Patrick Lefevere na inzinking Evenepoel in Tirreno: “Niet hij is de nieuwe Merckx, maar Pogacar”
foto: Cor Vos
maandag 14 maart 2022 om 10:20

Patrick Lefevere na inzinking Evenepoel in Tirreno: “Niet hij is de nieuwe Merckx, maar Pogacar”

Remco Evenepoel lag in Tirreno-Adriatico dagenlang op koers voor zijn eerste WorldTour-podium van het jaar. Zaterdagmiddag maakte het kopstuk uit de ploeg van Quick-Step Alpha Vinyl echter een duikeling in het klassement, nadat hij al vroeg moest lossen op de Monte Carpegna. Dat zag ook ploegmanager Patrick Lefevere, die geen drama ervan wil maken.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Waar de inzinking aan te wijten was, is voor Lefevere gissen, vertelt hij in gesprek met Het Laatste Nieuws. Was het een offday, de kou? Hij stelde vast dat het wederom een steile klim was, waarop het gebeurde. “Dat zullen allicht nooit Remco’s beste vriendjes worden.” Hij vindt het positief hoe zijn renner met de situatie omging. “Hij blijft zichzelf en alles wat hij doet in vraag stellen, gaat heel goed om met de situatie en neemt zich één ding voor: om keihard te blijven verder werken.”

Volgens Lefevere heeft het optreden van Evenepoel in Tirreno-Adriatico veel verhelderd. “Het feit dat Remco bergop lost, wordt door velen zo’n beetje als een achtste wereldwonder aangezien. Maar hey, hij zal nog vaker moeten lossen in zijn leven hoor. Feit is: al wie van hem ‘de nieuwe Merckx’ maakte, heeft zich schromelijk vergist in persoon. Niet híj, maar Tadej Pogačar is ‘de nieuwe Merckx’. Dat is nu wel duidelijk, denk ik.”

foto: Cor Vos

Laat Remco Evenepoel maar gewoon Remco Evenepoel zijn, vindt Lefevere. Waar de kwaliteiten van de 22-jarige renner het best tot hun recht komen, moet nog duidelijk worden. “Of er een sterke klassieke eendagscoureur in hem schuilt, eerder dan een (grote)ronderenner? Dat zal heel binnenkort moeten blijken. Maar wat als hij er ook in de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik wordt afgereden? Wat gaan ze er dán van maken? Een kermiscoureur…?”

Geduld
De 67-jarige ploegmanager concludeert dat soms wordt vergeten dat zijn pupil, die alweer aan zijn vierde jaar als beroepsrenner bezig is, nog altijd maar 22 jaar is. “Door die razendsnelle doorbraken van sommige andere jonge talenten. Het zijn heus niet allemaal Bernals of Pogačars. Laat ons maar rustig verder uitzoeken en ontdekken waar we met Remco kunnen geraken. Wij hebben geduld. Hopelijk jullie ook.”

Uiteindelijk eindigde Evenepoel elfde in Tirreno-Adriatico, op ruim vier minuten van eindwinnaar Pogačar. Normaal gesproken hervat hij na een hoogtestage de competitie met de Ronde van het Baskenland, die op 4 april van start gaat.

RIDE Magazine
130 Reacties
Sorteer op:
14 maart 2022 10:32
Patrick lijkt wel een transformatie te hebben ondergaan in zijn publieke uitingen en interviews, ook hier zegt hij hele logische dingen en is de enige hyperbool die "kermiscoureur" opmerking. Inderdaad is het hele steile klimwerk een probleem gebleken en natuurlijk is het onzin om de renner Evenepoel volledig af te schrijven, dit seizoen dien je wel te gebruiken om te bepalen wat voor type koersen echt bij hem passen. Kies je voor de tijdritten + kleine rittenkoersen of ga je voor het eendagswerk in de heuvels dan wel het drieweekse werk in de grote rondes. Belangrijker nog is wat voor conclusie Remco zelf trekt want het verstand en gevoel zijn twee verschillende dingen.
    14 maart 2022 10:55
    En dat hij zegt: Wij hebben geduld.
    Op de Manier hoe hij wordt gebracht, hebben ze eigenlijk geen geduld.
    14 maart 2022 11:44
    In de Ronde van Valencia was het niet zozeer Vlasov die mijn aandacht trok, maar eerder de piepjonge Rodríguez die Remco bergop voorbijstoof. Tel daar de al even jonge Ayuso bij en, wie weet, kregen we toen een voorproefje wat weldra gaat komen?
14 maart 2022 10:35
Eindelijk verstandige woorden van Lefevere. Had hij zich dit maar gerealiseerd voor het onzalige Giro-plan van vorig jaar, dat was voor Evenepoel veel beter geweest. Evenepoel is duidelijk geen topklimmer, maar wel een geweldige tijd- en hardrijder met de nodige aanvalslust. Wanneer hij bergop nog wat verbetert, kan hij prima meedoen in rondjes als Parijs-Nice, Romandië of Zwitserland.

In de grote rondes is het beter om eerst eens voor een ritzege te gaan en op termijn te kijken of hij zich zodanig kan verbeteren dat een klassement een optie wordt. In de heuvelklassiekers kan hij ook een belangrijke pion zijn, die zeker voor de prijzen moet kunnen rijden. Als het niet dit jaar is, dan in de nabije toekomst, want het blijft een geweldige renner.
14 maart 2022 10:46
Ik mis het woordje 'over' in de titel, tussen 'inzinking' en 'Evenepoel' ;)

inderdaad verrassend verstandige woorden. En niks over geld. Misschien heeft hij sluitende contracten voor al die jaren afgesloten, zonder prestatieafspraken richting sponsoren?

Hoelang zou het duren voor hij zegt: 'Ik betaal Remco niet om te lossen'?
14 maart 2022 10:52
Zou hij met Pogiboy de nieuwe Merckx een stiekeme bijdrage aan het leveren zijn in de rubriek ‘iets zeggen zonder het te zeggen’? We vermoeden ons erop los de laatste tijd.
    14 maart 2022 11:47
    Dikke man. Jij insinueert veel dat niet gezegd wordt.
14 maart 2022 10:55
Wijze woorden acteraf vind ik steeds een beetje goedkoop. Lefevere en team dachten wel degelijk dat Evenepoel gemaakt was voor het grote rondewerk. Vergeet niet dat Almeida vorig jaar moest knechten voor Remco in de Giro. De rangorde was duidelijk. Patrick wijst graag met het vingertje naar de pers en de Belgische wielerfanaten ipv zelf toe te geven dat hij een inschattingsfout maakte.

En zoals anderen hier aangeven: nog steeds een groot talent en zeker geen schande moest hij het nooit tot grote ronderenner schoppen.
    14 maart 2022 11:01
    Dit dus. Hij kan mooi lullen, maar liep voorop in de hoge verwachtingen.

    edit: overigens moet je Evenepoel nog niet afschrijven als rondetalent. Alleen wat minder snel willen, meer focus op bepaalde doelen. En wat ik helemaal in begin al vond, verkeerde ploeg gekozen Remco.
    14 maart 2022 14:24
    Steeds het verhaaltje Almeida-Evenepoel... Eerstgenoemde verloor meer dan 4:20 op Bernal, dus dat is meer dan Evenepoel in Tireno verloor.. Als hij had kunnen volgen had het er wss anders uitgezien.
    14 maart 2022 14:46
    Dat tijdverlies van Almeida is voor 99% toe te schrijven aan intimidatie door Lefevere. Zowel voor REV persoonlijk als voor de ploeg heeft Lefevere toen de verkeerde keuze gemaakt. Dat heeft minimaal het podium gekost. Maar ja, o.a. in de Vlaamse pers werd hardop gefluisterd dat Evenepoel het roze weleens van start tot finish zou kunnen dragen.
    14 maart 2022 16:51
    Almeida heeft 5 koersen gewonnen, Evenepoel een veelvoud. Tot zover de discussie...
    14 maart 2022 18:31
    Almeida werd het jaar daarvoor vierde in de Giro.
    Dus het was heel vreemd dat evenepoel kopman was
    15 maart 2022 11:43
    Lol @xistnc zo kun je natuurlijk alles uitleggen.
14 maart 2022 11:10
Om te weten of Pogacar de Nieuwe Merkcx is, hebben we nog tijd nodig.
Dat Evenepoel de Nieuwe Merckx niet is, weten we al een tijdje.

De kloof tussen het palmares van Evenepoel en dat van zijn leeftijdsgenoot Pogacar wordt met de dag groter, ja. Zo ook de kloof tussen het palmares van Evenepoel en dat van Merckx op dezelfde leeftijd.
Maar zijn het niet uitgerekend Lefevere en vader en zoon Evenepoel zèlf die de mythe van de Nieuwe Merckx jarenlang gecultiveerd hebben?
    14 maart 2022 11:22
    Volgens mij heeft pa Evenepoel inderdaad ook zijn rol hierin gespeeld. Op mij kwam hij altijd over als de vader die zelf de top niet had bereikt, maar nu via zijn zoon z'n eigen droom wil waarmaken. En daarbij de realiteit uit het oog verliest.
    14 maart 2022 11:24
    Ja die hebben ze zelf gecultiveerd. En in Vlaanderen waar de wanhoop om een klasse-ronderenner tegen de plinten opklotste was er ook vruchtbare grond genoeg. Maar niet elke oogst lukt helaas, ondanks dat die jongen inmiddels echt wel knappe dingen heeft laten zien. En hij heeft natuurlijk nog tijd voor een groeicurve. Maar zo steil als die 4 jaar geleden was, zal die curve niet meer worden.

    Het is voor België een geluk dat Van Aert de verwachtingen meer dan inlost, dan is er tenminste nog een reden tot feest. Geen (bewezen) ronderenner weliswaar maar wel iemand die tussen de groten thuishoort en aansprekende zeges binnenhaalt of er op zijn minst een groot aandeel in heeft.
    14 maart 2022 12:34
    Nee, dat doet voornamelijk de media.
    14 maart 2022 13:09
    @Pietspeed,
    Ja, die doen er ook aan mee. Maar de hype wordt (of werd) wel degelijk aangewakkerd door de mensen rondom Remco.
    Ik heb overigens begrepen dat in zijn omkadering wel wat is veranderd. Die publiciteitsgeile PR dame is volgens mij niet meer in dienst van QS of Remco. Hopelijk draagt dat eraan bij dat de hype wat afneemt (hoewel ritten zoals eergisteren daar veel effectiever in zijn).
    14 maart 2022 17:03
    Michelangelo, altijd maar 'op mij kwam hij over', 'als je het mij vraagt' en nog verdere zelfverklaarde theorieën. Maar de realiteit is dat niemand jou eigenlijk iets vraagt, maar dat je toch bij elk topic over Evenepoel afkomt met plat gelul dat helemaal nergens op slaat.
    14 maart 2022 17:25
    Ach ja, de een een PR bimbo de ander ‘Pa-waaa-pah! Ze stellen weer vra-guhweeeheee’

    Vrijheid blijheid weet je, iedereen zijn meug toch?
    14 maart 2022 21:58
    @Baroudeur Baroudeur,
    Ik heb je naam hier nog nooit gezien. Inhoudelijke bijdrage ook niet overigens. Ben jij niet een nageboorte van een wedergeboorte hier? En er is niemand die jou dwingt om mijn bijdragen te lezen, als je er niet op zit te wachten scroll je toch lekker verder!
    14 maart 2022 23:05
    Is het verboden om hier als nieuweling iets te posten? De opmerking over inhoudelijke bijdrages geldt eveneens voor jou. Het is moeilijk om naast je talrijke posts te kijken over steeds dezelfde persoon. Kwantiteit is duidelijk nog iets anders dan kwaliteit.
14 maart 2022 11:16
Als hij geen ronderenner blijkt te zijn wat gaat dan wel zijn jachtterrein zijn op world tour niveau de komende jaren? Ik zie niet hoe hij in klassiekers zoals LBL, de waalse pijl of de AGR mannen zoals Alaphilippe, Pogacar en wellicht Hirschi gaat verslaan.
    14 maart 2022 11:18
    Ik kijk vooral uit naar Remco's duels met Pidcock in wedstrijden als de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. :)
    14 maart 2022 11:43
    Op dezelfde manier als die talloze keren dat hij alleen aankwam in het verleden.
    14 maart 2022 11:59
    @Gelei

    Je bedoelt zoals hij alleen aankwam vorig jaar in de Ronde van Lombardije of eergisteren, in de rit naar Carpegna?
    14 maart 2022 12:55
    @Gaio

    Lol! Ik had idd iets specifieker moeten zijn:
    "in de wedstrijden die hij won"
14 maart 2022 11:18
Lefevere is een opportunist pur sang.

Gooit vorig jaar Remco na een waardeloze winter voor de wolven in de Giro om zijn sponsoren binnen te halen, met als argument dat ze daar de eerste Belgische Tourwinnaar sinds eeuwen in huis hebben. Doet zijn best om die jongen te hypen voor de centen. Als een straaljagerverkoper die een prototype vliegtuig dat nog vol zit met kinderziekten een showvlucht laat maken, met een prachtig verhaal eromheen over hoe geweldig het toestel is. En wie er niet in geloofde moest voor straf de camionet in.

En dan nu dit verhaal. Als het verhaal van mijzelf zou komen, zou het geloofwaardig zijn omdat het de boodschap is die ik al verkondig sinds hij prof is. Maar uit zijn mond klinkt het vooral huichelachtig.

Persoonlijk denk ik dat er aan die jongen fysiek weinig mankeert, maar dat het ergens mentaal niet goed zit. Voor mijn gevoel is hij de mooiweervoetballer, het zondagskind. Dat fantastische dingen laat zien als hij zich de beste voelt, maar blokkeert als hij denkt of voelt dat hij niet met de besten mee kan (of op een terrein komt dat niet het zijne is). Vergelijk zijn lossen in de kopgroep in TA met de spartelende Roglic in het wiel van Van Aert qua lichaamstaal. Iedereen roemt zijn karakter en zijn vermogen om "door te knokken", maar ik vraag me af of het werkelijk op alle momenten zo'n vechter is.

Als je het mij vraagt is Evenepoel gezakt voor zijn eerste examen. Maar er komen nog genoeg herkansingen aan. Het verschil tussen de overmacht in de kleine rondjes en het nu achter (met alle respect) Arensman eindigen is gewoon te groot. Het zou mooi zijn als zowel de pers als de fans hiermee de hooggespannen verwachtingen loslaten, en hem gaan zien als mooi jong talent (zoals Almeida) ipv de nr 1 uitdager van Pogacar.

Maar het beste nieuws voor Evenepoel is misschien wel dat uber-hyper Lefevere nu eindelijk ook terug op aarde is. Al zal hij zich wel een dubbele hypo gedronken hebben toen hij Evenepoel zag lossen....
    14 maart 2022 11:41
    Evenepoel is gezakt voor zijn eerste examen? Zoals 90% van het peloton dan? Of kreeg Remco een veel moeilijker examen voorgeschoteld?
    14 maart 2022 11:48
    Ik ga met je mee dat Lefevere zelf een grote verantwoordelijkheid draagt in het creëren en cultiveren van die 'nieuwe Merckx' verwachtingen.
    Ook akkoord dat zelfs met realistischer verwachtingen het resultaat in de Tirreno een onvoldoende is, om van een succesvol eerste examen te spreken was top-5 nodig geweest.

    Je analyse van de mooiweervoetballer, die ik intussen al een keer of zeven zag passeren, kan ik echter niet volgen. Dat komt helemaal niet overeen met wat ik doorheen zijn carrière tot hiertoe zag, te beginnen met zijn wereldtitel bij de junioren, waar hij heel vroeg door pech in een verloren positie leek. De mooiweervoetballer zit bij zo'n situatie gewoon in de bezemwagen. Ook in de andere wedstrijden: als het vroege lossen te wijten zou zijn aaneen mentale component, zou ik ook verwachten dat er dan gewoon een opgave of minimaal een half uur tijdverlies op zou volgen.

    Misschien is het eerder zo dat hij te lang probeert te volgen, volledig ontploft en nadat hij daarvan hersteld is weer een deftig tempo kan rijden. Gezien hij altijd veel meer tijdrijder dan klimmer zal zijn, zit de oplossing er misschien in sneller los te laten en een eigen tempo te kiezen om dat volledige ontploffen te vermijden.
    Al blijft het uiteraard problematisch voor een ronderenner als je er al voor de laatste beklimming in een bergrit af moet.
    14 maart 2022 12:00
    @vangenechten
    De verwachtingen voor Evenepoel (gecreëerd door hemzelf, zijn ploegleider, zijn vader, zijn fans en de Belgische pers) waren ietsjes hoger dan voor de 90% van het peloton waar jij over spreekt. Was je even ontgaan begrijp ik?!
    14 maart 2022 12:00
    Het spijtige is dat Wout de Vlaamse desillusie moet compenseren en tegen eigen wil de nieuwe illusie moet voeden.
    Vanuit de tergend chauvinistische Vlaamse wielerpers zal het sluimerende ‘Wout als ronderenner’ sprookje wel weer worden aangewakkerd. Zoals elk sprookje moet de boze heks ook een prominente rol innemen.
    José de Cauwer opende gisteren officieel de heksenjacht, en die kan nog wel eens hele nare trekjes gaan krijgen.
    14 maart 2022 12:10
    @Michelangelo

    Nu ja, indien Remco een al dan niet zwak bezette Ronde van Zwitserland wint, dan is de hype wellicht terug springlevend.
    14 maart 2022 12:23
    @Vangenechten,
    Evenepoel heeft een beter contract dan 90% van de renners in TA. Is gehaald als kopman. Dus ja, een ander examen dan pakweg Van Emden.

    @Maillot,
    Op het door jou aangehaalde WK Junioren was hij degene met de sterkste benen, achteruit geslagen door pech. Het "opgeven" waar ik het over heb heeft vooral te maken als hij zich niet de sterkste voelt in de koers (of misschien wel onzeker is over het parcours en zijn kunnen). En dan vind ik het vreemd dat hij eerst lijkt te parkeren, om vervolgens 3 minuten achter de winnaar hetzelfde tempo te ontwikkelen en een heleboel achterblijvers opraapt. Iemand die echt stuk gaat, rijdt vervolgens niet meer nagenoeg hetzelfde tempo als de winnaar; die gaat na lang knokken op een hoopje en komt volledig choco over de streep.

    Ik heb dus niet het gevoel dat hij "volledig ontploft" als hij moet lossen. Maar dat er mentaal iets knakt terwijl hij gewoon redelijke benen heeft. Zie TA, zie de laatste RvLombardije, zie de gravelrit in de Giro. Zoals Roglic gisteren heb ik hem zelden of nooit over de meet zien bollen.
    14 maart 2022 12:36
    Eens, Lefevre is een opportunist pur sang.
    14 maart 2022 12:54
    Evenepoel kwam net van de spreekwoordelijke lagere school en wilde direct het 'nieuwe Merckx examen' afleggen. Daarvoor is hij gezakt.
    Wtts/kg zijn niet zaligmakend, blijkt maar weer. Er zijn nog andere parameters die puur noodzakelijk zijn om een GT te winnen, mentale weerbaarheid en herstelvermogen bijvoorbeeld. Die worden niet in de koers getest bij de junioren. Zeker niet als je daar alles wint.
    14 maart 2022 13:23
    @michelangelo
    maar als je mentaal knakt, hoe kan je het dan in vredesnaam wél nog opbrengen om kilometers-/urenlang achter de feiten aan te blijven rijden?

    Mij lijkt dat mentaal vele malen zwaarder.
    Slaat werkelijk als een tang op een varken.
    14 maart 2022 14:00
    @Maillot,
    Als je toch betere benen hebt dan je dacht, kun je het wel degelijk opbrengen. Of als je toch steeds mensen inhaalt die vervolgens je wiel niet kunnen houden, dan voel je je ineens toch weer sterker worden.

    Is dus niet per definitie een onzinverhaal wat ik hier uitkraam. Overigens ook niet bewezen, dat zeg ik er meteen bij.

    EDIT: misschien moet ie eens een keer gaan koersen zonder z'n wattages te bekijken. Ik raad hem overigens wel aan gewoon zijn garmin op zijn fiets te zetten zodat hij kan zien waar hij rechtsaf meot.
    14 maart 2022 15:21
    "Misschien is het eerder zo dat hij te lang probeert te volgen, volledig ontploft en nadat hij daarvan hersteld is weer een deftig tempo kan rijden."

    Precies ook mijn gedachte/veronderstelling. Dat zijn de befaamde 5 minuten slechte benen.
Interessante observatie van klootje hierboven. Het zou eigenlijk wel mooi zijn als Remco naar Jumbo-Visma zou gaan, die weten denk ik wel raad met hem.

Daarnaast zorgt het weer voor een tweestrijd bij de geel-zwarte chauvinisten. Maar goed, die hebben Van Aert ook direct in hun armen weten te sluiten.
    14 maart 2022 11:37
    Nu nog met Dumoulin...
    14 maart 2022 12:54
    Ja waarom niet, even ruilen met Wout, dan heeft Quikstep eindelijk over drie jaar een rondewinnaar nadat hij zich omschoolt à la Wiggins/Thomas! :)
14 maart 2022 11:30
Als je heel goed luistert hoor je één deel van de Vlaamse wielerpers zachtjes in een hoekje wenen, terwijl het andere deel op kousenvoeten naar ‘kamp Wout’ overloopt.

Arme Remco wordt nu veroordeeld tot de overvolle kliko van nieuwe Merckxen.
Arme Wout wordt nu tegen wil en dank op het verkeerde schild geheven.

Verliest Wout, dan is het de schuld van TJV en Primoz. Wint Wout, dan wordt het verwachtingspatroon van de Vlaamse pers ondraaglijk Merckxiaans.
    14 maart 2022 12:09
    Hehe, na het lezen van zulke reacties... lijkt zelfs een column van Patje genuanceerd.

    Vraag je van "de Vlaamse wielerpers" boetedoening door de katholieke mea culpa?
    .... Door mijn schuld, door mijn schuld, door mijn grote schuld...
    14 maart 2022 12:15
    Dit type overtrokken redenaties leven vooral in het hoofd van de geobsedeerde volger.
    Er is eigenlijk geen andere plek ter wereld waar de Vlaamse beleving van wielrennen zo enorm uit het verband gerukt. Mijn hypothese is dit allemaal voortvloeisels zijn / een trauma is vanuit Frank Vandenbroucke, hopeloos vanuit die ene, unieke persoon op de coureurs van vandaag de dag projecterend.
    14 maart 2022 12:29
    Sterk aangezet misschien, maar er zit een kern van waarheid in wat S.t.B opschrijft. Bij de Vlaamse pers is wel degelijk de opvatting dat Wout wint ondanks zijn ploeg en dat het verlies juist altijd aan die ploeg is te wijten. Geweldig voorbeeld was de Omloop waar de rol van Tiesj werd weggewoven en José de opmerking: "Welke ploeg?" maakte toen Renaat wel iets lovend over de knechten zei. Gisteren was inderdaad Roglic weer de favoriete kop van Jut. Dat Wout zelf daar makkelijk mee omgaat en keer op keer in woord en daad duidelijk maakt op zijn plek te zitten en niet het werk van zijn knechten vergeet poetst die valse ondertoon niet weg.
    14 maart 2022 12:45
    Zou het ontsporen en de dood van VDB het trauma zijn? Op mij komt het altijd wat over dat er heel wat Nederlandse wielervolgers een beetje met een minderwaardigheidscomplex kampen ten opzichte van historisch groot wielerland België. Ze hebben het altijd maar over "de Belgen" of "de Vlamingen", schuimen heelder dagen de Vlaamse mediasites af op zoek naar 'munitie' om met hun "Nederlandse nuchterheid" eens uit de doeken te kunnen doen hoe het daar allemaal zo vreselijk misloopt bij den Belg. Omgekeerd lees ik hier zelden berichten van Vlamingen over "de Hollanders". Zij lijken helemaal niet zo bezig met een heel volk op een bepaalde manier te willen wegzetten. Elk artikel over Evenepoel lokt tientallen betweters die zeggen hoe ze hem daar in Vlaanderen toch zo verschrikkelijk om zeep helpen, terwijl de grote Nederlandse rondehoop zelf al jaren op een zijspoor is beland nadat hij n.b. niet om kon met de heldenverering in eigen land. Van der Poel zou na seizoen 2019 de grote wegrenner worden, maar ondertussen is Van Aert hem al dik 2 jaar voorbijgestreefd als wegrenner. Maar hoho daar in Vlaanderen, daar steken ze toch wat uit.
    Rare jongens, die Nederlanders. ;)
    14 maart 2022 13:02
    Kan de Vlaamse pers niet eens een ander talent slachtofferen?

    Thibau Nys kan toch ook de TDF winnen als hij naar TJV gaat en leert van de klasse renners als Wout, Roglic of Vingegaard ... of moet ie onder de vleugels van papa Sven blijven om 1 keertje wereldkampioen cyclocross te worden ... ik zeg maar wat :)
    14 maart 2022 13:06
    @Sjors

    Volgens mij ben jij degene met het minderwaardigheidscomplex. Allejezus
    14 maart 2022 13:12
    Ik ga denk ik calimero-eitjes verkopen met de Vlaamse leeuw en de Belgische driekleur erop... daar is een gigantische markt voor lijkt het wel.
    14 maart 2022 13:14
    Mooie Sjors is de zoveelste sokpop hier. Iemand heeft het maar wat druk met al zijn alter ego's.
    14 maart 2022 14:27
    Het meest verontrustende vind ik nog wel de toenemende kans dat een aanzienlijk deel van de Vlaamse wielerpers nu terugkeert naar de ‘Wout als ronderenner’ lobby.
    Je hoeft maar een paar seigneurs (Hallo José!) dat mantra te laten verkondigen en we hebben de hele bandwagon vol speculaties, aannames, vergezochte hypothesen, verwijten, wannabe analisten en believers.
    14 maart 2022 15:04
    Dat er een lobby bestaat om van Aert als ronderenner uit te spelen is natuurlijk weinig bizars aan omdat hij al meermaals blijk heeft gegeven van veel talent op dat vlak. Het wordt wel weer een nors stoempende klimmende tijdrijder zoals ook Dumoulin dat zo is/was. Hoe dit gegeven vervolgens exact door de pers vermalen wordt is iets waar je je als ploeg en coureur van distantiëren kan. Of je er gek van wordt of niet heb je zelf in de hand.
    14 maart 2022 15:36
    Grootste slachtoffer van de hype is uiteraard deze prille twintiger zelf!
    Ik acht echter het entourage en zeker Patje als verantwoordelijke(n) van de ontwikkeling van Remco, niet zozeer "de Vlaamse wielerpers" of WF.

    Hoe je het draait of keert, in "de pers" ben je zo goed als je laatste wedstrijd. From hero to zero
    14 maart 2022 15:56
    @RV
    Het streven an sich is ook niet zo vergezocht. Hoe jeje als renner en ploeg moet weren tegen alle media ammehoela die hierbij komt kijken lijkt me bij TJV ook niet zozeer een hoofdpijndossier. Die vinden Josés valse sneren eerder aandoenlijk oude mannetjes gemopper.
    Vrees alleen dat menig Vlaming hoopt op een en/en scenario. In geval van Wout een en/en/en/en scenario.
    14 maart 2022 16:32
    Die vrees berust dus geheel op de aanname dat het van Aert significant aan zijn blonde plukje roest want de doorsnee Vlaming exact van hem verwacht. Gezien ook zijn fraaie prestatie in Paris Nice vermoed ik dat dat wel Campenaerts zit.
14 maart 2022 12:00
Die eeuwige vergelijking met Merckx. Hoeveel jonge talentvolle renners zijn niet onder dat juk doorgegaan en bezweken? Je moet je dat als jonge renner helemaal niet laten aanleunen.
    14 maart 2022 13:09
    Veel. De hierboven genoemde VDB is er zeker één van.
    Maar begin jaren 80 al Fons de Wolf en Daniël Willems bijvoorbeeld.
    Hopelijk vergaat het Revket beter.
    14 maart 2022 15:16
    Wie wil er überhaupt de nieuwe Merckx zijn, die renners zelf niet lijkt me?
14 maart 2022 12:08
Nou nou, die zegt iets nieuws.
14 maart 2022 12:30
Je zult maar zo'n werkgever, leidinggevende hebben. "Bedankt Patrick, dat geeft me tenminste een beetje vertrouwen en motivatie om voor QS te rijden".
Gewoon een sneer van jewelste, ongenadig nekslag voor een 22e jarige die begin carrière is.
Misschien heeft Lefevre gelijk, maar laat dan mr. 525 het zelf zeggen.
    14 maart 2022 12:46
    Het vreemde is dat binnen de ploeg de mensen weg lijken te lopen met deze n arcistische werkgever die lult hoe het hem uit komt en de ene na de andere fles wijn leegkiebelt. Slechts een enkeling lijkt niet gelukkig bij die ploeg. Wat dat betreft hebben ze daar een goed selectiebeleid, en weten ze wie zich daar goed voelt en wie niet.
    14 maart 2022 13:02
    Gewoon relaxte gasten die niet bij elke komma & punt anderhalf uur huilend staan te analyseren en bekend zijn met het idee dat er morgen weer een dag is. Zo intensief hoef je daar niet op te selecteren. Sowieso is opportunisme in koers een belangrijke eigenschap die je op moet kunnen brengen, daar gaan nog wel eens wat van die anale planteams aan voorbij.
    14 maart 2022 13:04
    Ik denk dat dit in het Engels - 'reverse psychology' is, of zoiets :)
    14 maart 2022 13:16
    @Romans,
    Dat zal ook een grote rol spelen inderdaad.
    Tel daarbij op dat het een ploeg is met topmateriaal, goede omkadering en succes, en je hebt een plekje waar veel renners heen willen.

    Waarbij sfeer en succes vaak hand in hand gaan; de sfeer bij TJV is er een stuk beter op geworden sinds ze in het winnende kamp zitten.
    14 maart 2022 18:38
    'Gewoon relaxte gasten die niet bij elke komma & punt anderhalf uur huilend staan te analyseren en bekend zijn met het idee dat er morgen weer een dag is.'

    Haha, prachtig omschreven weer te midden van de hysterische menigte.
14 maart 2022 13:23
Als de pers en iedereen in zijn entourage - Remco zelf niet in de laatste plaats - met beide beentjes op de vloer blijft staan en hij gaat focussen op bij hem passende koersen, gaan we ongetwijfeld mooie dingen zien. Een talent is het zeker maar hij is geen Nieuwe Merckx.
14 maart 2022 13:26
Dus eerst hype je Remco helemaal op, kom je met onrealistische doelen (Giro 2021 voor het klassement gaan) Offer je zelfs Almeida op om dat te behalen. Hij had dus duidelijk meer vertrouwen in Remco dan in Joa. Roept overal dat Remco grote rondes gaat winnen en een van de grootste renners ooit gaat worden. Komt er dan eindelijk achter dat je te voorbarig was en het er iig voor nu nog niet inzit. Dus gaan we opeens poeslief doen en zeggen dat mensen niet te veel moeten verwachten nog. Die verwachtingen zijn er gekomen door Patrick en Remco zelf. Ik vind het fijn dat er eindelijk wat realisme in hun woorden en doelstellingen gaat komen, maar had al veel eerder gemogen. Dit is een beetje mosterd na de maaltijd.
    14 maart 2022 13:36
    Hangt er van af wat 'de maaltijd' is. Evenepoels carrière is nog lang niet klaar dus het grootste gedeelte van de maaltijd komt nog, tengevolge is dit mosterd vóóraf.
    14 maart 2022 13:38
    Mwah de media heeft wel een rol gespeeld ook in die hype. Na zijn zware val was het bijna de evenepoel daily omtrent zijn herstel. Hoeveel sterren kreeg hij bijvoorbeeld in de media bij voorbeschouwingen vorig jaar in de Giro. Ik gaf toen aan dat gezien zijn voorbereiding een top 10-20 al razend knap zou zijn. De fanboys zwaar verontwaardigd. Evenepoel is in mijn ogen een tijdrijden die in een rondje met een niet al te zware bergrit kan winnen. Zodra er 2 of meer grote beklimmingen in een rit zitten wordt het lastig en heeft hij nog niets bewezen.

    Dat is in de Giro ten koste van Almeida gegaan die nu ergens anders rijdt. Dit terwijl je Almeida tot nu toe in het rondewerk gewoon veel hoger in moet schatten dan Evenepoel.
    14 maart 2022 13:43
    @FDJ compleet met je eens, ik zag ook al aankomen dat Evenpoel niet in de buurt van een top 10 zou komen. Echter hebben ze hierdoor wel de podiumkansen van almeida weggegooid, want die was de laatste week gwn de beste klassementsrenner. Hij was iig 4e ipv 6 geworden en wie weet had hij het podium wel gehaald? Ze hadden Almeida nooit moeten laten knechten. Ik beschouw Almeida ook als 1 van de grote favorieten voor het podium in de Giro dit jaar.
    14 maart 2022 14:19
    Die hype was een logisch gevolg van zijn prestaties als junior en een ongekend eerste jaar als prof. Dat tweede jaar was trouwens ook redelijk buitengewoon. Dan gaat men wel eens eens los in een wielergek land als België. Er waren trouwens genoeg buitenlandse waarnemers die ook enthousiast waren.
    Voor mij is het belangrijk dat hij nu eindelijk beter omringd lijkt te zijn door mensen die hem duidelijk maken hoe hij zich hoort te gedragen en wanneer hij moet zwijgen.
    Uiteindelijk blijft het een uitzonderlijk talent en ik zou dat graag tot volle ontplooiing zien komen. Hoe ver het reikt, lijkt onvoorspelbaar.
    Hou er ook rekening mee dat België een pover sportland is in vergelijking met Nederland. Zelfs in het zo geliefde wielrennen heeft Nederland de afgelopen decennia beter gescoord in de grote rondes. Als er zich dan een supertalent aanmeldt, begint men te dromen.
    14 maart 2022 15:34
    @Gunther Leonhardt hier ben ik het niet met je eens. Hij reed idd lekker rond als talent/junior. Dan ben ik het er mee eens dat je wat mag verwachten. Dat er dan een 'onterechte' hype ontstaat kan ik nog steeds begrijpen. Maar hij werd meteen gebracht als de nieuwe grootste renner ooit, dat zou alleen een kwestie van tijd zijn. Daar ging het dus mis, heel veel grote talenten breken uiteindelijk niet door/ komen niet zover als verwacht werd. Dat er een hype ontstond over hem was dus begrijpelijk, dat hij zo opgehemeld werd vind ik dus geen logisch vervolg. Bewijs je eerst maar bij de profs voor je zo opgehemeld wordt.
    14 maart 2022 15:43
    @Fenno,
    Redelijk logisch toch? Hij verwees alle mogelijke (jeugd) wielerwetten naar de vuilnisbak.
    14 maart 2022 18:39
    @Gelei,
    Het sportieve kerkhof ligt vol met nieuwe Maradonna's, Merckxsen en ga zo maar door. Hoeveel sporters zijn er niet die bij de jeugd uitblinken, maar uiteindelijk als alles en iedereen is uitgegroeid ineens maar gewoon modale sporters blijken te zijn.

    Nog even afgezien van het feit hoe jongeren zich mentaal verder ontwikkelen als ze in de grote mensen wereld terecht komen, bloot staan aan alle verleidingen zonder pa of ma die ze bijstuurt, etc.

    Het is eerder uitzondering dan regel dat een uitblinker in de jeugd ook uitblinkt in de volwassen categorieen.
    14 maart 2022 18:58
    @Miche,

    Tuurlijk, maar als je al van Remco's absurde jeugdprestaties niet enthousiast mag worden, van wat wel dan??
    15 maart 2022 09:34
    @Gelei,
    Natuurlijk mag je enthousiast worden van zijn prestaties als jeugdrenner. Maar iemand als Merckx heeft zijn erelijst niet opgebouwd bij de jeugd maar bij de profs. Het is het zwaarste stempel wat je een jonge renner kunt meegeven, en er zijn er al tig geweest die ook dat stempel hebben gekregen maar het nooit hebben gered. Soms mede vanwege dit stempel.
14 maart 2022 14:20
Evenepoel is meer van het niveau Arensman. Beide getalenteerde wielrenners.
14 maart 2022 14:25
Hoe meer koersen Remco rijdt hoe beter we zijn mogelijkheden kunnen inschatten.

Van de zomer 2019 tot zijn crash in Lombardije haalde Remco al zijn doelen binnen. Hij won elke ronde waar hij startte, versloeg de toppers in het tijdrijden en pakte ook uit op lange en steile klimmen. Dus ja, ik geloofde erin dat hij zonder val ook Lombardije en de Giro (najaar 2020) had kunnen winnen. Is dat fanboygedrag? Ik vind van niet, op basis van wat hij tot dan had getoond was dat een reële mogelijkheid.

Nu, voorjaar 2022, weten we meer. Hij is geen alleskunner en zal nog op meerdere vlakken moeten stappen zetten om ooit mee te doen voor eindwinst in een grote ronde. Zowel fysiek als mentaal. Ik blijf geloven dat het mogelijk is maar het zal nog niet voor meteen zijn.

Ik blijf het boeiend vinden om zijn carrière te volgen. Ik kan enkel hopen dat het zure, kinderachtige heen-en-weer-geplaag tussen zijn voor- en tegenstanders wat vermindert nu het duidelijk is dat hij niet elke koers zal winnen waar hij aan de start staat… Dat is enkel weggelegd voor Pogacar. ;-)
    14 maart 2022 15:39
    Elke ronde waar hij startte. Als je kijkt naar de uitslagen, heb je zeker gelijk. Als je echter kijkt naar welke rondes het zijn (vaak geen uci worldtour) en als je ziet tegen wie hij reed (geen pog/rog/bernal ed) dan vallen die uitslagen reuze mee. Verder heeft hij niet continu de beste tijdrijders op afstand gereden, zoals jij doet overkomen. Hij kan wedijveren met de grote tijdrijders, maar voor nu denk ik dat een ganna in vorm gwn de beste is. Ook denk ik dat een kung/dennis enzo ook nog net een tikkeltje beter zijn dan Remco. Ik zelf zet hem qua tijdrijden rond plek 5 (nog steeds mega knap) Qua kleinere rondes staat hij zeker in de top 3 omtrent klassementen, maar bij de uci rondes ( pn/dauphine/tireno enzo) en de 3 grote rondes, komt hij mijns inziens niet in de buurt van de grote klassementsmannen.
    15 maart 2022 09:55
    @diskob Denken dat hij in 2020 de Giro had kunnen winnen, is natuurlijk fanboy gedrag pur sang. Tot dan toe had hij vooral gescoord in kleine rondjes met tijdrit en een heuvelrug, alsmede Polen (dat zie ik als zijn grootste overwinning qua manier van koers).

    In het hooggebergte hadden we geen enkele referentie van Evenepoel. Slechts de ronde van Zwitserland in 2019 en daar kwam hij niet in de buurt van het klassement.

    De hype rond deze jongen is op alle vlakken volledig de spuigaten uitgelopen door zijn juniorenkoersen waar hij alles fluitend won. Echter, interessant daarbij is te benoemen dat hij vanuit het voetbal kwam. De jeugdopleidingen in Nederland (hij zat bij PSV) zijn extreem professioneel en meten alles. Kan dus goed zijn dat hij fysiek op en top in orde is geweest en daarbij een voorsprong had ten opzichte van leeftijdsgenoten.

    Nu we hem 3 jaar als prof hebben gezien, ben ik geneigd te concluderen dat het nooit een grote ronderenner gaat worden. Ik had die twijfels al langer omdat hij op de Giro in 2021 na en de Ronde van Zwitserland in 2019 na in zijn eerste profjaren nog niet deelnam aan koersen waarin de echte bergen werden bedwongen. Hoe wil je je er dan in ontwikkelen?

    Leeftijd zegt daarbij niet heel veel meer. Kijk wat Pogacar en Bernal deden. Die zijn bergop op dezelfde leeftijd al veel indrukwekkender geweest in de bergen dan Evenepoel nu.

    Hij zal een hele rits aan 2.HC en 2.1 rittenkoersen kunnen winnen en eveneens een niet al te zware Parijs-Nice o.i.d. in de World Tour, maar het grote ronde werk is denk ik niet aan hem besteed als het om klassementen rijden gaat.
14 maart 2022 14:39
Voordat @patlev zijn biecht deed, ramde ik gisteren -volledig onder de indruk- onderstaande op het toetsenbord:

Gisteren sloot Remco zijn rampzalige Italiaanse drieluik Giro-Lombardije-Tirreno af. Kwam hiermee tevens een einde aan de grote Evenepoel-hype?

De “Remco Wint Altijd Overal 15 Jaar Lang”-hype. Een inmiddels reeds 4 jaar durende hype die steunt op sterk tijdrijden en selectieve wedstrijddeelnames. Echter, onbetekenende resultaten in grote wedstrijden beginnen Remco’s statistieken af te vlakken.

Hoeveel nederlagen moet een renner lijden opdat de media hem verlossen van de bijnaam De Nieuwe Merkx? Trouwens, vanwaar toch die vergelijking met de grootste aller tijden? Evenepoel is niet eens de beste renner van het huidige peloton. Zelfs niet eens van zijn generatie. En nu al zijn er renners jonger dan hem die hem achterlaten, bijvoorbeeld Rodríguez in de Ronde van Valencia, de ronde waarin de koning van de C-wedstrijdjes onttroond werd.

Dit seizoen waren Remco’s uitspraken opmerkelijk voorzichtiger: inmiddels is hij al meerdere malen plat op zijn smoel gegaan. Voortaan speelde hij de rol van Remco il simpatico. En toch, na een sterke tijdrit was de grootspraak er weer: de koers kon maar niet hard genoeg worden, hij overwoog Pogacar te lossen,… En na verkeerd te zijn gereden schoffeerde hij de organisatie, net zoals hij dat deed na verlies in Valencia en de Algarve, op ‘zijn’ berg met standbeeld. Na de afgang op de Monte Carpegna, gaf Remco toe dat hij niet goed genoeg was, “vandaag.” M.a.w. hij is goed genoeg, alleen die dag niet. Een variatie op “vijf minuten slechte benen”?
De koning is dood. Lang leve de koning!
    14 maart 2022 15:06
    edit wf: let op je taalgebruik
    14 maart 2022 15:43
    @Romāns Vainšteins hij heeft gwn een valide punt. Evenepoel wordt onnodig opgehemeld, wint vooral in de c koersen en als hij verliest heeft hij altijd smoesjes/excuses. Nu pas zegt hij af en toe het was niet goed genoeg vandaag. Echter als je regelmatig tekort komt, moet je je gwn afvragen wat je niveau echt is.
    14 maart 2022 16:58
    Laat me raden: je ramde op je toetsenbord, en haalde daarbij je beste waarden ooit?
    Alleen al het feit dat je 'in extase' was over iemands neergang, vind ik behoorlijk wansmakelijk .
    14 maart 2022 18:42
    @Romans,
    Gelukkig trek jij altijd volle zalen met je bijdragen....
14 maart 2022 15:09
Kan het ook niet aan zijn lichaamsbouw liggen dat hij niet zo goed kan klimmen?
De meeste klimmers zijn toch ranke en slanke mannen van om de 65kg. Hij weegt weliswaar evenveel als die mannen, maar is eerder klein en geblokt. Of is dat maar gezichtsbedrog?
    14 maart 2022 15:14
    Nee het is vooral mentaal. ;)
14 maart 2022 15:13
Dat gaat nog wat worden bij dat team, staan de neuzen straks nog wel in de zelfde richting?
Ik schrijf al een tijdje dat ploeg én intrinsieke kwaliteiten uitstekend geschikt zijn om van Evenepoel een gerenommeerd rittenjager en klassieke specialist te maken, terwijl de capaciteiten om een grote ronde te kunnen winnen nog niet zijn aangetoond (en sommige zwakke punten duidelijk aanwezig zijn).
Maar ik kwam nog eens een wat ouder artikel tegen en daar zegt Evenepoel zelf dat hij niets moet hebben van klassiekers en vol gelooft en inzet om in de grote ronde een top klassementsman te worden. Dat gaat hoogstwaarschijnlijk intern wel botsen, tenzij Evenepoel de liefde voor het klassieke werk gaandeweg ontwikkeld heeft... En als het botst dan is hij weg.

Herfst 2019: Bij Patrick Lefevere, de ploegmanager van Deceuninck-Quick.Step, klonk het onlangs nog dat Remco “in zijn hoofd soms nog sneller wil gaan dan wij”. “Dat klopt”, zegt Evenepoel. ”Omdat ik goed weet waar ik over een paar jaar naartoe wil. Dan is hij er en de ploeg om me af te remmen. ‘Rustig, rustig, Remco. Je hebt tijd.’ Anderzijds wijzen de resultaten erop dat het wel iets sneller mág gaan. Voor zichzelf heeft onze jonge landgenoot al uitgemaakt wat zijn streefdoel is, carrière-gewijs: “Een prominente rol in het groterondewerk, dat weet ik nu wel zeker. De Vlaamse klassiekers zijn niks voor mij. Ik haat kasseien, ondervond ik vorige week nog na een training in eigen streek. Ik volgde de pijlen van een toeristentocht over het parcours van de Ronde van Vlaanderen. Maar... na de eerste stenenstrook maakte ik al rechtsomkeer. Nogmaals: mijn doel is niet om de nieuwe Merckx te worden. Wel de allerbeste versie van mezelf. De beste tout court. Daarvoor zal ik hard moeten werken en veel opofferingen moeten doen. Daar ben ik toe bereid. Ik krijg er ook alle mogelijkheden voor”, aldus Evenepoel.
    14 maart 2022 15:23
    In het kader van opportunisme, op welk vlak ik Evenpoel best hoog inschat, is zo’n interview uit 2019 natuurlijk dik achterhaald al. Ik denk dat hij eendaagse koersen hartstikke leuk vindt en daar makkelijk een nieuwe drijfveer in vinden kan. Gewoon als 1 vd Wolfpack- kanshebbers tussen eind februari en eind april.
    14 maart 2022 17:29
    "Maar ik kwam nog eens een wat ouder artikel tegen en daar zegt Evenepoel zelf dat hij niets moet hebben van klassiekers"

    versus

    "De Vlaamse klassiekers zijn niks voor mij. Ik haat kasseien"

    Geen nood, Panache: in de Ardennenklassiekers en de Italiaanse liggen er opvallend weinig kasseien. Hetzelfde trouwens in de Classica San Sebastian, waar hij won op 3 augustus 2019. Ook leek hij mij niet bepaald met tegenzin over de kasseien van het WK rond te rijden vorig jaar. Dus wie weet is dat interview *uit zijn eerste profjaar* ondertussen wat achterhaald. Maar zelfs als hij tóch nog steeds een afkeer heeft van kasseien vind ik je centrale theorie nogal gebrekkig onderbouwd.
    14 maart 2022 18:23
    “vind ik je centrale theorie nogal gebrekkig onderbouwd”

    Welke theorie, Limal?
    14 maart 2022 18:46
    De theorie dat Evenepoel met het team gaat botsen *tenzij* hij ondertussen van klassiekers is gaan houden, ondanks dat het duidelijk is dat hij altijd al heeft meegedaan in het klassieke werk. Dat het zou botsen als hij zou weigeren om in *kassei*klassiekers te starten is ook slechts een aanname en daar steun je losjes de opvolgtheorie op dat hij gegarandeerd weg is als het botst.
    14 maart 2022 18:55
    @Limal,
    Natuurlijk zijn we een paar jaar verder, maar Evenepoel is nog altijd een ventje dat weet wat hij wil. Dat is echt niet veranderd.
    Maar ik denk dat de bravoure van 2019 toch wel wat is getemperd door zijn recente uitslagen. En wie weet dat dit hem ook wel aan het denken zet over waar zijn kwaliteiten echt liggen.

    Maar het dilemma van de ploeg lijkt me wel steeds duidelijker te worden. Hoe ver wil je gaan met het bouwen van een ploeg om Remco heen? Zeker als dat ten koste gaat van alles waar je als ploeg al jaren voor staat. Zonder garantie op succes. En wat met een jonge wolf als Vansevenant? Vaak genoemd als knecht voor Evenepoel, maar waarschijnlijk zelf ook (terecht) met ambities.

    Voor de ploeg zou het een heel stuk makkelijker zijn als Remco zijn doelen bijstelt. Gaan voor tijdrijden, rondjes van een week en heuvelklassiekers. Dat vraagt geen complete ploeg, en is te combineren met de andere doelen van Quickstep.
    14 maart 2022 19:05
    @Michelangelo, met sommige dingen ben ik het eens, andere niet, maar eerlijk gezegd heb ik geen zin meer om aan dat oeverloze heen-en-weer overgeanalyseer deel te nemen. Ik reageerde hier enkel op de naar mijn mening slecht geredeneerde post van Panache en daar laat ik het bij. Niet wanhopen, er springt vast wel iemand anders op de immer in een cirkeltje voorthobbelende kar.
    14 maart 2022 19:18
    Er zijn twee zinnen van invloed op de ‘theorie’ Limal. “Een prominente rol in het groterondewerk, dat weet ik nu wel zeker. De Vlaamse klassiekers zijn niks voor mij.”
    Zoals Michelangelo ook schreef houdt de eerste zin in dat er een grote ronde ploeg gebouwd zal moeten worden en dat kost geld en dat kost succes (gaat ten koste van het huidige dna van de ploeg). Lefevere kennende gaat hij daar niet mee akkoord zo lang er twijfels zijn over de haalbaarheid. Wrijving is dan bijna onontkoombaar. Ik roep al 2-3 jaar dat ik Evenepoel niet zo maar een grote ronde man vindt, wat velen tegen de haren in streek, maar schijnbaar is mijn fingerspitzengefühl bij deze kerel boenk er op. Zelfde geld voor Marik, Michelangelo en enkele anderen die door tig nuancerende verhalen het imago ‘hater’ hebben gekregen en dan wordt helaas ieder bericht vanuit een negatieve insteek benaderd, wat jammer is.
    14 maart 2022 20:58
    Een paar draadjes waarop ik even wil reageren:
    - Je veralgemeent Vlaamse klassiekers nogal makkelijk naar alle eendagswedstrijden, dat is niet alleen oneerlijk, dat is ook gewoon onjuist. Hij heeft z'n liefde voor de Waalse klassiekers bv nooit onder stoelen of banken gestoken. Verder heeft zelfs Pidcock al eens dezelfde stelling opgeworpen (houdt ook niet van kasseien) en heb ik toch een klein vermoeden dat hij ooit voor een podium in RVV of PR zal gaan.
    - Analyseer je elke uitspraak van elke renner op deze zelfde manier? Impliceert het feit dat een renner "een renner voor de grote rondes" wil worden (en zelfs nuanceert tot "ik wil gewoon de beste versie van mezelf worden") dan dat hij vindt dat hij grote rondes zal winnen en dat hij een team rond zich moet krijgen?
    - Ik lees al een aantal keer dat "Lefevere een team rond hem bouwt". De inkomende transfers van de laatste twee jaar zeggen iets compleet anders: Vervaeke, Schmidt, Van Tricht, Vernon, Van Wilder, Cavendish en Cerny. Een sprinter, wat klassieke types, opvulling voor de C-ploeg, een cadeautje voor Bakala dat nog geen meter gefietst heeft en twee mogelijke klimtypes waarvan er eentje al sowieso niet dezelfde grote ronde rijdt als RE dit seizoen dus twijfelachtig dat hij gehaald is voor "zijn grote ronde team". Zou het niet kunnen dat hij "gewoon" een (of zelfs meerdere) grote rondes zonder bij elkaar gekocht ondersteuningsteam gaat afwerken om te kijken in hoeverre zijn grote ronde ambities gerechtvaardigd zijn vooraleer Lefevere de transferpolitiek van zijn team moet omgooien?
    - Wat mij het meest stoort. In een wereld vol eenheidsworst en voorgekauwde media-berichtjes zijn er soms (jonge) renners die toch nog gekke ambities uitspreken. Ik vind dat moedig. Je kan dan als volger een fanboy worden die in een blinde idolatrie vervalt en denkt dat hij effectief 10 rondes zal winnen, je kan dan een extra maar enigszins genuanceerde sympathie krijgen en met een zeker voorbehoud hopen dat het die renner lukt, of je kan zo'n gast vanaf dag 1 neersabelen ("doe maar ff normaal jo!"), hopen dat hij z'n ambities niet kan waarmaken en er achteraf blijkbaar nog fier op zijn dat JIJ en enkele andere visionairs het al hadden voorspeld als het een paar keer niét goed gaat (ondertussen nog een paar keer roepen dat je vooral géén hater bent natuurlijk). Maar goed, ik vind mezelf een eerder positief wielervolger, ik kan meer sympathie hebben voor de ene renner dan voor een andere maar antipathie tegenover renners is mij vreemd, misschien daarom dat ik het niet zo goed kan plaatsen en me weer laat verleiden om te reageren.
    14 maart 2022 21:41
    @Cochise
    Ik zal antwoorden op jouw -.
    - de Vlaamse klassiekers haten is inderdaad iets anders dan klassiekers haten, helemaal juist zoals Limal ook aanstipte. Echter ga je voorbij aan de woorden van Evenepoel zelf waarin hij concreet aangeeft op welk vlak hij wél uit wil blinken (een klasbak wil worden in het AK grote rondewerk). Sluit het een het ander uit? Ja vaak wel, niet iedereen is een Pogacar of Roglic of Nibali. Voor de meeste coureurs is één specialisatie al het summum.
    - Ja, ambitie om grote ronden te winnen kunnen niet zonder stevig fundament en investeringen in de ondersteuning (met name oude bergmannen zonder eigen ambitie).
    - Hier raak je aan mijn punt. Lefevere is inderdaad nog niet echt bezig dat AK-team rondom Remco vorm te geven. Als Remco zichzelf wel als grote ronde talent ziet dan gaat dat frictie opleveren (denk ik).
    - Antipathie… Waar lees je dat bij genoemde Wielerflitsers? Ik kan alleen over mijzelf spreken en houd zelf wel van het spelletje potentie inschatten, analyseren, ontwikkeling inschatten, etc. en daar dan over lullen op een forum. Omdat er nogal wat fanboys met onrealistische verwachtingen rondhingen (tegenwoordig een stuk minder) wordt je met zo’n insteek niet geprikkeld door iemand die zegt ‘mooie solo’ maar wordt je wel geprikkeld door iemand die zegt ‘grootste talent ooit, die gaat de komende 15 jaar alle records aan gort rijden’. Dat heeft dus niets te maken met antipathie tegenover de sporter, hoogstens met antipathie tegenover wensdenken en claimen van overwinningen in de toekomst.

    Onderstaande post is bijna een jaar geleden door mij geplaatst. Destijds streek het tegen de haren in, nu ziet men de redelijkheid in. Ik zeg dingen niet nu ineens, ik ben al een jaar van mening dat Evenepoel eerder klassiek renner en tijdrijder is dan potentiële grote ronde winnaar.
    “Benieuwd hoe Evenepoel zich ontwikkelt. Wordt het een typische Lefevere renner (sterke tijdrit, fantastisch eindshot, maar weinig diesel) kortom een type Fuglsang? Of gaat dit in lange tijd de eerste echte grote ronde renner worden die Lefevere zelf gekweekt heeft en kan hij vanaf 2022 Pogacar het vuur na aan de schenen leggen?
    Ik zie hem zo uitgroeien tot een heuvelklassieke renner en winnaar van pak ‘em beet Zwitserland. Wat ik Pogacar heb zien doen dat lijkt mij vooralsnog van een ander niveau (maar dat geldt voor het gehele ak-peloton).”
    14 maart 2022 21:51
    Amen, Cochise. Vooral in dat laatste puntje herken ik mezelf ook - ik prijs me gelukkig dat ik dusdanig van de koers kan genieten dat ik plaatsvervangende blijdschap voel voor eender wie er wint en meeleef met zij die geklopt worden. Daarom dat je mij ook niet enkel Evenepoel ziet verdedigen tegen systematisch negatief uitvergroten van 'gebreken', maar ook bvb. Van der Poel i.v.m. diens zogezegd geveinsde blessures, Pogacar en anderen wanneer ze zonder bewijzen beschuldigd worden van valsspelen (i.t.t. dominante renners van het 'juiste' team), Dumoulin wanneer er neerbuigend gedaan wordt over diens mentale sterkte, Van Wilder toen die voor een welbepaald iemand de boeman was t.o.v. het heiliger-dan-heilige DSM, etc... Al te vaak worden er van renners uitspraken uit hun context gerukt (soms gevoed door selectieve transcriptie van gesproken interviews door WF zelf) en totaal buiten proportie aangegrepen om een negatief beeld te schilderen en te versterken. Opnieuw en opnieuw en opnieuw. (Hoe vaak wil je trouwens lichte variaties van diezelfde boodschap herhalen? Ik zou dat meteen beu zijn...) Wanneer je dan eens een link naar het video-interview plaatst om te laten zien dat de gesproken versie veel genuanceerder is dan de transcriptie volgt er meestal geen reactie.

    Om terug te keren naar dit eigenste draadje: een interview van enkele jaren geleden wordt opgerakeld en dusdanig 'geframed' (klassiekers vs. kasseiklassiekers; het opbouwen van een AK-ploeg) dat het een bepaald denkbeeld van de auteur bevestigd, waarna er een conclusie aan verbonden wordt die als waarheid wordt gepresenteerd. Wanneer dit 1 keer gebeurd, geen probleem. Overduidelijk trolgedrag is al helemaal geen probleem. (Daar beticht ik de heren hierboven niet van.) Maar wanneer het negatief uitvergroten systematisch uitgevoerd wordt door welbespraakte mensen, dan schiet vaak mijn innerlijke 'anti-anti' politieman in actie.
    14 maart 2022 21:57
    Ach ja, interviews met wielrenners zijn eigenlijk alleen meteen na een koers interessant en serieus te nemen. Hebben ook het volste recht om van visie te switchen al naar gelang dat ze dat nodig achten, sterker nog is het een onmisbaar vermogen om te hebben als coureur.
    14 maart 2022 22:03
    @Romans: dan moet een journalist hem wel die vraag stellen binnenkort: hoe zou je je als renner willen ontwikkelen? Waar ligt je hart en waar ligt het verstand? Is het verschoven sinds 2019? Wij kunnen voorlopig enkel gissen of het geweer van schouder verandert of niet.

    “Maar wanneer het negatief uitvergroten systematisch uitgevoerd wordt door welbespraakte mensen, dan schiet vaak mijn innerlijke 'anti-anti' politieman in actie.”

    Welke negativiteit doel je op Limal? Ik lees in deze draad geen bashen of belachelijk maken van Evenepoel. Er worden slechts kanttekeningen en overpeinzingen geplaatst m.b.t. de ingeslagen weg, de huidige tussenstand en of de voorgestelde toekomst nog wel past bij de huidige tussenstand. Zie je dát al als negativiteit?
    14 maart 2022 22:21
    En dat moeten gissen, is dat hinderlijk? Er gaat weer in koersen gestart worden en dan zullen we het zien toch, met of zonder interview vooraf. Ook je eigen hersens gebruiken en vaststellen dat Evenpoel met veel plezier en passie eendaagsen rijdt is niet verboden.

    Want zeg nou eerlijk, ook zonder dat het je expliciet verteld wordt had je die al door toch?
    14 maart 2022 22:53
    Quotes die naar mijn gevoel een negatieve vooringenomenheid weerspiegelen:

    "Dat gaat nog wat worden bij dat team"
    "ik kwam nog eens een wat ouder artikel tegen en daar zegt Evenepoel zelf dat hij niets moet hebben van klassiekers" --> kasseiklassiekers
    "Dat gaat hoogstwaarschijnlijk intern wel botsen, tenzij Evenepoel de liefde voor het klassieke werk gaandeweg ontwikkeld heeft… En als het botst dan is hij weg."

    Maar het gaat natuurlijk niet enkel om deze reactie. Dit was bijvoorbeeld je commentaar bij het artikel over zijn (op geen enkele wijze goed te praten) snelheidsovertreding:

    "Helaas een weinig verrassend bericht. Remco Evenepoel vindt Remco Evenepoel namelijk helemaal geweldig. Dat je een keer vloekt wanneer een vrijwilliger je band niet snel gewisseld krijgt en hier en daar eens te hard rijdt dat kan allemaal gebeuren, maar die overtreffende trap die er bij hem op zit is exact de reden dat ik in de koers voor andere renner supporter. Wat mij ook tegen valt is dat hij zelf niet zijn verhaal doet in de rechtbank, maar dat hij zijn advocaat een verhaal laat oplepelen waarbij de grote Evenepoel nog net niet zelf het grootste slachtoffer is van het hele gebeuren. Juist door daar zelf te gaan zitten toon je verantwoordelijkheid en klasse. Nu is hij niets meer dan een jochie die rotjes in iemands tuin gooit en daarna heel hard wegrent, waarna papa de boel komt sussen met een doos merci chocolade."

    Vind je dat zelf niet wat overdreven?

    Verder lees ik jou reacties ook nog met de persoonlijke kruistocht tegen Van Wilder in gedachte.

    Sta mij toe om hier een negatieve trend in te ontwaren.
    15 maart 2022 07:21
    Ik snap dat deze draadjes niet voor iedereen interessant zijn Romans. We zien het wel in koers kan op 90% van de posts geplakt worden. Dit nieuwsbericht is echter een uitnodiging om deze discussie te voeren (ligt Remco’s hart nog steeds bij ak grote ronden, of verschuift het naar klassiekers of iets anders?). Met logisch nadenken krijg je dat antwoord niet, met vijf jaar wachten uiteraard wel. Dit is de plek voor deze discussie (voor de liefhebber), een openingstopic voor Baskenland is die plek bijvoorbeeld niet.
    15 maart 2022 07:54
    Met logisch nadenken verkreeg ik op persoonlijke titel wel alvast dat REVKET s interviews all over the place zijn en nagenoeg geen houvast bieden tov van wat hij in koers doet. Prima wat mij betreft, voor zo ver ik weet is het naar niemand toe verplicht dat het allemaal in 1 lijn met elkaar is. Het is geen minister of zo.
14 maart 2022 15:20
Ik was ook wel nieuwsgierig wat Lefevere vindt van de prestaties van zijn ploeg in de WT. Alleen Jakobsen presteert naar verwachting. Alles gaat nu weer over Evenepoel.
    14 maart 2022 15:42
    Asgreen was ook sterk in Strade Bianche. De rest is eerder ondermaats.
14 maart 2022 16:33
Vertel jij het de pers of zal ik het doen?
Heel goed deze uitlating van PL. Hoeft RE zich niet meer in bochten te wringen.
    14 maart 2022 18:28
    Ha, ha, welnee, dat gelooft geen mens dat één van de twee iets toegeeft, laat staan dat ie fout zat, zit. Dit is de ome Pat zoals we hem kennen. Zeggen als het hem uitkomt. Ok, het tempert misschien ff de verwachtingen rond Evenepoel, maar die wil graag het tegenovergestelde bewijzen. Oftewel Pats ongelijk. Slechts bij weinigen werkt echter negatieve afbraak. Dit is toch even een mediaal tikkie.
14 maart 2022 16:40
Zoals al vaker aangegeven,deze jongen,RE, komt gewoon tekort in het steile hooggebergte.En dat is helemaal geen schande,want hij koerst uitmuntend op deze jonge leeftijd.En wat niet is kan nog komen, gezien zijn 'jeugdigheid'.En anders maar geen grote rondes AK man en met mooie koersen van 1 week genoegen nemen en ritzeges.
14 maart 2022 17:18
Soms vraag ik me af of al die schuimbekkende, over elkaar heen tuimelende toetsenbordridders met de hakbijl hier ooit nog wel eens aan Bjorg Lambrecht denken.
En of die gedachte hen dan niet wat milder stemt.
    14 maart 2022 17:32
    Wat heeft de tragedie rond Bjorg Lambrecht te maken met de - deels zelf gecreëerde - hoogmoedval van ene Remco Evenepoel te maken?
    14 maart 2022 17:40
    Ik denk regelmatig aan Lambrecht, zijn tragische dood heeft volgens mij niemand onberoerd gelaten maar dit toptalent werd anders bejegend door de media en had zelf ook een andere attitude dan Remco. In dat interview tijdens de Tour met Carl voor zijn ongeval in Polen zag je een jonge man die wist wat hij wilde maar de verwachtingen ook zelf prima kon temperen. Ik zie oprecht niet het verband wat je hier wilt neerzetten ivm de reacties op de persoon Evenepoel.
    14 maart 2022 22:51
    @Murcia @DeGroteMolen
    De waarschijnlijk nogal verwarrende waarheid: ik scrollde door de laatste wielerjaargangen op PCS, en kwam plots de naam Bjorg Lambrecht tegen in een uitslag, en mijn hart sloeg twee tellen over.
    En plots kwam de hele discussie bij het Evenepoel-item me als contraproductief en oververhit over, en verlangde ik naar wat mildheid en relativering.
    Amen.
14 maart 2022 18:02
Zijn ogen gaan eindelijk een beetje open

Reacties zijn gesloten.