Pascal Eenkhoorn: “Ik dacht dat Van der Poel ons in de zeik zat te nemen”

zondag 25 september 2022 om 10:38
Pascal Eenkhoorn: “Ik dacht dat Van der Poel ons in de zeik zat te nemen”

foto: Cor Vos

Pascal Eenkhoorn mocht lange tijd dromen van een medaille op het WK wielrennen, maar hij strandde uiteindelijk op de 28ste plaats. Achteraf ging het vooral over het incident met Mathieu van der Poel, die vroeg opgaf nadat hij vannacht korte tijd op het politiebureau zat. “Dat was heel bizar”, vertelt Eenkhoorn aan de NOS over het moment dat Van der Poel het vertelde.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

“We hebben een mooie groep en we nemen elkaar wel eens in de zeik. En vijf minuten voor de start vertelt hij dat”, legt Eenkhoorn, een goede vriend van Van der Poel, uit. “Hij zit ons in de zeik te nemen, dacht ik. Maar ik weet ook niet precies wat er is gebeurd.”

Zelf heeft de renner van Jumbo-Visma er niets van gemerkt. “Hij lag op een andere verdieping, dus wij hebben niets meegekregen. Ook vanmorgen bij het ontbijt niet. Als het niet uit was gekomen, dan hadden we het voor de koers ook niet geweten”, aldus Eenkhoorn. “Er zal weinig schuld bij hem zitten, maar het is een k*tsituatie. Hopelijk loopt het met een sisser af.”

Strijd om WK-zilver
Tot diep in de finale streed Eenkhoorn mee om de medailles. Hij zat mee in de grote groep waaruit wereldkampioen Remco Evenepoel later wegreed, maar in de achtergrond was de Nederlander attent. Op de laatste keer Mount Pleasant loste hij bij Lorenzo Rota, Mattias Skjelmose en Mauro Schmid. In de slotkilometer wist Eenkhoorn toch nog aan te sluiten bij dat groepje, waarin ook Lutsenko nog zat.

Omdat er gepokerd werd, kon het aanstormende peloton nog terugkeren in de laatste 500 meter. “Het is echt balen van de afloop. Ik wist dat ik de minste was op het klimmetje, dus ik moest hopen dat ik eraan kon blijven. Helaas was ik net niet goed genoeg om te volgen, maar ik kwam nog terug alleen zagen ze mij aankomen”, blikt Eenkhoorn terug.

Hij is tevreden met zijn optreden, maar “je wil ook een uitslag hebben. Dat is jammer. Voor mijn zelfvertrouwen is het goed dat ik een finale kan rijden. Maar het was een rare koers. Uiteindelijk spring ik goed weg, maar het is balen”, benadrukt Eenkhoorn, die ook de complimenten uitdeelde aan Evenepoel. “Drie ronden voor het einde zei ik al gefeliciteerd. Ik kon hem niet volgen, en het leek mij sterk dat anderen dat wel zouden kunnen.”

Dit artikel delen:

22 Reacties

lo squalo dello Stretto 25 september 2022 om 11:35

Ik snap dat de Nederlanders gedemoraliseerd waren na het afstappen van VDP maar ik snap niet dat je met Eenkhoorn in die groep vrede neemt? Zo’n Van Baarle had hier toch kansen gehad terwijl zo’n Eenkhoorn toch nooit iets ging pakken (nee, ook niet met die late uitval van ‘m).

Maar goed, ik snap Frankrijk, Italië, Eritrea, Australië,… ook niet. Snert WK. Verdiende winnaar wel maar we hebben geen idee hoe de verhouding lag tussen REV en Pogacar, Van Aert, Bettiol,… Al hadden die maar met Evenepoel moeten meegaan, onbegrijpelijk dat je die laat rijden in zo’n groep.

5
NiM 25 september 2022 om 13:18

Toen Van Aert op 2-3 ronden van het einde doortrok op die klim zag je Pogacar passen in 2e positie. Bettiol was toen een van de enigen die kon volgen. Maar hij zij zich tot Evenepoel verhouden zullen we idd niet weten

1
NiM 25 september 2022 om 13:19

20e positie*

0
Mwielerfan 25 september 2022 om 15:31

Vooral Frankrijk en Italië snap ik niet, maar van baarle moet toch ook altijd 30km voor de finish gaan, mollema eigenlijk ook. Van Australië met Matthew’s verwacht je toch niet dat die voor een harde koers gaan? Die jonge rijdt alleen podia bij afvalkoersen waar hij dan als snelste man overblijft

0
Wildebert 25 september 2022 om 10:50

Laat wel zien dat de communicatie dik te wensen over laat. 5 minuten voor de start met zoiets komen. Klinkt niet echt als een goed geregisseerd team. Wat deed de staf? En dat voor een WK.

2
Westfalen 25 september 2022 om 11:46

Is bewust laat gecommuniceerd. Moerenhout wil geen onrust vlak voor de start.

-2
Henk van Bouw 25 september 2022 om 13:41

Geen ontrust vlak voor de start. Maar dus wel onrust vlak voor de start. Wat lul je nou man.

2
Het Vleesmonster Van De Visafslag 25 september 2022 om 11:03

Super sterke koers gereden en helemaal geen schande dat ie door de betere klimmers werd gelost. Ik denk alleen dat ie zich gaat afvragen waarom ie niet door was gereden toen ie een gat had op 500 meter, had daar zeker een medaille mee kunnen pakken want Schmid lag echt nog 5/6 fietslengtes achter.

2
HSV 25 september 2022 om 11:31

Ja dat begreep ik ook niet. Het was een gat a la van Vleuten

0
Mwielerfan 25 september 2022 om 15:29

Hij reed door, maar voelde dat de andere hem gingen pakken. Tenminste zo zag ik het

0
Bika 25 september 2022 om 10:51

Al met al een zwaar K-WK voor Nederland met een positieve uitzondering Bikkel Van Vleuten…

1
Quincy Adams (aka voorwiel) 25 september 2022 om 10:59

Eerder een van uitersten. 2x goud 1x zilver en 1x brons is niet slecht. Als het nou een zwemtoernooi was, ok…. dan was het een schamele oogst

1
Jean Dumas 25 september 2022 om 10:51

Uitstekende koers gereden.

1
Pedalo 25 september 2022 om 11:56

Inderdaad….een groep van 25 laten rijden met één van de topfavorieten en dan als Frankrijk en Zwitserland nog meerijden ook??

1
Chippen 25 september 2022 om 12:24

zwitserland vind ik niet onlogisch, die hadden 2 kopmannen (kung en schmid) en daar zat er eentje van mee.

en kung is misschien de sterkere renner, maar schmid is de betere afmaker/finisher. als die 2e groep vooruit blijft, dan verwacht ik zilver voor schmid.

zwitserland zat echt wel dicht bij een medaille. in ieder geval dichter dan wanneer het van achteruit had moeten komen.

1
LomberJack 25 september 2022 om 12:18

Hoeveel finales heeft Eenkhoorn al gereden. Altijd maar moeten knechten en dan is het beste er wel af voor de finale. Volgend jaar meer kansen. Super wedstrijd gereden.

0
De Dikbilgorgel van Dorestad 25 september 2022 om 13:09

Zoals op het NK bedoel je?

-1
Mwielerfan 25 september 2022 om 15:33

Op het NK reed hij tegen eenlingen of renners op de grens van continentaal en lage pro conti teams zo’n beetje

0
Alfons Haavers 25 september 2022 om 12:57

Ik kan me wel voorstellen dat als Mathieu aan de ontbijttafel langs z’n neus weg vertelt dat hij ’s nachts in een cel heeft gezeten, dat in eerste instantie wel eerder als grap binnenkomt. Wat een verhaal.

0
Guushovd 25 september 2022 om 13:00

O, ik had toch wel verwacht dat hij iets van kramp had ofzo toen hij aanviel. Met dit verhaal had hij natuurlijk gewoon moeten doorknallen tot ze over hem heen kwamen. De enige kans op een medaille. Maar een goede wedstrijd.

0
Cochise 25 september 2022 om 15:35

“Ik kon hem niet volgen en het leek me sterk dat anderen dat wel zouden kunnen.”

Getuigt wel van het nodige zelfvertrouwen! Hij rijdt een hele mooie koers, kampioenschapsrenner van het jaar in Nederland.

0
peterwinnen 25 september 2022 om 15:41

Als hij nog iets kan doorgroeien, wordt Pascal in Belgische dienst gewoon een renner om heel goed rekening mee te houden. Of hij de allergrootste klassiekers kan winnen weet ik niet, maar etappes in grote rondes en mooie koersen gaat hij zeker nog winnen.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone