Patrick Lefevere put moed uit chemie Alaphilippe en Evenepoel: “Pleziert me”

vrijdag 8 april 2022 om 08:50
Patrick Lefevere put moed uit chemie Alaphilippe en Evenepoel: “Pleziert me”

foto: Cor Vos

Patrick Lefevere zit niet bij de pakken neer na het matige Vlaamse voorjaar van Quick-Step-Alpha-Vinyl. Simpelweg omdat “panikeren en zenuwachtig worden niet helpt.” Alhoewel de teambaas erkent dat het soms een tranendal was, put hij moed uit de chemie tussen Julian Alaphilippe en Remco Evenepoel: “Er zit wat aan te komen.”

Uit de ritzege van de Fransman in het Baskenland bleek dat de samenwerking tussen Evenepoel en Alaphilippe uitmuntend was. Met het oog op de Ardennenklassiekers zeer welkom voor Lefevere: “Ik geloof in de tandem Alaphilippe-Evenepoel. Met ook nog Bagioli, Vansevenant en Devenyns erbij moeten we sterker voor de dag komen. Het pleziert me alvast dat ze goed overeenkomen. Het klikt duidelijk tussen die twee.”

“Ik herinner me nog hoe Julian vorig jaar afstopte om Remco de Druivenkoers te laten winnen. En Remco sloofde zich nu al een paar keer uit voor Julian. Morgen of overmorgen krijgen ze dat van elkaar terug, weten ze. Het is elk op zijn beurt. Zo is het altijd geweest in onze ploeg en zo zal het altijd blijven”, gaat hij verder bij Het Laatste Nieuws.

“Maar ja, als het slecht gaat kun je niet veel door het vuur gaan voor elkaar. Eerder door het water. Door het tranendal!”, lacht hij. “Ik lach er nu wel eens mee, terwijl het eigenlijk triest genoeg is. Maar wat verander je eraan? Zenuwachtig worden of panikeren helpt niet. We moeten ons niet beginnen gedragen als geslagen honden.”

Dit artikel delen:

29 Reacties

Wheely 8 april 2022 om 09:11

Uitslovertjes zijn het, dat heeft ie zeer adequaat omschreven. Ze weten dat ie meekijkt natuurlijk en als dat is wat ie graag ziet, proficiat. Ik vind het ook wel vermakelijk eigenlijk, absoluut geen saai gedoe.

Mooie beeldspraak verder, de wolfjes moeten zich niet gaan gedragen als geslagen honden. Patrick weet de tegenvallers mooi te dragen.

0
Dikke Vrouw 8 april 2022 om 09:22

Vermakelijk duo inderdaad en vorm hebben ze zat

0
Richard van Hoof 8 april 2022 om 11:01

Nou ik vind dat hij wel een punt heeft wat betreft het voor elkaar over hebben binnen die ploeg, het is een hele hechte club waar als je erbij hoort alle steun krijgt, maar heb je niet zo de behoefte om volledig op te gaan in die groep dan wordt je er door Lefevere ook op een zeer lelijke manier uitgetrapt. (ik hoef geen namen te noemen)

Het is misschien ook wel een hele goede structuur voor een ploeg die helemaal gebouwd en georganiseerd is om voor dagsuccessen te gaan omdat je met een hele brede groep sterke mannen met ongeveer hetzelfde specialisme zo heel goed eendagskoersen uit kan spelen. De concurentie weet nooit op wie zij zich moeten richten bij QS en dat spel weten ze vaak goed uit te spelen. (dit jaar met alle zieken daargelaten)

Mijn punt blijft daarbij alleen dat QS bij uitstek een ploeg is die georganiseerd is voor de dagsuccessen, het type renners dat zij hebben en hoe ze georganiseerd zijn is niet bepaald om grote rondes te winnen.

0
Gunther Leonhardt 8 april 2022 om 09:35

Men kan er wat lacherig over doen, maar een overwinning en drie tweede plaatsen vind ik behoorlijk goed. Alaphil kan vandaag nog eens proberen. De finish is gemaakt voor hem en renners als Roglic en Yates.
Ik verwacht dat het duo morgen wel wat tekort gaat komen, al is die laatste klim redelijk regelmatig.

0
harryjohan71 8 april 2022 om 09:40

@Gunther Leonhardt volgens mij doet niemand lacherig over de resultaten van QSA in het Baskenland. Alleen zijn de resultaten van Alaphilippe conform verwachting in dit deelnemersveld. Alleen je moet het nog wel laten zien.

0
Panache 8 april 2022 om 09:43

De chemie is er zeker en beiden mannen hebben het voor elkaar over, wat dat betreft een mooi en gevaarlijk duo.
Daar tegenover zet ik mijn kanttekening dat het opleiden tot klassementsman ondergeschikt wordt gemaakt aan het winnen van wedstrijden door iemand van Quickstep op korte termijn (wegspoelen vieze smaak van het Vlaamse voorjaar). Indien Evenepoel vast wil houden aan zijn dromen en daar werkelijk in gelooft dan blijkt andermaal dat hij bij het verkeerde team zit. Een lange termijn aanpak en visie kan ik niet ontdekken en er is ook geen succesvolle historie om op terug te vallen. We schieten met hagel en we zien wel of we wat raken.

0
Romāns Vainšteins 8 april 2022 om 09:54

Je kan het ook andersom benaderen en het vermogen tot snel omdenken prijzen. Aangezien Evenepoel nog relatief jong is kan je met dat ronde plan ook nog een tijdje wachten, als actieve coureur In eendaagsen en etappes is het wat mij betreft van meer waarde dan op eigen tempo in het zog der favorieten naar een best mogelijke klassering hakken. Evenepoel zal sowieso eerder kiezen voor een rol waar camera’s bij betrokken zijn dus hij zit gewoon goed hier, laat dat wetenschappelijk geconcentreerde, alles op die ene grote ronde voor België maar aan van Aert over.

0
Panache 8 april 2022 om 10:37

Omdenken is een goede eigenschap. Bijvoorbeeld een klassementsrenner die op de eerste rustdag op 10 minuten staat en besluit om dan maar voor een ritzege te gaan. Maar dit is anders. Het slechte voorjaar van Quickstep ligt niet aan Jakobsen en Evenepoel (zij hebben al een pak overwinningen). Omdenken was een goede eigenschap en instelling voor Lampaert, Asgreen, Senechal en Stybar geweest. Ik denk dat Evenepoel (die voor podium gaat in Baskenland) het met zijn inspanningen onmogelijk heeft gemaakt. Gevolg: de kritiek zwelt weer aan en de druk op Zwitserland neemt verder toe. En dat voor één ritzege die Alaphilippe met drie kansen altijd wel zou verzilveren.

0
KimJungPoels 8 april 2022 om 10:50

Evenepoel heeft het in WT GC's vooralsnog vooral verprutst. Moeten ze hem dan vrijwaren van inspanningen van ongeveer 2 minuten terwijl er een veelvoudig wereldkampioen aanwezig is die de rit kan winnen?

Het is net goed dat hij eens gewoon de rol krijgt toebedeeld die hem past op basis van zijn prestaties tot nu toe.

0
Gelei 8 april 2022 om 11:02

@Panache, dergelijke conclusies kan je oas ten vroegste na de Vuelta trekken. En dan nog… Maar als 2023 op GC vlak opnieuw op een fiasco uitdraait, dan volg ik je wel.

0
Limal 8 april 2022 om 11:53

"Ik denk dat Evenepoel (die voor podium gaat in Baskenland) het met zijn inspanningen onmogelijk heeft gemaakt."

@Panache, gisteren verwees je ook al naar de uitspraak "Ik ga voor het podium” als hoofddoel, maar dat is nog steeds uit de context gehaald. Het volledige citaat luidt:

"Ik ben hier om te koersen. Ik heb mezelf alleen niets ten doel gesteld voor deze week. Ik ben hier dus zonder verwachtingen. De laatste dagen op Tenerife waren behoorlijk zwaar, met wat specifiek werk richting de komende tweeënhalve week. Laat ik dan zeggen dat ik dit een beetje als derde week van mijn hoogtestage beschouw. Zo’n stage kan namelijk intensief zijn. Het zou perfect zijn om af te zien en mee te doen met de beste renners in koers. Ik denk ook dat mijn vorm best goed is. Ik hoop dat ik dat aan mezelf kan bevestigen. Maar zo niet, dan zal ik niet panikeren. Als je terugkomt van een hoogtestage, dan kun je óf heel goed zijn óf het heel moeilijk hebben.

Het oorspronkelijke plan was om goed te zijn in Brabantse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Die twee koersen zijn mijn voornaamste doelen deze maand. Al zou het natuurlijk heel mooi zijn als ik hier op het podium kan eindigen. In de Waalse Pijl zal ik me 100% wegcijferen voor Julian Alaphilippe. Hij won die koers al meerdere keren. Ik zal daar in dienst van hem rijden of anticiperen zodat hij in de luwte kan rijden.

De Brabantse Pijl ken ik als mijn broekzak. Het zijn mijn thuiswegen. Ik weet elke steen te liggen en ken het geheim van iedere hoek. Dat is ook een groot doel voor mij. Luik-Bastenaken-Luik is een groot doel voor het team. Maar versta me niet verkeerd: de Ronde van het Baskenland is óók een belangrijke afspraak voor onze ploeg. Dus we gaan proberen mee te doen in het klassement. Ik ga voor het podium. Als dat niet lukt, dan is dat zo. Lukt het wel, dan is dat goed voor het vertrouwen richting de Ardennen."

