Reusser wint Gent-Wevelgem na solo van ruim 40 kilometer, Van der Duin derde
foto: Cor Vos
zondag 26 maart 2023 om 18:16

Reusser wint Gent-Wevelgem na solo van ruim 40 kilometer, Van der Duin derde

Marlen Reusser heeft op indrukwekkende wijze Gent-Wevelgem voor vrouwen op haar naam geschreven. De Zwitserse van SD Worx reed op goed veertig kilometer van de streep weg uit het uitgedunde peloton, breidde haar voorsprong uit tot bijna tweeënhalve minuut en hield – ondanks dat ze nog even een verkeerde afslag nam – schijnbaar moeiteloos stand tot in Wevelgem. Achter haar sprintte Megan Jastrab naar plaats twee, voor Maike van der Duin.

De openingsfase van Gent-Wevelgem voor vrouwen werd gekleurd door één rensters: Pien Limpens van Parkhotel Valkenburg koos vroeg in de 162,5 kilometer lange klassieker voor de aanval en bleef een tijdlang solo voorop fietsen. Toen de Nederlandse weer was gegrepen, was er even wapenstilstand. Daarna probeerde Malin Eriksen (Duolar-Chevalmeire) het. 

Door het hoge tempo, vooral ontwikkeld door Canyon//SRAM Racing, werd de Noorse met nog 96 kilometer te gaan weer gegrepen. Het was vervolgens op naar de heuvelzone, die op zo’n 65 kilometer van de finish begon met de Scherpenberg. Net daarvoor was er een grote valpartij met onder meer oud-winnaar Marta Bastianelli als slachtoffer. De Italiaanse van UAE team ADQ kon terugkeren in het peloton, waar overigens wel meer gevallen werd. Zo ging ook Pfeiffer Georgi, de winnares van de Classic Brugge-De Panne, en Marlen Reusser tegen de grond.

Pien Limpens deed in de openingsfase een dappere poging – foto: Cor Vos

De valpartijen zorgden voor afscheiding, maar dat deden ook de klimmetjes. Op de Kemmelberg trokken Lotte Kopecky, Katarzyna Niewiadoma en Anna Henderson door, maar een groepje van zo’n tien rensters – onder wie Lorena Wiebes – kon terugkeren en daarna volgde ook de aansluiting van de rest van het (uitgedunde) peloton. Daarbij ook de eerder gevallen Reusser, die op de Baneberg op kousenvoeten wegreed. Het was op dat moment nog meer dan veertig kilometer naar de finish.

Reusser loopt verder uit
Dat was geen reden voor de Zwitserse om in te houden. Ze gaf flink gas en liep snel uit op de achtervolgsters. Aan de voet van de laatste keer Kemmel had de renster van SD Worx een marge van bijna een minuut en in het peloton kwam er, mede door de controle van Kopecky, geen grote versnelling. Omdat het tempo vervolgens nog verder stokte, liep de voorsprong van Reusser op tot bijna tweeënhalve minuut.

Reusser tijdens haar solo – foto: Cor Vos

Pas toen Shari Bossuyt meerdere keren versnelde in het peloton, liep de voorsprong van Reusser een beetje terug. De aanvallen hadden ook tot gevolg dat er een achtervolgend groepje ontstond van uiteindelijk negen rensters. Naast Bossuyt zaten ook de eveneens actieve Shirin van Anrooij, Pfeiffer Georgi, Megan Jastrab, Ruby Roseman-Gannon, Eugenia Bujak, Anna Henderson, Elinor Barker en Reussers ploeggenote Christine Majerus mee.

Reusser rijdt verkeerd, maar wint met ruim verschil
Lorena Wiebes zat in het achtervolgende groepje en zorgde daar voor een valpartij, waarbij ook Balsamo, Cecchini en Schweinberger betrokken waren. Vooraan ondertussen ook een opvallend voorval: Reusser nam, met nog vier kilometer te gaan, een verkeerde afslag. Haar voorsprong was echter groot genoeg. Nadat ze weer op de juiste route was, kon ze relatief rustig naar de finish rijden en daar uitgebreid zegevieren.

Achter de winnares kwam het peloton in de laatste honderden meters nog bij de tegenaanvalsters. We kregen zo een sprint voor plek twee, waarin Jastrab – een van de tegenaanvalsters – alsnog de tweede plek pakte. Maike van der Duin vervolledigde het podium.

 
15 Reacties
Sorteer op:
Leuk voor Reusser. Verder was deze wedstrijd toch wel anti-reclame voor het vrouwenwielrennen. Zowel qua koersgedrag, tactiek, valpartijen en algeheel amateurisme. Het had wat koddigs.
  Bij de mannen niet veel anders vandaag. Als makke lammetjes naar de slachtbank.
  Zelfs een liefhebber van vrouwenkoers kan je niet ongelijk geven.
  26 maart 2023
  Draak van een koers. Enige excuus is dat die valpartij ook niet echt meehielp voor een aantal ploegen om er iets van te maken.
  26 maart 2023
  Inderdaad. Bij de tweede beklimming van de kemmelberg zijn er zelfs een achttal vrouwen die deze niet wilden rijden, en dus een gewoon een shortcut genomen hebben om zo weer aan te sluiten in het peloton. wtf
26 maart 2023
Ook niet spannend voor de zege, maar zeer verdiend gewonnen. Ben toch wel onder de indruk van Van Anrooij. Die steekt haar neus wel heel nadrukkelijk aan het venster bij de grote dames. Vorige week nog in Italië en nu in het hart van het Vlaamse wielrennen.
  26 maart 2023
  Van Anrooij moet dan ook nog eens helemaal terugkomen van een lekke band vlak voor de 1e keer Kemmel. Alsnog en dijk van een koers gereden. Jammer dat ze niet met Reusser meeging toen die ging.
  27 maart 2023
  Als Ellen van Dijk niet met verlof zou zijn, hadden Shirin en Ellen samen in dienst van Balsamo dat gat naar Reusser nog wel kunnen dichten.
GW bij de mannen niet kunnen zien, wel de vrouwen vanaf de kemmelberg. Knappe solo van Reusser, maar ik had moeite om niet in te dommelen, de koers was even druilerig als het weer. Tot overmaat van ramp had men Roxane opgezadeld met Herbert. Waar was Nelissen, is die met vakantie ofzo?
  27 maart 2023
  Koers was niet om aan te zien. Het is dat er niets anders was met de sport op de tv.
26 maart 2023
Allemaal blije mensen op het podium. Wiebes wel met een domme val en dan nog anderen meenemen ook...
26 maart 2023
Ik heb niks met het team SD Worx. Niet met Kopecky, Chantal Blaak en voorheen ook niet met Van der Breggen. Maar op de een of andere manier gun ik het Marlen Reusser wel.
26 maart 2023
Dit is toch gewoon Denise Betsema met een fopneus en een krullenpruik?

Reacties zijn gesloten.