Padun en Morton zetten zich in voor Oekraïense vluchtelingen

zaterdag 29 oktober 2022 om 13:29
Padun en Morton zetten zich in voor Oekraïense vluchtelingen

Mark Padun - foto: Cor Vos

Mark Padun is dit weekend samen met zijn EF Education-EasyPost-ploeggenoot Lachlan Morton in Polen om dertien jonge Oekraïense wielrenners – die hun land zijn ontvlucht vanwege de oorlog – een hart onder de riem te steken.

De twee renners zijn in Polen om wielerkleding en dertien Cannondale-fietsen te schenken aan de jonge vluchtelingen. Daarnaast zullen Morton en Padun een fietstocht maken met de jonge renners. Morton haalde eerder al 297.000 dollar op voor een noodfonds. Padun weet hoe het is om te moeten vluchten: op 17-jarige leeftijd moest hij zelf Donetsk verlaten toen de Russen daar binnenvielen. Hij kwam terecht in een wieleracademie in Kiev.

Padun kijkt als Oekraïner met afschuw naar de huidige situatie. “Het begon allemaal toen ik bezig was met mijn eerste wedstrijd van het seizoen en het was een grote shock voor me”, blikte hij eerder al eens terug op de website van zijn Amerikaanse werkgever. “De inval in Oekraïne heeft zeker invloed gehad op mijn presteren, maar ik kan er geen percentage opplakken. Wielrennen is echter mijn werk en dus moest ik mijn best blijven doen.”

“Ik dacht echter constant aan de oorlog en over wat er aan het gebeuren was. Ik volgde het nieuws en vroeg mijn naasten de hele tijd hoe het met ze ging en hoopte dat het snel over zou zijn.”

Dit artikel delen:

9 Reacties

Romāns Vainšteins 29 oktober 2022 om 17:37

Temeer Padun een Donetkser is een uitermate dapper gebaar om zich op deze manier uit te spreken. Tegen het gevaarlijke aan zelfs met waarschijnlijk nog familieleden onder bezetting. Eerder heb ik hier wel eens gelezen van mensen die hem naar de frontlinie wilden sturen maar als stem vanuit de sport invloedrijker dan als soldaat denk ik.

1
Wim Kruithof 29 oktober 2022 om 13:45

Groot respect voor iedere bekendheid die zijn eigen persoon gebruikt tot steun van een ander. En durft uit te spreken.

Daar kan ene Nederlandse coureur die bijzonder hard rijdt in de F1 nog zeer veel van leren. Er is veel onrecht in de wereld. Uitspreken mag.

0
kleomantre 29 oktober 2022 om 13:52

Wel oppassen dat je niet een parodie van jezelf wordt zoals bij die Sir in de F1.

0
Wim Kruithof 29 oktober 2022 om 14:26

En hoe zou ik een parodie van mezelf worden? Sowieso is mijn cirkel van invloed bijzonder beperkt.

-2
kleomantre 29 oktober 2022 om 15:05

Hamilton die overal z’n ”best crowd ever” uitstrooit neem je niet bepaald meer serieus. Krijg je vooral de vibe van dat-ie maar wat zegt om de boel te pleasen en z’n ideale schoonzoon imago omhoog te houden. Hij probeert dan vervolgens aandacht voor het topic racisme te genereren, maar voelt daarmee het ook niet erg oprecht aan. Zeker niet als je daarnaast de ganse tijd de playboy fashionicon uit probeert te hangen. Het rijmt gewoon niet lekker.

Dat was dus niks persoonlijk tegen jou gericht, maar is eerder cynisme van mij. Zijn wel wat voorbeelden van bekende lui die allemaal heel ‘oprecht’ misstanden aan de kaak stellen of zich er als gezicht voor lenen. Ik heb dan liever een persoon die gewoon z’n job doet en voor de rest denkt, dat is niet aan mij om me daar tegenaan te bemoeien. Daarbij de kanttekening dat het circus om Max Verstappen natuurlijk ook retecommercieel is en goed kapitaliseren op de faam zeker een prioriteit heeft.

0
Emergo 29 oktober 2022 om 16:54

@Kleomantre Je zin “Ik heb dan liever … tegenaan te bemoeien” komt dus neer op: Ze zoeken het maar uit, het zal mijn tijd wel duren” Punt is alleen dat een bekende naam meer impact heeft dan de mening van Jan en Mieke, of het iets oplevert is weer een heel ander verhaal.

0
De Dikbilgorgel van Dorestad 29 oktober 2022 om 18:11

Dus omdat een Oekraïense B-renner en een C-ploeggenoot dit doen, moet Nederlander/halve-Belg/belasting-Monegask Verstappen het ontgelden? Die moet je toch echt uitleggen, Wim.

Volgens mij heeft de F1-community zich behoorlijk laten gelden door geen GP in Rusland te rijden en geen Rus in de paddock te accepteren. Wat individuen verder doen is aan hunzelf. Ik hoef ook niet te weten wat jij voor Oekraïne betekent, al heb ik daar door deze post natuurlijk wel hele hoge verwachtingen van.

0
Wim Kruithof 29 oktober 2022 om 21:30

Verstappen is rondom de sjeik-race meermaals door mensenrechtenorganisaties benaderd. Hij kreeg informatie over de erbarmelijke omstandigheden waarin minderbedeelden (oa vrouwen, homo’s) zich staande moesten houden. Hij niet alleen overigens, diverse F1 coureurs.

Vettel reageerde met een dag waarin hij vrouwen op sleeptouw nam en liet racen, Hamilton droeg een regenbooghelm dat weekend en sprak zich meermaals nadrukkelijk uit.

Verstappen, “daar doe ik geen uitspraak over.” Kop in het zand, bijzonder teleurstellend. Hij kreeg vragen in de perszaal maar was op geen enkele uitspraak te betrappen.

Als je in de positie zit waarin je miljoenen mensen bereikt, waarin je schathemelrijk bent en de helft van Nederland met een Red Bullpetje of jas met nr 33 of 1 loopt, dan heb je invloed.

Dan meermaals een ethisch vraagstuk wegmoffelen, vind ik een enorm zwaktebod.

Maar Extince, vind jij vooral het jouwe.

0
Shinzawai 29 oktober 2022 om 14:42

Een mooi gebaar van deze renners. Hopelijk kan Padun moed putten uit de dappere weerstand van zijn landgenoten en op die manier weer zijn hoogste niveau halen.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone