Pascal Eenkhoorn over aanval op bergtrui: “Idee van Koen Bouwman”

maandag 9 mei 2022 om 09:40
Pascal Eenkhoorn over aanval op bergtrui: “Idee van Koen Bouwman”

Omdat Jumbo-Visma het ploegenklassement aanvoert, stond Eenkhoorn (m) na de derde etappe toch op het podium - foto: Cor Vos

Pascal Eenkhoorn was een opmerkelijke naam in het wedstrijdverslag van de derde etappe van de Giro d’Italia. Terwijl de rest van het peloton zich in de laatste vijftien kilometer opmaakte voor de massasprint, deed de Nederlander een poging om de bergtrui te pakken.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier!
Bestel nu jouw exemplaar

Op de klim van Tihany, op 12,6 kilometer van de streep de enige klim van de dag, waren voor de eerste drie renners drie, twee en een punt te verdienen. De drie vluchters waren in aanloop naar de klim al teruggehaald en een compact peloton maakte zich klaar voor de massasprint. Pascal Eenkhoorn had echter andere plannen. De 25-jarige Nederlander had zaterdag aan de individuele tijdrit twee bergpunten overgehouden en zag kansen voor de bergtrui.

De renner van Jumbo-Visma zette op de klim de aanval in en kreeg blauwe trui Rick Zabel met zich mee, en samen streden ze om de punten. Eenkhoorn trok aan het langste eind en kwam zo op een totaal van vijf punten, evenveel als Zabel. Omdat de Duitser van Israel-Premier Tech een paar plaatsen hoger in het algemeen klassement staat (142e om 151e) mag hij na de rust- en reisdag opnieuw in het blauw rijden.

Op de website van zijn ploeg licht Eenkhoorn zijn poging om de bergtrui te pakken, toe. “Als de kans zich voordeed wilde ik ervoor gaan. Het was eigenlijk niet mijn idee, maar dat van Koen (Bouwman, red.). Ik zat goed gepositioneerd, maar jammer genoeg kreeg ik Zabel met me mee. Ik had gehoopt dat hij in het peloton zou blijven, zodat ik de trui kon pakken. Het is balen dat ik die nu net niet heb.”

Zabel: ‘Ik zette iets te vroeg aan’
Zabel hield dus het blauw, ook al moest hij in Eenkhoorn zijn meerdere erkennen in de bergsprint. “Ik zag Pascal Eenkhoorn op de klim gaan en ik maakte de sprong om hem te volgen. Ik zette iets te vroeg aan op de klim en moest genoegen nemen met de tweede plaats. Uiteraard hebben we op dinsdag de Etna, dus ik zal dinsdag nog een dag genieten van de trui. Maar mijn focus voor de rest van de ronde is mijn rol in de sprinttrein en Giacomo Nizzolo te helpen aan een zege.”

Dit artikel delen:

13 Reacties

Silent Hill 9 mei 2022 om 09:53

Als je maar op 1 puntje van een trui staat, en de punten lijken zomaar voor het oprapen, is het wel raar dat het idee van iemand anders moet komen. Zabel goed bij de pinken – die was er duidelijk wel mee bezig.

rahimns 9 mei 2022 om 09:57

Dat idee van Bouwman was geboren voor de tijdrit, daar doelde Eenkhoorn op. Niet over de actie van vandaag.

Silent Hill 9 mei 2022 om 10:03

Ow – dat had ik verkeerd begrepen dan. Thx.

Jean Dumas 9 mei 2022 om 11:28

Zabel heeft het slim aangepakt. Hij hoefde niet eens die laatste sprint te winnen.

Shinzawai 9 mei 2022 om 11:29

Bijzonder dat Eenkhoorn en Zabel dit wel konden verzinnen, terwijl er genoeg sterke punchers uit wat mindere ploegen die dat niet hebben gedaan. Die hadden zo de bergtrui kunnen oprapen.

Steven_E 9 mei 2022 om 11:37

Neen wat Zabel

Steven_E 9 mei 2022 om 11:37

en Eenkhoorn hadden al punten

De Cabybara van de Conradkade 9 mei 2022 om 11:46

Deed Zabel dit (punten scoren in de tijdrit voor de bergtrui) in het verleden niet ook al eens?

Wel zuur voor Eenkhoorn dat hij het net niet op 9 plekken in het AK haalt. Zou voor hem toch een unieke kans en trui zijn geweest.

roburger 9 mei 2022 om 11:51

Ja klopt! Zabel lanceerde zichzelf op een kort klimmetje in de eerste tijdrit van de Giro in 2020. Wel een leuke gewoonte!

Marco Willems 9 mei 2022 om 16:54

Startte toen als een van de enigen op de normale fiets ipv TT fiets en pakte zo de trui op dag 1 voor Peter Sagan en Ballerini. Tijdrit werd natuurlijk gewonnen door Pipo Magnifico

iLLan 9 mei 2022 om 12:04

Was het niet een idee geweest als Bouwman nog geprobeerd had om de punten voor Zabel weg te pikken? Als je weet dat je twee punten meer moet halen om de bergtrui te pakken, lijkt me dat toch de simpelste oplossing. En het is ook niet echt zo dat Bouwman nou zoveel andere dingen moest doen op dat moment.

Marco Willems 9 mei 2022 om 12:13

Je zag het aankomen toen ie over het gras aan het opschuiven was. Was alleen slimmer geweest als Bouwman ook mee was gegaan en voor die 2e plek had gesprint. Had Eenkhoorn graag in de trui gezien maar Zabel verdient het ook door voor de tweede keer hetzelfde trucje succesvol te hebben geflikt in de tijdrit.

allieballie 9 mei 2022 om 15:09

De sprint(trein) van Nizzolo was alleen niet zo goed op het eind. Zouden ze dan blij zijn met zo’n actie van Zabel voor een dagje blauwe trui?

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair