Parcours Ronde van Vlaanderen blijft nagenoeg hetzelfde, Pottelberg verdwijnt

Parcours Ronde van Vlaanderen blijft nagenoeg hetzelfde, Pottelberg verdwijnt

Terpstra wist afgelopen jaar de Ronde van Vlaanderen te winnen - foto: Sirotti

woensdag 12 december 2018 om 13:51

De Ronde van Vlaanderen trekt over een kleine vier maanden over nagenoeg hetzelfde parcours als het voorbije jaar. Het enige dat anders is, is dat de Edelaere als derde helling van de dag plaatsmaakt voor de Ladeuze en de Pottelberg verdwenen is. Bij de vrouwen zijn er ook weinig veranderingen, behalve het toevoegen van de Taaienberg in de vroege finale.

Behalve de wisseling van de Edelaere met de Ladeuze (1000 meter aan een maximale stijging van 16%), keert ook de Pottelberg niet terug. De Muur van Geraardsbergen blijft op hetzelfde punt in het parcours zitten. Daarna trekt het peloton richting de Kanarieberg. Dat doen ze via Brakel, daar waar de koers vorig jaar in een rechte lijn – mét de passage van de Pottelberg – naar de Kanarieberg ging. Gevolg: komen jaar telt de Ronde van Vlaanderen dus een helling minder.

De finale bij de mannen begint in 2019 opnieuw met de Koppenberg, op 45 kilometer van het einde. Daarna volgen de kasseien in de Mariaborrestraat en de hellingen van de Steenbeekdries en de Taaienberg. Dan ligt op 26 kilometer voor de aankomst de Kruisberg/Hotond, alvorens het iconische tweeluik Oude Kwaremont-Paterberg wacht. Daarna is het nog dertien kilometer naar de streep. In 2018 won Niki Terpstra.

Hellingen Ronde van Vlaanderen 2019 bij de mannen
1. Oude Kwaremont
2. Kortekeer
3. Ladeuze
4. Wolvenberg
5. Leberg
6. Berendries
7. Tenbosse
8. Muur-Kapelmuur (Muur van Geraardsbergen)
9. Kanarieberg
10. Oude Kwaremont
11. Paterberg
12. Koppenberg
13. Steenbeekdries
14. Taaienberg
15. Kruisberg
16. Oude Kwaremont
17. Paterberg

Taaienberg toegevoegd bij de vrouwen
Bij de vrouwen is er wel iets anders in de finale. Op veertig kilometer van de streep is namelijk de Taaienberg toegevoegd, alsmede een deel van de met kasseien bestraatte Steenbeekdries. Daarna begint ook voor de vrouwen het slotstuk met aansluitend Kruisberg/Hotond, Oude Kwaremont en de Paterberg. Vorig jaar toonde Anna van der Breggen zich daar de sterkste.

Anna van der Breggen

Anna van der Breggen – foto: ASO

Dit artikel delen:

2 Reacties

josi 12 december 2018 om 14:40
Quote:
over een dikke vier maanden

Dat wordt wel een erg late Ronde dit keer dan.

0
EddyB1958 13 december 2018 om 07:04

Valt nog steeds op de eerste zondag van april.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone