Opvallend: door fout van UCI scoort Plapp (7e) meer punten dan Bauhaus (6e)
foto: Cor Vos
maandag 20 februari 2023 om 18:02

Opvallend: door fout van UCI scoort Plapp (7e) meer punten dan Bauhaus (6e)

Luke Plapp kwam vandaag als zevende over de streep in de openingsetappe van de UAE Tour, Phil Bauhaus werd zesde, en toch kreeg de Australische kampioen meer UCI-punten uitgereikt dan zijn Duitse collega. Dit komt door een fout in het reglement van de internationale wielerunie UCI.

De UCI stelt jaarlijks een reglement op met daarin regels en informatie omtrent alle wielerwedstrijden op de kalender. In het document is ook de UCI-puntenverdeling terug te vinden voor de verschillende WorldTour-koersen. In het document van dit jaar stuitte de Spaanse datajournalist Raúl Banqueri echter op een vergissing.

In het reglement is nu nog te lezen dat de nummer zes in de daguitslag van de UAE Tour vijf UCI-punten krijgt, en de nummer zeven… zes UCI-punten. Dit zorgde ervoor dat Luke Plapp – die vandaag als zevende over de streep kwam in de openingsrit van de UAE Tour  – een punt meer gekregen heeft voor de UCI-wereldranglijst dan Phil Bauhaus, die voor zijn concurrent van INEOS Grenadiers naar de zesde plek spurtte.

Naast de UAE Tour, zou ook de puntendeling van de Tour of Guangxi, de Chinese rittenkoers die in oktober zal worden verreden, onderhevig zijn aan dezelfde fout. Inmiddels heeft oud-renner Michael Rogers, die al enkele jaren werkzaam is bij de UCI, gereageerd via social media. “Bedankt om ons te wijzen op de fout. We zullen het fixen”, klinkt het.

 
9 Reacties
Sorteer op:
20 februari 2023
Beetje wielerflits praktijken bij de UCI ;-)
20 februari 2023
Meesterzet van Plapp.
20 februari 2023
Hier kan een hele podcast aan gewijd worden!
20 februari 2023
Juist is juist
20 februari 2023
Misschien was dit een bewuste innovatie naar analogie met het amateurcircuit. Daar krijg je ook vaak premies als je niet als 1e maar als 7e of 28e doorkomt aan de meet, levert wel extra pigment op in die wedstrijden.
21 februari 2023
Tweede foutje van de dag al.
20 februari 2023
Dit is de belichaming van dat punten stom zijn, stomme punten.

Reacties zijn gesloten.