Pascal Ackermann spurt naar winst in openingsetappe Ronde van Polen
foto: Cor Vos (archief)
zaterdag 3 augustus 2019 om 18:33

Pascal Ackermann spurt naar winst in openingsetappe Ronde van Polen

De eerste etappe in de Ronde van Polen is een prooi geworden voor Pascal Ackermann. De sprinter van BORA-hansgrohe bleef in de straten van Krakau onder meer Fernando Gaviria en Fabio Jakobsen voor. Morgen zal hij als leider van start gaan in de tweede etappe.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!
Zaterdag ging de Ronde van Polen van start met een nagenoeg vlakke etappe rondom Krakau, de op één na grootste stad van het land. Het was een uitgelezen kans voor Fabio Jakobsen om voor het eerst te winnen in zijn kampioenstrui, maar dan moest de Nederlander wel eerst afrekenen met sprinters als Fernando Gaviria en Pascal Ackermann.

Drie coureurs vormen de vroege vlucht
Vroeg in de etappe kozen er drie coureurs het hazenpad. Het peloton ging daar direct mee akkoord, en dus vormden Jakub Kaczmarek, Adrian Kurek en Charles Planet de kopgroep. Al snel werd duidelijk dat zij geen schijn van kans maakten om uit handen te blijven uit het peloton, waar meerdere ploegen het tempo bepaalden.

Kurek valt uit de kopgroep, peloton maakt zich op voor sprint
De maximale voorsprong van drie minuten bleek niet genoeg te zijn. Zeker niet nadat Kurek ten val kwam na een bergsprint en zich terug moest laten zakken in het peloton. De overgebleven Kaczmarek en Planet stribbelden nog lang tegen, maar werden weer teruggepakt met nog vijftien kilometer te gaan.

Deceuninck-Quick-Step ment het peloton – foto: Cor Vos

Onrust in het peloton
Met nog een aantal lokale omlopen in Krakau voor de boeg, werd het onrustig in het peloton. Luis Ángel Maté en Jesper Hansen kwamen ten val, waarna beiden de wedstrijd verlieten. Ook Mark Cavendish kwam niet aan sprinten toe: de Brit kwam in de laatste kilometers ten val.

Ackermann wint
In rap tempo reden de sprinttreintjes vervolgens naar de finish. Jumbo-Visma kwam in de slotkilometer vroeg op kop, waarna Danny van Poppel de sprint aanging. De Nederlander werd vroeg overrompeld door Pascal Ackermann, die de zege naar zich toetrok. Tweede werd Fernando Gaviria, derde Fabio Jakobsen. En Van Poppel? Die besloot de wedstrijd als vijfde.

RIDE Magazine
18 Reacties
Sorteer op:
3 augustus 2019 18:38
Mareczko heeft gezien hoeveel keer Ewan won in de Tour en heeft daarop zijn sprintstijl aangepast
    3 augustus 2019 19:24
    Het zag er vrij lomp uit in elk geval.
3 augustus 2019 18:38
Jumbo kwam veel te vroeg op kop, wie was die 3e renner van ze die eigenlijk meteen moest afgeven toen Jungels van kop ging?

Desondanks krijg ik bij elke sprint van van Poppel toch de indruk dat hij 'het' niet heeft. Z'n timing en positionering in de sprint zijn eigenlijk altijd net niet goed.
    3 augustus 2019 18:40
    en dan willen sommigen hem nog als lead out inzetten... bizar want die jongen heeft snelheid maar verder geen benul van sprinten
    3 augustus 2019 18:44
    Precies, daar vind ik het heel verstandig van Jumbo dat ze hem willen omscholen naar klassiekerrenner. Als hij fit is en blijft kan hij perfect een type Vandenbergh worden, namelijk iemand die zonder al te veel na te denken kilometers lang op kop kan beuken op de kasseien.

    Maar blijkbaar wil hij zelf toch nog steeds sprinter blijven...
    3 augustus 2019 18:50
    Klopt Matxin, vorig jaar in de Giro reed Danny alle sprints op deze manier. Niet meer doen en in het vervolg lekker Mike uitspelen. Danny inderdaad voor de klassiekers
    3 augustus 2019 18:52
    helemaal eens, hard fietsen kan die echt wel. en af en toe resultaatje rijden ook wel, maar zo zonde om er met een lead out naar toe te gaan en te gaan rijden voor sprints met hem.
    3 augustus 2019 18:53
    Ben het met je eerste deel van jouw analyse eens. Van de Hoorn en Van Poppel kwamen veel te vroeg op kop. Deed me een beetje denken aan een aantal tourritten met Groenewegen, in het bijzonder de rit in Parijs.

    Denk dat Van Poppel ook gewoon niet de snelheid heeft om het op te nemen tegen mannen als Ackermann, Gaviria en Jakobsen. Hij kan zich denk ik beter richten op de klassiekers.
    Danny heeft hier natuurlijk ook een matige trein mee. Leezer, Roosen en Teunissen rijden allemaal morgen in Londen.
    3 augustus 2019 19:13
    Ze zijn hier helemaal niet met een lead-out heen gegaan. Het tegendeel zelfs. De renners die hier wel rijden (Powless, Hofstede en Van der Hoorn) hebben er wat dat betreft het beste van gemaakt en de sprinter zelf zou hier op een andere manier ook niets uitrichten tegen de top drie. Prima sprintje dus, welke verder weinig discussie op zou moeten roepen.

    Die van de ploeg van de Nederlands kampioen daarentegen.
    3 augustus 2019 19:53
    Ik moet ontzettend om jullie lachen jongens. Wat heeft danny jullie misdaan? Hij is toch veelste goed om maar op kop te rijden in de kasseienkoersen.....
3 augustus 2019 18:39
goede dag voor de jumbo ploeg.. geef je paar anderen vertrouwen en maken ze er een potje van. morgen mike goede kans
3 augustus 2019 18:42
Jakobsen helaas heel slecht gebracht, daar had anders meer in gezeten. Ackermann was echter wel heel sterk. Van Poppel ook nog aardig gesprint naar een top vijf (dat lijkt me in dit veld in een vlakke sprint zo'n beetje zijn top).
3 augustus 2019 18:44
Ackermann heeft zich gewoon ontwikkeld tot een top-5 sprinter samen met Groenewegen, Ewan en Sam Bennett. Cavendish weer gevallen, hoe is het toch mogelijk.
3 augustus 2019 19:03
Bora heeft renners voor bijna elk type koers. Best knap
3 augustus 2019 19:13
@redactie
"Luis Ángel Maté en Jesper Hansen kwamen ten val, waarna beiden de wedstrijd verlieten."

Jesper Hansen is op plek 45 binnen gekomen, dus dat klopt niet.
3 augustus 2019 19:39
Wel mooi dat Gaviria in zijn 1e wedstrijd na blessure er weer staat!
3 augustus 2019 20:16
Ackermann, Gaviria, Jacobsen: podium van de slotrit in de Tour van 2020
    3 augustus 2019 20:52
    Jakobsen die al de bergen overkomt? Moet ik nog zien.

Reacties zijn gesloten.