Per Strand Hagenes snelste in openingstijdrit Olympia’s Tour, 18-jarige Vlad Van Mechelen tweede

woensdag 22 maart 2023 om 15:29
Per Strand Hagenes snelste in openingstijdrit Olympia’s Tour, 18-jarige Vlad Van Mechelen tweede

foto: Cor Vos

Per Strand Hagenes heeft de eerste rit van de Olympia’s Tour 2023 op zijn naam geschreven. De renner van Jumbo-Visma Devlopment was de snelste in de openingstijdrit van negen kilometer op het TT Circuit van Assen. Vlad Van Mechelen en Joshua Giddings werden tweede en derde. Strand Hagenes is automatisch de eerste leider.

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine

De openingsrit van de Olympia’s Tour speelde zich af op het TT Circuit in Assen. Daar moesten de renners een korte tijdrit tegen de klok afwerken. Op het menu stonden twee rondjes op het snelle circuit, goed voor een beproeving van negen kilometer. Het parcours was vlakker dan vlak en veel bochten waren er niet. Het was met andere woorden een tijdrit voor de echte powerhouses.

Brent Clé, een Belgische renner van Scorpions Racing, was de eerste starter in Assen. De omstandigheden waren niet ideaal; het regende gedurende heel de tijdrit en er stond ook flink wat wind. De allereerste richttijd kwam van een Brit, Harry Birchill. Hij zette een tijd neer van elf minuten en twintig seconden en was daarmee twaalf seconden sneller van de toenmalige nummer twee.

Van Mechelen in actie – foto: Cor Vos

Van Mechelen verbaast 
TDT-Unibet-renner Davide Bomboi deed zeven seconden beter dan Birchill, maar lang kon de Belg niet genieten van de leidersplaats. De Deense ex-prof Emil Vinjebo deed maar liefst twaalf seconden beter en klokte een tijd van elf minuten en één seconde. Vinjebo – die nog bijna in botsing kwam met een seingever – stond lang aan de leiding, maar dan volgde er een verrassing. De zeer jonge Vlad Van Mechelen (18 jaar) dook als eerste onder de elf minuten en deed vijf seconden beter dan Vinjebo.

Van Mechelen, die voor de opleidingsploeg van Team DSM rijdt, leek het te gaan redden. Joshua Giddings (Lotto Dstny Development) en Charlie Tanfield (Saint Piran) beten zich stuk op zijn tijd. Maar toen passeerde platwals Per Strand Hagenes, die als allerlaatste van start ging. De Noor van Jumbo-Visma Development was een van de favorieten een maakte die rol uiteindelijk ook waar. Zuur voor Van Mechelen, want Strand Hagenes – twee weken terug boekte hij in de Ronde van Drenthe zijn eerste profzege – ging slechts een seconde onder de tijd van de jonge Belg.

De top drie na de tijdrit: v.l.n.r. Van Mechelen, Strand Hagenes en Giddings – foto: Cor Vos

Nederlandse Continental-teams tonen zich
De opleidingsploegen van de profteams verdeelden dus de prijzen, maar ook de Nederlandse Continental-teams kwamen goed voor de dag. Nationale beloftenkampioen tijdrijden Axel van der Tuuk werd namens Metec-Solarwatt de eerste Nederlander. Hij gaf dertien tellen toe op Strand Hagenes. Hij werd kort gevolgd door Rick Ottema (vorig jaar vijfde in OT en onlangs zeven in de Ster van Zwolle) van Allinq. Net als Lars Boven (Jumbo-Visma Development) deed hij een seconde langer over het traject in Assen.

Tim Marsman (Metec-Solarwatt) werd elfde op vijftien tellen, terwijl Frank van den Broek van ABLOC – vorig jaar nog clubrenner – knap dertiende werd op twintig tellen. Ook Menno Huising (negentiende, Jumbo-Visma Development) en Nils Sincheck (twintigste, ABLOC) eindigden in de top-20. Favorieten voor de eindzege Tomáš Kopecký, Tibor Del Grosso, Tim Torn Teutenberg, Joren Bloem en Sakarias Koller Løland eindigden respectievelijk zeventiende, 26ste, 30ste, 33ste en 52ste.

Tijdritspecialist Enzo Leijnse kwam in het stuk niet voor. Net als een aantal andere renners kreeg hij te maken met pech, waardoor de renner van Development Team DSM moest overstappen op zijn gewone fiets. Net voor de finish werd hij ingehaald door ritwinnaar Strand Hagenes.

Leijnse kon niet verder op zijn tijdritfiets – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

9 Reacties

Bimbo Visma 22 maart 2023 om 15:49

Mooi podium.

Leijnse had pech enzo?

1
Dranghek Knuffelaar 22 maart 2023 om 16:00

Leijnse moest denk ik nog even de banden oppompen

1
Youri IJnsen 22 maart 2023 om 17:35

Leijnse had inderdaad pech. Heb het in het verslag verwerkt, met een foto.

1
mokum the best 22 maart 2023 om 16:10

Haha gelukkig ben ik niet de enige die er wat over zegt. Valt toch op was een goeie renner bij de nieuwelingen en junioren. Maar laat al 3 jaar niks zien. Gaat hard achteruit. Maar wat ik al vaker aan gaf als je al jaren leeft en traint als een beroepsrenner tjsa dan valt het niet mee. Nu moet het en nu gaat niet meer. Jammer hoor….vraag me toch af waar het aan ligt.of niet beter kunnen of opgebrand of DSM begeleid hem niet goed. Maar blijft natuurlijk jammer.

1
Dranghek Knuffelaar 22 maart 2023 om 17:46

Haha ja gelukkig ! Ik denk dat hij opgebrand is, vroeger bij de junioren had hij nooit materiaal pech en nu wel, kan nergens anders aan liggen.

0
eddyvv 22 maart 2023 om 17:06

Hagenes altijd goed in Drenthe.

1
ewoedski 22 maart 2023 om 19:40

@Youri Dat Bombei sneller was bleek een fout van de jury. Had er een minuut langer over gedaan.

1
Youri IJnsen 22 maart 2023 om 20:25

Zoals we meteen hebben gemeld: https://www.wielerflits.nl/updates/wielerflits-kort-4/

Ikzelf heb het verslag enkel aangevuld en hier overheen gelezen. Heb het intussen aangepast, dank je wel! :)

0
mokum the best 22 maart 2023 om 18:06

Gelukkig pech dan. Daar kan je niks aan doen. Hopen dat het morgen beter gaat.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone