Patrick Lefevere: “Eisen van Julian Alaphilippe waren niet onoverkomelijk”

Patrick Lefevere: “Eisen van Julian Alaphilippe waren niet onoverkomelijk”

©Cor Vos

zondag 2 juni 2019 om 19:00
Interview

Julian Alaphilippe en Patrick Lefevere postten het gisteren allebei op hun social media. De Franse springveer blijft twee jaar langer bij Deceuninck-Quick-Step. WielerFlits had deze morgen een gesprek met de 64-jarige West-Vlaming. “Natuurlijk was het financiële aspect essentieel in dit dossier. Maar daarnaast had Alaphilippe geen zotte eisen. Hij wilde alleen dat ook Dries Devenyns verlengde.”

Onze felicitaties. We vermoeden dat je gisteren je belangrijkste dossier van 2019 met succes hebt afgerond. Hoe zwaar was de bevalling?
“Julian Alaphilippe staat eerste in de World Ranking. Als je zie hoe hij door het voorjaar raasde (de Fransman won negen keer, waaronder Milaan-San Remo, de Waalse Pijl en de Strade Bianche, red), dan mag je wel zeggen dat dit misschien mijn belangrijkste dossier was.”

“Hoe moeilijk het is gegaan? De wet van vraag en aanbod, hé. Natuurlijk was het financiële aspect essentieel. Ik noem echter nooit bedragen en dat ga ik ook nu niet doen. Maar het ging niet over een paar euro’s. Het was niet gemakkelijk, nee. Maar moeilijk gaat ook.”

Speelden andere factoren een rol in de onderhandelingen?
“Niets dat onoverkomelijk was. Het zal zeker niet in mijn nadeel gespeeld hebben dat we Julian altijd goed begeleid hebben. Hij is nu toch al even bij ons (zes jaar, red), we stonden altijd klaar om hem te helpen en hem de nodige steun te geven. En hij heeft hier een stevige ploeg rondom hem.”

Heeft hij daar extra eisen rond gesteld?
“Dat gebeurt steeds minder de laatste jaren. Tenzij je iemand hebt die een grote ronde wil winnen. Maar Julian had maar één sportieve voorwaarde: hij wilde absoluut dat Dries Devenyns bijtekende. Daar ben ik graag op ingegaan. Ik ben trouwens al een tijdje rond met Dries, er moet alleen nog een handtekening gezet worden.”

Met het verlengd verblijf van Alaphilippe is Deceuninck-Quick-Step sowieso al gewapend voor 2020 en 2021. Maar ik kan me voorstellen dat er nog werk gemaakt moet worden van enkele andere belangrijke dossiers…
“Ik heb heel wat jongens die einde contract zijn. Tim Declercq moet nog afgerond worden. Maar daarnaast liggen nog interessante dossiers op mijn bureau. Ik denk maar aan Philippe Gilbert, Enric Mas, Florian Sénéchal, Zdenek Stybar, …”

Cor Vos © 2019

Wat Zdenek Stybar betreft, volgens betrouwbare bronnen kan die ploegmaat worden van Greg Van Avermaet bij CCC. Ook Yves Lampaert wordt daar genoemd.
“Wat Yves betreft, wordt dat toch een moeilijk verhaal, vrees ik. Die ligt nog een jaar onder contract bij mij. Maar iedereen is te koop, hé. Elk contract kan afgekocht worden. Daar word ik alleen maar beter van. Wat Zdenek Stybar betreft, dat zou zo maar kunnen dat er interesse is.”

Ben je tussendoor ook bezig met extra inkomende transfers?
“Absoluut. Momenteel wordt een aantal jongeren getest. Maar dat zie ik voorlopig niet als prioritair. En nee, ik ga daar geen namen op plakken. Ik heb geen zin om slapende honden wakker te maken.”

Heb je Marcel Kittel eigenlijk al gehoord sinds hij zijn contract bij Katusha-Alpecin verbrak?
“Nee. Ik zag gisteren een video op Instagram opduiken. Blijkbaar kwam Kittal nu pas voor het eerst buiten, op een mountainbike. Geef die jongen nog wat tijd. Wat als hij mij belt? Dan zal ik heel vriendelijk zijn.”

Even terug naar de actua. Lang geleden dat Quick-Step nog eens een grote ronde verliet zonder ritzege(s).
“Jullie zijn sterk in statistieken, weet ik. Ik niet zo. Blijkbaar zou het geleden zijn van in de Vuelta 2015. Maar het had anders kunnen lopen. Die declassering van Elia Viviani was niet terecht. Die overwinning is ons afgepakt. Daarnaast kreeg hij vijftig strafpunten in het puntenklassement. Dat is niet bevorderlijk voor de ‘moral’. Stel dat dat niet gebeurd was… Het had anders kunnen eindigen.”

Plots verschenen berichten dat Viviani niet meer zeker zou zijn van zijn Tourselectie…
“Dat is flauwekul. De Tour was zijn hoofddoel dit jaar. De Giro bijzaak. Het was trouwens voorzien dat hij die niet zou uitrijden. Elia is momenteel al op hoogtestage in functie van de Tour. Nee, persoonlijk zie ik het verband niet.”

Veel keuze heb je ook niet. Jakobsen lijkt ons nog te jong om voor de leeuwen gegooid te worden in de Tour.
“Er zijn nog jongens van 22 die de Tour gereden hebben. We konden Fabio laten starten en hem na tien dagen naar huis sturen. Maar dat idee is nog niet in mij opgekomen. Nog eens: als alles blijft zoals het nu is, verandert er niets. Viviani rijdt de Tour. Maar je weet natuurlijk nooit. Zoals het ook niet voorzien was dat Sénéchal gisteren zijn sleutelbeen zou breken.”

Dit artikel delen:

16 Reacties

Johnny7 2 juni 2019 om 11:52

Mas moet naar een ploeg die wel interesse heeft om te werken voor zijn klassementsrenner. Florian Sénéchal zou echt een meesterknecht voor elke voorjaars kopman zijn. Bij Quickstep werd hij niet eens overal meegenomen. Die zou ik echt direct wegkapen daar als ik nog helpers nodig had voor het voorjaar.

Samlambeej 2 juni 2019 om 11:54

Een zot salaris is misschien 1 van de 10 dingen die belangrijk zijn om topprestaties te leveren. En tenzij je al in een slecht georganiseerd team rijdt, zijn die andere 9 van even groot belang. Het merk fietsen, de voertaal binnen de ploeg, al het andere materiaal, de teamgeest/kameraderie, de medische monitoring en begeleiding, de mentale steun van de manager, directeurs sportives, een goeie knecht wat ook echt een betrouwbare knecht is en een mooie bonus bij winst.

Spurter 2 juni 2019 om 13:35

Prima keuze, van beide kanten. Alaphilippe zal er goed verdienen, maar kiest ook voor een degelijke ploeg. En dus niet voor ’n Franse ploeg die een hele grote hap uit het budget uit wil geven voor hem of voor de centen van UAE.

Arry1337 2 juni 2019 om 15:28

Enrico Mas

Enrico?

EddyB1958 2 juni 2019 om 16:28

Het is Enric, je gaat toch niet zitten zeiken over dat o’tje .

Gilberto 2 juni 2019 om 20:42

Je ken je er maar druk om maken..

EddyB1958 3 juni 2019 om 10:49

L’Histoire d’O

Gilberto 2 juni 2019 om 20:42

Mooi compliment ook naar Devenyns, die ken je er bij hebben, goud waard!

maklukzat 2 juni 2019 om 21:38

Altijd vermakelijk, die interviews met Lefevere. Geslepen onderhandelaar ook.

Polleke 2 juni 2019 om 21:43

Enric (o)…Mas gaat naar Movistar…U las het hier eerst…

Kannibaal van Schepdaal 2 juni 2019 om 23:20

Dat wordt al sinds de Vuelta van vorig jaar gefluisterd. Zeker niet de eerste keer dus, tenzij je bronnen hebt die dit staven.

Polleke 3 juni 2019 om 00:00

Mas zelf….telt dat ?

EddyB1958 3 juni 2019 om 10:50

Neen.

Polleke 3 juni 2019 om 13:57

Tja…en toch…

Domestique 3 juni 2019 om 07:05

Typeert toch ook de klasbak Alaphilippe dat hij ervoor kiest om bij DQS te blijven en het sportieve boven het puur financiële plaatst. Zo stilaan 1 van mijn favoriete renners van het peloton.

EddyB1958 3 juni 2019 om 11:20

Is toch niet de eerste volgens mij. Ene Museeuw en ene Boonen zijn toch ook altijd gebleven of denk je dat die geen betere aanbieding kregen? En natuurlijk vandaag hebben die gast, woonachtig in het Vlaamse Schilde en zijn trouw aan dat kleine ploegje.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair