Patrick Lefevere over opties Evenepoel: “Tour of niet, dat hangt van de Spelen af”

maandag 2 november 2020 om 09:16
Patrick Lefevere over opties Evenepoel: “Tour of niet, dat hangt van de Spelen af”

foto: Cor Vos

Of Remco Evenepoel volgend jaar van start gaat in de Tour de France, waarvan zondag de route is gepresenteerd, staat of valt met de Olympische Spelen van Tokio. Als de Spelen plaatsvinden, trekt hij naar Tokio en wordt zijn debuut in de Tour uitgesteld naar 2022.

Dat zegt teammanager Patrick Lefevere van Deceuninck-Quick Step in Het Laatste Nieuws. Als de Spelen doorgaan, dan combineert Evenepoel volgend jaar bijna automatisch de Giro met de happening in Tokio. Maar als de Spelen toch worden afgelast, staat voor de ploegbaas niets de deelname van de jonge ronderenner aan de Tour in de weg. Tenzij de Giro met een interessanter parcours komt.

“De Tour telt twee tijdritten, 58 kilometer in totaal. Iedereen kent de kwaliteiten van Remco als tijdrijder. Hij is niet voor niets Europees kampioen in die discipline. Hij heeft de beste tijdrijders in de wereld al geklopt. Twee tijdritten maken de Tour voor Remco aantrekkelijk”, zegt Lefevere over de kansen van Evenepoel in de Ronde van Frankrijk. “We moeten nu alleen nog wachten op het parcours van de Giro d’Italia.”

Lange winter
Evenepoel is momenteel herstellende van de bekkenbreuk die hij in de Ronde van Lombardije opliep, maar naar het zich laat aanzien gaat het de goede kant op met zijn revalidatie. Lefevere vreest desondanks dat het een lange winter gaat worden voor zijn poulain. “De Tour Down Under is geschrapt en van de Ronde van Colombia hebben we ook nog niets gehoord. Remco is nog jong en hij is heel ongeduldig. Het is voor hem te hopen dat hij snel weer kan koersen.”

Dit artikel delen:

33 Reacties

Rawolf 2 november 2020 om 09:30

Word dringen daar in die Tourselectie, want wie ga je nu thuislaten. Bennett of Almeida? Of treed je aan met amper pure knechten en mogen Masnada en co zich verheugen op de Giro.

Bennett
Morkov
Lampaert/Asgreen
Declerq/ Cavagna
Alaphilippe
Evenepoel
Almeida
Masnada

Zou nog kunnen. Dan laat je wel vaste krachten thuis.

Secondant 2 november 2020 om 09:34

Deze selectie lijkt me vrij representatief. Ik hoop dat Jakobsen ook weer op niveau terugkomt. Vond hem voor de coronabreak & eind vorig jaar misschien wel op een gelijk niveau met Bennett. In de Vuelta vorig jaar winnen ze beiden twee ritten. Alleen Bennett was wat constanter.

Henk van Bouw 2 november 2020 om 10:15

Als Jakobsen ooit terugkomt zal dat zeker niet komend jaar zijn.

Massimo Bataille 2 november 2020 om 14:07

Zal wel eerder richting
Alaphilippe + Devenyns ( altijd een combo)
Bennett+Morkov (Sprint)
Declercq, Asgreen, Cavagna, Lampaert, Senechal, Stybar ( kies er 3)
Dan heb je nog 1 plaats over.
Denk dan aan eerder een meer klimmend type. En Evenepoel+Almeida in de Giro.

SnellePelle 2 november 2020 om 09:30

Zucht, Een week geen Evenepoel in het nieuws is een week niet geleefd moet onderhand het credo zijn in de wielerwereld.

Melkzuur 2 november 2020 om 09:36

En door op deze berichten te reageren, houd je deze traditie mee in stand. ;-)

Nemus 2 november 2020 om 09:44

Het is net nu dat het wél logisch is dat Remco in het nieuws komt. Er is altijd al gezegd dat Remco de keuze voor zijn eerste grote ronde zou afstemmen op het aantal tijdritkilometers.

Als de Tour dan uitpakt met een liefdesverklaring verpakt als twee tijdritten is het logisch dat daar wat van gezegd wordt.
Ik ben er zeker van de Giro hem ook zal proberen paaien met wat extra tijdritten.

Panache 2 november 2020 om 13:07

Nemus denk jij werkelijk dat zo'n parcours eventjes in elkaar wordt gezet om een renner te behagen? Dit is een meerjarenplan. Indien de ASO of RCS op basis van het voorjaar Evenepoel wil overhalen, dan ga je dat op z'n vroegst in het parcours van 2023 terug zien.

VDB44 2 november 2020 om 15:43

@Panache: Je weet dat deze Tour normaal in Kopenhagen vertrok? Dat hij normaal in de Vogezen passeerde? Als ASO meer tijdrit kilometers wou om types Evenepoel warm te maken, kunnen ze dit perfect nog dit jaar gedaan hebben, want het parcours is bijna helemaal nieuw.

Michelangelo 2 november 2020 om 10:02

Ik zou denk ik met een vrijbuitersploeg / sprintersploeg naar de TdF gaan. Zonder al te veel specifieke ondersteuning voor Evenepoel, mits hij gaat natuurlijk. Ik zou er nog geen complete ploeg omheen bouwen, maar hem gewoon 1 mannetje meegeven dat ook goed bergop kan. En daarnaast figuren als Alaphillipe, Bennett / Jakobsen, Morkov, Cavagna e.d. meepakken.

Laat hem maar bewijzen dat hij een drieweekse ronde goed verteert, want dat ventje heeft nog nooit een grote ronde gereden. Afhankelijk van het resultaat kun je besluiten om hem maximaal te faciliteren in de volgende jaren.

Turtlehead 2 november 2020 om 11:18

Dat lijkt me wel erg vrijblijvend. Met dit parcours zijn Alaflip én Evenepoel (als blijkt dat hij een Grote Ronde klassement kan rijden….). kandidaat-winnaar. Daar je team omheen bouwen is niet zo’n groot risico.

Michelangelo 2 november 2020 om 11:28

Ik kijk naar het verhaal “Pogacar”. Als je bergop echt goed genoeg bent, dan heb je eigenlijk geen groot team bergop nodig. Teminste, ik vind het voor Evenepoel te vroeg om daar een SKY/Ineos/TJV achtige trein voor op te zetten, daarvoor heeft hij gewoon nog niks laten zien in een grote ronde. Gewoon met 1 goede knecht voor bergop, profiteren van de andere ploegen.

En voor de rest focus op massasprints (Declerck, Asgreen, Morkov en Bennett), tussenetappes (Cavagna / Alaphillipe) en dan Evenepoel met Devenyns / Bagioli.

harryjohan71 2 november 2020 om 13:09

Pogacar had geen team nodig, omdat hij pas de laatste echte dag in het geel kwam en niet de topfavoriet was. Als ervanuit wordt gegaan dat Evenepoel de topfavoriet is en hij heeft geen team, gaat hij de Tour echt niet winnen. Andere ploegen gaan het dan heus niet altijd dichtrijden. Alhoewel er wel altijd sprake is van enig plaatsje behoud.

Panache 2 november 2020 om 13:14

Je denkt verkeerd om Michelangelo. Normale renners moeten bewijzen dat ze iets aan kunnen, daarna roep je ze uit tot (top)favoriet en bouw je de hele selectie rond die persoon. Bij Evenepoel dient het andersom te gaan: in beginsel kan hij alles en wint hij alles. Hier wordt pas van afgeweken indien hij die ultra hoge verwachtingen niet waarmaakt, in dat geval is het nog een jonge bescheiden sporter van begin 20 die je niet mag meten met renners die al jarenlang aan de wereldtop staan.

Chippen 2 november 2020 om 13:31

remcootje heeft inderdaad nog niets bewezen, laten we hem dus maar zo slecht mogelijk omringen en zo weinig mogelijk vertrouwen geven

doorzichtigheid, je naam is michelangelo

Michelangelo 2 november 2020 om 13:48

Gelukkig schilder ik in meer kleuren dan enkel zwart en wit.

Ik schrijf nergens dat deze jongen nog niets bewezen heeft, want dat heeft hij wel degelijk. Hij heeft enkel nog niks bewezen in een drieweekse ronde, want die heeft hij nog nooit gereden.
En verder zeg ik helemaal niet dat je hem slecht moet omringen. Maar enkel dat je in deze fase geen hele ploeg om hem heen moet bouwen, terwijl je zit met Alaphillipe (wereldkampioen en beste puncher ter wereld), Bennett (op dit moment bij de beste 3 sprinters ter wereld), Cavagna (een van de betere avonturiers op dit moment), El Traktor (de beste menner van het peloton) en Morkov (een van de beste leadouts). Zet daar een Devenyns bij voor de ervaring en het bergop, en je hebt een hele mooie ploeg. Ook voor Koning Evenepoel.

Maar als ik Chippen moet geloven dan zijn zwart en wit ook de kleuren voor 2021. Maar bij mij hoef je dan niet te komen schilderen.

boenk 2 november 2020 om 16:34

Evenepoel moet -als hij gaat- zeker 2 man meekrijgen voor in de bergen, niet één. Ten eerste weet je nooit wat er gebeurt, er kan er makkelijk eentje wegvallen (ziekte, ongeluk, covid(?), slechte vorm) en dan sta je daar met je Asgreen en Lampaert of Cavagna. Ten tweede is dit een parcours waar het heel wat aannemelijker is dat hij er met zijn eerste deelname niet doorheen zakt. Je moet maar in een scenario terechtkomen waar je achteraf van weet “als hij daar wat beter omringd werd, dan…”.

Dan heb je nog 5 plaatsen over. Om met 3 leiders te gaan wordt het al snel krap, wetende dat je nog mensen nodig hebt voor op het vlakke. De enige manier dat dat kan werken is met een dubbele rol voor een deel renners, als Alaphilippe ook gaat knechten voor Evenepoel in sommige ritten bvb. Dat de knechten van Evenepoel ook gaan knechten voor Alaphilippe in andere ritten, dat je Devenyns thuis laat, en dat je maximum één mannetje meegeeft aan Bennett. Ik denk dat je dan Alaphilippe moet meenemen in een rol zoals van Aert in 2020, zijn kans gaan in enkele ritten, maar verder wel in dienst van de ploeg.

Michelangelo 2 november 2020 om 17:23

Boenk, ben het grotendeels met je eens.
Als je als ploeg op alle terreinen mee wilt doen, dan heb je inderdaad types nodig in de rol als Van Aert. En die rol zie ik voor Alaphillipe.
Knecht in de bergen, eigen kans in de heuvels of punch aankomsten.
Devenyns lijkt me een sleutelfiguur voor zowel Alaphillipe als Evenepoel (qua rust en ervaring en de mogelijkheid bergop).

En verder denk ik dat Evenepoel in zijn eerste grote ronde vooral moet leren, en gebruik moet maken van de anderen ploegen. Als het echt hard bergop gaat, dan zijn knechten een overschat fenomeen. Je kunt mee, of je kunt niet mee. Weinig ploegen hebben de luxe zoals TJV of Ineos…

En dan maar kijken wat hij waard is… net als Almeida in de Giro.

Murcia 2 november 2020 om 10:41

Ondanks de val is er eigenlijk niets verandert in de planning van Remco, Hoofddoel is OS en de Giro rijden om te kijken hoe hij het drieweekse werk verteerd. Prima om daar aan vast te houden al kunnen we helemaal nog niet weten hoe het seizoen er door Corona uiteindelijk uit komt te zien.

Dr op en dr over 2 november 2020 om 10:59

Giro + OS is prima te combineren, en Tour + OS helemaal niet.

Parijs is 18 juli
OS wegrit 24 juli
OS tijdrit 28 juli

Om te kunnen schitteren in Tokyo zijn enkele weken acclimatiseringsperiode nodig vanwege het warme en vochtige klimaat. Vanuit Parijs ff’kes overvliegen richting Japan en dan denken mee te kunnen doen om de prijzen is een utopie.

Dus als de OS voor Remco, WVA en MVDP het hoofddoel zijn, kan je ze al schrappen voor Tour deelname.

SoloSlim 2 november 2020 om 12:09

+1
Tenzij ze er een weekje vroeger uitstappen natuurlijk.

Panache 2 november 2020 om 13:16

Het is niet optimaal, maar Van Avermaet reed in 2016 de Tour uit en daarna nog 5e in San Sebastiaan alvorens de week er op goud te halen in Rio.

vocsnor 2 november 2020 om 13:58

Mijn ervaring met jetlag is dat naar het westen vliegen veel gemakkelijker verteerd wordt dan naar het oosten vliegen. Geen idee waarom. Er zullen vast geleerden zijn die er een verklaring voor hebben.

Natte spons 2 november 2020 om 14:28

@Vocsnor: Volgens mij heeft dat voornamelijk te maken met of je van nature ochtendmens of avondmens bent. Ik vind naar de US vreselijk, ik word daar elke ochtend midden in de nacht al wakker, maar ik stelde een uur per dag bij, moet je niet van West naar Oost reizen, want dan komt er per tijdzone ook steeds weer een uur bij :-(
In Azie had ik juist weinig problemen, hooguit door de vele drank die je daar zakelijk verwacht wordt te drinken. Een groot voordeel in Azie is weer dat je gewoon overdag mag slapen tijdens verplaatsingen. (past zelfs in de cultuur) Dat kan helaas als topsprorter dan were niet. Wat voor de sporters wel fijn is, is dat de wedstrijden in de middag zijn en dus niet volledig hoeven te acclimatiseren. Gewoon om 11:00uur locale tijd opstaan i.p.v. 08:00.

Jean Dumas 2 november 2020 om 11:13

Lefevere adviseert de Tourdirectie. De Tour DQS + Demare is geboren.

Motorindefiets 2 november 2020 om 12:21

Evenepoel zal niet te kloppen zijn in de tour als hij meedoet. Is dan weer een jaartje ouder en op zijn leeftijd maak je in een jaar reuzensprongen. En aangezien het parcours perfect voor hem is lijkt hij me de uitgesproken favoriet me pogacar als grote uitdager.

Pizzi 2 november 2020 om 12:29

Mooi zo, dan hoef ik de Tour niet meer te kijken.

Michelangelo 2 november 2020 om 12:50

Is nog maar de vraag.
Sommige mensen zijn uitgeleerd op hun 20e. Ik denk dat het een illusie is dat je dezelfde groeimarge hebt als met een 20 jarige pakweg 10 jaar geleden. Begeleiding van jongere renners is al dusdanig professioneel dat hele grote groeistappen lastiger worden, die hebben ze immers op hele jonge leeftijd al gemaakt.

Verder heeft dat ventje nog nooit een grote ronde gereden, er zijn aankomsten bergaf. Iedereen is de kloppen in de TdF. Je moet eerst en van al deelnemen, dan moet je de goede benen hebben, dan moet je op je fiets blijven zitten, en dan moet je ook nog het geluk hebben dat de koers zich ontvouwt in jouw richting (goede waaier, geen pech op cruciale momenten, etc).

Dus iedereen is te kloppen. Anders hoeft er inderdaad niemand meer te kijken.

Dr op en dr over 2 november 2020 om 12:54

Michelangelo +1

CechRepublic 2 november 2020 om 15:01

Hi Hollow Knight!

Motorindefiets 2 november 2020 om 19:08

Michelangelo, er is nog nooit een wielrenner geweedt die uitgeleerd was op zijn 20e. Verder waren froome en armstrong erg lastig te kloppen in hun goede jaren. Sws wint bijna altijd de beste de tour de france het is misschien wel de allereerlijkste coours die er bestaat. (Op valpartijen na dan)

Kannibaal van Schepdaal 2 november 2020 om 12:45

Veel tijdritkilometers en niet erg veel zware bergetappes.

De klimmers met een tijdrit zijn duidelijk in het voordeel, en dan kom je al snel uit bij Roglic, Pogacar, Thomas, Dumoulin, Froome (die laatste twee met een groot vraagteken na de voorbije twee seizoenen).

Als Evenepoel aan de start staat, is hij meteen een van de topfavorieten.

ThorHushovd 2 november 2020 om 12:54

Wat ik briljant vind aan het huidige tijdperk, is dat we een hele serie echte toppers hebben die op papier de Tour zouden kunnen winnen – en als dat gebeurt, dat het geen verrassing is.

Laat me het nader toelichten. We hebben natuurlijk veel tijdperken van ‘alleenheersers’ gehad. Na Indurain, Armstrong en Froome hadden we continu wat tussenpausen die bij gelegenheid de Tour konden winnen. Denk aan een Evans, Wiggins en Thomas. Die waren heus een topper toen ze wonnen (anders win je niet), maar eigenlijk was dat niet zo duidelijk dat je hen een jaar voordat zij wonnen al had durven aanwijzen. Iets wat je wel deed met de genoemde alleenheersers of andere topnamen als een Nibali of Contador.

En nu leven we in een tijdperk dat we voor de komende Tour wel 8 uitlezen kandidaten hebben die hem zonder pardon volgend jaar zien winnen. Ja, daar schaar ik Evenepoel ook onder. En natuurlijk Bernal, Pogacar en Roglic. En dan kan ik met Dumoulin, Thomas, Carapaz en Simon Yates nog vier namen noemen die ook niet heel verrassend zouden zijn.

Maar wat gebeurt er nu in de Giro en de Vuelta van dit jaar? Namen als Hart en een Hugh Carthy zouden we een jaar van te voren NOOIT voorspeld hebben met ons gezonde wielerverstand als (kandidaat)winnaars van de Giro en Vuelta.

Daar waar in het verleden je vooraf niet per se de absoluut uitgemaakte winnaar kon aanwijzen, was dat vaak armoede troef. Terwijl we nu zien dat het een hele aantrekkelijke koers met zich meebrengt en we de tweederangs toppers als Hart, Almeida, Hindley, Kelderman en Carthy ook plots serieus moeten nemen voor de grote rondes van 2021. De basis met potentiële winnaars wordt echt heeeeeel breed. Wat een ontzettende weelde!

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair