Pavel Sivakov pakt eerste zege in drie jaar: “Dit was nodig!”
foto: Cor Vos
zaterdag 6 augustus 2022 om 19:14

Pavel Sivakov pakt eerste zege in drie jaar: “Dit was nodig!”

Pavel Sivakov stelde zaterdagmiddag de eindzege in de Ronde van Burgos veilig. De Fransman begon in de leiderstrui aan de slotrit en finishte op de slotklim als derde, slechts zeven seconden achter ritwinnaar João Almeida. “Ik ben heel blij”, zei de renner van INEOS Grenadiers na afloop.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

“Ik had niet verwacht dat ik zou winnen, ook al wist ik dat ik in uitstekende conditie was”, is Sivakov eerlijk over zijn twijfels. De vorige zege van de 25-jarige renner dateerde alweer van 2019, toen hij de Ronde van Polen op zijn naam schreef. “Het is lang geleden dat ik heb gewonnen, dus het brengt veel voldoening en het geeft me veel vertrouwen. Dit was nodig!”

Na zijn overwinning in de Ronde van Burgos en tweede plaats in de Clásica San Sebastián, lijkt Sivakov een zekerheidje voor de Vuelta-selectie van INEOS Grenadiers. Zelf durft hij echter nog niet uit te spreken dat hij erbij zal zijn, als de grote ronde op 19 augustus begint in Utrecht. “Ik ken de selectie voor de Ronde van Spanje nog niet, die moet volgende week in het team gemaakt worden. We zullen zien of ik er deel van uitmaak. Zo niet, dan praten we erover en zullen we zien wat mijn schema zal zijn.”

 
12 Reacties
Sorteer op:
6 augustus 2022
Wordt tijd dat hij wat ambitie toont en verkast. Kan makkelijk bij een Wanty of Israël voor zichzelf klassementen rijden. Bij Ineos ben en blijf je een knecht.
  6 augustus 2022
  Inderdaad, net als Almeida bij Emirates. Zowel Sivakov als Almeida krijgen nu een onverhoopte kans (wegens matig deelnemersveld) om mee te dingen voor de eindzege. Dat zou hen de kans moeten bieden om in de toekomst reservekopman in de Tour of eventueel kopman in Giro of Vuelta te worden in hun team. Anders vrees ik dat beiden (super)knecht bij INEOS en Emirate zullen worden of blijven. Bij Van Wilders ligt het nog iets anders. Als "de kopman" Evenepoel tijdens deze Vuelta faalt, dan kan Van Wilders misschien doorgroeien als kopman in grote rondes.
  6 augustus 2022
  Om klassement te rijden moet je eerst zorgen dat je op je fiets blijft zitten, lijkt nogal een probleem te zijn bij de Russische Fransoos. Maar als het hem lukt, zoals nu, kan ie zeker een klassement rijden al moeten we dit weekje ook niet overschatten.
  6 augustus 2022
  @Marlin Van waar de hele tijd dat idee bij Almeida? Die was toch gewoon kopman in Parijs-Nice, Catalunya en in de Giro en straks opnieuw in de Vuelta? Zal natuurlijk nog wel concurrentie krijgen van Ayuso en evt McNulty, maar voorlopig staat hij daar toch nog niet lager op de ladder. Ik zie hem de komende jaren zijn kansen nog wel krijgen.
  6 augustus 2022
  Marlins verhaal klopt grotendeels, alleen dat van Almeida is idd niet juist. Die krijgt bij UAE gewoon de kans als kopman in de Giro en Vuelta. Was in de giro dit jaar de absolute kopman en zou in de Vuelta ook schaduwkopman zijn. Kijk, als Pogacar fris ergens aan de start staat, is elke renner bij UAE in principe een knecht. Almeida krijgt echter wel zijn eigen kansen. Zal volgend jaar ook gewoon weer de Giro als kopman rijden. Daarnaast is het AK deelnemersveld dit jaar in de Vuelta zeker niet matig. Is wederom sterker bezet dan de Giro. Met naast de Giro mannen Carapaz, Hindley, Yates, Kelderman, Hirt, Pozzo, Nibali, Valverde, Buchmann, Almeida, Landa en Lopez nu ook Roglic, Evenepoel, O’Connor, Haig, Quintana, Mäder, Higuita, Mas, Majka, McNulty, Chaves en Meintjes.
  6 augustus 2022
  @vevie Het verhaal van Marlin klopt niet. Bij Ineos hebben meerdere renners een WT ronde gewonnen. Enkele dagen geleden nog. Bij QSA heeft nog geen enkel renner naast Evenepoel de ronde van Polen dit gepresteerd. Ook heeft bij UAE McNulty al de kans gekregen in dezelfde wedstrijd als waarin ook Pogacar reed om een WT wedstrijd te winnen. Of Van Wilder kansen in een WT wedstrijd krijgt, inclusief sterke ondersteuning, moet nog blijken. Tot op de heden is hier geen enkel bewijs van, terwijl bij Ineos en UAE bewijzen te over zijn.
  6 augustus 2022
  Bovendien lijkt er bij INEOS een leegloop aan de gang te zijn. Dus mogelijk krijgt Sivakov gewoon daar meer kansen in de toekomst. Bij Quickstep is er qua rondekopmanschap niet erg veel interne concurrentie, dus ik zie niet in waarom Van Wilder als hij zich verder ontwikkelt niet in een WT rondje zijn eigen kans zou krijgen. Een degelijke ondersteuning wordt moeilijker natuurlijk.
  6 augustus 2022
  @Vevie Sivakov wint deze ronde niet omdat hij de sterkste is, maar omdat hij bij Ineos rijdt. Vandaag was wel duidelijk dat Sivakov het zonder zijn ploeg niet gered had.
  7 augustus 2022
  @harry: zijn verhaal klopt mijn inziens wel. Het gaat namelijk om de grotere wedstrijden rijden voor eigen kans. Bij Ineos krijgt de subtoppers wel kansen maar voornamelijk in kleine koersen of de koersen die de echte toppers bij hen ter voorbereiding rijden. De ronde van Burgos winnen is helemaal prima. Mooi ook. Ik denk echter wel dat een Sivakov, een Rodriguez etc wel mikken op een kans in de belangrijkste etappekoersen en GT’s. Die kansen krijg je niet snel bij Ineos. Als je een renner bent met ambitie voor dat werk dan ben je niet tevreden met de kruimels die je krijgt, lijkt mij.
  7 augustus 2022
  @Vevie Sivakov en Rodriguez zijn nu nog niet sterk genoeg voor een GT. Als ze top 5 kunnen rijden, krijgen ze bij Ineos heus wel de kans om een GT te winnen. Hier zijn al genoeg voorbeelden van. Als je kijkt welke ploegen scoren in de GT 's is de kans groter om podium te rijden bij UAE, Ineos, Bora en JV veel groter dan bij welke andere ploeg ook. Het idee dat deze renners door weg te gaan bij Ineos in 1 keer meer kans maken op podium in een GT, Dauphine, Paris-Nice, Baskenland of Tirreno kan ik dan ook niet volgen. Evenepoel won Baskenland niet door de zwakte van zijn ploeg
  7 augustus 2022
  Tja, dit jaar wonnen oa Martinez, Hayter, Kwiatkowski voor Ineos in de WT, en nog wat anderen bijna. Als ze bij Israel of Lotto hadden gereden hadden ze die koers echt niet gewonnen. Juist bij Ineos rijden vergroot je kansen. Dan noemde ik Van Baarle nog niet eens.
7 augustus 2022
@harryjohan71 De tour laaat zien dat zelfs Pogacar niet kan winnen zonder zijn ploeg. In het hedendaagse wielrennen is het bijna onmogelijk om alleen maar te winnen omdat je de sterkste bent. Je hebt ook een sterke ploeg nodig (zie TJV dit jaar) of je moet kunnen profiteren van een sterke ploeg (zie Pogacar twee jaar geleden). Of Sivakov een andere ploeg kan vinden die sterk genoeg is om hem te laten winnen is natuurlijk maar de vraag.

Reacties zijn gesloten.