Patrick Lefevere: “Ik twijfel of Jakobsen meenemen naar Milaan-San Remo een goed idee is”
Archiefbeeld van Lefevere - foto: Cor Vos
zaterdag 12 maart 2022 om 10:57

Patrick Lefevere: “Ik twijfel of Jakobsen meenemen naar Milaan-San Remo een goed idee is”

Patrick Lefevere heeft in zijn column in Het Nieuwsblad geschreven over de discussie om Fabio Jakobsen al dan niet van start te laten gaan in Milaan-San Remo. De Belgische manager is nog niet overtuigd. “In de praktijk is Milaan-San Remo alsmaar minder een sprintklassieker.”

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Fabio Jakobsen is met zijn verschillende overwinningen dit seizoen in beeld gekomen voor de selectie van Quick-Step Alpha Vinyl voor Milaan-San Remo, dat volgende week zaterdag op het programma staat. Manager Lefevere twijfelt nog over de zaak. “Er zijn ploegleiders die dat een goed idee vinden, maar ik twijfel, om me zacht uit te drukken. Dat heeft niks te maken met het talent of met de conditie van Fabio.”

De Belg spreekt met lof over de sterke teamprestaties van Jumbo-Visma en UAE Team Emirates en schat hun koerstactiek in. “Zij gaan versnellen vanaf de Capo Berta. En als ze daarna de Cipressa echt naar boven vlammen, denk ik niet dat Fabio dat overleeft.”

Tom Steels (ploegleider bij de Belgische ploeg, red.) vindt het leereffect interessant: voor de toekomst is het goed dat Fabio Milaan-Sanremo kan ontdekken. Maar ik vind dat je daar met zeven renners aan de start niet de ruimte voor hebt. We zitten niet dik in de uitgesproken kopmannen voor San Remo, maar Julian Alaphilippe en Davide Ballerini zijn goed genoeg in vorm om op zijn minst de best mogelijke helpers rond hen te zetten. Fabio zelf wil graag rijden, wat hem siert en wat ik waardeer. Ik zeg ook niet definitief neen, maar mijn ploegleiding gaat wel met argumenten moeten komen.”

Steels: “Fabio is er mee bezig”
“Er komt een dag dat Milaan-San Remo toch weer uitdraait op een sprint van veertig à vijftig renners, bijvoorbeeld als de wind goed staat. Is het die gok waard?”, vroeg Steels zich af bij Sporza. “Je moet rekenen dat je Milaan-San Remo tien keer moet rijden om als sprinter één à twee kansen te krijgen. Fabio is een nuchtere kerel. Hij heeft het volste vertrouwen in de beslissingen van de ploeg. Maar hij is er wel mee bezig.”

RIDE Magazine
27 Reacties
Sorteer op:
12 maart 2022 11:04
Heel logisch om deze twijfel uit te spreken in een column (mits de hier vermelde bron daadwerkelijk klopt).
12 maart 2022 11:05
Patrick is de laatste weken in zijn columns zo genuanceerd dat je alleen maar met instemming kunt knikken. De enige dissonant is het omhoog schrijven van Ballerini die juist niet zo geweldig rijdt maar voor de rest heeft hij gelijk. Fabio meenemen voor de ervaring botst met het belang van de kopman en de ploeg om voor de zege te gaan.
    12 maart 2022 11:16
    Het lijkt inderdaad of hij nuchterder overkomt. Wellicht is hij minder gestresst aan het begin van het seizoen.
12 maart 2022 11:11
Juist de in mijn ogen beperkte vorm van Alaphilippe en Ballerini lijkt me een kans om Fabio mee te nemen, om te kijken hoe ver hij kan komen. Ze hoeven de koers niet te controleren en kunnen er 100% op rekenen dat andere ploegen dat wel zullen doen, minimaal tot de Cipressa.
12 maart 2022 11:18
Ook al staan er nog maar drie namen echt vast (Alaphilippe - Ballerini - Sénéchal), er lijkt me eenvoudigweg geen ruimte.
Als Lampaert niet tijdig hersteld geraakt, zou ik de kans geven aan Devenyns (reed vreemd genoeg nog maar twee keer MSR)
Waarom Asgreen niet meenemen? In bloedvorm en ideale pion om oorlog te maken vanaf de Capo Berta. In Lefeveres scenario, dat helemaal mijn voorkeur krijgt - ze moeten immers van Ewan af, zeker JV gezien WVA's huidige sprintsnelheid.
Dan nog Honoré of Cerny in steun, allebei goed gerodeerd in de Tirreno.
En Vansevenant als extra joker of oorlogsmaker (of Masnada in die rol, om druk te zetten in de afdalingen van de eerdere capi).
12 maart 2022 11:18
Als ploegen geen sprinter meenemen, zijn er ook geen ploegen die aansturen op een sprint, en dan komt het van natuurlijk niet tot een sprint omdat er alleen punchers mee doen die weg willen rijden. Het is dus een beetje een kip of ei dillema.
Ewan komt al een paar keer heel dicht en laat zien dat het kan, al is hij dan ook een sprinter die een kort bergje overkomt in topvorm, maar als meerdere ploegen aansturen op een sprint dan wordt het voor alle sprinters makkelijker om de boel te controleren.
12 maart 2022 11:22
Alaphilippe
Asgreen
Ballerini
Honore
Jakobsen
Senechal
Devenyns

Veel scenario’s om in mee te doen, maar vooral gewoon in een anticiperende rol, want er zijn sterkere ploegen. Jakobsen thuis laten kan uiteraard. Maar toch zeker niet omdat je Ballerini moet omringen…
    12 maart 2022 12:14
    Helemaal mijn lijstje, maar ik heb dan Vansevenant of Masnada ipv Jakobsen. Volop oorlog maken....
    12 maart 2022 13:03
    Ik denk dat Quickstep zelf niet echt gebaat is bij volle oorlog. Dan gaan er andere beter zijn dan Alaphilippe. Al blijft Alaphilippe natuurlijk een meester pieker in grote koersen.
    12 maart 2022 13:26
    As we write is Alaphilippe verdere koershardheid aan het kweken in de Tirreno. Volgens mij gaat hij er weer staan in MSR. Al lijkt Pogacar nu al de niet te omzeilen klip.
    2017 Kwiatkowski winst in Strade & San Remo
    2019 Alaphilippe winst in Strade & San Remo
    2020 WVA winst in Strade & San Remo
    Het patroon dat zich aftekende is vorig jaar even verstoord, maar kan zich dit jaar weer doorzetten...
12 maart 2022 11:27
Dan neem je hem niet mee. Bij twijfel niet doen. En door!
12 maart 2022 11:37
Ik schat in dat Lefevere gelijk krijgt en dat 2022 uitmondt in een select groepje dat vanaf de top Poggio het onderling gaat uitmaken (en daar zullen zowel Jakobsen als Ewan niet bij zitten verwacht ik). Maar de woorden van Tom Steels zijn uiteraard waar “Je moet rekenen dat je Milaan-San Remo tien keer moet rijden om als sprinter één à twee kansen te krijgen". En vooraf weet je niet of die kans zich dit jaar voor zal doen, het blijft gokken. Moet je op de koop toenemen dat je sprinter misschien 5x voor spek en bonen opgesteld staat? Ja dat denk ik wel. Met Ballerini win je de sprint niet, met Jakobsen kan het zo maar gebeuren. Neem een Senechal mee in dienst van Jakobsen en geef Alaphilippe vier knechten. Qua tactiek speel je de troef Alaphilippe uit en Jakobsen houd je slechts achter de hand voor een eventuele sprint met aantrekker Senechal, hoe klein die kans ook is zou het zonde zijn om hier niet op in te zetten.
12 maart 2022 11:45
Ik snap dat ze ook beneden moeten aankomen, maar Evenepoel kan op de Poggio met de besten mee.
En hij knecht graag in topwedstrijden…
12 maart 2022 11:45
Die gaat dus rijden
    12 maart 2022 12:09
    En als hij onverwacht mocht winnen, dan komt dat doordat hij op scherp gezet is door deze column :-)
12 maart 2022 11:49
Je kan Jakobsen natuurlijk meenemen om ervaring te laten opdoen en hem in dienst van een ander laten rijden als dat nodig is. Het blijft een sterke renner in vorm, die zal wel iets kunnen betekenen indien hij voelt dat de Cipressa moeilijk gaat worden (en daar eerlijk over is). Al die andere (semi-)kopmannen bij Quickstep hebben al in elkaars dienst gereden, weinig redenen waarom een sprinter dat ook niet zou kunnen.

Ofwel ga je vol voor de chaos en het uiteen laten spatten van het peloton, ofwel ga je vol voor een sprint, niet allebei een beetje, want ga je er in beide gevallen naast grijpen omdat je sowieso krachten gaat verspillen aan een strategie die de verkeerde was.
12 maart 2022 11:53
Je kan hem inderdaad best meenemen als joker, maar Jumbo (en UAE, Ineos, Bahrain, Trek, etc.) gaan niet graag met Ewan naar de streep rijden. En als Ewan er niet meer aan hangt, zal Jakobsen er zeker niet meer bijzitten.

Ik zie Pogacar er op de Cipressa wel er vandoor tuffen waardoor verder alle tactieken overboord kunnen.
12 maart 2022 12:27
Patje Hypo laat het van de windrichting afhangen of Jakobsen mee gaat? Dan snap ik zijn twijfels. Nog even de weersvoorspellingen afwachten.
    12 maart 2022 12:57
    Je bedoelt dat het mee gaat spelen of Patje zelf al dan niet in de wind is?
12 maart 2022 13:39
Ik zou hem thuislaten. Pogacar en Ganna gaan echt wel eens aanvallen waardoor ze de Poggio op gaan vliegen, en dan zit Jakobsen er niet meer bij
    12 maart 2022 13:54
    Ganna????? (vijf letters en vijf vraagtekens om aan het minimum vereist aantal tekens te geraken)
    12 maart 2022 14:01
    Cancellara aldaar ook veel ereplaatsen inclusief winst. Ganna in blinkende vorm en wie anders gaan ze bij Ineos naar voren schuiven? Outsider sowieso, die 4K onbeschoft hard met de besten mee de Poggio op rammen kan hij wel.
    12 maart 2022 14:25
    Ganna heeft al meermaals gezegd dat MSR een hoofddoel is voor hem, en die kerel is nu toch geen slechte renner
12 maart 2022 14:54
Zou hem gewoon meenemen. Waarschijnlijk moet hij afhaken op de Poggio, maar je weet het nooit.
    14 maart 2022 12:12
    Een vlucht op de Poggio met Pogacar en Van Aert gaat echt wel slagen. Denk dat ook Flip tekort komt.
12 maart 2022 18:38
En die Evenepoel kan ie ook wel thuislaten. Wat een praatjesmaker.
12 maart 2022 18:40
Jakobsen meenemen zou alleen voor de ervaring zijn. Hij maakt geen schijn van kans als er tempo gereden wordt op de heuvels. En dat zal gebeuren.

Reacties zijn gesloten.