De hoofddoelen voor deze maand zijn dus BP (eigen kansen), WP (in dienst van Alaphilippe) en LBL (samen met Alaphilippe), met een podium in het Baskenland eventueel als mooie bonus. (naast de vooropgestelde doelen om goed te doen in de tijdrit en een rit winnen met Alaphilippe – beide vrij goed geslaagd…)

Ik zie niet in hoe deze doelen zouden bewijzen dat het hooffdoel van het jaar, de Vuelta, en met uitbreiding de ontwikkeling tot klassementsrenner, uit het oog verloren wordt. Dat de Ardennenklassiekers en de Vuelta de hoofddoelen waren voor dit jaar was trouwens al lang bekend dus er wordt zeker niet van het plan afgeweken:
https://www.wielerflits.nl/nieuws/remco-evenepoel-kent-zijn-programma-ardennenklassiekers-en-vuelta-belangrijke-afspraken/

0
Panache 8 april 2022 om 12:17

Het lastige Limal, is dat er zo veel tegenstrijdige quotes zijn, dat iedereen een beetje gelijk of ongelijk heeft.
Ik heb er eentje van 10 januari over de doelen van dit seizoen "De rondes in de WorldTour, zoals Tirreno, Baskenland en Zwitserland, daar wil ik meedoen voor de top vijf, het podium of hopelijk eindwinst. Dat zijn belangrijke stappen richting het presteren in de grote rondes."
Ik sluit niet uit dat Evenepoel persoonlijke doelen uitspreekt en op andere momenten doelen van de ploeg en dat deze soms met elkaar botsen.

0
Limal 8 april 2022 om 12:38

Die nieuwe quote die je aanbrengt staat toch verre van haaks op het vooropgestelde seizoensprogramma (ook van 10 januari), de ambities deze week/maand en het langetermijnplan genaamd 'AK renner worden'?

0
Panache 8 april 2022 om 12:49

Staat niet haaks op? Persoonlijk zie ik er weinig eenduidigheid in om eerlijk te zijn.

“De rondes in de WorldTour, zoals Tirreno, Baskenland en Zwitserland, daar wil ik meedoen voor de top vijf, het podium of hopelijk eindwinst. Dat zijn belangrijke stappen richting het presteren in de grote rondes.”

“De belangrijkste koersen beginnen voor mij volgende week.”

“Ik heb mezelf alleen niets ten doel gesteld voor deze week. Ik ben hier dus zonder verwachtingen.”

“Ik ga voor het podium.”

0
Limal 8 april 2022 om 13:28

Nou ja, om een quote van het begin van het seizoen waar hij verschillende wedstrijden tegelijk noemt onder een vergrootglas te leggen naast uit de context verwijderde quotes van drie maanden later over de maand april getuigt van een beetje moedwil. Evenepoel gaat wellicht nooit de vlotste 'interviewee' worden, maar in die lange quote die ik hierboven kopieerde zitten ook niet de tegenstrijdigheden die jij ervan maakt via selectief knip-en-plakwerk.

0
Michiel 8 april 2022 om 09:45

Ik moet vooral lachen om die jongen van Evenepoel. Talentvol maar compleet over het paard getild. En dat Patlef opgewonden raakt van een bromance, gaaap

0
Klein Verzet 8 april 2022 om 11:17

Bij het lezen van “Er zit wat aan te komen” dacht ik ook meteen WTF, get a room. Je reinste nestvervuiling deze theekrans. Die zuurstof zouden ze beter voor een goede sprint kunnen sparen. Ala geklopt door Martinez, door Bilbao. Tjeezzz, man, voorheen was hij in dat soort situaties 100% onklopbaar, maar sinds ’t vertrek van die dokter is QS inderdaad veranderd van een boevenbende in een tranendal.

0
Marik 8 april 2022 om 09:52

De bewijsdrang van Evenepoel is zijn grootste valkuil als het gaat om het behalen van zijn dromen. Voor de kijker is het natuurlijk wel vermakelijk.
Wanneer Remco doorheeft dat anderen praten over zijn beperkte daalcapaciteiten, dan wil hij laten zien dat hij heel goed kan dalen en probeert hij in een afdaling als eerste te rijden, of te demarreren. (Ronde van het Baskenland)
Wanneer er kritiek komt op het feit dat hij geen teamplayer zou zijn (OS 2022) dan gaat hij de wedstrijden daarna krampachtig laten zien dat hij heel goed kan werken voor een ander. Daarmee komt de authentieke Evenepoel in het gedrang. Het is voor hem te hopen dat dit de leeftijd is, maar we kunnen ook niet ontkennen dat dit in zijn karakter zit. Het is een driftig mannetje en dat werkt vaak averechts.

0
Romāns Vainšteins 8 april 2022 om 09:56

Hamvraag is wat zijn doelen precies zijn. Ik vermoed dat het eerder de koers/show maken dan ze per se winnen is. Hoewel Lefevere naar de buitenwacht communiceert staat die er precies zo in hoor. Beter verliezen met een wijds verhaal dan kleurloos winnen, ook qua geld werkt dat even goed. De door jou genoemde bewijsdrang is als ronderenner onhandig maar past niet slecht bij een klassiek coureur.

0
vanSpringel 8 april 2022 om 10:00

Die indruk heb ik ook. Ik ga hier niet lopen te vertellen dat ik vind dat Evenepoel niet zo goed bochten in afdalingen kan nemen.

0
Maillot à Pois 8 april 2022 om 10:28

Bewijsdrang heeft ie zeker, en het gevaar voor zelfoverschatting loert steeds om de hoek.

Alleen met je analyse van dat teamplayer-zijn ben ik het niet eens. Onder de wolfjes is hij nooit te beroerd geweest om zich uit elkaar te trekken voor een ander, ook al voor het gedoe op de OS. Ik denk dat dat volledig authentiek is, en deel van zijn volgens mij best wel emotionele karakter.

In spaarmodus rijden lijkt dan weer helemaal niet in zijn aard te zitten, en dat kan nog wel eens zijn grootste probleem zijn als ie echt ronderenner wil worden. Vooral omdat ik het gevoel heb dat hij dat gewoon ook helemaal niet leuk vindt.

0
tramontana 8 april 2022 om 10:30

…qua driftigheid kan hij dan nog wat leren van Pogacar, die altijd geframed wordt als de sportieve schoonzoon. Sport beroert emoties: op een voetbalveld, in een F1-race, in darts. McEnroe en Lendl, Hamilton en Verstappen,… als we elke sporter moeten taxeren op zijn/haar emoties tijdens of na hun inspanning, sja. Respect voor alle sporters, in het bijzonder voor die wielrenners die de ziel uit hun lijf rijden in hun arena’s om in jouw en mijn huiskamer spannende beelden te brengen. “Het mag iets hebben”, zei grootmoeder zaliger toen ze in de saus roerde. Pittig gekruid bedoelde ze, tegen de fletse en monotone smaak. Het kruidvat loste al eens een deksel, niettemin slikten we zwijgzaam de hete brij met ontzag en dankbaarheid door. Af en toe gewoon slikken, het kan geen kwaad.

0
Diskob 8 april 2022 om 10:47

@Marik Goeie analyse. Ik ben fan van de renner Evenepoel maar zijn bewijsdrang zie ik ook als een probleem. Niet alleen omdat dat hem niet helpt om koersen te winnen, maar vooral omdat het betekent dat hij mentaal kwetsbaar is. Hij kan door commentaren getriggerd worden om acties te ondernemen die uiteindelijk niet in zijn voordeel zijn. Ik durf ook niet uit te sluiten dat het hem op een moment eens teveel zal worden en hij mentaal er eens onderdoor zal gaan. Te emotioneel zijn vreet volgens mij ook stilletjes enorm veel energie. Nefast als je droom is om een klassement in een grote ronde te rijden.

0
Gelei 8 april 2022 om 11:04

Is bewijsdrang uberhaupt geen sleutelaspect van de survival of the fittest en struggle for life dat topsport eigenlijk is??

0
Kartouche 8 april 2022 om 10:30

Fijn dat hij nog ergens van kan genieten dit voorjaar.

0
Petje 8 april 2022 om 10:38

edit wf: niet doen

0
Richard van Hoof 8 april 2022 om 11:08

Nou, dan heb jij een ander beeld van in vorm zijn dan ik.

De proloog die hem heel goed zou moeten hebben gelegen had hij gewoon pech en heeft hij desondanks goed afgerond, maar verder niks speciaals aan.

Daarna zijn er 3 etappes geweest die niet extreem zwaar waren, maar wel zwaar genoeg dat er geen enkele renner die als sprinter bekend staat mee kon doen aan de eindsprint, behalve Alaphillipe. (niet dat er veel sprinters mee doen aan deze ronde)

Als je voorafgaande aan deze ronde een enqeute zou houden met de namen die aan de eerste 3 eindspints mee zouden doen, dan durf ik je op een briefje te geven dat 99% zou zeggen dat Juul alle 3 de sprints zou winnen.

Meestal verbetert hij zich nog flink in anderhalve week tijd, maar op basis van zijn sprints en tegen wie vind ik het raar om te zeggen dat hij in vorm is.

0
xistnc 8 april 2022 om 13:35

In hetzelfde artikel sneert Patlef naar Jakobsen, vermoedelijk krijgt dat een eigen artikel?

0
Limal 8 april 2022 om 14:01

Komt ongetwijfeld nog, maar nu ben ik wel benieuwd: wat zegt hij precies?

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone