Organisaties E3 en Flanders Classics: “Verplicht rekening te houden met noodscenario”

donderdag 5 maart 2020 om 10:05
Organisaties E3 en Flanders Classics: “Verplicht rekening te houden met noodscenario”

foto: Cor Vos (archief)

De vragen rondom het coronavirus en de Italiaanse koersen worden inmiddels ook gesteld aan de organisatoren van de Belgische voorjaarswedstrijden. Jacques Coussens (E3 BinckBank Classic) en Thomas Van den Spiegel (Flanders Classics) weten dat ze rekening moeten houden met het coronavirus.

“De E3 vindt plaats in de week na Milaan-San Remo”, aldus Coussens tegen Het Laatste Nieuws. “Op maandag verblijven de renners al in hotels bij ons. Wat als blijkt dat iemand in Italië is ­besmet, en het hele hotel in ­quarantaine gaat? Dan komen alle wedstrijden na San Remo in gevaar.”

“Nu koersen in Italië is als mensen recht in de vuurhaard sturen terwijl het brandt. Dat is vragen om een corona­besmetting. En wat voor deel­nemersveld staat er bij ons dan aan de start? We kunnen ons daar niet tegen verzekeren, hé. We halen geld op bij sponsors en we organiseren een groot vip-gebeuren. Hoe dat dan moet, daarover vergaderen we volgende week.”

Flanders Classics: “De situatie verandert elke dag”
De eerste wedstrijd van Flanders Classics is 29 maart, als Gent-Wevelgem verreden wordt. Van den Spiegel weet dat het nog even duurt. “Het ­probleem stelt zich nu in Italië en misschien gaat het ook Parijs-Nice aan. Daarna gaat het over ons. De situatie verandert elke dag. Vandaag hebben we nog geen noodscenario. Maar we zijn het aan onszelf wel verplicht om daarmee rekening te houden”, aldus de CEO van Flanders Classic.

Dit artikel delen:

15 Reacties

Rico. 5 maart 2020 om 10:19

Ik kan er ook bijna niet van slapen, hoe moet dat nou met dat grote vip-gebeuren….

Piet Lut 5 maart 2020 om 10:22

De eerste 8 corona gevallen zijn reeds gearriveerd in Wevelgem

Wheely 5 maart 2020 om 10:27

Thuisbasis van DQS.

Merlinappa 5 maart 2020 om 10:28

Als er in Toscane niet gekoerst kan worden, kan dat al helemaal niet in Vlaanderen (en Nederland) gezien de enorm veel hogere bevolkingsdichtheid en dus veel grotere besmettingskans.

Overigens vind ik dat er nogal overdreven gehandeld wordt, met name in Italie. De sterfgevallen bijvoorbeeld: het grootste gedeelte is waarschijnlijk mét Corona gestorven, en niet dóór corona. Zo slecht waren ze er al aan toe.

ghostwriter 5 maart 2020 om 11:54

De mortality rate van het CORVID-19 is volgens de WHO rond de 3.5%. Volgens mij is het helemaal niet overdreven om daarvoor een paar sportwedstrijden af te lassen.

Stelvio-fan 5 maart 2020 om 12:14

@Gostwriter, dat is op basis van het aantal gerapporteerde gevallen.
Er zijn ook een heel aantal mensen die gewoon niet naar de dokter gaan omdat ze alleen hoesten. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de Diamond Princess, dan had je daar een mortality rate van 1,3%. 3,5% lijkt de bovengrens, maar ook 1,3% is nog altijd zo’n 10x zo gevaarlijk als een normale griep (wel vooral voor oudere mensen)

Geraint 5 maart 2020 om 10:36

Het zal in Vlaanderen in ieder geval niet veiliger zijn dan in Toscane. Mijn mening: ofwel leg je alles stil, dus ook de zakelijke kant van de samenleving, ofwel niks.

Binnen enkele weken zitten we toch in een situatie dat quarantaine geen zin meer heeft, en dat oudere mensen en personen met een medische voorgeschiedenis even heel goed gaan moeten oppassen. Het afschaffen van wielerwedstrijden zal daar weinig in tegengehouden hebben. Perceptie is echter alles de dag van vandaag.

Ab Normaal 5 maart 2020 om 10:43

Precies.
Ik ben geen medicus en kan dus helemaal niet beoordelen of het afgelasten van wedstrijden nu een hype is of bittere noodzaak, maar het is wel een feit dat de Strade niet in het risico gebied ligt wat nu alom aangeduid wordt als risico gebied.

Als je dus desondanks besluit om de Strade niet door te laten gaan betekent dat feitelijk dat je de Vlaamse klassiekers ook moet cancellen. Het virus begint namelijk in NL en België ook steeds meer om zich heen te slaan en het risico in Toscane is echt niet groter dan in Vlaanderen.
Hoe erg ik het ook vind voor de mensen die sterven (ik heb ook een broer die met zijn medische toestand dit virus ook niet overleefd), denk ik niet dat door het openbare leven plat te leggen, je dit virus volledig uitbant.

Peter Lippens 5 maart 2020 om 10:51

Het is dan ook nooit de bedoeling alles helemaal stil te leggen en al zeker niet het economische leven maar een sportwedstrijd is gewoon helemaal iets anders en wielrennen is dan nog helemaal iets anders dan terrein- of zaalwedstrijden. Binnen enkele weken kan het virus hier in de Lage Landen al net zo verspreid zijn als nu in sommige gebieden in Italië, wie zal het zeggen, ‘k heb geen glazen bol. Bedoeling van al die maatregelen is om de verspreiding zoveel mogelijk te vertragen en te beperken en daarin zijn ze tot hiertoe al prima gelukt, wat de toekomst zal brengen is gewoon koffiedik kijken maar uiteindelijk gaat het hier over een soort griep, wellicht wat besmettelijker en mogelijk ook iets dodelijker dan de normale griep maar het is en blijft een griep, dus overreacting is gewoon uit de boze.

Geraint 5 maart 2020 om 11:04

@Peter Lippens,

Is dat eigenlijk wel zo dat ze er in slagen om de verspreiding te beperken of te vertragen? Ik ben het daar niet zo mee eens. Als ze niet wilden dat het virus zich zou verspreiden moesten ze ervoor gezorgd hebben dat na het verlof niemand kon terugkomen uit de skigebieden in Noord-Italië. Volgens mij gaan we de echte gevolgen daarvan pas zien binnen een week of twee.

Wheely 5 maart 2020 om 10:48

Dikke kans dat de wedstrijden sneuvelen helaas, zal waarschijnlijk net samenvallen met de piekperiode van het virus in de regio. Daarbij zijn het gigantische evenementen die gedurende een periode van 10 dagen achter elkaar plaatsvinden. Timing kan bijna niet ongelukkiger.

Peter Lippens 5 maart 2020 om 10:52

Ha, hier toch iemand met een glazen bol, gelukkig maar, nu kunnen de beleidsmakers alles perfect plannen …

koos verrek 5 maart 2020 om 11:15

ronde van vlaanderen zonder publiek dan maar

Wheely 5 maart 2020 om 11:17

Mijn glazen bol gebruik ik enkel om de winnaar van een koers te voorspellen.

KennyKlimmen 5 maart 2020 om 13:27

September, klassiekermaand!!!!!!
Zal wel wat onwenning aanvoelen….. + vaak iets zachter weer….

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair