Pascal Eenkhoorn klopt Daan Hoole en wint NK wielrennen 2022

vrijdag 24 juni 2022 om 17:38
Pascal Eenkhoorn klopt Daan Hoole en wint NK wielrennen 2022

foto: Cor Vos

Pascal Eenkhoorn heeft het NK wielrennen 2022 gewonnen. Op de VAM-berg klopte de renner van Jumbo-Visma Daan Hoole (Trek-Segafredo), met wie hij op 26 kilometer van de streep was weggereden uit een omvangrijke kopgroep.

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine

Twee dagen nadat Bauke Mollema zich tot de nieuwe Nederlands kampioen tijdrijden kroonde, was het tijd voor de wegrit voor elite-mannen. Anders dan andere jaren werd de wedstrijd al op vrijdag gehouden in plaats van zondag: slechts twintig kilometer ten noorden van de NK-route rond de VAM-berg stond voor het weekend namelijk ook al de TT van Assen in de agenda. Het kwam de renners die ook meedoen aan de Tour de France wel goed uit, want die gaat komende week ook al op vrijdag in plaats van zaterdag van start.

Het parcours begon in Westerbork en leidde dan naar de omloop over de VAM-berg. Deze volle ronde van veertien kilometer die in totaal dertien keer moest worden afgelegd voerde over beide beklimmingen van de heuvel en ging door het dorp Drijber. Inclusief de aanlooplus was de route 194,5 kilometer lang. Timo Roosen verscheen als titelverdediger aan de start. De snelle man van Jumbo-Visma reed een jaar geleden solo naar zijn eerste nationale titel bij de profs. Sjoerd Bax van Metec-SOLARWATT werd toen tweede, Oscar Riesebeek (Alpecin-Fenix) was derde.

Na een levendige beginfase rijdt een kopgroep van zestien weg
Om kwart over een werd de koers onder regenachtige omstandigheden op gang gebracht. Toen de renners eenmaal op de lokale ronde waren, zorgde de VAM-berg meteen voor actie. Diverse kopgroepjes, onder andere met een actieve Tom Dumoulin, probeerden zich in de eerste ronden van de wedstrijd los te rukken van het peloton, maar steeds werd alles teruggehaald. Pas na een uur koers wist een omvangrijke kopgroep van zestien weg te rijden en een serieus gaatje te slaan met de rest.

foto: Cor Vos

Deze groep bestond uit Timo Roosen, Mick van Dijke, Tom Dumoulin, David Dekker, Sam Oomen (Jumbo-Visma), Daan Hoole (Trek-Segafredo), Lars van den Berg (Groupama-FDJ), Taco van der Hoorn (Intermarché), Arvid de Kleijn (Human Powered Health), Oscar Riesebeek (Alpecin-Fenix), Martijn Budding (Riwal), Bart Lemmen, Coen Vermeltfoort (VolkerWessels), Stijn Daemen, Bram Dissel (BEAT Cycling) en Nils Sinschek (ABLOC). Zij pakten ruim een minuut voorsprong op het peloton.

In de vijfde ronde had Dekker even een gaatje geslagen op de rest van de kopgroep, maar deze ontsnapping werd een ronde later al ongedaan gemaakt. Achter de kopgroep reed een tweede groep van veertien weg met daarbij onder meer Tim van Dijke, Mike Teunissen, Jos van Emden, Olav Kooij, Pascal Eenkhoorn (Jumbo-Visma), Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Bram Welten, Ramon Sinkeldam (Groupama-FDJ), Jan Maas (BikeExchange), Corné van Kessel (Intermarché) en Julius van den Berg (EF).

Kopgroep breekt
De kopgroep functioneerde niet optimaal en er werd dan ook gekoerst. De eenlingen probeerden de koers hard te maken, terwijl Jumbo-Visma het numerieke overwicht uitspeelde: de ploeg werkte voorin in de koers niet mee maar achterin de koers ook niet. In de achtste ronde brak de kopgroep, waarbij Dumoulin, Vermeltfoort, Daemen, Dissel en Sinschek eraf gingen vooraan. Zij wapperden terug in de tweede groep. In de negende ronde sprongen Teunissen en Sinkeldam juist naar de kopgroep toe, die daardoor uit dertien man bestond.

foto: Cor Vos

Eenkhoorn slaagde er eveneens in naar de kopgroep toe te springen, waardoor Jumbo-Visma zes man van voren had. Vanaf dat moment begon het Nederlandse WorldTeam mee te draaien om de anderen, die op een halve minuut reden, op achterstand te houden. In de tiende ronde en aan het begin van de elfde bleef het onrustig en moest Dekker er voorin af. Op 38 kilometer van de streep viel Van der Hoorn aan, maar de versnelling van de coureur van Intermarché-Wanty-Gobert werd meteen gepareerd door Jumbo-Visma.

Van den Berg probeerde het vervolgens en de renner van Groupama-FDJ kreeg Mick van Dijke mee. Zij zagen Teunissen, Oomen, Eenkhoorn, Hoole, Riesebeek en Lemmen aansluiten. Ook Roosen, Van der Hoorn, De Kleijn, Budding en Sinkeldam konden terugkeren. Vlak voor de twee-na-laatste passage van de finish probeerde Riesebeek het, waardoor Budding eraf moest. De kopgroep bestond toen nog maar uit twaalf man. Ondertussen was duidelijk dat de winnaar van voren zat.

Hoole valt aan en krijgt Eenkhoorn mee
Hoole versnelde op 26 kilometer van de streep en Eenkhoorn sprong mee. Daarachter werd de koers lamgelegd door Jumbo-Visma, dat de vlucht van Eenkhoorn probeerde te verdedigen. De anderen wilden zich zomaar niet bij de situatie neerleggen en Van der Hoorn trok de tegenaanval in gang. Eenkhoorn, die dit seizoen al de Giro d’Italia reed, en Hoole, derde op het NK tijdrijden, werkten echter goed samen en gingen er vol voor. Bovendien viel het achter hen op 22 kilometer van de finish stil, dus gingen de koplopers rijden voor de zege.

foto: Cor Vos

Eenkhoorn en Hoole begonnen met dertig seconden op Teunissen, Oomen en Riesebeek – en een stukje verder Van der Hoorn en Lemmen – aan de laatste ronde. De koplopers konden niet meer stilvallen en deden dat ook niet meer. Op twee kilometer van de finish begonnen ze aan de laatste twee klimmetjes op de VAM-berg. Het kwam aan op de laatste oplopende strook waar Eenkhoorn het met een krachtige sprint afmaakte. Hoole moest genoegen nemen met de tweede plaats. Van der Hoorn reed kort daarachter naar de derde plaats.

Dit artikel delen:

91 Reacties

Glorious 24 juni 2022 om 17:43

Jumbo was net als vorig jaar top!

0
de nieuweMerckx 24 juni 2022 om 17:43

Het gebrek aan wielerinzicht van die twee commentatoren is toch echt tenenkrommend.

0
Kelder is de Man 24 juni 2022 om 17:46

Afgezien van dat vaststaand feit.. voor de kijker met nog minder inzicht moeten ze het wel spannend houden.

0
A.M.M. Jonkers 24 juni 2022 om 17:58

Dijkstra & Ducrot oftewel het "Duo Dom & Dommer"…….

0
Monsieur Bendy 24 juni 2022 om 18:10

Het feit dat je 1 keer per jaar moet afstemmen op NPO’66 om een koers te kunnen kijken, is inderdaad tegelijkertijd een goede refresher om je te doen beseffen, waarom je ook alweer slechts 1 keer per jaar op de staatsomroep afstemt, om een koers te kijken…

0
Pol 24 juni 2022 om 18:19

Dit was de eerste en de laatste keer dat ik weer na DOM en DOMMER heb geluisterd.
Morgen weer maar naar de Belg kijken, zijn 10 keer zo deskundig als deze 2 heren.

0
platteprijs 24 juni 2022 om 18:50

Ik denk dan ook dat het voor de tv-kijker een zwaardere wedstrijd was dan voor de deelnemers op de fiets.

0
uitdewaaier 24 juni 2022 om 18:51

Niets mis mee met commentaar Ducrot en Dijkstra. Nee dat gewauwel van die belgen op Sporza is aan te horen zeg.

0
Monsieur Bendy 24 juni 2022 om 19:01

Niets mis mee? Ze zijn ongeveer 50 keer de mist ingegaan met het identificeren van de groep die in beeld reed.
Ik ben er eens op gaan letten waarom ze dit mogelijk doen. Ik denk dat het komt omdat ze de groep wilden identificeren aan de hand van de TJV renners die erin reden, wat het inderdaad lastig maakt wegens het grote aantal renners van deze ploeg.
Toch heeft zowel D als D er geen 1 keer aan gedacht om dan maar de groep te identificeren aan de hand van de eenlingen in die groep, bv Riesebeek of vd Hoorn.
Dan ben je toch wel behoorlijk ongeschikt hoor.

0
Arie den Blanken 24 juni 2022 om 20:19

Deskundig zijn van commentatoren is niet belangrijk. De meesten die daar kritiek op hebben vinden zich zelf blijkbaar veel deskundiger dan Dijkstra en Ducrot. Wel belangrijk is dat ze de amusementswaarde voor de kijker verhogen en dat doet dit tweetal nauwelijks. Daarin is het duo Karsten Kroon-Jeroen VanBelleghem veruit het beste.

0
dantoet 24 juni 2022 om 21:15

Ik vind vooral het eindeloos herhalen van dezelfde trivia (“Daan Hoole, die lange”, “David Dekker, de zoon van”, etc….) ergerlijk

0
Gr.R. 25 juni 2022 om 03:29

NPO’66. Dan ben je wel zo verschrikkelijk af, reactietechnisch…

0
kelderfan 24 juni 2022 om 17:44

Mooi dat Pascal ‘m inkopt voor JV.

0
YogiBear 24 juni 2022 om 17:44

Vijf keer TJV in de top10. Dan heb je gewoon een goede koers gereden.

0
Steven_E 24 juni 2022 om 17:54

Maar slechts 1 in de top-4, wat aantoont dat het toch nog een klein beetje risky was

0
Lalsacien 24 juni 2022 om 17:58

Je kunt ook zeggen dat ze zich met z’n allen voor de juiste man hebben opgeofferd.

0
Pietspeed 24 juni 2022 om 19:48

Macht van het grote getal.

0
the student 24 juni 2022 om 17:46

Prima, winnaar eenkhoorn heeft echt wel kwaliteit. Het komt er alleen niet altijd uit.

Gelukkig lijkt Taco goed in vorm voor de Tour.

0
Wheely 24 juni 2022 om 17:47

Bijzondere wedstrijd, leuke kampioen, wel jammer dat het overtal zo bepalend is maar voortreffelijk uitgespeeld. Taco sterkste renner in koers als je zijn eindschot nog zag.

0
xistnc 24 juni 2022 om 17:52

Dan doe je Sam tekort, vind ik.

0
Kelder is de Man 24 juni 2022 om 20:27

Vind ik niet. Zoveel op kop beulen en dan nog de derde plaats binnenslepen.

0
Murcia 24 juni 2022 om 17:49

TJV begint de code te kraken op het NK. Vandaag numerieke overmacht uitgespeeld en met de in vorm zijnde Eenkhoorn de juiste afmaker. Keurig!

0
peterwinnen 24 juni 2022 om 17:49

Pascal gaat nu meer winnen.

0
Oblomov 24 juni 2022 om 18:38

Moet hij wel zijn contract niet verlengen en verkassen naar een team waar hij meer vrijheid krijgt en ook veel vaker eendaagse wedstrijden op .pro en .1 niveau rijdt. In zo’n rol zou hij best eens een puntenkanon kunnen blijken voor een team dat om punten verlegen zit.

0
Mystery Rider 25 juni 2022 om 07:48

Akkoord met beide stellingen – ik kende hem echt niet goed, dus op PCS zijn profiel bekeken en hij wint jaarlijks en rijdt korte uitslagen – dus in een ander ploeg zou ik hem ook wel zien openbloeien en nog betere uitslagen rijden.

Voorlopig staat hij nog wel ver buiten de top 200 van de UCI ranking – dus een puntenkanon is hij nog niet echt!

Veel succes zou ik zeggen als Nederlands kampioen! AF is stevig aan het uitbreiden, misschien even zijn manager met de Roodhoofd brothers laten bellen :)

0
NiM 24 juni 2022 om 17:49

Hoole lekker bezig. Lemmen ook knap, was 2 jaar terug gewoon clubrenner als ik me niet vergis

0
Roos Reinartz 24 juni 2022 om 18:02

Vorig jaar nog clubrenner zelfs! Erg knappe prestatie

0
Pizzi 25 juni 2022 om 00:19

Paar jaar geleden nog tegen gekoerst. Toen reed ‘ie al als een brommer.

