Paarse tenues zorgen voor verwarring in vrouwenpeloton

vrijdag 5 maart 2021 om 11:36
Paarse tenues zorgen voor verwarring in vrouwenpeloton

foto: Cor Vos

In het vrouwenpeloton koersen Liv Racing en SD Worx tegenwoordig in een paars tenue en ook de trui van Canyon-SRAM heeft een overwegend paarse rug. Vooral in de fietshouding en vanuit de lucht is het verschil tussen de teams lastig te zien en dit zorgt dan ook voor verwarring.

“We moesten vanuit de auto even goed kijken welke rensters van ons waren”, zo laat de manager van Liv Racing, Eric van den Boom, weten aan de NOS. “Paars is blijkbaar het nieuwe zwart. Afgelopen weekeinde was het vanuit de auto echt even goed kijken als je een renster inhaalde of die van ons was.” Liv Racing wilde zich met een paars tenue juist onderscheiden van de rest.

Bij SD Worx dachten ze hetzelfde en kozen ze voor dit seizoen ook voor de kleur paars. “Wij waren blij dat we een kleurstelling hadden gevonden die eens niet zoveel in het peloton aanwezig was”, aldus ploegbaas Erwin Janssen. “Vorige seizoenen hadden we allebei oranje. Toen was het soms al goed kijken.”

Rol van de UCI
“Nu hebben we allebei een nieuwe sponsor. Lijken we weer op elkaar”, aldus Janssen. “Maar je kan het niemand kwalijk nemen.” Het roept de vraag op: moet de UCI hier niet op toezien? Van den Boom: “Dat zou weinig hebben uitgemaakt. Als je ze naast elkaar zet, zou je van voren niet denken dat het zoveel op elkaar lijkt. Het is gewoon de bovenrug vanuit de lucht en de schouders recht van voren waardoor het verwarrend is.”

Volgens Janssen kan de UCI in de toekomst wel pro-actiever handelen. “Ze zouden bij de UCI wel mee mogen kijken. Misschien wat tips geven over wat andere ploegen voor ontwerp hebben ingeleverd. Uiteindelijk wil iedereen opvallen. Dus dan heb je dit liever niet.” Toch zijn beide teammanagers niet van plan om de tenues dit seizoen nog aan te passen.

Geen aanpassingen
“Het zijn de huiskleuren van de sponsor. Ze zitten overal in. De fietsen. Op de auto’s. Zelfs de mondkapjes. Wij houden het zo”, is Janssen duidelijk. Ook Van den Boom laat alles bij het oude. “Die nieuwe shirts zijn net als elk jaar even wennen. We gaan wel weer andere dingen vinden waar wij en de volgers de rensters aan herkennen.”

Dit artikel delen:

11 Reacties

toiletduck 5 maart 2021 om 11:47

Ik vind dit ook wel lastig. Bij de vrouwen is dit nog veel meer een probleem dan bij de mannen, omdat er bij de vrouwen nog een inhaalslag gemaakt mag worden in de herkenbaarheid van renners en ploegen.

0
ssj 5 maart 2021 om 12:02

Maar goed dat Ducrot & Dijkstra niet het vrouwenwielrennen van commentaar voorzien…

0
LeoR 16 5 maart 2021 om 12:42

Inderdaad erg verwarrend, net nu het vrouwenwielrennen wat vaker op tv komt is het wel jammer twee van de sterkste teams amper te onderscheiden zijn. Het wordt de potentiële nieuwe kijkers niet makkelijk gemaakt.

0
Jan Blokland 5 maart 2021 om 12:47

Ik vind het inderdaad zeer irritant. Je moet goed kijken wie wie is. Zo heb je ook dat gedoe met die leiderstruien. Rood, geel, blauw, allemaal kleuren die lijken op teams al Jumbo Visma, Lotto, Quickstep.
Wat dat betreft zijn gelukkig de kampioenschapstruien wel goed te onderscheiden.

0
Simon1 5 maart 2021 om 13:27

Het zijn wel mooie shirtjes..

0
Poeksel 5 maart 2021 om 13:39

Het zou kunnen helpen als één van beide teams met een witte broek gaat rijden, maar dat gaat zeker te ver?

0
Blackcanyon 5 maart 2021 om 13:48

Bij het vrouwenwielrennen is het niet zo’n probleem: degene die voorop rijdt is ofwel Annemiek van Vleuten, Anna van der Breggen of Marianne Vos. Die zijn wel uit elkaar te houden.

0
Fast Freddy 5 maart 2021 om 13:56

Gewoon een andere kleur helm en het is opgelost…
Die van SD kan bijvoorbeeld prima rood zijn. Zit ook in het shirt.

0
RidderSchwobin 5 maart 2021 om 16:03

Lijkt mij de meest praktische oplossing.

0
Cayolle 5 maart 2021 om 16:20

Inderdaad! Is vooral een probleem bij helikopterbeelden en met een andere kleur helm is het al veel eenvoudiger te zien.

0
Polleke 5 maart 2021 om 18:52

Beetje sportdirecteur herkent zijn eigen renners toch wel of moet dat ook via een appje van de performance manager ?

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone