Pernille Mathiesen (24) stopt vanwege mentale problemen en eetstoornis

woensdag 15 juni 2022 om 14:41
Pernille Mathiesen (24) stopt vanwege mentale problemen en eetstoornis

Pernille Mathiesen reed in 2021 voor Jumbo-Visma - foto: Cor Vos

Pernille Mathiesen stopt per direct met wielrennen. De 24-jarige renster heeft haar contract bij de vrouwenploeg van Cofidis ingeleverd, omdat ze de motivatie en het plezier in het profwielrennen is kwijtgeraakt. Ook kaart Mathiesen het probleem over mentale gezondheid aan.

In een uitgebreid bericht op Instagram maakt Mathiesen haar keuze kenbaar. Ze loopt naar eigen zeggen al langer met motivatieproblemen. “Ik had de hoop dat het maar even duurde en dat het plezier zou terugkomen, maar dat is niet het geval. Ik had ook problemen met mijn mentale gezondheid en kampte met een eetstoornis, vanwege de immense focus op de lichaamssamenstelling die er is in de topsport”, schrijft ze.

“Het is een heel moeilijke beslissing. Ik ben zes jaar prof geweest bij mijn droomploegen, namelijk Virtu, Team Sunweb, Jumbo-Visma en Cofidis”, geeft Mathiesen aan. Haar enige zege behaalde ze in 2016 in de Tsjechische koers Gracia Orlova, waar ze de vierde rit won. Ook werd ze in 2019 derde in de Madrid Challenge. “Ik ben trots op mijn prestaties, mijn resultaten en heel trots op dit besluit om mij te focussen op mijn algehele gezondheid.”

“Ik wil Cofidis bedanken voor hun begrijp en hulp in deze situatie. Ik heb in september een tweejarig contract getekend bij de ploeg, en dat ik nu dat contract verbreek, is niet makkelijk”, aldus Mathiesen. “Het is nu tijd om geluk te vinden in andere dingen in het leven. Want niets is het waard om niet blij te zijn.”

Dit artikel delen:

82 Reacties

Aart van Woud 15 juni 2022 om 14:49

Dappere beslissing van haar! Hopelijk vindt ze het plezier terug in andere dingen, zoals ze zelf aangeeft.

0
jooprioolpijp 15 juni 2022 om 14:57

Dapper om dit uit te spreken. Het zou goed zijn als dit vooral ook bij de heren topsporters minder een taboe-onderwerp was.

0
Michiel 15 juni 2022 om 15:17

Het is wel erg bonton om op sociale media uitgebreid je kwetsbaarheid te tonen. Plus dat de tegenwoordige jonge generatie ook wel vaak erg kwetsbaar is. Mss ook wel
In de topsport. Goed dat ze stopt, je moet doen wat je leuk vindt. Maar een uitdaging lijkt me wel de algehele mentale weerbaarheid te vergroten van de jonge generatie

0
rahimns 15 juni 2022 om 15:25

Dat is wel erg kort door de bocht. Wie zegt dat het nu erger is dan vroeger, alleen toen was er geen sociale media en durfde veel jonge mensen er gewoon niet mee naar buiten te komen. Dat sporters als Pernille dit zo naar buiten brengen is alleen maar goed. Als je er niets over hoort, dan bestaat het niet mentaliteit noem ik dat.

0
Maillot à Pois 15 juni 2022 om 15:30

Ja, dat is natuurlijk nog maar de vraag:
heeft de jongere generatie een lagere mentale weerbaarheid/hogere kwestbaarheid of wordt deze alleen maar meer getoond/geuit dan vroeger?

Ik weet het zelf ook niet, soms deel ik je indruk, maar anderzijds ken ik een aantal jongeren die véél steviger in hun schoenen staan dan ik als tiener en zijn er bij de oudere generatie genoeg mensen die tegen andere problemen aanlopen omdat ze nooit geleerd hebben kwetsbaarheid te uiten cq vanalles onder de mat geveegd hebben.

0
Michiel 15 juni 2022 om 15:37

Nog voor de coronacrisis had 1 op de 8 jongeren last vab psychische problemen…oorzaken genoemd: stress door school, huiswerk, alles wat je moet doen en eigen problemen. Ze willen plezier en kunnen niet omgaan met niet plezierige zaken. Om me heen hoor ik ook verhalen van werkgevers die moeite hebben met millenials omdat ze niet kunnen omgaan met kritiek, alles moet positief benaderd worden. Dan gaat er ergens toch iets flink mis mi

0
Marik 15 juni 2022 om 16:07

Inderdaad erg kort door de bocht van Michiel. Het is al langer duidelijk dat de ontwikkeling van de mens een stuk langzamer gaat dan de technologische ontwikkelingen. De jeugd heeft veel meer om mee te dealen dan de jeugd in de jaren 70 of 80. Tel daarbij de maatschappelijke ontwikkeling bij op en je hebt een generatie die geleerd heeft om zich veel sneller uit te spreken. Het is ook aan de oudere generaties om zich te ontwikkelen en aan te sluiten. Je kunt nu eenmaal niet met de mentaliteit van de vorige eeuw het verschil maken. Als iedereen wat moeite doet om elkeen te begrijpen dan ben je al een mooie stap verder.

0
the student 15 juni 2022 om 16:07

Top Michiel zo kun je alles wegrelativeren! Het ligt natuurlijk aan de generatie. Opgelost…. We zijn een stel aanstellers geworden. Millenials hebben helemaal geen echte problemen, geen hoge studieschuld, geen problemen met het vinden van woningen, geen alsmaar steigende werkdruk die veroorzaakt wordt door een uittredende oudere generatie. Geen managers die je tegenwoordig 24/7 kunnen bereiken en ook nog je werkcomputer realtime in de gaten kunnen houden of je wel hard genoeg werkt…

Eetstoornissen zijn zeer serieuze problemen. Jij bent zeker degene die denkt dat het met wat extra boterhammen met kaas wel opgelost is.

0
Michiel 15 juni 2022 om 16:15

Tsja, de reactie die je kon verwachten. Ik gaf ook aan dat je niet moet doorgaan met werk wat je niet leuk vindt. Daarnaast wilde ik de discussie wat breder doortrekken. Check de link die ik heb geplaatst zou ik zeggen.

Student. Ik had ook een studieschuld waar ik megalang over mocht doen om terug te betalen tegen een lage rente, obv draagkracht. Ook ik woon in een huurwoning. Gekke gedachte dat je als twintiger recht hebt op een huurwoning. Spaar er maar voor of zorg ervoor dat je tzt een inkomen genereert waarmee je wel een hypotheek kan krijgen. En ik heb dezelfde werkdruk en manager als de millenials hoor. Deal with it

0
DeGroteMolen 15 juni 2022 om 16:18

Wat een kolder Marit: lees eens over het perspectief van de jeugd in de jaren 80: zware crisis en mega werkeloosheid. Jammeren en klagen a la de millenial is een luxe die men zich kan permitteren kennelijk. Aan de slag en los het op die probleempjes.

0
Marik 15 juni 2022 om 16:19

Zelden zulke lompe, generaliserende teksten gezien Michiel. Ze moeten er maar mee dealen zoals Michiel naar de wereld kijkt en als dat niet lukt dat zijn ze blijkbaar ongeschikt. Wat een kortzichtige zienswijze zeg.
@ Grotemolen, je leest mijn reactie niet volledig, maar je vindt het wel nodig om ongefundeerd te reageren.

0
Michiel 15 juni 2022 om 16:20

Merlinappa, je zet jezelf buiten de discussie door me een boomer te noemen. Nee een huurhuis waar ik prettig in woon. Graag zakelijk discussiëren en laat die flauwe emoties ff weg aub

Marik. Zo ken ik je weer, niet in staat inhoudelijk te discussiëren maar me wel lomp noemen

0
Merlinappa 15 juni 2022 om 16:22

@Michiel
Studieschuld is voor de huidige generatie nog veel hoger geworden: leenstelsel in plaats van gift, studiekosten die véél harder zijn gestegen dan het inkomen, ouders die daardoor ook minder kunnen meebetalen.
Niemand zegt dat je als twintiger recht hebt op een huurwoning. Maar iedereen in Nederland heeft wel recht op een dak boven z'n hoofd. Het probleem met de huizenmarkt is dat de huurprijzen in de vrije sector belachelijk hoog zijn (zo 1200+ per maand), en daarnaast moet je ook nog een borg van 2x de huur en een inkomen van minimaal 3x de huur hebben. Niet echt evident als je net klaar bent met studeren. Zelfs kamers worden belachelijk duur op het moment, je zou voor de grap eens rond moeten kijken.

Hypotheek is al helemaal hilarisch. Met een studieschuld kom je nergens, en zelfs zonder studieschuld moet je eigenlijk al met z'n 2en werken om een beetje een fatsoenlijk huis te kunnen kopen. En dan mag je met die hypotheek ook niks opknappen, en je moet zelf minimaal 10-20K inleggen. Geen idee waar je die vandaan haalt als je niet kan sparen omdat je 1200 per maand betaalt aan huur.

Het feit dat jij al deze problemen niet hebt omdat je al je eigen huurwoning hebt (sociale huur, gok ik?), maakt je werk en je hele leven natuurlijk enorm veel makkelijker en minder stressvol. Dan is het veel makkelijker om bijvoorbeeld je werk goed te doen, omdat je je niet over alles zorgen hoeft te maken.

En Michiel, ben je ook een boomer of niet? Het is simpelweg een aanduiding voor wanneer iemand grofweg is geboren, dus als je je erdoor beledigd voelt zegt dat meer over jou dan de term boomer ;) Groetjes, een millenial.

0
Michiel 15 juni 2022 om 16:23

Wat de grote molen zegt. Toen ik opgroeide in de jaren 80 was er grote werkloosheid en armoede

0
Marik 15 juni 2022 om 16:23

Michiel ik heb inhoudelijk voldoende gereageerd en ik vind je inderdaad erg kortzichtig en lomp reageren. Maar ik heb begrepen dat je daar prima tegen kunt, want jij bent mentaal weerbaar genoeg kan ik opmaken uit jouw teksten. Ik weet zeker dat jij hiermee kunt dealen!
Groetjes GEEN millenial.

0
Michiel 15 juni 2022 om 16:24

Sociale huur Merlin? Lol, beter gok je niet. Boomer of niet het is totaal niet relevant. Dat jij een millenial bent verbaast me niets

0
OscarV 15 juni 2022 om 16:26

Michiel, het grootste probleem met werkgevers is m.i., dat zij voor een kwartje op de eerste rij willen zitten en er vervolgens niet van gediend zijn als een jongere (of milennial, hoe je het noemen wilt) daar niet in mee gaan. Ik ben zelf, helaas, een stuk ouder dan milennials. Als ik zie wat die groep allemaal voor hun kiezen heeft gekregen en nog krijgt, dan ben ik blij dat ik het een stuk makkelijker had.
Het valt mij op dat het vooral de oudere mannen zijn die er over zeuren hoe makkelijk jongeren het nu wel niet hebben en dat die jongeren niet moeten zeuren. Terwijl juist de 50+ mannen van nu, het altijd makkelijk hebben gehad.

Helaas worden mentale klachten vaak nog steeds gelijk gesteld aan een zwakke persoonlijkheid. Dit is de grootste flauwe kul die er is. Het bespreekbaar maken van die mentale klachten, bijvoorbeeld door als sporter bekend te maken dat je er last van hebt, is daarom van groot belang.

Heel veel sterkte voor Pernille, ik hoop dat ze iets kan vinden waar ze wel plezier uit kan halen en dat dat haar helpt om door deze vervelende tijd te komen.

0
Limal 15 juni 2022 om 16:26

Vroeger was alles beter volgens velen, tot de jeugd van tegenwoordig zegt dat het nu allemaal niet zo goed gaat want dan zijn het plots snowflakes ;-p

Ik vind het allemaal zwaar overdreven, die opgefokte social media generatieconflicten. In plaats van generalistische oordelen te vellen op basis van leeftijd zou de focus beter liggen op hoe de leef- en werkwereld van mensen veranderd is sinds pakweg het begin van deze eeuw. Mijn bazin bvb. werkt al 30 jaar bij mijn huidige werkgever en zegt dat ze vooral de laatste 15 jaar een enorme toename in de werkdruk vastgesteld heeft (nooit rust vanwege een wildgroei aan communicatiekanalen, toegenomen administratieve last, etc). Sinds ik er ben beginnen werken 3 jaar geleden heb ik al verschillende mensen zien vertrekken of uitvallen door burn-out, en dat waren bijlange niet enkel jongeren. Hetzelfde bij leerkrachten bijvoorbeeld – mijn zus geeft nu 15 jaar (graag) les en zegt dat ze het nooit langer dan twee jaar had volgehouden als ze onder de huidige omstandigheden had moeten starten. De eisen die gesteld worden in vele jobs zijn nu gewoon veel hoger dan 20, 30 jaar geleden.

Zelf ben ik er 42 en ik weet nog goed hoe mentale problemen en psychologische hulp zoeken bijna taboe waren in mijn jeugd. Gelukkig dat deze dingen ondertussen meer bespreekbaar zijn, maar er is nog altijd een lange weg te gaan.

0
Marik 15 juni 2022 om 16:27

Hear hear Oscar!

0
Merlinappa 15 juni 2022 om 16:28

Sterke inhoudelijke reactie Michiel, ik zou toch graag zien dat je daadwerkelijk op mijn inhoudelijke betoog ingaat.
Overigens was de crisis in de jaren 80 totaal niet te vergelijken met de huidige, kijk voor de grap bijvoorbeeld eens naar de huizenmarkt toen en nu. Totale uitersten. Toen lagen er juist voor jongeren kansen. Nu absoluut niet.

Verder helemaal eens met Limal en Oscar.

0
Michiel 15 juni 2022 om 16:29

Oude mannen die zeuren Oscar? Los van mn leeftijd, ik geef juist aan dat het goed zijn dat de jongere generatie wat weerbaarder wordt. Ik gun iedereen het beste.

0
Merlinappa 15 juni 2022 om 16:30

De jonge generatie is weerbaarder dan jouw generatie Michiel, helemaal toen jullie die leeftijd hadden. Weerbaarheid =/= dom hard werken.

0
Michiel 15 juni 2022 om 16:31

Lezen jullie die ad link maar eens door i.p.v. te blijven gillen

Merlinappa toch, heb ik je gekwetst? Neem het niet zo persoonlijk kerel

0
Merlinappa 15 juni 2022 om 16:34

Haha, volgens mij ben jij degene die het persoonlijk opvat met je gehuil om de term boomer, boomer. ;) Zou leuk zijn als je nog een inhoudelijke reactie kan geven op mijn betoog maar gezien er weinig tegenin te brengen is verwacht ik ook weinig van je. Zou je goed doen om je oogkleppen eens proberen af te zetten en je te verdiepen in de zaken waar je nu zo wild over rondblaat.

0
Michiel 15 juni 2022 om 16:35

Lees die ad link nou maar en dan hoor ik je wel weer

0
Marik 15 juni 2022 om 16:35

Een linkje plaatsen met content die jouw goed uitkomt in een discussie kan iedereen. Vind ik niet zo sterk.
Mentale weerbaarheid is voor iedereen goed. Ik denk dat juist dat Pernille op haar manier mentaal zeer weerbaar is, getuige de manier waarop ze de boodschap brengt en de woorden die ze kiest. Het is alleen niet jouw idee van mentale weerbaarheid, dat kan natuurlijk.

0
Merlinappa 15 juni 2022 om 16:38

Hilarisch verhaal in het AD. Even een quote:
“Er zijn theoretici die zeggen dat deze groep niet veel te maken heeft gehad met teleurstellingen…”

Ik heb net een heel relaas gehouden over waarom millenials dus wél veel meer shit hebben dan eerdere generaties. Maar daar hoor ik je niet over.

Ik heb het gelezen trouwens, ik verwacht nu wel een inhoudelijke reactie van je boomer. Of lukt dat je niet?

0
Michiel 15 juni 2022 om 16:39

Het negeren omdat het jou niet uitkomt vind ik juist zwak.

Ik vind haar keuze juist prima, dat heb ik in mn eerste reactie al gezegd Marik. Dat ze dat uitgebreid op sociale media doet is niet mijn ding maar heeft niets van doen met haar mentale weerbaarheid

0
OscarV 15 juni 2022 om 16:41

Michiel, ik heb die AD link gelezen. Nergens wordt daar aangegeven dat milennials het makkelijker hebben en nergens wordt daar aangegeven dat milennials nergens tegen kunnen. En degene die aangeeft een probleem te hebben met milennials vanwegen hun werkethiek: een witte man van 50+. Precies weer die groep die het altijd het makkelijkst heeft gehad.
En zeuren doe jij nu ook ja. Omdat je terugvalt op het bekende “de jongere generatie moet weerbaarder worden”. Ipv te kijken naar de huidige problemen in deze samenleving.
Om een beetje bij het wielrennen te blijven: het is makkelijk roepen tegen de wielrenners dat ze de Mortirolo harder op moeten rijden, net zoals jij eerder hebt gedaan, terwijl jij net op je gekregen scooter naar boven bent gereden.

0
Michiel 15 juni 2022 om 16:46

Merlin de cherry picker negeert 80 procent vh artikel

Er valt vast wel wat af te dingen op zaken die ik heb benoemd. Wellicht is het voor sommigen nog lastiger om een woning te kopen of huren in vergelijking tijdens mijn jeugd of mbt mijn persoontje nu. Accoord, maar wat ik aangaf is veel breder. En dat negeer je bewust. Ik krijg het idee dat jij iemand bent die nooit zal toegeven dat de ander mss ook wel een punt heeft. Zie je wel vaker bij millenials

0
Maillot à Pois 15 juni 2022 om 16:47

De reactie van MIchiel is dan wel kort door de bocht, zoals ik zelf ook in mijn eerste reactie aangeef, een heel aantal reacties zijn dat even goed.

Het gaat er niet om dat één generatie “beter” is dan een andere, elke generatie heeft zijn eigen perspectief, sterktes en ook zwaktes.

Managers vinden millennials niet te managen, maar die managers managen zoals zij al jaren managen, en daar valt ook wel wat over te zeggen. Ik heb enkele jaren geleden een manager gehad die leiding gaf puur op basis van gezag. Jij doet dit omdat ik zeg dat je dit doet. Wel, dat zal in de jaren ’70 misschien gewerkt hebben, maar bij mij als 43-jarige werkte dat helemaal niet, en bij millenials nog veel minder.

Mijn zonen en hun vrienden zijn tieners, nog een generatie verderop dan de millenials. Ze zijn met dingen bezig waar ik vaak geen hol van begrijp. Maar ik doe af en toe een poging. Ik sta versteld van sommige zaken die zij “moeilijk vinden”, maar anderzijds hebben ze competenties die mijn generatie volledig mist.

Met een beetje wederzijds begrip proberen op te brengen zou deze maatschappij een heel eind opschieten.

0
Michiel 15 juni 2022 om 16:52

Idd Maillot. Ik begin standaard wat kort door de bocht, later in de discussie volgt meestal wel wat nuance. Maar ik vind het lastig eieren eten met deze knakkers. Tot op zekere hoogte kan je rekening houden met millenials. Maar er is een grens, op universiteiten slaan ze momenteel door door hun oren te laten hangen naar agressieve millenials

0
OscarV 15 juni 2022 om 16:52

Kom op Michiel, zeg je nou serieus dat het in de jaren 80 en 90 lastiger was om een huis te kopen of te huren dan nu? Dan sla je de plank echt volledig mis.

Ja er waren in die periode zeker ook problemen, die verbleken echter bij de zwaarte van de problemen die er nu zijn. Sterker nog, een behoorlijk aantal van de problemen die we nu hebben, zijn veroorzaakt door foute oplossingen in het verleden, of het gewoon simpelweg negeren van de problemen.

Je laatste punt kan je overigens net zo makkelijk omdraaien: boomers hebben nooit tegenspraak gehad en raken daardoor helemaal van slag als ze dat nu wel krijgen.

0
Michiel 15 juni 2022 om 16:57

Oscar jongen. Check mn bijdrage van 1646

Nee, de oudere generatie is wel gewend aan omgaan met kritiek en tegenspraak

0
Merlinappa 15 juni 2022 om 16:58

En nog steeds geen inhoudelijk antwoord van Michiel. Jammer. 'Wellicht' en 'voor sommigen' maakt het een stuk makkelijker verteerbaar voor jou ofniet? Helaas is het in mijn generatie niet 'sommigen', maar zie ik 'vrijwel iedereen' die moeite heeft met een fatsoenlijk thuis. De meeste hebben gelukkig wel een woning, maar daar betalen ze zich vaak scheel aan, of het is enorm klein, enorm gehorig, lekkages, een vervelende huisbaas, samen met huisgenoten, of zelfs nog op kamers.

Dat is voor de meeste mensen die nu net 30 zijn of die kant op gaan echt verre van ideaal. Het probleem is dan ook dat je die stress die dat oplevert meeneemt naar andere kanten in je leven, zoals bijvoorbeeld je werk. En dat zorgt er vanzelfsprekend voor dat je minder belastbaar kan zijn, omdat je ook die stress met je meeneemt.

Dus ja, ik gebruik de huizenmarkt als voorbeeld, maar daarmee geef ik aan dat zo'n probleem indirect zorgt voor een veel breder spectrum aan 'problemen' met de millenials.

en ik geef je met liefde gelijk in het feit dat millenials ook anders werken dan de voorgaande generaties. Die hele coach-generatie zijn ook grotendeels millenials en daar heb ik niks mee. Maar elke generatie is nou eenmaal anders, dat heeft te maken met het tijdsvak waarin je bent opgegroeid. Tegenwoordig willen mensen steeds meer werk waar ze ook echt plezier uithalen, en dat is ieders goedrecht. 60 jaar terug was dat voor zeker 70% van de bevolking totaal niet aan de orde. Maar tijden veranderen, en ook millenials schuiven daarin mee. Dat bepaalde managers daar niet mee om kunnen gaan ligt niet per definitie aan de millenial natuurlijk.

PS: de oudere generatie is gewend aan kritiek en tegenspraak omdat ze ouder zijn. Toen zij net aan hun werkende leven begonnen konden ze daar ook niet zo goed tegen, alleen durfden ze niks te zeggen.

0
OscarV 15 juni 2022 om 17:07

Michiel, mijn reactie van 16:52 was een reactie op die van jouw van 16:46.

Ouderen kunnen er vaak niet tegen als een jongere kritiek op hun heeft. De reactie: “Ik weet hier meer vanaf dan jij, want ik ben ouder.” heb ik heel vaak gehoord van veel verschillende ouderen.

En omdat ik nu zo ver off topic ben, stop ik nu met reageren hier.

0
Michiel 15 juni 2022 om 17:14

Prima Merlin. De huidige generatie heeft het mbt wonen nog lastiger dan ik nu heb en vroeger had. Al was het voor mij ook geen kattenpis

Ik kon vroeger ook al prima tegen kritiek op mn werk hoor. Word je beter van. Ik denk echt dat teveel jeugd is gepamperd. En dat is niet zo handig als ze in de grote mensen wereld belanden. Zie de bizarre discussie op universiteiten.

Eigenlijk zijn we geen mallemoer opgeschoten met deze discussie. Ik zal een volgende keer wat genuanceerder inzetten

0
Merlinappa 15 juni 2022 om 17:21

Maar als de jeugd/millenials te veel zijn gepamperd, ligt dat toch juist aan jouw generatie? ;)

en over welke discussie op universiteiten heb je het? Universiteiten zijn met uitstek de plek om discussies over zo ongeveer alles te voeren, dus ik zie het probleem niet. Overigens zijn de mensen die nu studeren over het algemeen geen millenials meer maar zoomers, weer een andere generatie ;)

0
Michiel 15 juni 2022 om 17:25

Zeker ligt het aan hun opvoeders

Nee, steeds meer universiteiten zijn geen vrijplaats meer voor discussies en allerlei meningen. Recent in Maastricht veel kabaal van een groepje zgn feministen die eisten dat iemand uit een uni krantje in een artikel over menstruatie het woord vrouwen moest verwijderen en zou veranderen in mensen die menstrueren. Toen daar terecht geen gehoor aan werd gegeven volgden de bedreigingen en zelfs een ddos aanval. Zo zijn er legio voorbeelden waar helaas vaak werd geluisterd naar studenten die ridicule eisen bezigden

0
armstrong 15 juni 2022 om 17:27

Een eetstoornis heeft niets met topsport te maken helaas weten veel mensen niet waar ze over praten

0
armstrong 15 juni 2022 om 17:30

Een eetstoornis heeft niets met topsport te maken jammer dat er maar weinig mensen er verstand hebben

0
Merlinappa 15 juni 2022 om 17:46

@Michiel

dat is een klein groepje wat toevallig heel hard schreeuwt, zoals je die overal hebt. Niet alleen op het ‘linkse’ vlak, maar ook op het ‘rechtse’ vlak. Je hebt ze onder wappies en onder mensen die braaf altijd VVD stemmen, die groepjes heb je in elke tak van de samenleving.

Maar dat zo’n groepje een keer wat schreeuwt betekent niet meer dat universiteiten geen vrijplaats meer zijn. Ik zou juist het omgekeerde ervan inzien: dat zo’n groep zich zo durft te uitten betekent dat je veel mag daar, even los van de bedreigingen en ddos aanvallen natuurlijk.

0
Michiel 15 juni 2022 om 18:02

Dat kleine groepje zorgt voor heel veel onrust en agressie Merlin

Als je dat geen serieus probleem vindt en rechts en VVD en wappies erbij haalt haak ik af. Hier is geen kruid tegen gewassen

0
Merlinappa 15 juni 2022 om 18:06

Hoe weet jij dat ze zoveel onrust en agressie veroorzaken, geef jij les op die uni? Of zorgen ze vooral bij jou voor veel onrust en stress?

Kleine groepjes die hard schreeuwen zijn meestal niet zo’n probleem. Als ze dingen gaan doen die niet mogen (ddos aanvallen, mensen thuis opzoeken, etc) dan moet je die individuen hard aanpakken.

0
Michiel 15 juni 2022 om 18:09

Lees je maar wat beter in. Succes

0
Merlinappa 15 juni 2022 om 18:13

Ah, het ligt weer aan mij. Ik moet me beter inlezen. Wie zegt dat ik dat niet heb gedaan? Misschien doceer ik zelfs wel op die uni, of heb ik er gestudeerd. Typisch. Fijne dag!

PS: daarnaast is met 1 voorbeeld claimen dat uni's niet meer vrijplaatsen zijn ook een ronduit zwakke onderbouwing.

0
Marik 15 juni 2022 om 18:13

Ik vermoed dat Michiel doelt op de WOKE-terreur. Dat zijn relatief veel van de jonge twintigers van deze tijd. Die hebben wel degelijk heel veel invloed met hun agressieve schreeuwpraktijken.

0
Merlinappa 15 juni 2022 om 18:15

Ik ben ook niet zo van dat hele woke gebeuren maar dat zijn zoomers en geen millenials. Daarnaast lijkt het alsof ze veel invloed hebben maar dat is niet zo. Derksen? Nog te zien op TV bijvoorbeeld. Ik ken niemand die echt ‘gecanceld’ is door die groep.

0
Michiel 15 juni 2022 om 18:22

Het gaat er natuurlijk over de invloed die ze binnen de universiteiten hebben. Niet op Derksen lol. Al hebben de wokies wellicht invloed gehad op zijn werkgevers die hem de wacht hebben aangezegd

Jordan Peterson is al eens gecanceld op Nederlandse uni’s. En Paul Cliteur. En docenten. En meningen

Kom maar, bash me maar wegens Peterson

0
Merlinappa 15 juni 2022 om 18:38

Ach die Peterson, zo'n lekkere rechtsconservatieve boomer. Whatever floats your boat, alleen voor nuance zou ik niet snel bij hem terecht komen.

Overigens heeft ie nog genoeg plekken om z'n gedachtegoed vrij te uiten, dus wat dat betreft zou ik niet zeggen dat hij gecanceld is. Hij heeft in 2018 nog op de UVA kunnen praten. Daarnaast, dat leraren die het niet met Peterson eens zijn meteen met de dood worden bedreigd vanuit extreemrechtse hoek is natuurlijk walgelijk.

0
Oblomov 15 juni 2022 om 18:39

Wat een domheid en gebrek aan historisch besef leggen mensen hierboven aan de dag.

Tegen een "boomer" klagen over je studieschuld, terwijl voor echte babyboomers het hoger onderwijs helemaal niet toegankelijk was. Daarvan moest een schokkend groot gedeelte nog gewoon gaan werken na de lagere school…

Of doen alsof "50+ ers" het allemaal heeft meegezeten. Er blijkbaar niet bij stilstaand, dat je daarmee uitkomt op generatie-x, met zijn dienstplicht in een tijd van nucleaire dreiging, woningnood, werkloosheid, heroïne-prostitutie, aids-crisis en noem maar op.

Of denken dat er voordat de huidige generatie van zich liet horen nooit over dit soort onderwerpen werd gesproken, terwijl je letterlijk niet verder hoeft te zoeken dan het vrouwenwielrennen om een veel prominentere renster te vinden die dertig jaar geleden publiekelijk met een eetstoornis worstelde.

Wat vooral bizar is aan de haat die de millennials hierboven ten toon spreiden tegen de gen-x'er Michiel, is dat het nou juist gaat om de twee generaties die elkaar een hand kunnen geven wat betreft maatschappelijke tegenwind.

De formatieve gebeurtenis van mijn leeftijdscohort (een tijdje generatie-y genoemd of minder flateus: generatie-nix) was de val van de muur en het optimisme dat daarop volgde. Dus mij zul je niet horen klagen, maar het cohort net voor het mijne heeft het echt niet meegezeten in hun jeugd…

0
Limal 15 juni 2022 om 18:39

De onfrisse uitwasemingen van de culture wars die woeden op social media vanwege hun algorithmes nu ook op WF, leuk zeg!

KAN IEDEREEN EVEN EEN STAPJE TERUG DOEN, EENS DIEP IN- EN UITADEMEN, EN INZIEN DAT GENERALISEREN EN ANDERE GENERATIES VAN ALLES DE SCHULD GEVEN + HEN HERLEIDEN TOT BOOMER, SNOWFLAKE, MILLENNIAL OF WAT DAN OOK NIET OK IS EN AL ZEKER NIET HELPT?

Dankjulliewel. En een fijne avond nog, het is heerlijk weer buiten!

0
Merlinappa 15 juni 2022 om 18:43

Oblomov, ik haat Michiel helemaal niet. Dat jij een ietwat felle discussie meteen aanziet voor haat jegens een andere generatie zegt wel wat over jou denk ik.

Ongetwijfeld kunnen die generaties elkaar een hand geven mbt maatschappelijke tegenwind, alleen mijns inziens ziet Michiel dat niet volledig in door te claimen dat millenials even onsubtiel gezegd watjes zijn.

Ik zeg ook nergens dat 50+ers het allemaal mee zat. Ik geef alleen aan dat de problemen van de millenials (en zoomers) anders zijn dan destijds, en ook meer doorwegen in bijvoorbeeld je werk. Ook heb ik niet geklaagd over mijn studieschuld, ik kaart alleen aan dat dat op dit moment een serieus probleem is.

Ik snap dat het fijn is om mij allerlei woorden in de mond te leggen, maar daar wordt de discussie niet beter op.

0
Michiel 15 juni 2022 om 18:58

Nou Merlin, schud me de hand dan dat we het eens zijn dat de huidige generatie niet de enige is die het zwaar heeft/gehad. De naoorlogse generatie heeft gebuffeld, school niet afgemaakt vroeg aan t werk. Ik liep altijd in tweedehands kleding rond toen ik opgroeide en heb ook een studieschuld. Jullie millenials en zoomers roepen dat het ons allemaal heeft meegezeten terwijl dat aantoonbaar onjuist is.

Grote verschil is dat ‘wij’ niet zo lopen te klagen en vingerwijzen

En weet je. Als iedereen het op een bepaalde manier zwaar heeft/gehad heeft niemand het zwaar gehad

I call it a day

Edit. Oblomov. Spot on

0
Merlinappa 15 juni 2022 om 19:28

Ik heb nooit gezegd dat jouw generatie het alleen maar makkelijk heeft gehad.

Grappig feitje: jij bent degene die hier begint met vingerwijzen ;)

0
Michiel 15 juni 2022 om 19:40

Aldus de vingerwijzende cherrypicker die zn eigen reacties verwijdert. Check Aerts. Deze boomer gaat een jonko roken

0
Stevo1 15 juni 2022 om 20:31

Kom op zeg. We gaan toch niet ontkennen dat millenials gepamperd zijn, hun hele jeugd lang? Wij (zelf 29) gaan er altijd maar van uit dat alles voor ons opgelost wordt. Dat werd/wordt het namelijk ook.
We vinden onszelf zielig als we over onze hele studie 10.000 euro minder krijgen en dus moeten lenen. We vinden onszelf continu zielig.
Dat we ook heel veel dingen beter doorhebben dan vorige generaties, bijvoorbeeld dat keihard werken niet zaligmakend en vanzelfsprekend is, dat het goed is om je gevoelens wat vaker uit te spreken, doet niets af aan het feit dat we enorm gepamperd zijn.
Dan kan het nu wel eens flink tegenzitten door die huizenmarkt, en daar zijn we dus mentaal totaal niet op voorbereid. Want tot ons 25e is alles voor ons geregeld, danste iedereen naar onze pijpen.
Het verschil hoe ik mijn kinderen opvoed (een zekere periode me-time inbouwen, want ik ben zelf ook belangrijk) vs mijn hoe mijn ouders mij hebben opgevoed (je werkt, je zorgt voor je kinderen en zorgt ervoor dat zij het leuk hebben, jezelf streep je grotendeels weg) is een mooi voorbeeld daarvan.
Misschien worden onze kinderen dus wel weer een generatie die niet zo enorm gepamperd zijn, we gaan het zien :D

0
Martijn Arensman 15 juni 2022 om 20:45

Stelletje verpissers hier..

Blijf eens on topic.

Pernille Mathiessen is gestopt. Dat is het onderwerp. Niet wie is het zieligst: boomers of millennials.

0
Michiel 15 juni 2022 om 20:48

Zoomers toch

0
DeGroteMolen 15 juni 2022 om 16:11

Topsport is zowel fysiek als mentaal kunnen excelleren. Als het niet lukt dat vol te houden is het beter te stoppen. Verstandige keuze boven nog een paar jaar depressief rond te rijden als pelotonsvulling.

0
Merlinappa 15 juni 2022 om 18:57

Goed dat Pernille dit zo durft uit te spreken, en ook de beslissing durft te nemen om te stoppen. Dan zit het met je mentale weerbaarheid wel goed. Hopelijk kan ze de passie in iets anders terugvinden!

0
Aerts 15 juni 2022 om 19:32

Poeh he, wat een discussie. Ik ben 36 en ik vind millenials verwend, lui en totaal geen weerbaarheid hebben. Ze kiezen heel vaak de slachtofferrol. Net zoals in deze discussie.
Als ik zie dat alle 50+ers heel hun leven min 50 uur per week hebben gewerkt, alles zelf hebben verdiend en niks van hun pappie en mammie hebben gekregen. Naast hun werk in allerlei vrijwilligersorganisaties zaten.
Op school kregen ze tikken van een liniaal. Als je ‘anders’ was, dan was je een kind van de duivel. In elke generatie ‘zeurt’ wanneer het ‘echte’ grote mensen leven begint. Maar ze weten niet hoe goed ze het hebben, in vergelijking met vroeger.

Natuurlijk is de huizenmarkt ruk. Maar gewoon tot je 26e thuis wonen en dan met je partner een huis zoeken. Zo heb ik en vele met mij ook gedaan. Soms is het niet anders. Niet teveel klagen en genieten van wat je wel hebt.

0
Merlinappa 15 juni 2022 om 19:54

Ik ben wel benieuwd, waarin heb ik precies een slachtofferrol volgens jou? Ik zie mezelf namelijk absoluut niet als slachtoffer.

0
jorentje 15 juni 2022 om 20:25

Als je momenteel 36 bent ben je zelf een millennial ;)

Ik denk overigens dat Pernille net niet meer (of net wel) tot de millennials gerekend zou worden.

0
Wheely 15 juni 2022 om 20:52

Wat een bijzonder forum is dit toch af en toe.

0
Fifty 15 juni 2022 om 21:24

Denk dat er vroeger renners om dezelfde 'mindere gevoelens' stopten
maar er misschien geen oorzaak of etiket op konden plakken

En er was veel minder dramaqueenie want er was geen "sociale" media.
Als je gewoon zegt "Ik kap er mee, de lol is er af voor mij" komt dat veel beter over.
Ze moet dit niet dramatiseren. Ze heeft relatief gezien het geluk en de omstandigheden gehad om dit heel lang dit kunnen doen. Iets wat veel mensen van haar leeftijd simpelweg niet de kans toe hebben gehad, ondanks dat ze ook talent en werklust hadden.
Dus ze moet hier niet te zwaar aan tillen.
Ze moet dezelfde werkethiek als wielrenster in haar nieuwe doelen gooien.
Er zullen hoe dan ook tegenslagen komen. Maar daar moet ze dan ook weer door. En ze zal ook wel weer wat bereiken wat haar "blij" maakt. Maar zoek niet per se naar "blij" zijn.

Eetstoornis zal wel nog even met haar hormonen rotzooien maar goed.

Professionele hulp zoeken is prima.
Maar je hoeft het heus niet aan de hele wereld te vertellen.
Men zit daar niet op te wachten. Iedereen heeft problemen, groot en klein, om op te lossen.

0
Marik 15 juni 2022 om 21:34

Gelukkig heeft Pernille de vrijheid om dat helemaal zelf te bepalen.

0
Jean Dumas 15 juni 2022 om 23:34

Goed om op je 24-ste deze beslissing al te nemen. Beter dan doormodderen.

0
Krist The Vanma 16 juni 2022 om 09:25

Ongelofelijk hoe sommigen hier reageren op een moedige post.
Tuurlijk hebben de jongeren nu het veel moeilijker dan wij vroeger, als je beziet welke prikkels er allemaal op hen afkomen, hoe overgeïnformeerd ze zijn, én hoeveel er van hen verwacht wordt.

0
Michiel 16 juni 2022 om 14:48

Stel en niet zo aan zeg

0
Marik 16 juni 2022 om 14:50

Ah kijk eens aan, herkenbare reactie Michiel.

0
Michiel 16 juni 2022 om 15:04

Daar hebben we spuit 11 aka zuigertje Marik weer.

0
Marik 16 juni 2022 om 15:14

Wat hebben wij toch een goede relatie en wat ben je toch weer genuanceerd. Hulde!

0
Michiel 16 juni 2022 om 15:21

Door die zgn relatie mag je een streep zetten. Beer is online mss kan je daar je obsessieve gedrag op botvieren

0
Marik 16 juni 2022 om 15:26

Hè wat jammer Michiel. Ik heb er toch erg van genoten. Over tot de oude orde van de dag. Ik heb er zin an!

0
Michiel 16 juni 2022 om 15:29

Ik lust je rauw

0
Marik 16 juni 2022 om 15:34

Kijk je dan wel uit met bacteriën enz?

0
Michiel 16 juni 2022 om 15:44

Ik eet als een Beer

0
Anna 16 juni 2022 om 10:55

Ik lees hier echt belachelijke reacties op dit moedige besluit. Makkelijk om vanachter je schermpje een oordeel te geven of deze bewuste renner het niet wat dramatiseert etc etc.
Voor wielrennen moet je naast fysiek, ook mentaal in topvorm steken. Met een eetstoornis rond fietsen lijkt me verschrikkelijk, gezien de energie je lichaam nodig heeft. Dan kun je nog wel jaren doorfietsen met tegenzin, maar daar help je jezelf alleen maar verder de vernieling in.
Kortom, dapper besluit.

0
armstrong 16 juni 2022 om 11:12

Heel veel sterkte als ze een eetstoornis heeft .gaat wel een jaar of 5 duren voordat ze erover heen als het überhaupt lukt

0
Romāns Vainšteins 16 juni 2022 om 15:34

Mijns inziens is dat hele millenial-boomer vraagstuk meer gecreëerd dan reëel. Het grootste verschil is nog dat de ene groep opgegroeid is met verslaafd aan social media zijn en de andere het heeft aangeleerd. Verder zijn het gewoon mensen.

Meer On Topic denk is dat het een gave is om in te zien wanneer je jezelf aan het kapotmaken bent en dat proces eigenhandig de nek omdraaien kan. Er zijn er veel te veel die dat niet hebben, met alle gevolgen van dien.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone