Oorzaak is niet bekend toch?

0
xistnc 20 juni 2022 om 12:03

Wat bedoel je met ‘bekend’? Verwacht je op WF een plug-in met het patiëntendossier van Colbrelli, zoals met de uitslagen op Procyclingstats?

0
hjjanssen1973 19 juni 2022 om 12:30

Sagan is een apart verhaal denk ik. Blijkbaar erg ontvankelijk voor het virus, en op hem heeft het ook effect. De top was er weer, maar is nu weer voorbij vrees ik.

0
kleomantre 19 juni 2022 om 12:41

Kan ook zomaar zijn dat ie dit er zo uitwerkt en het helemaal geen effect meer op hem heeft. Volgens mij heeft-ie het al een paar keer opgelopen, dus als dit een variant is waarvan zijn immuunsysteem nog geheugen heeft, zal het vermoedelijk wel loslopen. Dan is het eerder erg dat als het gemeten wordt en je daarmee in zon geval weer mag vertrekken.

0
xistnc 19 juni 2022 om 12:52

“Kan ook zomaar zijn dat …”, “het is niet uitgesloten dat …”, enzovoorts. Je bent erg sterk in dat soort zwakke algemeenheden. Allemaal niet onwaar, maar allemaal wel irrelevant. Het kan immers ook zomaar zijn dat NIET. En het kan zomaar zijn dat je 10x achter elkaar 6 gooit met een dobbelsteen.

0
kleomantre 19 juni 2022 om 13:15

Wat wel een zekerheid is dat je vele malen in aanraking komt met Covid (het waart nogal rond in de bevolking) en dat bij diverse mensen dan ook meerdere keren een besmetting gemeten gaat worden. Daarbij is ook gekend dat er mensen zijn die er meerdere keren goed geveld door kunnen worden, maar dat is de uitzondering.

Wat je in ieder geval statistisch gezien wel kan stellen is dat het vele malen waarschijnlijker is dat het niets tot weinig teweeg brengt als je al Covid hebt doorgemaakt tov dat het wel vervelend uitpakt. Dat maakt mijn voorgaande bewering niet sterker, maar wel sterker tov precies het tegenovergestelde ervan.

Wat ik alleen totaal geen zicht op heb is of dat ''weinig teweeg brengt'' toch kwalijk genoeg is voor iemand met zo'n zwaar fysiek beroep als een wielrenner. Voorzichtigheid bij mindere fitheid zou ik dan ten allen tijde bewaren. Daarentegen zou ik bij een eventuele zoveelste besmetting gemeten in een periode van een paar maanden me totaal geen zorgen maken.

0
Henk Boer 19 juni 2022 om 12:46

Dit is nu langzamerhand veranderd van een angst voor een ziekte, in de angst voor een positieve test. Men is bang dat als er in de tour kennelijk verplicht getest wordt, dat men dan naar huis moet als er veel positieve testen zijn. Hierdoor ontstaat een zich zelf in stand houdende angstcyclus waardoor er renners naar huis moeten uit angst dat er anders nog meer renners naar huis moeten,omdat er dan blij meer positieve testen anders weer meer renners naar huis moeten enz. enz. .De ziekte an zich is al niet meer belangrijk.

0
Rondje 25 19 juni 2022 om 13:06

Ben ik met je eens hoor. Ze zijn banger voor een positieve uitslag dan voor de Covid19 op zich.
Straks gat het halve peloton naar huis in de TOUR met deze regelgeving. (zie Tour de Swisse)
Dat kan toch niet de bedoeling zijn.
Het wordt tijd dat de regels aangepast gaan worden.
Ik zie het al voor me:
1 Pocagar (positief)
2 Roglic (positief)
3 Vingegaard (positief)
4 G. Thomas (positief)
5 O’ Connor
6 Martinez (positief)

M.a.w. O’Connor wint de Tour. Dat wil toch niemand op deze manier.

0
Wellens Nietens 19 juni 2022 om 13:31

Dat voelt inderdaad gek, en in veel situaties vind ik het om die reden ook terecht dat preventief testen niet meer hoeft (reizen, evenementen, etc), maar ik denk dat je in het wielrennen helaas juist meer uitvallers zou krijgen als je niet preventief zou testen. In mijn ervaring voelen veel mensen zich op het moment van een positieve test nog prima, zeker als het een preventieve test betreft, maar zijn ze een dag of twee later toch echt wel even ziek. Compleet asymptomatische gevallen zijn (in elk geval bij volwassenen) toch zeldzaam en zoals Julien hierboven aangeeft: meer dan bij de meeste mensen maakt bij topwielrenners een procentje minder fit al een belangrijk verschil. We weten natuurlijk niet hoe Vlasov en A. Yates etc. zich nu voelen of hoe Sagan zich overmorgen voelt, maar ik zou verwachten dat de meeste renners die positief testen terwijl ze (nog) geen symptomen hebben en daarom de koers moeten verlaten, zonder preventieve test een dag of twee later alsnog de koers hadden moeten verlaten omdat ze dan niet meer fit zouden zijn. En dan hadden ze nog langer de tijd gehad om collega’s te infecteren voor wie vervolgens een paar dagen later ook de koers verpest zou zijn. Kortom, hoe vervelend het ook is, het is naar mijn menig toch echt het coronavirus zelf dat de problemen veroorzaakt, niet het testen erop.

0
Quincy Adams (aka voorwiel) 19 juni 2022 om 13:48

Het leven kun je niet invullen zoals je wil, rondje. Het leven is niet maakbaar. Hoe je ermee omgaat wel.

0
Romāns Vainšteins 19 juni 2022 om 13:17

Die heeft corona en krijgt een eigen artikel waar allerlei wappies en antwappies maffie kunnen doen. Dat heeft corona en krijgt een eigen artikel waar allerlei wappies en antwappies maffie kunnen doen. Zus heeft corona en krijgt een eigen artikel waar allerlei wappies en antwappies maffie kunnen doen. Zo heeft corona en krijgt een eigen artikel waar allerlei wappies en antwappies maffie kunnen doen.

Kap eens ermee en maak gewoon een of ander bestand waar renners met een vinkje wel of niet corona hebben. Ze gaan toch niet ineens wel mogen starten dus dat is hetqua wielrennen, meer niet.

0
Quincy Adams (aka voorwiel) 19 juni 2022 om 13:49

Kap waarmee rv?

0
Wheely 19 juni 2022 om 14:33

Die titel triggert ook wel natuurlijk. Sagan “moet” … alsware het niet zijn eigen keuze zou zijn. Al die boze mensen die ook van alles moeten weet je wel.

0
Pietspeed 19 juni 2022 om 13:32

Het nieuwe business plan. Kosten baten analyse. No points, no victories, no jersey’s… let’s test.

0
Henk Boer 19 juni 2022 om 13:37

Het antwoord moet zijn. ; Geen preventieve testen, en wie zich ziek voelt stapt af .Zoals bij de meeste ziekte s het geval is. Of als we geen enkel risico kunnen verdragen , laten we dan maar stoppen met dit soort evenementen.

0
YogiBear 19 juni 2022 om 17:49

Zeker niet. Je kunt nl nog steeds anderen besmetten die er wel heel ziek van kunnen worden. Dus juist in topsport is dit de enige juiste manier van werken.

0
Al Phila 19 juni 2022 om 13:45

Complottheorie:

Sagan heeft geen zin in de tijdrit, en wil liever doortrainen voor de start van de TdF. Dan is dit natuurlijk een geweldig excuus.

0
Henk Boer 19 juni 2022 om 13:47

Dat zou pas echt cynisch zijn.

0
xistnc 19 juni 2022 om 13:50

Ja, die grap had ik ook al gemaakt. Maar kennelijk slaat de moderatie daar wél op aan.

0
Pietspeed 19 juni 2022 om 14:43

Zelfs dierenvriend, top co-commentator en analist Karsten Kroon zegt in het bijzijn van de Babbelbelg Jeroen van Belleghem dat de realiteit soms nog sterker is dan de fantasie.

0
Kopinkas 19 juni 2022 om 15:45

Drie wereldtitels, een stuk of vier coronabesmettingen. Sagan is weer eens op recordjacht.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone