Patrick Lefevere: “Almeida zal onze ploeg volgend jaar verlaten”

zaterdag 8 mei 2021 om 11:18
Patrick Lefevere: “Almeida zal onze ploeg volgend jaar verlaten”

foto: Cor Vos (archief)

Dat de contractonderhandelingen tussen Deceuninck-Quick-Step en João Almeida moeizaam verliepen, wisten we al. Maar dat de Portugees na 2021 vertrekt bij de Belgische ploeg nog niet. Patrick Lefevere maakte dat zaterdag bekend in zijn column voor Het Nieuwsblad: “Hij zal onze ploeg volgend jaar verlaten.”

“Zijn manager heeft redelijk weinig respect getoond in de onderhandelingen”, gaat de manager van Deceuninck-Quick-Step door. “Het was nogal vaak: Patrick, ik zweer op het hoofd van mijn kinderen dat… Ik ben allergisch voor die uitspraak. Wie eerlijk is, moet zo’n taal niet gebruiken.”

Met de Giro in aantocht is het een interessante ontwikkeling binnen de ploeg. Almeida start officieel als kopman, met Evenepoel in een vrije rol. Of dat tactisch iets gaat veranderen? “Niemand moet mij geloven, maar het maakt mij echt niet uit of ik de Giro win met een Belg of een Portugees. Wie mij kent, weet dat ik de trui van de ploeg belangrijk vind, niet de vlag of het land.”

“De koers zal duidelijk maken wat de hiërarchie is tussen hen beiden. En dan verwachten we ook dat ze zich daarnaar schikken. Om het heel cru te stellen: als Remco de sterkste is van de twee en Almeida doet niet wat wij van hem verwachten, dan gaat zijn fiets de camion in en mag hij naar huis vertrekken. Omgekeerd geldt precies hetzelfde.”

“Daarin wil ik geen gezever. Er moet tactische discipline zijn. Iedereen heeft recht op een slechte dag en al helemaal in een grote ronde, maar renners weten ook dat we wattage, hartslag en alles wat je wil achteraf aflezen van de fietscomputer. Als een renner zegt: Ik moest passen, zien we of de data dat bevestigen.”

Remco Evenepoel
Achter de vorm van Evenepoel staat ook voor Lefevere nog een vraagteken. Na negen maanden zonder wedstrijden blijft het gissen. “Iedereen wil van ons horen wat wij zelf niet weten. Ik weet niet hoe Remco gaat presteren en zelf weet hij het ook niet. Hoe keert hij terug in het peloton? In zijn eerste grote ronde, nota bene. Nerveus gedoe is niet zijn lievelingskost en de eerste week van de Giro is altijd nerveus. Hoe gaat hij daarmee om? Voor mij is dat nog de grootste onbekende.”

Dit artikel delen:

56 Reacties

Jean Dumas 8 mei 2021 om 11:23

Als er strijd is om het kopmanschap mag de mindere naar huis vertrekken, het is nogal een statement.

Turtlehead 8 mei 2021 om 11:27

Nee, alleen als uit de spionagedata blijkt dat je je expres hebt laten lossen. Alle data zijn namelijk van de ploeg. Net als de renners. Aldus Ome Pat.

Almeida naar Sky? of Trek, wie gokt mee?

Nico Dick 8 mei 2021 om 11:27

@JeanDumas, dat staat er echt niet.

Er staat: 'als Remco de sterkste is van de twee en Almeida doet niet wat wij van hem verwachten, dan gaat zijn fiets de camion in en mag hij naar huis vertrekken. Omgekeerd geldt precies hetzelfde.'

WernerFranke 8 mei 2021 om 11:32

Almeida naar UAE

Koers 8 mei 2021 om 11:36

Een beetje zoals Sunweb Warren Barguil naar huis stuurde omdat deze weigerde te knechten voor Kelderman. Hij was dat jaar bergkoning in de tour geworden (met 2 ritten), maar dat fuckte Sunweb niks. Ik hou daar wel van.

https://www.wielerflits.nl/nieuws/vuelta-2017-sunweb-stuurt-barguil-naar-huis/

Barry Batsbak 8 mei 2021 om 12:36

Eens met Werner, ik denk ook UAE.

Dikke vrouw 8 mei 2021 om 12:48

Joao zou naar Bora gaan

Derierre de la course 8 mei 2021 om 13:51

Ik vind dat PatLev daar ook gewoon een punt heeft. Als je weigert je best te doen voor een andere kopman van je team omdat die de betere is heb je ook niets meer in de wedstrijd te zoeken.

xistnc 8 mei 2021 om 13:58

Dat is idd terecht, maar het is de vraag of hij inderdaad het wederkerige principe van gelijke monniken, gelijke kappen zal hanteren. Een vertrekkende Almeida die niet knecht voor Evenepoel lijkt me toch echt een ander paar mouwen dan het verzaken van een in competitie terugkerende Evenepoel, die min of meer persoonlijk de toekomst van de ploeg symboliseert.

Al Phila 8 mei 2021 om 16:33

Data is gemakkelijk te manipuleren: de berm inrijden, een andere fiets vragen en vergeten de computer over te zetten.

Maar wat een dictator, die Lefevre. Alles steeds weer in de pers gooien onder het mom dat elke publiciteit goede publiciteit is. Grrrr.

YogiBear 8 mei 2021 om 11:26

Dacht altijd dat het goed was om rust in de ploeg te creëren voor een grote ronde.

Turtlehead 8 mei 2021 om 11:27

Dictotors willen inderdaad graag rust, maar dan wel rondom hun leiderschap :)

nasibal 8 mei 2021 om 11:59

Dat is toch exact wat hij doet? Hij countered alle geruchten door heel duidelijk te maken wat er speelt. Daarnaast maakt heel duidelijk wat hij verwacht en wat de consequenties zullen zijn.

Duidelijkheid creëert rust. Iedereen weet nu wat de situatie is en wat er te gebeuren staat. Alle koppen kunnen dezelfde kant op.

Boasson en Hagen 8 mei 2021 om 11:31

Dus Almeida is kopman en Evenepoel krijgt een vrije rol, maar ze moeten wel voor elkaar knechten?

WernerFranke 8 mei 2021 om 11:34

Beetje een Kelderman-Hindley verhaal. De eerste start als kopman, maar als de tweede beter is, laat de ploegwagen de de kapitein achter voor het nieuwe godenkind.

S'mon 8 mei 2021 om 11:33

De vraag is natuurlijk of Evenepoel zich nu nog helemaal leeg wil rijden voor Almeida.
Dit verandert de zaak toch wel.

Verweggistan 8 mei 2021 om 11:33

Kelderman/Hindley scenario.

lander luypaert 8 mei 2021 om 11:34

Het is eigenlijk al lang geweten dat Almeida volgend jaar bij Uae zal rijden. Dat is dus geen verrassing. Ik vind het wel mooi dat Hij toch de Giro met Evenepoel mag rijden al dan niet als kopman.

LB108 8 mei 2021 om 12:47

Dat denken we te weten, maar van UAE ben ik nog niet zo zeker

Dikke vrouw 8 mei 2021 om 13:13

Ik hoorde dat hij heel dicht bij bora staat

lander luypaert 8 mei 2021 om 13:17

Er was al een akkoord met Uae. Waar hij renners van Hagens Berman terug tegenkomt en de broers Oliveira. ook in het personeel heeft hij goede band met Matxin. Klopt dat Bora hem toch nog een beter voorstel gedaan heeft.

Michiel De Rooij 8 mei 2021 om 11:37

Die Lefevre is echt een uber jankerd

chasse-friet 8 mei 2021 om 11:39

Ik denk dat beiden prima bereid zijn voor de ander te rijden als die beter is. Beide zijn supertalenten die zichzelf al bewezen hebben en almeida hoeft echt niet bang te zijn geen ploeg te vinden.

FDJ 8 mei 2021 om 11:40

Toch wel een gok hoor: Almeida heeft zich over 3 weken al enigszins bewezen en moet nu gaan bevestigen, bij Evenepoel weten we het nog niet want geen grote ronde gereden. Er zijn meer renners die heel sterk zijn in rondes van een week en het over 3 weken nooit helemaal waarmaken. De aanvallende koersstijl van Evenepoel is in een grote ronde ook nog een factor om ook mindere dagen mee in te calculeren.

Michelangelo 8 mei 2021 om 11:41

Gelukkig is ome Pat altijd eerlijk… die vent heeft het net zo achter zijn ellebogen als de managers die hij nu beschuldigt. Ook niet vies van wat manipulatie, bommetjes gooien etc. om zijn belang te verdedigen.

En ik zie uiteindelijk Almeida in de camion afgevoerd worden. Evenepoel is getalenteerder, de chouchou van Lefevere, en degene met de toekomst bij de ploeg. Ik hoop niet dat “de keffer van Schepdaal” de giro wint, maar ik sluit het niet op voorhand uit. Terwijl ik Almeida gewoon tekort zie komen als het echt bergop gaat.

Wim Kruithof 8 mei 2021 om 12:19
Quote:
Iedereen heeft recht op een slechte dag en al helemaal in een grote ronde, maar renners weten ook dat we wattage, hartslag en alles wat je wil achteraf aflezen van de fietscomputer. Als een renner zegt: Ik moest passen, zien we of de data dat bevestigen.

Een grote leider creëert leiders, een zwakke leider creëert volgers. Lefevere baseert zich op wantrouwen, een uiterst onbevredigend vervoersmiddel.

Quote:
Het was nogal vaak: Patrick, ik zweer op het hoofd van mijn kinderen dat… Ik ben allergisch voor die uitspraak. Wie eerlijk is, moet zo’n taal niet gebruiken.

Dit soort moddergooien bevestigt aldoor dat zorgvuldigheid en integriteit, heel, heel ver weg staan van Lefevere. Een type Tinkoff, sommigen adoreren het, ik walg ervan.

fietsvriend 8 mei 2021 om 13:03

@Wim Kruithof wat een bully is het toch. Neem aan dat dit soort gesprekken toch ik in een mate van vertrouwelijkheid plaatshebben en die vertrouwelijkheid gerespecteerd dient te worden. Dacht dat hij en zijn ploeg daar zo aan hechtten.
Maar Lefevre krijgt een keer een grote muil terug en hij loopt meteen leeg in de media, via zijn eigen column nog wel. Wat een leegte.

Overigens, die manager van Ameida is toch een voetbalmakelaar ook? Ongezien een vieze smaak van in mijn mond.

Wim Kruithof 8 mei 2021 om 13:08

fietsvriend, inderdaad, smerig…

Bikeslave54 8 mei 2021 om 13:20

Jij gebruikt steeds de “de keffer uit enz ” ik gebruik vaak de naam “dat bluffertje van Lefrevel” en dat word ik tot orde geroepen. Willekeur,?

Kopinkas 8 mei 2021 om 11:42

Kijk nu al uit naar een WF artikel met als titel:
Evenepoel over Almeida na nieuwe zege: “Joao vliegt!”

Klaas Foppen 8 mei 2021 om 11:55

Als een renner zegt: Ik moest passen, zien we of de data dat bevestigen.” ??? Dat is in principe dus onmogelijk want het zijn mensen geen robots!!

nasibal 8 mei 2021 om 12:05

Omdat het inderdaad mensen zijn kan die data onverwacht een keer flink tegenvallen, maar data blijft data.

Als je slecht bent geeft de data dat aan, en als je goed bent geeft de data dat aan. Als de data aangeeft dat je goed bent, maar je eindigt in de bus, dan is daar dus een andere reden voor.

Handige Harry 8 mei 2021 om 12:44

Natuurlijk is dit tot op zekere hoogte wel af te lezen.
Stel jij lost al vroeg op de slotklim dan kunnen ze precies zien wat jouw waardes op dat moment waren.

Bleek je dan met een normale hartslag en gemiddeld wattage te rijden dan is het vrij duidelijk dat je jezelf niet vol geeft.

Cochise 8 mei 2021 om 13:54

Klopt. Hij zegt ook dat Almeida zich vorig jaar eens helemaal opblies op de vlakke aanloop naar een slotklim, daardoor niet kon werken voor Remco, maar nadien herstelde en uiteindelijk maar een paar plekken achter Remco eindigde. Daarbij bleek uit de data dan wel duidelijk dat hij niet gewoon voor eigen kans was gegaan, iets wat de scorebordjournalist misschien wel zou aannemen.

Panache 8 mei 2021 om 14:48

Misselijk, buikkramp, rugpijn en andere redenen om te lossen zijn niet af te lezen in data.

reusjen 8 mei 2021 om 18:10

Het is ook vrij normaal dat een renner die erg vermoeid is oo een gegeven moment zijn hartslag niet meer zo hoog krijgt als eerder. Dan rij je dus flutwattages met een relatief lage hartslag en zou je op basis daarvan zeggen dat iemand niet doorgereden heeft. Plus de zaken die hierbovengenoemd worden.

Je kunt zien of iemand tot het uiterste is gegaan, maar niet of hij dat niet gedaan heeft.

Chasse_Patat 8 mei 2021 om 11:59

Bijzonder, maar wel duidelijk. Van Evenepoel goed uit de wind gehouden, maar heb juist Almeida opgesteld

Groetjesaandevoetjes 8 mei 2021 om 12:17

Lefevre die praat over respect haha.

Limal 8 mei 2021 om 12:36

Het wekelijks weerkerende artikel over de wekelijks weerkerende column met de wekelijks weerkerende commentaren. Er zijn nog zekerheden in het leven! :)

Michiel De Rooij 8 mei 2021 om 12:51

Dat geeft me houvast in deze moeilijke tijden

Ward 8 mei 2021 om 13:05

Haha, de spreekwoordelijke rode lap en de stier :)

Thijs E 8 mei 2021 om 14:17

Je kunt die arme man die column toch niet helemaal voor niks laten schrijven?

Panache 8 mei 2021 om 14:50

Ik zie hier boven toch vooral inhoudelijke reacties…

Gebruikersnaam 8 mei 2021 om 12:43

Benieuwd wanneer dat nieuws over de sponsoring voor de volgende jaren komt. Een maand geleden was ’t voor één van de volgende dagen, maar nog steeds niets. Veel vertrouwen geeft dat toch niet.

ProfrondeZevenbergen 8 mei 2021 om 12:45

“Zijn manager heeft redelijk weinig respect getoond in de onderhandelingen”, gaat de manager van Deceuninck-Quick-Step door. “Het was nogal vaak: Patrick, ik zweer op het hoofd van mijn kinderen dat… Ik ben allergisch voor die uitspraak. Wie eerlijk is, moet zo’n taal niet gebruiken.”

Wat een vertoning weer. Lekker met modder gooien. Ik zie de reactie van de manager hier graag tegemoet.

Glorious 8 mei 2021 om 13:12

Lefevere en respect, laat me niet lachen. Zodra deze boef iets minder of helemaal niet leuk vindt gaat hij modder gooien, belachelijke vent, wielrennen onwaardig.

Joaquim Agostinho 8 mei 2021 om 13:21

Jij laat je ook regelmatig niet onbetuigd…

Bikeslave54 8 mei 2021 om 13:15

Hij zal verlaten als vluchten bedoelen.

Joaquim Agostinho 8 mei 2021 om 13:20

Zodra Lefevere het woord “RESPECT” in zijn mond neemt, krijgt hij terstond blaren op zijn tong….

antilek 8 mei 2021 om 13:28

Om diverse redenen mag ik die dqs kliek niet en dat geldt vooral voor die ploeglijer en dat blaaskaakje

Murcia 8 mei 2021 om 13:30

Patrick zorgt altijd voor vermaak, waarbij zijn obsessie met de "eerlijkheid" van anderen altijd wel het meest in het oog springende is. Almeida kiest voor meer geld en een omgeving met meer Portugezen, met een niet eerlijke manager heeft dat verder geen moer te maken. Het vertrek van meesterscout Matxin heeft diepe wonden geslagen bij Patrick maar zoals altijd blaft hij vooral naar beneden en niet naar de Sjeiks van UAE zoals hij eerder ook altijd poeslief was voor Sir Dave.
Natuurlijk is Remco gewoon de kopman hier, dat vindt hijzelf en Lefevere ook als ze open kaart zouden spelen. De toekomst van de ploeg is gebouwd rond de nieuwe Vlaamse vaandeldrager. Almeida is plan B, want als vorig jaar iets duidelijk werd is het wel dat hij als de klimmers aan de boom gaan schudden niet mee kan. Met dit jaar een veel sterker deelnemersveld is een topklassering voor hem nog moeilijker.

Dat heel cru stellen dat de één naar huis mag als hij niet voor de ander wil werken is ook amusant te noemen aangezien Masnada vorig jaar opzichtig zijn kopman in de steek liet maar gewoon de Giro mocht uitrijden. Blaffen maar niet bijten dus van de Don.

antilek 8 mei 2021 om 14:25

Hou eens op met je getutoyeer. Gewoon achternamen gebruiken. Dat popiejopie gedoe over die gasten slaat nergens op. Zo dat lucht op.

Bikeslave54 8 mei 2021 om 14:44

Murcia je lijkt wel een belg man.

Thijs E 8 mei 2021 om 14:14

We hebben alle data. We hebben geen idee hoe Evenepoel ervoor staat. Ik ben eerlijk.

Doorhalen wat niet van toepassing is.

Zijn nuancering over Evenepoel en de nerveusheid in het peloton vind ik wel steekhoudend, net als zijn insteek om degene die niet werkt naar huis te sturen. Alleen zal hij zijn oogappel niet naar huis sturen, dat weten Patje en Remco allebei verdomd goed.

Klaas Foppen 8 mei 2021 om 17:23

Verstandig besluit van Almeida

Scorel 9 mei 2021 om 11:31

Ik ga ervan uit dat Evenepoel gewoon voor de eindzege meedoet. En Almeida is ook een kopman teveel in die ploeg denk ik. Wellicht wordt hij gek gemaakt door op premie beluste persoonlijke manager.

Headlines

Materiaalzone

Populair