Patrick Bevin is topsprinters de baas in Tour Down Under

Patrick Bevin is topsprinters de baas in Tour Down Under

foto: Cor Vos

woensdag 16 januari 2019 om 05:27

Patrick Bevin is de verrassende winnaar geworden van de tweede etappe in de Tour Down Under. De coureur van CCC ging in de door een valpartij ontsierde etappe naar Angaston vroeg aan en verschalkte daarmee topsprinters als Caleb Ewan en Peter Sagan. Bevin is tevens de nieuwe leider.

Vluchters en peloton trotseren de warmte
Opnieuw werd een etappe in de Tour Down Under geteisterd door het warme weer. Waar de eerste etappe met drie kilometer werd verkort, werd er in de tweede etappe zelf 25 kilometer geschrapt. Dat was logisch te noemen, want ook woensdag sloeg het kwik weer meer dan veertig graden aan.
Deze omstandigheden maakten het niet aantrekkelijk om een vroege vlucht te vormen. Toch waren drie coureurs dapper genoeg om nog een poging te wagen. Jason Lea, Artyom Zakharov en Jaime Castrillo reden een voorsprong van meer dan drie minuten bij elkaar, maar werden vlak na halverwege koers teruggepakt door het peloton.

Bevin verrast met dubbelslag
Daarna was het de beurt aan Mathieu Ladagnous. De Fransman reed in het restant van de koers nog een voorsprong van bijna twee minuten bij elkaar, maar strandde in het zicht van de haven. Met nog 1,5 kilometer te gaan moest hij eraan geloven; de sprinters zouden opnieuw met elkaar om de zege gaan strijden.

Een valpartij in de laatste kilometer zorgde voor een hectische sprint. De meeste grote namen bleven overeind, maar de chaos was daar. Bevin profiteerde van die chaos door vroeg aan te gaan; de Nieuw-Zeelander zag niemand meer over zich heen komen en sloeg op die manier een dubbelslag. Zelfs Ewan en Sagan kwamen er niet meer aan te pas.

Dit artikel delen:

21 Reacties

Samlambeej 16 januari 2019 om 06:17

Yves Lampaert gooit zich als tijdrijder ook wel eens in een sprint maar dit is wel een heuse verrassing. De ban is gebroken voor de vrijbuiters!

tendam 16 januari 2019 om 08:18

Lampaert is daar natuurlijk bepaald niet de enige in… zo’n lastige sprint biedt kansen voor veel renners.

Samlambeej 16 januari 2019 om 09:55

@tendam
Is er een doel? Of draait het louter om mensen te irriteren met je betweterigheid?

Samlambeej 16 januari 2019 om 10:04

Natuurlijk zijn er veel…?! Ik noem Lampaert omdat hij net als Bevin bij uitstek een tijdrijder is. Dat maakt het verrassend…

tendam 16 januari 2019 om 10:09

Ik vond de naam Lampaert nogal random, vandaar. Het is trouwens ‘verrassend’ :)

Brabander 16 januari 2019 om 06:30

Gaat lekker zo bij CCC.
Had hem al eens als dark horse gespeeld bij Scorito, maar dat was wat te vroeg. Leuk dat-ie het nu laat zien

Tinus1984 16 januari 2019 om 06:47

Jammer weer die valpartij. Al bekend of er nog echte slachtoffers bij zitten?

Van poppel kwam vandaag weer wat beter uit de verf. Die pakt er dit seizoen nog wel een paar.

Waarom sprinte bennett zo mee dat begreep ik niet helemaal iedereen krijgt toch zelfde tijd

Serse Coppi 16 januari 2019 om 08:50

Denk dat Ballerini daar een smak kreeg van Pöstlberger en tegen de grond ging… Cosnefroy en Haller moeten daar ook gezeten hebben als je op de uitslag afgaat :)

Joachim 16 januari 2019 om 13:16

Oorzaak van val volgens mij (op basis van luchtbeelden in filmpje bij dit artikel): Philipsen heeft licht contact met Van Poppel, waardoor die eerste wat snelheid verliest en dat wil rechtzetten door een tussenspurtje te doen op de trappers. Daardoor zwiept zijn achterwiel wat heen en weer en haalt zo voorwiel Cosnefroy onderuit, die als eerste valt.

tdola 16 januari 2019 om 07:14

Bij gelijke tijd na alle 6 ritten telt plaats klassering mee. Daarom deed Bennett denk ik zn best. Kan in zo’n ronde nog wel eens een plekje of 2 schelen.
Jammer dat van poppel niet de punch had om er nog overheen te komen.

zipp404 16 januari 2019 om 07:44

Bevin kwam toch van ver, daar zit buiten een straffe rit tegen de klok ook een stevig sprintje op!

Amigo de Birillo 16 januari 2019 om 08:14

Sagan nog niet helemaal top.

Secondant 16 januari 2019 om 08:17

Die Bevin is echt wel een leuke renner. Naast zijn vermogen om hard te trappen in tijdritten is hij ook redelijk heuvelop en kan hij dus ook goed mee voorin in een sprint. Zie hem dit jaar nog wel kort eindigen in rondes van een week zonder al te veel klimwerk, zeker nu CCC een vrijbuitersploeg is.

RobertoHeras 16 januari 2019 om 08:21

In de ronde van Zwitserland was hij ook eens beresterk. Een rit die Gilbert won. Maar allez, dat was een sprint bergop

Bart Wyns 16 januari 2019 om 08:56

Wordt nog een leuk ploegje om in het oog te houden dit seizoen CCC – 20 overwinningen leek eerst niet haalbaar voor velen, maar ik denk dat we toch wel een aantal verrassende winnaars zullen zien – nog 18 te gaan!

JVD 16 januari 2019 om 09:05

Zo. Die gast is serieus sterk. Hele knappe, lange sprint.

thijssss 16 januari 2019 om 10:16

Nou hij sprint Ewan gewoon uit het wiel, zoiets had hij nog niet eerder gedaan volgens mij!

Explorer 16 januari 2019 om 10:36

Bevin is al vroeg in vorm, de rest nog niet. Halverwege het jaar wordt hij eruit geprint door ewan en Sagan. De twee laatste pieken later. Het zou niet goed, zijn als Sagan en ewan nu al pieken. Leuk voor bevin maar niet realistisch naar de andere toe.

Tour 16 januari 2019 om 12:31

Wel realistisch. Slim van de minder getalenteerde jongens om nu goed te zijn. Wat denkt van Poppel dan, dat hij een sprint gaat pakken in een grote ronde ?
CCC heeft nu al een echte overwinning, en ze tellen echt mee, de overwinningen.

ChefSpijker 16 januari 2019 om 12:41

Van Poppel rijdt niet eens een grote ronde dit jaar.

Eugert Zhupa 16 januari 2019 om 12:57

Dat CCC als zwakke ploeg wordt gezien is begrijpelijk gezien het gebrek aan grote namen, maar ik vind het juist wel een frisse toevoeging aan de World Tour. Een paar leuke (jonge) renners die de vrijheid krijgen door het ontbreken van kopmannen, ideale omstandigheden voor jonge renners en vrijbuiters om uit te blinken.

Headlines

Materiaalzone

Populair