0
xistnc 24 juni 2022 om 17:50

Mooie tactische koers gezien terwijl de donder en bliksem langzaam dichterbij komt. Toch af en toe wat weggedommeld. Tussendoor kostelijk geërgerd aan de onwetendheid van Hepie en Hepie. Prima vrijdagmiddag, klaar voor de Tour.

0
Brabander 24 juni 2022 om 18:58

Was alweer een tijd geleden dat ik ze nog eens gehoord had. Maar dat heeft dus een reden… :)

0
Sean Kelly 24 juni 2022 om 17:51

Mooie winnaar. Herbert en Maarten hebben me vandaag weer laten inzien waarom ik de rest van het jaar naar Sporza en Eurosport kijk.

0
Jacob Lohof 24 juni 2022 om 18:16

Dan toch liever info over dieren

0
Pietspeed 24 juni 2022 om 19:49

En verhalen uit de ouwe doos als hij ze zich goed kan herinneren.

0
Blackcanyon 24 juni 2022 om 17:51

De tactiek van Arthur van Dongen klopte: hij had nootjes gestrooid net na de finish bij de voorlaatste doorkomst.

Pascal gefeliciteerd!

0
de adelaar 24 juni 2022 om 18:48

Die nootjes deden t m

0
Ge Flikt 24 juni 2022 om 17:53

Volgens mij hebben ze een hele kleine monitor waarop ze alles moeten volgen.zij zien het echt veel te laat allemaal.

0
Sean Kelly 24 juni 2022 om 18:34

Het ergste is dat ze de kijkers voor de gek houden. Het was toch al vrij snel duidelijk dat Eenkhoorn en Hoole niet meer teruggepakt zouden worden. In plaats van dat te duiden doet Herbert tot 300 meter voor de finish alsof het nog heel spannend is.

0
Elvs 24 juni 2022 om 19:46

@Sean, ach is dat echt heel erg? De echte kenner ziet allang dat die twee het gaan uitvechten en voor de leek is het toch leuker om te denken dat het nog spannend is.

0
Pietspeed 24 juni 2022 om 19:51

Herbert komt een beetje over als een ouwe kwebbelaar en Maarten als de pseudo fietswetenschapper.

0
boehoe 24 juni 2022 om 17:54

Eenkhoorn aflopend contract toch? Ben benieuwd waar we de trui volgens jaar zien.

0
the student 24 juni 2022 om 17:58

Alpecin-fenix

0
boehoe 24 juni 2022 om 18:00

Is dat al bekend?

0
Wheely 24 juni 2022 om 18:09

1 en 1 is twee.

0
Cochise 24 juni 2022 om 18:15

Tweekhoorn?

0
Oblomov 24 juni 2022 om 18:41

Mocht hij in onderhandeling zijn met DSM, dan onmiddellijk de onderhandelingen afbreken….

0
de adelaar 24 juni 2022 om 18:49

Samen met mattie mat

0
Pietspeed 24 juni 2022 om 19:52

Net wat de student zegt

0
Jacob Lohof 25 juni 2022 om 23:08

Kan hij meer plezier maken

0
De Capybara van de Conradkade 24 juni 2022 om 17:56

Knap gewonnen.

Taco heel sterk, zin in zijn Tour fratsen. Ook Oomen heeft de Giro goed verteerd. Zoveel knechten en dan alsnog vijfde worden.

Volgend jaar hopelijk ergens anders. Ik hoef die VAM berg deze eeuw niet meer te zien.

0
boehoe 24 juni 2022 om 17:59

Best wel leuk toch die vam? Die mag van mij elke 5 jaar terugkeren. Een keertje limburg, sprinten in zeeland, ootmarsum, Vam en montferland. En zo elke 5 jaar.

0
PietFriet 24 juni 2022 om 18:14

@boehoe Echt niets aan dat ding staat me aan. Het is een lelijke, kale, onnatuurlijke kronkel in een voor de rest prachtige provincie.

0
chasse patat 24 juni 2022 om 20:04

@PietFriet Er wel eens geweest? Ze hebben er echt een prachtig natuurgebied en fietsparadijs van gemaakt. Ga er ook regelmatig even wandelen.

0
reusjen 24 juni 2022 om 20:17

@chassepatat
Ik ben er nog nooit geweest, maar van op tv word ik er ook niet echt warm van. Zijn ze vergeten die mooie natuur in beeld te brengen of is het een kwestie van smaak?

0
Jacco van Stierop 24 juni 2022 om 21:01

@chasse patat
je overdrijft schromelijk, het Vamterrein zijn kale, hellende weiden, kort gehouden door schapen, met alleen beneden aan de randen wat bosschages. Onder “een prachtig natuurgebied” versta ik wel wat anders, het Dwingelderveld verderop komt daar veel meer voor in aanmerking.
Leuk dat ding voor wielrenners uit de buurt, maar “fietsparadijs”? Op het kaarsrechte en biljartvlakke pad langs het verderop gelegen Linthorst Homankanaal is het meer genieten.

0
Secondant 24 juni 2022 om 17:56

Complimenten voor Wielerflits voor het juist voorspellen van de topfavoriet. Voor het lezen van de voorbeschouwing had ik hem zelf maximaal 1 sterretje gegeven. Jullie argumentatie was echter sterk en bleek juist. Klasse!

0
fietsvriend 24 juni 2022 om 18:10

+1.

Leuk parcours, mooie winnaar.

0
A.M.M. Jonkers 24 juni 2022 om 18:00

Daan Hoole pakt toch knap 2 medailles binnen 3 dagen, zal zijn ploeg Trek-Segafredo goed doen.

0
YogiBear 24 juni 2022 om 18:05

Ondanks dat Teunissen stik kapot zat, toch goed dat hij op het eind nog demarreerde. Daarmee toch nog wat druk gezet op Daan Hoole waarmee je een betere positie voor Eenkhoorn creëert.

0
Spurter 24 juni 2022 om 18:15

Niet zo slim gereden door Daan Hoole. Teunissen zat kapot en Oomen ook.

Verder ben ik wel klaar met dat gehype van die VAM-berg. Prima voor een keer in de vijf keer, maar niet elk jaar een paar koersen.

Commentaar bij de NOS was ook tenenkrommend, net zoals het eindeloze geneuzel voor ze eindelijk eens de koers zelf lieten zien.

0
S. Morgenstern 24 juni 2022 om 18:39

Hoole is nu toch ook voor Teunissen en Oomen geëindigd?! Dat hij hun gerust terug had kunnen laten komen, maakt niet dat zijn kans dan groter was geweest. Waarschijnlijk staat hij dan niet op het podium.

0
Jacob Lohof 24 juni 2022 om 18:18

Toch blijf ik nationale kampioenschappen vreemd. Aantallen per ploeg , maar dat kan hier anders. Wat wel weer trrg

0
xistnc 24 juni 2022 om 18:38

Ja, duidelijk.

0
Pizzi 25 juni 2022 om 00:22

Goed verhaal maat!

0
Marik 24 juni 2022 om 18:28

Was een vermakelijke koers om te bekijken. Leuke winnaar, Taco was de beste in koers en Bauke viel wat tegen.

0
Alfred Issendorf 24 juni 2022 om 18:47

Vermakelijk? Ik heb me vrijwel uitsluitend geërgerd. Mooi dat de NOS heeft besloten toch nog wat wielrennen uit te zenden, maar deze koers was niet bepaald reclame voor de wielersport.

0
Zen Hooligan The Shakra Jugend 24 juni 2022 om 18:32

Ik wilde even melden dat ik me geërgerd heb aan de commentatoren, dat die VAM berg wel erg vaak terug komt en dat Jumbo het eigenlijk best aardig gedaan heeft dit jaar. Of had iemand dat al gezegd?

0
Marik 24 juni 2022 om 18:33

Nope je bent de eerste, welkom.

0
SOPJE 24 juni 2022 om 18:32

Ff de memo gemist dat dit niet a.s. zondag was…

0
platteprijs 24 juni 2022 om 18:55

Kom op DSM of Jumbo geef Bart Lemmen een profcontract. Rijdt al 2 jaar goed en verdient nu een overstap.

0
Dikke Vrouw 24 juni 2022 om 18:55

Wat leuk voor pascal de dag van ze leven !

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone